Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαφάνεια στη λειτουργία των ΜΚΟ για τους πρόσφυγες ζητά η Εύα Καϊλή

image_print

Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και αξιολόγησης των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εν μέσω προσφυγικής κρίσης ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δύο επίκαιρες ερωτήσεις της η ευρωβουλευτής της Ελιάς Εύα Καϊλή.
 
Η συνεισφορά των ΜΚΟ στην αντιμετώπιση της κρίσης είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντική. Εν μέσω του νέου Ευρωπαϊκού πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα των 700 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα διατεθεί ως επί το πλείστον σε ΜΚΟ, κρίνεται άκρως απαραίτητη η εξασφάλιση της αποδοτικότητας των κονδυλίων, καθώς και η διαφάνεια της διανομής και διαχείρισης τους.
Η διαδικασία επιλογής των αναδόχων ΜΚΟ, η διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων, η αξιολόγηση της αποδοτικότητας κάθε ΜΚΟ και του έργου που προσφέρει στους πρόσφυγες, η αρμοδιότητα στη διανομή των ως άνω ποσών (αρμόδιες θα είναι οι κυβερνήσεις ή απευθείας η ΕΕ και σε ποια ποσοστά;) είναι θέματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν, προκειμένου να αποφευχθούν στο εξής φαινόμενα καταγγελιών εκ μέρους των προσφύγων περί διασπάθισης των κονδυλίων. Πρώτη προτεραιότητα βεβαίως δεν μπορεί παρά να είναι η διασφάλιση ότι τα χρήματα που δίνονται θα χρησιμοποιηθούν για τους σκοπούς για τους οποίους δίνονται και μάλιστα κατά τρόπο αποδοτικό.
 
Στην ερώτησή της η Εύα Καϊλή αναφέρεται και στο κακό προηγούμενο που υπάρχει με κρατική χρηματοδότηση ΜΚΟ που αντιμετωπίζουν δικαστικές περιπέτειες για απάτη και κατασπατάληση, με βάση το οποίο ερωτά την Επιτροπή ποια είναι η διαδικασία έγκρισής τους και ποια αρχή θα αποφασίζει το κομμάτι του έργου που θα αναλαμβάνουν καθώς και τα χρηματικά ποσά που θα τους διατίθενται
Επιπρόσθετα η ευρωβουλευτής ζητά να μάθει αν υπάρχει κάποιος μηχανισμός επιτόπιου ή απομακρυσμένου ελέγχου της αποδοτικότητας και της διαφάνειας των ΜΚΟ κατά τη διάρκεια παροχής του έργου τους.
 
Οι ερωτήσεις μάλιστα είναι ιδιαίτερα επίκαιρες, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην Ελλάδα βρίθουν οι φήμες περί διανομής διαφόρων ποσών από την κυβέρνηση σε φίλιες ΜΚΟ, πολλές από τις οποίες άγνωστες, κατά την απόλυτη επιλογή της, για πωλήσεις αγαθών χωρίς παραστατικά κ.ά..
 

Ακολουθεί το κείμενο των 2 ερωτήσεων:
 
1) Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και των προβλημάτων διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, που έρχονται στην Ευρώπη, έχει πρόσφατα αποφασιστεί η διάθεση ποσού 700 εκατομμυρίων ευρώ εντός των επόμενων τριών ετών. Τα κονδύλια αυτά θα δοθούν όχι στην ελληνική ή άλλη κυβέρνηση ή κυβερνητικό φορέα αλλά σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Επειδή ο ρόλος που καλούνται να επιτελέσουν είναι κομβικός και έχει άμεση σχέση με τις ζωές και την υγεία των προσφύγων αλλά και επειδή το κονδύλιο των 700 εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθεί στις ΜΚΟ είναι μεγάλο, ερωτάται ο Επίτροπος:

α) Με ποια διαδικασία επιλέγονται οι ΜΚΟ και με ποιους όρους και προϋποθέσεις γίνεται η χρηματοδότησή τους;

β) Δεδομένου ότι έχουν εκφραστεί πολλές φορές παράπονα για κακή λειτουργία των ΜΚΟ αλλά και παρουσιαστεί φαινόμενα χρηματοδότησης ΜΚΟ που αντιμετωπίζουν δικαστικές περιπέτειες για προηγούμενες χρηματοδοτήσεις τους, ποια είναι η διαδικασία ελέγχου και επιτήρησής τους, με την οποία θα εξασφαλιστεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις, ότι επιτελούν την αποστολή τους σύμφωνα με το σχέδιο της Ένωσης και ότι η διαχείριση των ποσών που θα λαμβάνουν θα είναι χρηστή;
 
 
2) Ο ρόλος των ΜΚΟ στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι κομβικός. Στην Ελλάδα ήδη έχουν εγκατασταθεί συνεργεία από αρκετές ΜΚΟ από ολόκληρη την Ευρώπη, με σκοπό την προστασία της υγείας και την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων που έχουν εγκατασταθεί, προσωρινά έστω, στην Ελλάδα. Επειδή η αποστολή των ΜΚΟ είναι σημαντική και έχει άμεση σχέση με την ανθρωπιστική κρίση, πολύ κρίσιμη είναι η εξασφάλιση της αποδοτικότητας των κονδυλίων των 700 εκατομμυρίων ευρώ και η διαφάνεια της διανομής και της διαχείρισής τους.
Ερωτάται λοιπόν ο αρμόδιος Επίτροπος:

α) Το θεσμικό πλαίσιο του Μητρώου Διαφάνειας, ως διάδοχο σχήμα του Μητρώου των ΜΚΟ, δίνει δυνατότητες ή επαρκεί για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας των εγγεγραμμένων ΜΚΟ;

β) Υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας των ΜΚΟ, βάσει της οποίας αποφασίζεται ποιες θα αναλάβουν ποια μέρη του τιτάνιου αυτού έργου και πώς αξιοποιούν τα κονδύλια;

γ) Υπάρχει μηχανισμός επιτόπιου ή απομακρυσμένου ελέγχου της αποδοτικότητας και της διαφάνειάς τους κατά τη διάρκεια της παροχής του έργου τους;

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελλάδα: Ανησυχία για τους νέους οδηγούς και το κινητό

image_print

Ανησυχητικά στοιχεία για τη συμπεριφορά των νέων οδηγών στην Ελλάδα και την Ευρώπη καταγράφει μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα για την υπεύθυνη οδήγηση, με τη χρήση κινητού τηλεφώνου, την κόπωση και τη μη χρήση ζώνης να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Ipsos BVA σε δείγμα 12.100 ατόμων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες και δημοσιεύθηκε από το Ίδρυμα VINCI Autoroutes, στο πλαίσιο του 16ου Βαρόμετρου για την Υπεύθυνη Οδήγηση.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι νέοι οδηγοί ηλικίας 16 έως 24 ετών υιοθετούν ιδιαίτερα επικίνδυνες πρακτικές πίσω από το τιμόνι. Στην Ελλάδα, το 82% των νέων οδηγών χρησιμοποιεί smartphone ή προγραμματίζει το GPS κατά την οδήγηση, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 88%.

Παράλληλα, το 46% των νέων οδηγών στην Ελλάδα δηλώνει ότι στέλνει ή διαβάζει μηνύματα και email ενώ οδηγεί, ποσοστό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που ανέρχεται στο 39%.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι το 49% των νέων στην Ελλάδα οδηγεί ενώ αισθάνεται έντονη κούραση, ενώ το 48% παραδέχεται ότι οδηγεί χωρίς να φορά ζώνη ασφαλείας. Στην Ευρώπη τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 40% και 22%.

Ακόμη, το 16% των νέων οδηγών στην Ελλάδα παραδέχεται ότι έχει οδηγήσει υπό την επήρεια αλκοόλ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 7%. Το 3% δηλώνει ότι έχει οδηγήσει μετά από χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος VINCI Autoroutes, Bernadette Moreau, υπογράμμισε ότι όλοι οι οδηγοί πρέπει να αναθεωρήσουν τη συμπεριφορά τους στο τιμόνι, καθώς η οδήγηση απαιτεί πλήρη προσοχή και αυστηρή τήρηση των κανόνων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτης Παπανικόλας, τόνισε ότι η χρήση κινητού και GPS κατά την οδήγηση παραμένει κρίσιμο ζήτημα οδικής ασφάλειας.

Η πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, επισήμανε ότι η εκπαίδευση, η πρόληψη και η καλλιέργεια κουλτούρας οδικής ασφάλειας από νεαρή ηλικία αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη μείωση των τροχαίων συμβάντων.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΑΔΕ: Κατασχέθηκαν 415.000 λαθραία τσιγάρα στο «Ελ. Βενιζέλος»

image_print

Περισσότερα από 415.000 λαθραία τσιγάρα εντόπισαν και κατέσχεσαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αποτρέποντας την παράνομη εισαγωγή και διακίνησή τους στην ελληνική αγορά.

Τα καπνικά προϊόντα βρέθηκαν κρυμμένα σε βαλίτσες και αποσκευές έντεκα επιβατών, οι οποίοι είχαν φτάσει στην Αθήνα με πτήσεις από την Αιθιοπία και την Αίγυπτο.

Οι έντεκα επιβάτες συνελήφθησαν άμεσα και οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ τα λαθραία τσιγάρα κατασχέθηκαν από τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, τα προϊόντα ήταν αμφιβόλου ποιότητας και προορίζονταν για διάθεση στην εγχώρια αγορά, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι εκτιμώνται σε περίπου 85.000 ευρώ.

Η επιχείρηση εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σύμφωνα με πρόσφατη πανευρωπαϊκή έκθεση της KPMG για τα παράνομα καπνικά προϊόντα, η Ελλάδα καταγράφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, τόνισε ότι η εξέλιξη αποτελεί αναγνώριση της στρατηγικής για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, υπογραμμίζοντας πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με στόχο την προστασία των δημοσίων εσόδων, του υγιούς ανταγωνισμού και της δημόσιας υγείας.

DNews Widget
Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Ο.Ε.Β.Ε. Δράμας: Θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης για τους επαγγελματίες

Δράμα – Παρέμβαση της Ο.Ε.Β.Ε. για θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης επαγγελματιών
image_print

Την ανάγκη πρόβλεψης ειδικών θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο κέντρο της Δράμας επισημαίνει η Ο.Ε.Β.Ε. Ν. Δράμας.

Με επιστολή προς τον Δήμαρχο Δράμας, Γεώργιο Παπαδόπουλο, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Στέφανος Πεταλούδης, και το Δ.Σ. ζητούν να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες των επαγγελματιών στο πλαίσιο εφαρμογής οποιουδήποτε συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης.

Όπως τονίζεται, οι επαγγελματίες καθημερινά καλούνται να μεταφέρουν εργαλεία, εξοπλισμό, εμπορεύματα και υλικά, προκειμένου να εξυπηρετήσουν πολίτες και επιχειρήσεις.

Η έλλειψη διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης, σύμφωνα με την Ο.Ε.Β.Ε. Δράμας, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας, αυξάνει το λειτουργικό κόστος και δυσχεραίνει την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η Ομοσπονδία ζητά την πρόβλεψη συγκεκριμένου αριθμού θέσεων ελεγχόμενης στάθμευσης για επαγγελματικά οχήματα σε κομβικά σημεία του κέντρου της Δράμας, τη δημιουργία ειδικής επαγγελματικής κάρτας στάθμευσης και τη συμμετοχή εκπροσώπων της στον διάλογο για τη διαμόρφωση των σχετικών ρυθμίσεων.

Ο Πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε. Ν. Δράμας, Στέφανος Πεταλούδης, επισημαίνει:

«Οι επαγγελματίες δεν ζητούν προνομιακή μεταχείριση. Ζητούν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για να μπορούν να εργαστούν και να εξυπηρετήσουν τους πολίτες. Η πόλη της Δράμας χρειάζεται οργάνωση, αλλά χρειάζεται και λειτουργική αγορά. Η πρόβλεψη θέσεων στάθμευσης για επαγγελματική χρήση αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.»

Η Ο.Ε.Β.Ε. Δράμας δηλώνει έτοιμη να συμβάλει με προτάσεις και τεκμηριωμένες θέσεις στην εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης προς όφελος της πόλης, των επαγγελματιών και των πολιτών.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en