Δημόσιο: Πρώτος μισθός 680 ευρώ | Τι αλλάζει για περισσότερους από 600.000 δημοσίους υπαλλήλους
Μεγάλες ανατροπές στο Δημόσιο τομέα αναμένεται να επιχειρήσει τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση με βασικό ζήτημα για συζήτηση τον βασικό μισθό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έρχονται μειώσεις από 2% έως 12% για περισσότερους από 600.000 δημοσίου υπαλλήλους με τον βασικό μισθό να πέφτει στα 680 ευρώ.
Παράλληλα, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και όσοι έχουν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές θα περιμένουν την ανακοίνωση των νέων ειδικών μισθολογίων στα οποία θα υπαχθούν, για να δουν νέες αυξημένες αποδοχές.
Ο υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης που θα διορίζεται, θα αμείβεται με 680 ευρώ το μήνα, από τα 780 ευρώ που έπαιρνε σήμερα. Κάτι που αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα (586 ευρώ), καθώς στις επιχειρήσεις δεν έχουν καταργηθεί στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα της καλοκαιρινής άδειας.
Η δεύτερη αλλαγή στο μισθολόγιο του δημοσίου είναι να αυξηθεί η διαφορά αποδοχών ανάμεσα στους απόφοιτους Λυκείου και τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στις διοικητικές θέσεις, αλλά και σε καθηγητές, πανεπιστημιακούς, δάσκαλους και γιατρούς του ΕΣΥ, κάτι που αποτελεί οδηγία της Τρόικα. Για αυτό το λόγο, στο νέο ενιαίο μισθολόγιο θα προβλέπεται και μια πέμπτη κατηγορία προσωπικού, για κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και ειδικών γνώσεων.
Σύμφωνα με το «Βήμα», η κατηγορία αυτή θα είναι πέραν της σημερινής κατάταξης των εργαζομένων σε υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής εκπαίδευσης και πανεπιστημιακής. Σε αυτή την κατηγορία προβλέπονται αυξημένες αμοιβές ανάλογα με τη θέση που θα τοποθετούνται.
Ανάμεσα στα δεκάδες σενάρια που έχουν επεξεργαστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Χρήστος Σταϊκούρας, το επικρατέστερο σύμφωνα με την εφημερίδα, το οποίο έχει την έγκριση των δανειστών, προβλέπει:
- Μείωση βασικού μισθού για τους εργαζόμενους υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα 680 ευρώ. Αυτόματα συμπαρασύρονται προς τα κάτω και οι αμοιβές των εργαζομένων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα 748 ευρώ τον μήνα από 858 σήμερα.
- Για τους υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης οι μειώσεις θα είναι της τάξεως του 4%, δηλαδή ο μισθός μειώνεται στα 996 ευρώ (από 1.037 σήμερα). Για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, μείωση 2%, ο νέος μισθός διαμορφώνεται στα 1.070 ευρώ (από 1.092 σήμερα).
- Προβλέπεται ειδικό μισθολόγιο για δάσκαλους και καθηγητές.
“Βέτο” του ΠΑΣΟΚ για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Πυρά κατά Μητσοτάκη
Φρένο στα σενάρια για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων βάζει το ΠΑΣΟΚ, καθώς με ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή (19/10) ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει συμφωνήσει για την εφαρμογή τους.
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, ο βασικός μισθός των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα θα είναι 680 ευρώ και οι αποδοχές τους θα εξαρτώνται από το επίπεδο σπουδών. Το εν λόγω σχέδιο έχει λάβει την έγκριση της τρόικας και πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
“Τα όσα δημοσιεύονται σήμερα για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελούν σχεδιασμούς, τους οποίους το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποδεχθεί” αναφέρει χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ, εξαπολύοντας στη συνέχεια επίθεση κατά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη.
“Ο αρμόδιος Υπουργός καλά θα κάνει να μάθει να διαβουλεύεται με τους κυβερνητικούς εταίρους του και να ασχολείται λιγότερο με τις διαρροές στα ΜΜΕ”, καταλήγει η ανακοίνωση.
-
Ξεπαγώνουν 31.000 εφάπαξ για δημοσίους υπαλλήλους
Ξεμπλοκάρει η χορήγηση 31.000 εφάπαξ στο Δημόσιο μετά την έκτακτη επιχορήγηση 420 εκατ.ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών.
Τα εφάπαξ αυτά, σύμφωνα με Τα Νέα, δεν θα υπολογιστούν με τον νέο μαθηματικό τύπο, καθώς θα είναι ληξιπρόθεσμα και θα δοθούν με το παλαιό σύστημα, δηλαδή χωρίς περικοπές.
Όσοι υπάλληλοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι τον Αύγουστο του 2013 και η απόφασή τους εκδόθηκε μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2014 θα λάβουν από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων ποσά εφάπαξ που κινούνται από 18.715 ευρώ έως 39.926 ευρώ ανάλογα με τα έτη υπηρεσίας και το εκπαιδευτικό επίπεδο