Quantcast
Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Δημοσχάκης | Αναξιοποίητα τα φράγματα στον Ν.Έβρου!

image_print

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών αλλά και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης σχετικά με τα αναξιοποίητα φράγματα στον Ν. Έβρου αλλά και προτάσεις για νέα φράγματα.

Συγκεκριμένα από τα πέντε φράγματα που σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Μεγάλων Φραγμάτων υπάρχουν στον νομό, χρησιμοποιούνται μόνο τα δύο: το φράγμα Καλύβας-Κομάρων (Δημ. Ενότητα Κομάρων, Δήμος Ορεστιάδας) και το φράγμα στην τοποθεσία Διπόταμος (Δημ. Ενότητα Τραϊανούπολης, Δήμος Αλεξανδρούπολης) και μάλιστα χωρίς να αξιοποιείται το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Τα υπόλοιπα φράγματα (Λύρας ΙΙ Δ.Ε. Τυχερού, Δήμ. Σουφλίου, Καβησσού Δ.Ε. Φερρών, Δήμ. Αλεξανδρούπολης,και Προβατώνα Δ.Ε. Φερρών, Δήμ.Αλεξανδρούπολης) έχουν παραδοθεί εδώ και μια δωδεκαετία χωρίς να αξιοποιηθούν ποτέ για την αναβάθμιση της ύδρευσης και της άρδευσης, απαξιώνοντας επενδεδυμένο κεφάλαιο από το υστέρημα των Ελλήνων που δεν ‘επέστρεψε’ ακόμα τα οφέλη σε οικισμούς και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Στην Γραπτή Ερώτηση προτείνεται η ενεργοποίηση των υφιστάμενων φραγμάτων, αλλά κι ο προγραμματισμός κατασκευής νέων φραγμάτων, των οποίων οι μελέτες έχουν προταθεί από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών στον ΠΔΕ 2017 και αφορούν το φράγμα Δερείου (Δημοτική Ενότητα Μ.Δερείου, Δήμος Σουφλίου) και το φράγμα Μάνθειας (Δημοτική Ενότητα Φερρών) προκειμένου να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης κι αξιοποίησης του υδάτινου πλούτου της περιοχής.

 

Ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση:

 

 

Αλεξανδρούπολη, 16/11/2017

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

            Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

ΘΕΜΑ | Αξιοποίηση ανενεργών φραγμάτων και κατασκευή νέων στον Ν.Έβρου

Στα πλαίσια της αγροτικής ανασυγκρότησης του νομού προς την κατεύθυνσή της μείωσης του κόστους παραγωγής, της διευκόλυνσης και της διάθεσης των μέσων προς τους αγρότες, προκειμένου να αυξηθεί η αγροτική παραγωγή με χαμηλότερο κόστος, θα πρέπει να εξετασθεί το ενδεχόμενο της εκμετάλλευσης των ήδη κατασκευασμένων φραγμάτων που υπάρχουν στον νομό.

Τα φράγματα που υπάρχουν στον νομό και εντάσσονται ως μεγάλου ή μεσαίου μεγέθους και έχουν την δυνατότητα εκμετάλλευσης έχουν καταγραφεί από την Ελληνική  Επιτροπή Μεγάλων Φραγμάτων και είναι:

Φράγμα Δημ.Ενότητα/ Δήμος Έτος Περάτωσης Χωρητικ/τα (Χ10^3m3) Λεκάνη απορροής

(km2)

Σκοπός
Λύρα ΙΙ Δ.Ε. Τυχερού/ Δ.Σουφλίου 2003 1.500 35,00 Άρδευση
Καβησσού Δ.Ε. Φερρών/ Δ. Αλεξανδρούπολης 2004 1.400 13,40 Άρδευση
Προβατώνα Δ.Ε. Φερρών/ Δ. Αλεξανδρούπολης 2005 870 22,00 Άρδευση
Καλύβας-Κομάρων Δ.Ε. Κομάρων/ Δ. Ορεστιάδας 2008 8.500 25,20 Άρδευση
Διποτάμου Δ.Ε. Τραϊανούπολης/ Δ.Αλεξανδρούπολης 2005 13.000 100 Ύδρευση

 

Από τα παραπάνω φράγματα χρησιμοποιείται επικουρικά το φράγμα στην τοποθεσία Καλύβας- Κομμάρων για την άρδευση των αγροτικών εκτάσεων βορείως του ποταμού Άρδα. Το συγκεκριμένο φράγμα διαθέτει προδιαγραφές για να αξιοποιηθεί και ως προς της παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, λύνοντας συνδυαστικά και τον πρόβλημα της ηλεκτροδότησης των ΤΟΕΒ –ΓΟΕΒ, οργανισμοί καταχρεωμένοι στην ΔΕΗ.

 Από την άλλη το φράγμα στην τοποθεσία Διπόταμος χρησιμοποιείται από τον Δήμο της Αλεξανδρούπολης για την ύδρευση των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου. Σε σύνολο δηλαδή πέντε φραγμάτων χρησιμοποιούνται μόνο τα δυο και μάλιστα όχι στην πλήρη δυναμική τους.

Εστιάζοντας λοιπόν στην (μη)  λειτουργία των υπολοίπων φραγμάτων θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι είναι αντιαναπτυξιακή η αντιμετώπιση της ύπαρξής τους. Είναι αδιανόητο να έχουν κατασκευαστεί εδώ και μια δωδεκαετία περίπου και να μην τους έχουν δοθεί η χρήση για την οποία κατασκευάστηκαν. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει κάποιου είδους συντήρηση στα συγκεκριμένα φράγματα, δεν έχουν αποκατασταθεί τυχόν βλάβες που έχουν υποστεί, οι εγκαταστάσεις τους έχουν λεηλατηθεί και γενικώς έχουν αφεθεί  στην τύχη τους. Η κατασκευή αυτών των φραγμάτων έχει γίνει μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων με συγκεκριμένες δεσμεύσεις ως προς την χρήση τους.

Ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός της χρήσης των συγκεκριμένων φραγμάτων αλλά και ο προγραμματισμός της  κατασκευής νέων θα επέφερε σημαντική αλλαγή στην διαχείριση και εκμετάλλευση των αγροτικών εκτάσεων πέριξ αυτών. Για τον Νομό Έβρου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εκκρεμεί  η σύνταξη μελετών  για την κατασκευή νέων φραγμάτων για την κάλυψη τόσο των αναγκών ύδρευσης οικισμών όσο και για την άρδευση αγροτικών εκτάσεων. Οι μελέτες αυτές έχουν προταθεί από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο πρόγραμμα Μελετών του Π.Δ.Ε. 2017 προϋπολογισμού 10.000.000,00€ και αφορούν την :

  • Οριστική Μελέτη Φράγματος Δερείου Ν. Έβρου
  • Οριστική Μελέτη Φράγματος Μάνθειας Ν. Έβρου

   Εάν στις παραπάνω μελέτες προσθέσουμε και παλαιότερες προτάσεις θεσμικών παραγόντων  του νομού για την κατασκευή του φράγματος Καζαντζή στη περιοχή Ασπρονερίου (δημοτική ενότητα Μεταξάδων, Δήμος Διδυμοτείχου) το οποίο θα έλυνε  προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης της ευρύτερης περιοχής διαμορφώνεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης και αξιοποίησης του υδάτινου πλούτου.

Έχοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω ερωτάσθε:

  • Ποιες ενέργειες σκοπεύετε να κάνετε ώστε να δοθεί η χρήση που αρμόζει στα ανενεργά φράγματα.
  • Πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να τεθούν σε φάση κατασκευής τα υπόλοιπα σχεδιαζόμενα φράγματα.

 

Ο Βουλευτής Ν. Έβρου

Αναστάσιος Δημοσχάκης

evrospress

Click to comment

Απάντηση

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Περιφέρεια ΑΜΘ: Η «Αυθεντική Ελλάδα» στις ευρωπαϊκές τουριστικές αγορές

Αλεξανδρούπολη – Exclusive Greek Tourism Workshop της Περιφέρειας ΑΜΘ για την προβολή της Αυθεντικής Ελλάδας
image_print

Στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026, το Exclusive Greek Tourism Workshop, μια σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

Η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στο Νομαρχείο και συμμετείχαν κορυφαίοι τουριστικοί πράκτορες και tour operators από τη Γερμανία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Μολδαβία και την Τσεχία.

Στόχος της δράσης είναι η δημιουργία νέων διεθνών συνεργασιών, μέσα από συναντήσεις B2B μεταξύ εκπροσώπων της τουριστικής αγοράς και επιχειρήσεων της Περιφέρειας.

Παράλληλα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει γνωριμία των ξένων επαγγελματιών με τον προορισμό, ώστε να αποκτήσουν άμεση και βιωματική εμπειρία των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στο καλωσόρισμά του, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια υλοποιεί μια συνεκτική στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης και διεθνούς προβολής, με κεντρικό μήνυμα την ανάδειξη της περιοχής ως «Αυθεντική Ελλάδα».

Ο κ. Τοψίδης στάθηκε στη σημασία της βιωματικής προσέγγισης, σημειώνοντας ότι οι σύγχρονοι ταξιδιώτες αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες, επαφή με τον πολιτισμό, τη φύση και τις τοπικές κοινωνίες.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΠΑΜΘ, Παναγιώτης Αρχοντής, τόνισε ότι το workshop φέρνει σε άμεση επαφή τις επιχειρήσεις της περιοχής με σημαντικούς επαγγελματίες του τουρισμού από ευρωπαϊκές αγορές.

Στο πλαίσιο της φιλοξενίας τους, οι επαγγελματίες του τουρισμού έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Δέλτα του Έβρου, τη διασυνοριακή περιοχή του Έβρου, την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο και το Σουφλί, καθώς και την τοπική γαστρονομία και παραγωγή.

Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη και στον Έβρο, ενώ εντάσσεται σε ευρύτερο σχεδιασμό της Περιφέρειας ώστε η δράση να φιλοξενείται διαδοχικά στις Περιφερειακές Ενότητες, αναδεικνύοντας κάθε χρόνο διαφορετικές περιοχές και τις τουριστικές τους δυνατότητες.

DNews Widget
Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη: Συνάντηση Ζαμπούκη με Ζαχαράκη για σχολικές υποδομές και προσβασιμότητα

Αλεξανδρούπολη – Συνάντηση Γιάννη Ζαμπούκη με Σοφία Ζαχαράκη για σχολικές υποδομές και προσβασιμότητα
image_print

Συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, είχε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, με επίκεντρο τις σχολικές υποδομές, την προσβασιμότητα και τον σχεδιασμό νέων παρεμβάσεων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα στο γραφείο του Δημάρχου και επιβεβαίωσε, σύμφωνα με τον Δήμο, την πολυετή και στενή συνεργασία των δύο πλευρών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η αναβάθμιση των σχολικών υποδομών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με ιδιαίτερη έμφαση στο μέλλον του Ειδικού Σχολείου. Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ήδη δρομολογηθεί λύση, με Δήμο και Υπουργείο να εργάζονται από κοινού για την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης.

Παράλληλα, συζητήθηκε το σχέδιο του Δήμου για την αξιοποίηση του παλιού στρατοπέδου «Παρμενίων» και σημερινού πάρκου Αλτιναλμάζη, το οποίο έχει παραχωρηθεί στον Δήμο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στον συγκεκριμένο χώρο σχεδιάζεται η στέγαση σχολικών μονάδων, με ειδική μέριμνα για τη λειτουργία και συνύπαρξη των Μουσικών Σχολείων, ώστε να δημιουργηθούν σύγχρονες υποδομές εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις πρωτοβουλίες του Δήμου Αλεξανδρούπολης στον τομέα της προσβασιμότητας. Η Υπουργός αναφέρθηκε θετικά στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε σχολικούς και αθλητικούς χώρους, όπως η εγκατάσταση του Sensory Room στο Δημοτικό Κολυμβητήριο «Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης».

Επίσης, συζητήθηκε ο σχεδιασμός για την ανακαίνιση του 2ου Γυμνασίου και του 1ου ΓΕΛ μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου».

Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, η Υπουργός ανακοίνωσε ενισχύσεις για τα σχολεία, που περιλαμβάνουν σχολικούς κήπους σε μεγάλο ποσοστό δημοτικών και νηπιαγωγείων, νέο αθλητικό εξοπλισμό, εκσυγχρονισμό εργαστηρίων φυσικών επιστημών, προσωπικά ερμάρια για μαθητές δημοτικών σχολείων και διαδραστικούς πίνακες από τα Δημοτικά έως και τη Γ’ Λυκείου.

Η Σοφία Ζαχαράκη υπογράμμισε:

«Πρόκειται για παροχές που συχνά συναντάμε σε ιδιωτικά σχολεία, αλλά τις αξίζει κάθε παιδί. Εδώ στον Έβρο, αυτή η υπόσχεση αποκτά μια ξεχωριστή αξία».

DNews Widget
Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

ΑΜΘ: 16 συλλήψεις για ναρκωτικά σε μία εβδομάδα

ΑΜΘ – Συλλήψεις για ναρκωτικά σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – 2026
image_print

Δεκαέξι άτομα συνελήφθησαν σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν από τις 29 Μαΐου έως και τις 4 Ιουνίου 2026, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Ροδόπης και Καβάλας.

Συνολικά συνελήφθησαν 16 άτομα, εκ των οποίων 15 Έλληνες και ένας αλλοδαπός, ενώ σχηματίστηκαν 12 ξεχωριστές δικογραφίες για παραβάσεις της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων, κατά περίπτωση.

Σε μία από τις υποθέσεις, στη Δράμα, συνελήφθησαν δύο Έλληνες, καθώς ο ένας φέρεται να προμήθευσε τον δεύτερο με συσκευασία ακατέργαστης κάνναβης, βάρους 4 γραμμαρίων, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Σε άλλη περίπτωση, στη Θάσο, συνελήφθησαν ένας Έλληνας και ένας ανήλικος αλλοδαπός, καθώς, σύμφωνα με την αστυνομία, ο ανήλικος προμηθεύτηκε από κατάστημα ένα τσιγάρο κάνναβης. Σε έρευνα στο κατάστημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τσιγάρα κάνναβης, συσκευασίες με μικροποσότητες κάνναβης και συσκευές ατμίσματος με κάνναβη σε υγρή μορφή.

Επιπλέον, συνελήφθη ένας αλλοδαπός για παραμέληση εποπτείας του ανήλικου τέκνου του.

Σε δέκα ακόμη περιπτώσεις, αστυνομικοί πραγματοποίησαν ελέγχους σε περιοχές του Έβρου, της Κομοτηνής, της Καβάλας, της Θάσου και της Δράμας, κατά τους οποίους εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, ναρκωτικά δισκία, τσιγάρα κάνναβης, μεταλλική ράβδος και θρυμματιστής.

Οι δικογραφίες υποβλήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις υποθέσεις ενήργησαν οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en