Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δημοσκόπηση έκπληξη για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

image_print

Μεγάλη διαφορά με προβάδισμα οκτώ ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η ΝΔ στην τελευταία δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, ωστόσο η μεγάλη έκπληξη έρχεται από το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Πιο συγκεκριμένα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 25,5%,, έναντι του 17,5% του κυβερνώντος κόμματος, ενώ τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή, που ανεβάζει τα ποσοστά της στο 7%. Τέταρτο έρχεται το ΚΚΕ με 5,5% και ακολουθούν Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,5% και Ένωση Κεντρώων με 4%.

Εκτός Βουλής παραμένουν, όπως και στην προηγούμενη δημοσκόπηση, ΑΝΕΛ και Ποτάμι, που συγκεντρώνουν αμφότερα 2%.

Ωστόσο πάνω από τους ΑΝΕΛ και από το Ποτάμι στο 2,5%, βρίσκεται η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που καταγράφεται σε δημοσκόπηση για πρώτη φορά και εμφανίζεται να «αντλεί» τη δύναμή της από πολλές διαφορετικές πλευρές, ενώ μόλις στο 1% ανέρχεται το ποσοστό της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σχεδόν 9 στους 10 Έλληνες είναι δυσαρεστημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως το ίδιο κλίμα επικρατεί και στη «δεξαμενή» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς 7 στους 10 ψηφοφόρους της αριστερής παράταξης δεν είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση που εξέλεξαν. Ωστόσο το 44% προτιμά η συγκυβέρνηση να ολοκληρώσει την τετραετία ενώ, στον αντίποδα, το 41% επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, το 72% των ερωτηθέντων θεωρεί πως οι διαβουλεύσεις καθυστέρησαν με αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα και το 41% εκτιμά ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο τελευταίο Eurogroup είναι αρνητικές για την Ελλάδα.

Απαισιοδοξία επικρατεί και σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, αφού το 74% προβλέπει ότι η κατάσταση των νοικοκυριών θα χειροτερεύσει μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Γεωργιάδης: Τροπολογία για απαγόρευση ψεκασμένων προϊόντων

image_print

Την κατάθεση άμεσης νομοθετικής ρύθμισης για την απαγόρευση προϊόντων που ψεκάζονται με χημικές ουσίες και χρησιμοποιούνται για κάπνισμα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχώρησε πρόσφατα στην απαγόρευση του ψεκασμένου με χημικές ουσίες ανθού βιομηχανικής κάνναβης, κάνοντας λόγο για σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι κατά τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή, εκπρόσωπος του κλάδου είχε αναφέρει πως σε περίπτωση απαγόρευσης της βιομηχανικής κάνναβης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν άλλα φυτικά προϊόντα, όπως το χαμομήλι, μετά από ψεκασμό με χημικές ουσίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, πληροφορίες που έλαβε πρόσφατα αναφέρουν ότι στην αγορά διακινούνται πλέον προϊόντα όπως χαμομήλι και λεβάντα, τα οποία φέρονται να έχουν ψεκαστεί με άγνωστες χημικές ουσίες και να προορίζονται για κάπνισμα.

Όπως τόνισε, η νέα τροπολογία θα προβλέπει την απαγόρευση κάθε προϊόντος που έχει υποστεί χημικό ψεκασμό και χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο, ανεξάρτητα από το είδος του φυτού.

Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα εμφανίζουν ναρκωτική δράση και προειδοποίησε για τους πιθανούς κινδύνους που εγκυμονούν, ιδιαίτερα για τους ανήλικους και τους νέους.

Παράλληλα, κάλεσε τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ενημερώνονται για τέτοιου είδους προϊόντα που ενδέχεται να κυκλοφορούν στην αγορά.

Η υπό κατάθεση τροπολογία εντάσσεται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του υπουργείου Υγείας για τον περιορισμό προϊόντων που θεωρούνται επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και την προστασία των καταναλωτών.

DNews Widget
Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πλεύρης: Μείωση 31% στις μεταναστευτικές ροές το 2026

image_print

Σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα κατέγραψε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή από τις 12 Ιουνίου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, το πρώτο πεντάμηνο του 2026 οι μεταναστευτικές ροές εμφανίζονται μειωμένες κατά 31% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο, ενώ στο Αιγαίο η μείωση αγγίζει το 65%.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι η Κρήτη αποτελεί σήμερα τη μοναδική περιοχή της χώρας που δέχεται αυξημένη μεταναστευτική πίεση, με περίπου 5.500 αφίξεις να έχουν καταγραφεί κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους.

Παρουσιάζοντας συγκριτικά στοιχεία, υποστήριξε ότι κατά την επταετία διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας οι συνολικές μεταναστευτικές ροές ανήλθαν σε 197.651 άτομα, ενώ την περίοδο 2015-2019 είχαν φτάσει τα 1.215.280 άτομα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, τονίζοντας ότι από τις περίπου 140.000 που εκκρεμούσαν το 2019, σήμερα έχουν περιοριστεί στις 28.000, γεγονός που αποδίδεται στην επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης.

Ο υπουργός χαρακτήρισε τις επιστροφές μεταναστών ως τη μεγαλύτερη πρόκληση της μεταναστευτικής πολιτικής. Όπως ανέφερε, οι οικειοθελείς επιστροφές μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, ενώ παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός όσων επιλέγουν να αποχωρήσουν μετά από καταδίκες για παράνομη διαμονή.

Παράλληλα, ο Θάνος Πλεύρης άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του απέναντι στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό κανονισμό που είχε λάβει τη στήριξη της πολιτικής ομάδας στην οποία συμμετέχει το κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στη συζήτηση για τη δημιουργία κόμβων επιστροφής μεταναστών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφήνοντας αιχμές προς άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση που τηρούν στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μητσοτάκης: Το gov.gr αλλάζει το κράτος και τη δημοκρατία

image_print

Στα έξι χρόνια λειτουργίας του gov.gr και στον ρόλο της τεχνολογίας στον μετασχηματισμό του κράτους αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκδήλωση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης με τίτλο «6 χρόνια gov.gr: Κλικ και έγινε».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ψηφιακή μετάβαση της δημόσιας διοίκησης δεν αφορά μόνο την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά συνδέεται άμεσα με τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη δημοκρατική λειτουργία του κράτους.

Ανατρέχοντας στην περίοδο πριν από το 2019, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο σχεδιασμός της ψηφιακής μεταρρύθμισης είχε ως βασικό στόχο τη δημιουργία ενός κράτους που θα σέβεται τον χρόνο του πολίτη και θα αξιοποιεί την τεχνολογία ως εργαλείο ουσιαστικής αλλαγής.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, επισημαίνοντας ότι πίσω από περιττές διοικητικές διαδικασίες και έντυπα έγγραφα συχνά δημιουργούνται εστίες αδιαφάνειας. Όπως ανέφερε, η ψηφιοποίηση υπηρεσιών, όπως η ταχύτερη απονομή συντάξεων, περιορίζει την ανάγκη παρεμβάσεων και ενισχύει την ισότιμη μεταχείριση των πολιτών.

«Η τεχνολογική επανάσταση είναι άλμα λογοδοσίας και βαθιάς δημοκρατικής ευθύνης», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η αξιοποίηση της τεχνολογίας έχει και έντονο κοινωνικό και ιδεολογικό πρόσημο, καθώς συμβάλλει στην ίση πρόσβαση όλων στις δημόσιες υπηρεσίες.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ψηφιακή πρόοδος αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα να καλύψει το έδαφος που τη χωρίζει από τις πιο προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Αναφερόμενος στο μέλλον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της παραγωγικότητας της δημόσιας διοίκησης και στην περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε τον απολογισμό των έξι χρόνων λειτουργίας του gov.gr, επισημαίνοντας ότι εκατομμύρια πολίτες εξυπηρετούνται πλέον ψηφιακά χωρίς να χρειάζεται να επισκέπτονται δημόσιες υπηρεσίες.

Όπως τόνισε, το gov.gr αποτελεί απόδειξη ότι το κράτος μπορεί να εξελίσσεται, να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά και να βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών όλο το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en