Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημογραφία και μετανάστευση αφελληνίζουν την Ελλάδα

image_print

Γράφει ο Αναστάσιος Λαυρέντζος

Στα τέλη του 2017 δημοσιεύτηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή τα στοιχεία τα οποία αποτυπώνουν τη δημογραφική εξέλιξη του ελληνικού πληθυσμού κατά την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με αυτά:

  • Το 2016 ο πληθυσμός της Ελλάδας υπέστη περαιτέρω φυσική μείωση κατά 25.887 άτομα, αφού για έβδομη συνεχή χρονιά οι θάνατοι (118.785) ξεπέρασαν τις γεννήσεις (92.898).
  • Η καθαρή μετανάστευση υπολογίστηκε στα +10.332 άτομα, αφού οι εισερχόμενοι μετανάστες (στην πλειονότητά τους αλλοδαποί) ήταν 116.867, ενώ οι εξερχόμενοι μετανάστες (στην πλειονότητά τους Έλληνες) ήταν 106.535.
  • Ο δείκτης γήρανσης του ελληνικού πληθυσμού (αριθμός ατόμων με ηλικία άνω των 65 προς τον αριθμό παιδιών 0-14 ετών) αυξήθηκε για μια ακόμη χρονιά, φθάνοντας το 149,2. Δηλαδή πρακτικά στην Ελλάδα για κάθε 100 παιδιά υπάρχουν 149 άτομα τρίτης ηλικίας!!!

Τα παραπάνω στοιχεία, αν και αφορούν μόνο μια χρονιά, είναι συνταρακτικά!  Για να το καταλάβουμε όμως καλύτερα αυτό, πρέπει να δούμε τις εξελίξεις σε ευρύτερη προοπτική.

Ο ελληνικός πληθυσμός σε δημογραφικό κατήφορο…

Το πρώτο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η παρατηρούμενη «υπεροχή» των θανάτων έναντι των γεννήσεων δεν είναι ένα φαινόμενο προσωρινό. Είναι η συνέπεια της υπογεννητικότητας του ελληνικού πληθυσμού, ο οποίος μετά το 1980 γεννά λιγότερα από δύο παιδιά ανά γυναίκα, δηλαδή λιγότερα από αυτά που χρειάζεται για να αναπληρώσει τη φυσική του φθορά. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται βεβαίως από την οικονομική κρίση (μετά το 2010), η οποία συμπιέζει περαιτέρω τη γεννητικότητα και δημιουργεί ένα  μεταναστευτικό ρεύμα Ελλήνων προς το εξωτερικό…  Για περισσότερες λοιπόν από δύο δεκαετίες, ο ελληνικός πληθυσμός έχει εισέλθει σε πορεία συνεχούς αριθμητικής συρρίκνωσης και γήρανσης. Σχετικά είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015 ο νόμιμος πληθυσμός της Ελλάδας (συμπεριλαμβανομένων δηλαδή και των νόμιμων αλλοδαπών) ήταν με βάση στοιχεία του ΟΗΕ ήδη ο 6ος πιο γηρασμένος στον κόσμο (!), ενώ σύμφωνα με τις δημογραφικές προβολές της Eurostat αναμένεται ότι έως το 2050 δεν θα ξεπερνά τα εννέα (9) εκατομμύρια, εκ των οποίων τα τρία (3) θα είναι άνω των 65 ετών!!…

 Φεύγουν οι Έλληνες, έρχονται οι αλλοδαποί…

Οι μεταναστευτικές ροές στην τρέχουσα φάση εμφανίζονται ισοσκελισμένες, ωστόσο πίσω από αυτή την ισορροπία των αριθμών θα πρέπει κανείς να αντιληφθεί τις ποιοτικές διαφορές: Αυτοί που (συνεχίζουν να) φεύγουν είναι νέοι μορφωμένοι Έλληνες, οι οποίοι αναζητούν μια δυναμική πορεία στο εξωτερικό, ενώ αυτοί που (συνεχίζουν να) έρχονται είναι αλλοδαποί, οι οποίοι κατά κανόνα έχουν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, υψηλό ρυθμό γεννήσεων και – σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στη δεκαετία του 1990 – δεν προέρχονται πια από όμορες χώρες, αλλά από χώρες πολύ μακρινές προς την Ελλάδα, την οποία αυτή τη φορά δεν έχουν καν ως προορισμό τους…

komotinipress.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ροδόπη: Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη σε βάρος Ελληνίδας

Σύλληψη σε υπόθεση τηλεφωνικής απάτης στη Ροδόπη.
image_print

Υπόθεση τηλεφωνικής απάτης σε βάρος Ελληνίδας, η οποία διαπράχθηκε το μεσημέρι της 12ης Ιουλίου 2026 σε οικισμό της Ροδόπης, εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κομοτηνής.

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη σε βάρος ενός Έλληνα, η οποία περιλαμβάνει ακόμη έναν άγνωστο μέχρι στιγμής συνεργό του.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, άγνωστος δράστης επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Ελληνίδα και, με το πρόσχημα ότι συγγενικό της πρόσωπο επρόκειτο να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, της ζήτησε χρήματα.

Η γυναίκα πείστηκε να συγκεντρώσει χρηματικό ποσό και να το παραδώσει σε συνεργό του δράστη, τον οποίο συνάντησε σε προκαθορισμένο σημείο.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο Έλληνας που περιλαμβάνεται στη δικογραφία μετέβη με αυτοκίνητο στο σημείο και, έχοντας τον ρόλο του «εισπράκτορα», παρέλαβε τα χρήματα.

Την προανάκριση συνεχίζει το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κομοτηνής.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κεραμωτή : Σωτήρια παρέμβαση – Έσωσαν λουόμενη που έχασε τις αισθήσεις της στην παραλία

image_print

Σωτήρια αποδείχθηκε η άμεση επέμβαση του προσωπικού του ΚΑΑΥ Κεραμωτής σε περιστατικό που σημειώθηκε στην παραλία της Κεραμωτής, όταν μία γυναίκα τουρίστρια έχασε ξαφνικά τις αισθήσεις της ενώ βρισκόταν σε κοντινή απόσταση στην περιοχή του ΚΑΑΥ.

Μόλις οι άνθρωποι του αντιλήφθηκαν το συμβάν, έσπευσαν άμεσα στο σημείο, παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες και κάνοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη σταθεροποίηση της κατάστασής της μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.

Στη συνέχεια, η γυναίκα μεταφέρθηκε με ασφάλεια στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας για περαιτέρω ιατρική αξιολόγηση και νοσηλεία.

Το περιστατικό αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τη σημασία της άμεσης ανταπόκρισης και της εκπαίδευσης των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, καθώς η έγκαιρη παροχή πρώτων βοηθειών μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τη διάσωση μιας ανθρώπινης ζωής.

Σύνταξη Άρθρου: Στέλλα Γκοτζαμάνη

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΜΘ: Ξεκίνησαν οι εγγραφές για Πρεσβευτές Οδικής Ασφάλειας και Βιώσιμης Κινητικότητας

Αφίσα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τις εγγραφές στο Μητρώο Πρεσβευτών Βιώσιμης Κινητικότητας και Οδικής Ασφάλειας 2026.
image_print

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνεχίζει και το 2026 τις δράσεις για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και της βιώσιμης κινητικότητας, δημιουργώντας το Ηλεκτρονικό Μητρώο Πρεσβευτών Βιώσιμης Κινητικότητας και Οδικής Ασφάλειας.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2026 και απευθύνεται σε πολίτες, επιχειρήσεις και φορείς που επιθυμούν να συμβάλουν ενεργά στη διάδοση της υπεύθυνης οδηγικής συμπεριφοράς και των βιώσιμων μετακινήσεων.

Στόχος της Περιφέρειας είναι η καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας ασφαλών μετακινήσεων, με τελικό σκοπό τη μείωση και τον μηδενισμό των τροχαίων ατυχημάτων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν

Δικαίωμα εγγραφής έχουν:

  • φυσικά πρόσωπα που διαμένουν μόνιμα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
  • νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα με έδρα στην Περιφέρεια.

Οι συμμετέχοντες καλούνται να δεσμευτούν εθελοντικά ότι θα επιλέγουν, όπου είναι δυνατόν, βιώσιμους τρόπους μετακίνησης, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ παράλληλα θα τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και θα υιοθετούν υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά.

Όπως επισημαίνεται, Πρεσβευτής δεν είναι ο «τέλειος οδηγός», αλλά εκείνος που επιδιώκει καθημερινά να βελτιώνεται και να αποτελεί θετικό παράδειγμα για το οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό του περιβάλλον.

Ηλεκτρονικές αιτήσεις έως 7 Αυγούστου

Η εγγραφή πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας:

https://mobilityambassador-pamth.gr/

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026, στις 15:00.

Η Περιφέρεια καλεί πολίτες και επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στη δράση, τονίζοντας ότι η οδική ασφάλεια ξεκινά από την προσωπική ευθύνη και τη συλλογική προσπάθεια.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en