Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν φτάνει που τους έκοψαν το ΕΚΑΣ ,δεν τους έχουν δώσει καν τα «αντισταθμιστικά» ψίχουλα που υποσχέθηκαν

Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται 2.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, από τους οποίους ζητούν να επιστρέψουν το επίδομα αν το εισέπραξαν εκ παραδρομής.

Αυτά τα εξωφρενικά λάθη και παραλήψεις «περιγράφει» εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που αφορά 120.000 χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι έχασαν το ΕΚΑΣ ή έπεσαν κατηγορία με το μνημονιακό νόμο του Ιουνίου του 2016.

Οι «αδικημένοι» του 2016 διακρίνονται σε:

1.συνταξιούχους που είχαν δικαίωμα βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων να εισπράξουν  το επίδομα το πρώτο 5μηνο του 2016 (πριν κοπεί)

2.συνταξιούχους που έχασαν το βοήθημα μετά τον Ιούνιο του 2016 και περιμένουν μάταια τα αντισταθμιστικά που δικαιούνται

3.συνταξιούχους  που εισέπραξαν το ΕΚΑΣ ενώ δεν δικαιούνται, είτε από λάθος των υπηρεσιών είτε από δικό τους δόλο (ψευδής δήλωση εισοδημάτων). Η πρώτη κατηγορία καλείται να το επιστρέψει τώρα σε δόσεις ενώ η δεύτερη κατηγορία θα το επιστρέψει εις διπλούν.

Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ διευκρινίζει πως όσοι συνταξιοδοτήθηκαν εντός του 2016 (από 1/1/2016 μέχρι 31/5/2016) και δικαιούνται ΕΚΑΣ για το πρώτο 5μηνο σύμφωνα με τα παλιά κριτήρια (του 2015) θα πρέπει να περιμένουν (δεν διευκρινίζεται πόσο) μέχρι να ολοκληρώσει μια εφαρμογή η ΗΔΙΚΑ.

Για τον ίδιο λόγο, μένουν χωρίς τις «ελαφρύνσεις» που δικαιούνται όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ αλλά εμπίπτουν στις κατηγορίες για τα αντισταθμιστικά μέτρα της περιόδου 1/8/2016 – 31/12/2016.

Ειδικότερα όσοι έπαιρναν το επίδομα το δεύτερο 6μηνο του 2016 αλλά το χάνουν το 2017 δικαιούνται:

α)πλήρη απαλλαγή από τη συμμετοχή στα φάρμακα

β)οικονομική ενίσχυση στον σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα ίση με το ΕΚΑΣ 2016 σε περίπτωση που έπαυσε το ΕΚΑΣ και στους δύο συζύγους

γ)ενίσχυση σε συνταξιούχους με αναπηρία 80% και άνω, ισόποση με το Ε.ΚΑΣ 2016.

Αύριο η τελευταία μέρα πληρωμής των εισφορών του ΕΦΚΑ

Εκπνέει αύριο, Παρασκευή 17 Μαρτίου, η προθεσμία για την πληρωμή των εισφορών του Ιανουαρίου για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Η ΗΔΙΚΑ δίνει μάχη με το χρόνο για να αναρτήσει στην ιστοσελίδα περίπου 60.000 ειδοποιητήρια που εκκρεμούν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Τα ειδοποιητήρια αφορούν κυρίως μισθωτούς που δραστηριοποιούνται και ως ελεύθεροι επαγγελματίες με «μπλοκάκι». Σύμφωνα με πληροφορίες για αυτήν την κατηγορία ασφαλισμένων θα παραταθεί η προθεσμία πληρωμής των εισφορών.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ τρέφει ελπίδες ότι τα έσοδα από τις νέες εισφορές παρότι εμφανίστηκαν δραματικά μειωμένα στις αρχές του μήνα, θα προσεγγίσουν τον προβλεπόμενο στόχο. Τα ταμεία θεωρούν ότι θα γεμίσουν σήμερα και αύριο καθώς ο Έλληνας είναι πάντα «της τελευταίας στιγμής».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί στην αρχή της εβδομάδας τουλάχιστον 628.000 ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες είχαν καταβάλει τις εισφορές με τα έσοδα να ανέρχονται 130 εκατ. ευρώ.
Η εισπραξιμότητα κυμάνθηκε στα συνήθη επίπεδα 50% έως 55% παρά το στόχο του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ να φτάσει στο 70% με 75%.

Η επεξεργασία πάντως των στοιχείων τις επόμενες ημέρες θα δείξει την πραγματική αλήθεια καθώς μέρος των εσόδων μπορεί να προέρχεται από ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Τα ειδοποιητήρια ωστόσο βρίθουν λαθών τα οποία θα διορθωθούν το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου όταν ενσωματωθούν τα εκκαθαριστικά του 2016 και ακολουθήσει συμψηφισμός.

«Αιμοδότης» του συστήματος εξακολουθεί να παραμένει η μισθωτή εργασία καθώς τον Ιανουάριο τα έσοδα του πρώην ΙΚΑ εμφανίστηκαν ενισχυμένα με αποτέλεσμα ο ΕΦΚΑ τουλάχιστον για τον πρώτο μήνα του χρόνου να εμφανίζει μικρό πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ αντί για έλλειμμα. Για το 2017 συνολικά είχε προϋπολογιστεί έλλειμμα 1 δισ. αλλά το υπουργείο Εργασίας πιστεύει ότι θα μειωθεί στο μισό, στο κλείσιμο της χρονιάς.

Στο μεταξύ με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε χθες ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, διασώζονται περίπου 300.000 παλαιοί ασφαλισμένοι για τους οποίους προβλεπόταν αύξηση των εισφορών υπέρ εφάπαξ. Ειδικότερα, βάσει της τροπολογίας είχε οριστεί ενιαίο ασφάλιστρο Πρόνοιας 4% για όλους, παλαιούς και νέους ασφαλισμένους με αποτέλεσμα, πολλές κατηγορίες που πλήρωναν πολύ χαμηλό ασφάλιστρο να καταβάλουν αυξημένες εισφορές  που φτάνουν ως και τον 5πλασιασμό, σε ακραίες περιπτώσεις, των ποσών.

Η νομοτεχνική βελτίωση Πετρόπουλου ορίζει πως:

-διατηρούνται οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ πρόνοιας όπου υπάρχουν για τους παλαιούς ασφαλισμένους

-οι πριν την 1/1/1993 ασφαλισμένοι μισθωτοί διατηρούν τις παλαιές διατάξεις.
Εξαιρούνται μόνο οι μισθωτοί του τ. ΕΤΑΠ -ΜΜΕ (δημοσιογράφοι) των οποίων τα ποσοστά εισφορών υπολογίζονται επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους όπως προσδιορίζονται στο νέο νόμο.

Αυτό σημαίνει πως διασώζονται: εμποροϋπάλληλοι που πληρώνουν ασφάλιστρο μόλις 0,8% (0,4% ο εργαζόμενος και 0,4% ο εργοδότης), εργατοϋπάλληλοι μετάλλου που πληρώνουν 1%, ξενοδοχοϋπαλληλοι (2% εργαζόμενος και 2% εργοδότης), δημοτικοί υπάλληλοι κ.α.

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Μακάριος Λαζαρίδης | «Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού: Δεν ξεχνώ»

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, παρέστη στις επετειακές εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Ορφάνι Καβάλας.

Αρχικά παρακολούθησε την Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στη συνέχεια παραβρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων
που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ορφανίου.

Μετά το πέρας των επετειακών εκδηλώσεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Συμπληρώνονται φέτος 105 χρόνια από τις αποφράδες εκείνες μέρες που 353.000 αδέρφια μας, Έλληνες του Πόντου, σφαγιάστηκαν από τους Νεότουρκους.

Ένας ολόκληρος λαός αφανίστηκε σε μια από τις πιο αποτρόπαιες θηριωδίες του 20ου αιώνα.

Ένα φριχτό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που δυστυχώς μέχρι και σήμερα συναντά αρνητές. Τιμούμε τους νεκρούς μας, ενισχύοντας τη θωράκιση της πατρίδας μας και
αναβαθμίζοντας τη διεθνή της θέση.  Μετατρέπουμε σε αγώνα για την παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τις δύο λέξεις που συνοδεύουν κάθε δοκιμασία του Έθνους μας: Δεν ξεχνώ!»

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοβαρό τροχαίο λίγο έξω από το Μαγικό της Ξάνθης

Ένα σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (18/05) λίγο έξω από το Μαγικό, στον δρόμο προς Μέλισσα, όταν δύο οχήματα συγκρούστηκαν σφοδρά.

Η σύγκρουση προκλήθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ωστόσο ήταν ιδιαίτερα σφοδρή με τα οχήματα να γίνονται κυριολεκτικά σμπαράλια. Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν και υλικές ζημιές στην περίφραξη της παρακείμενης βιοτεχνίας ΧΗΜΒΙΟΞΑΝ, με ένα εκ των οχημάτων να καταλήγει πάνω στον τοίχο.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για να παραλάβουν τους τραυματίες, καθώς και η Αστυνομία αλλά και η Πυροσβεστική.

xanthinea.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Youth Pass 2024: Πάνω από 145.000 οι δικαιούχοι

Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι του Youth Pass

Περισσότεροι από 145.000 είναι οι νέοι 18 και 19 ετών, οι οποίοι θα λάβουν δικαιούνται 150 ευρώ, στο πλαίσιο του Youth Pass 2024.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε 69.825 ανέρχονται οι 18χρονοι έκαναν αίτηση μέχρι τις 15 Μαΐου για το Youth Pass.

Youth Pass: Πώς πιστώνεται στους δικαιούχους

Η πίστωση της ενίσχυσης 150 ευρώ γίνεται με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η οποία θα σταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι τις 31 Μαΐου.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν το ποσό της ενίσχυσης για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών.

Αναλυτικά, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών στις παρακάτω κατηγορίες επιχειρήσεων:

  • Κατηγορία εμπόρου (MCC) Περιγραφή δραστηριότητας
  • 3000 έως 3350 αεροπορικές εταιρείες, αερομεταφορές
  • 3351 έως 3500 ενοικίαση αυτοκινήτων
  • 3501 έως 3999 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
  • 4111 μεταφορές
  • 4112 σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών
  • 4121 υπηρεσίες ταξί
  • 4131 υπηρεσίες λεωφορείων
  • 4411 θαλάσσιες μεταφορές / ακτοπλοϊκά
  • 4457 ενοικίαση θαλάσσιων σκαφών
  • 4511 λοιπές αερομεταφορές
  • 4582 αεροδρόμια / αεροσταθμοί
  • 4722 ταξιδιωτικά πρακτορεία
  • 4789 λοιπές μεταφορές
  • 5551 ενοικίαση σκαφών
  • 5561 ενοικίαση τροχόσπιτων κ.λπ.
  • 5815 ηλεκτρονικά βιβλία, ταινίες, μουσική
  • 5942 Βιβλιοπωλεία
  • 7011 λοιπές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
  • 7032 κατασκηνώσεις αναψυχής και αθλητισμού
  • 7033 κάμπινγκ
  • 7512 λοιπές ενοικιάσεις μηχανοκίνητων οχημάτων
  • 7832 σινεμά
  • 7911 αίθουσες χορού, σχολεία, στούντιο
  • 7922 θεατρικές επιχειρήσεις, πρακτορεία εισιτηρίων
  • 7929 ορχήστρες και μπάντες
  • 7991 εκθέσεις και τουριστικές ατραξιόν, μουσεία
  • 7997 υπηρεσίες γυμναστηρίου
  • 7999 λοιπές υπηρεσίες αναψυχής

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν φτάνει που τους έκοψαν το ΕΚΑΣ ,δεν τους έχουν δώσει καν τα «αντισταθμιστικά» ψίχουλα που υποσχέθηκαν

Σε χειρότερη μοίρα βρίσκονται 2.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, από τους οποίους ζητούν να επιστρέψουν το επίδομα αν το εισέπραξαν εκ παραδρομής.

Αυτά τα εξωφρενικά λάθη και παραλήψεις «περιγράφει» εγκύκλιος του ΕΦΚΑ που αφορά 120.000 χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι έχασαν το ΕΚΑΣ ή έπεσαν κατηγορία με το μνημονιακό νόμο του Ιουνίου του 2016.

Οι «αδικημένοι» του 2016 διακρίνονται σε:

1.συνταξιούχους που είχαν δικαίωμα βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων να εισπράξουν  το επίδομα το πρώτο 5μηνο του 2016 (πριν κοπεί)

2.συνταξιούχους που έχασαν το βοήθημα μετά τον Ιούνιο του 2016 και περιμένουν μάταια τα αντισταθμιστικά που δικαιούνται

3.συνταξιούχους  που εισέπραξαν το ΕΚΑΣ ενώ δεν δικαιούνται, είτε από λάθος των υπηρεσιών είτε από δικό τους δόλο (ψευδής δήλωση εισοδημάτων). Η πρώτη κατηγορία καλείται να το επιστρέψει τώρα σε δόσεις ενώ η δεύτερη κατηγορία θα το επιστρέψει εις διπλούν.

Η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ διευκρινίζει πως όσοι συνταξιοδοτήθηκαν εντός του 2016 (από 1/1/2016 μέχρι 31/5/2016) και δικαιούνται ΕΚΑΣ για το πρώτο 5μηνο σύμφωνα με τα παλιά κριτήρια (του 2015) θα πρέπει να περιμένουν (δεν διευκρινίζεται πόσο) μέχρι να ολοκληρώσει μια εφαρμογή η ΗΔΙΚΑ.

Για τον ίδιο λόγο, μένουν χωρίς τις «ελαφρύνσεις» που δικαιούνται όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ αλλά εμπίπτουν στις κατηγορίες για τα αντισταθμιστικά μέτρα της περιόδου 1/8/2016 – 31/12/2016.

Ειδικότερα όσοι έπαιρναν το επίδομα το δεύτερο 6μηνο του 2016 αλλά το χάνουν το 2017 δικαιούνται:

α)πλήρη απαλλαγή από τη συμμετοχή στα φάρμακα

β)οικονομική ενίσχυση στον σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα ίση με το ΕΚΑΣ 2016 σε περίπτωση που έπαυσε το ΕΚΑΣ και στους δύο συζύγους

γ)ενίσχυση σε συνταξιούχους με αναπηρία 80% και άνω, ισόποση με το Ε.ΚΑΣ 2016.

Αύριο η τελευταία μέρα πληρωμής των εισφορών του ΕΦΚΑ

Εκπνέει αύριο, Παρασκευή 17 Μαρτίου, η προθεσμία για την πληρωμή των εισφορών του Ιανουαρίου για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Η ΗΔΙΚΑ δίνει μάχη με το χρόνο για να αναρτήσει στην ιστοσελίδα περίπου 60.000 ειδοποιητήρια που εκκρεμούν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Τα ειδοποιητήρια αφορούν κυρίως μισθωτούς που δραστηριοποιούνται και ως ελεύθεροι επαγγελματίες με «μπλοκάκι». Σύμφωνα με πληροφορίες για αυτήν την κατηγορία ασφαλισμένων θα παραταθεί η προθεσμία πληρωμής των εισφορών.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ τρέφει ελπίδες ότι τα έσοδα από τις νέες εισφορές παρότι εμφανίστηκαν δραματικά μειωμένα στις αρχές του μήνα, θα προσεγγίσουν τον προβλεπόμενο στόχο. Τα ταμεία θεωρούν ότι θα γεμίσουν σήμερα και αύριο καθώς ο Έλληνας είναι πάντα «της τελευταίας στιγμής».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί στην αρχή της εβδομάδας τουλάχιστον 628.000 ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες είχαν καταβάλει τις εισφορές με τα έσοδα να ανέρχονται 130 εκατ. ευρώ.
Η εισπραξιμότητα κυμάνθηκε στα συνήθη επίπεδα 50% έως 55% παρά το στόχο του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ να φτάσει στο 70% με 75%.

Η επεξεργασία πάντως των στοιχείων τις επόμενες ημέρες θα δείξει την πραγματική αλήθεια καθώς μέρος των εσόδων μπορεί να προέρχεται από ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Τα ειδοποιητήρια ωστόσο βρίθουν λαθών τα οποία θα διορθωθούν το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου όταν ενσωματωθούν τα εκκαθαριστικά του 2016 και ακολουθήσει συμψηφισμός.

«Αιμοδότης» του συστήματος εξακολουθεί να παραμένει η μισθωτή εργασία καθώς τον Ιανουάριο τα έσοδα του πρώην ΙΚΑ εμφανίστηκαν ενισχυμένα με αποτέλεσμα ο ΕΦΚΑ τουλάχιστον για τον πρώτο μήνα του χρόνου να εμφανίζει μικρό πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ αντί για έλλειμμα. Για το 2017 συνολικά είχε προϋπολογιστεί έλλειμμα 1 δισ. αλλά το υπουργείο Εργασίας πιστεύει ότι θα μειωθεί στο μισό, στο κλείσιμο της χρονιάς.

Στο μεταξύ με νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε χθες ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, διασώζονται περίπου 300.000 παλαιοί ασφαλισμένοι για τους οποίους προβλεπόταν αύξηση των εισφορών υπέρ εφάπαξ. Ειδικότερα, βάσει της τροπολογίας είχε οριστεί ενιαίο ασφάλιστρο Πρόνοιας 4% για όλους, παλαιούς και νέους ασφαλισμένους με αποτέλεσμα, πολλές κατηγορίες που πλήρωναν πολύ χαμηλό ασφάλιστρο να καταβάλουν αυξημένες εισφορές  που φτάνουν ως και τον 5πλασιασμό, σε ακραίες περιπτώσεις, των ποσών.

Η νομοτεχνική βελτίωση Πετρόπουλου ορίζει πως:

-διατηρούνται οι εργοδοτικές εισφορές υπέρ πρόνοιας όπου υπάρχουν για τους παλαιούς ασφαλισμένους

-οι πριν την 1/1/1993 ασφαλισμένοι μισθωτοί διατηρούν τις παλαιές διατάξεις.
Εξαιρούνται μόνο οι μισθωτοί του τ. ΕΤΑΠ -ΜΜΕ (δημοσιογράφοι) των οποίων τα ποσοστά εισφορών υπολογίζονται επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους όπως προσδιορίζονται στο νέο νόμο.

Αυτό σημαίνει πως διασώζονται: εμποροϋπάλληλοι που πληρώνουν ασφάλιστρο μόλις 0,8% (0,4% ο εργαζόμενος και 0,4% ο εργοδότης), εργατοϋπάλληλοι μετάλλου που πληρώνουν 1%, ξενοδοχοϋπαλληλοι (2% εργαζόμενος και 2% εργοδότης), δημοτικοί υπάλληλοι κ.α.

dramini

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Μακάριος Λαζαρίδης | «Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού: Δεν ξεχνώ»

Ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, παρέστη στις επετειακές εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Ορφάνι Καβάλας.

Αρχικά παρακολούθησε την Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στη συνέχεια παραβρέθηκε στην επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων
που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ορφανίου.

Μετά το πέρας των επετειακών εκδηλώσεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Συμπληρώνονται φέτος 105 χρόνια από τις αποφράδες εκείνες μέρες που 353.000 αδέρφια μας, Έλληνες του Πόντου, σφαγιάστηκαν από τους Νεότουρκους.

Ένας ολόκληρος λαός αφανίστηκε σε μια από τις πιο αποτρόπαιες θηριωδίες του 20ου αιώνα.

Ένα φριχτό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που δυστυχώς μέχρι και σήμερα συναντά αρνητές. Τιμούμε τους νεκρούς μας, ενισχύοντας τη θωράκιση της πατρίδας μας και
αναβαθμίζοντας τη διεθνή της θέση.  Μετατρέπουμε σε αγώνα για την παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού τις δύο λέξεις που συνοδεύουν κάθε δοκιμασία του Έθνους μας: Δεν ξεχνώ!»

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοβαρό τροχαίο λίγο έξω από το Μαγικό της Ξάνθης

Ένα σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (18/05) λίγο έξω από το Μαγικό, στον δρόμο προς Μέλισσα, όταν δύο οχήματα συγκρούστηκαν σφοδρά.

Η σύγκρουση προκλήθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ωστόσο ήταν ιδιαίτερα σφοδρή με τα οχήματα να γίνονται κυριολεκτικά σμπαράλια. Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν και υλικές ζημιές στην περίφραξη της παρακείμενης βιοτεχνίας ΧΗΜΒΙΟΞΑΝ, με ένα εκ των οχημάτων να καταλήγει πάνω στον τοίχο.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για να παραλάβουν τους τραυματίες, καθώς και η Αστυνομία αλλά και η Πυροσβεστική.

xanthinea.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Youth Pass 2024: Πάνω από 145.000 οι δικαιούχοι

Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι του Youth Pass

Περισσότεροι από 145.000 είναι οι νέοι 18 και 19 ετών, οι οποίοι θα λάβουν δικαιούνται 150 ευρώ, στο πλαίσιο του Youth Pass 2024.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε 69.825 ανέρχονται οι 18χρονοι έκαναν αίτηση μέχρι τις 15 Μαΐου για το Youth Pass.

Youth Pass: Πώς πιστώνεται στους δικαιούχους

Η πίστωση της ενίσχυσης 150 ευρώ γίνεται με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η οποία θα σταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι τις 31 Μαΐου.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν το ποσό της ενίσχυσης για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών.

Αναλυτικά, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών στις παρακάτω κατηγορίες επιχειρήσεων:

  • Κατηγορία εμπόρου (MCC) Περιγραφή δραστηριότητας
  • 3000 έως 3350 αεροπορικές εταιρείες, αερομεταφορές
  • 3351 έως 3500 ενοικίαση αυτοκινήτων
  • 3501 έως 3999 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
  • 4111 μεταφορές
  • 4112 σιδηροδρομικές μεταφορές επιβατών
  • 4121 υπηρεσίες ταξί
  • 4131 υπηρεσίες λεωφορείων
  • 4411 θαλάσσιες μεταφορές / ακτοπλοϊκά
  • 4457 ενοικίαση θαλάσσιων σκαφών
  • 4511 λοιπές αερομεταφορές
  • 4582 αεροδρόμια / αεροσταθμοί
  • 4722 ταξιδιωτικά πρακτορεία
  • 4789 λοιπές μεταφορές
  • 5551 ενοικίαση σκαφών
  • 5561 ενοικίαση τροχόσπιτων κ.λπ.
  • 5815 ηλεκτρονικά βιβλία, ταινίες, μουσική
  • 5942 Βιβλιοπωλεία
  • 7011 λοιπές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις / καταλύματα
  • 7032 κατασκηνώσεις αναψυχής και αθλητισμού
  • 7033 κάμπινγκ
  • 7512 λοιπές ενοικιάσεις μηχανοκίνητων οχημάτων
  • 7832 σινεμά
  • 7911 αίθουσες χορού, σχολεία, στούντιο
  • 7922 θεατρικές επιχειρήσεις, πρακτορεία εισιτηρίων
  • 7929 ορχήστρες και μπάντες
  • 7991 εκθέσεις και τουριστικές ατραξιόν, μουσεία
  • 7997 υπηρεσίες γυμναστηρίου
  • 7999 λοιπές υπηρεσίες αναψυχής

Continue Reading

espa logo

espa_logo_en