Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γύμνια στο ΕΣΥ και στον τομέα της ασφάλειας

Ακτινογραφία των μέτρων ασφαλείας σε 32 νοσοκομεία και δομές υγείας από την ΠΟΕΔΗΝ- Στο έλεος οιουδήποτε κακοποιού 12 μεγάλα δημόσια νοσοκομεία και όλα τα Κέντρα Υγείας.

Τουλάχιστον 12 μεγάλα δημόσια νοσοκομεία και όλα τα Κέντρα Υγείας της χώρας βρίσκονται στο έλεος οιουδήποτε κακοποιού καθώς δεν διαθέτουν κανενός είδους φύλαξη. Αλλά και σε εκείνα που φυλάσσονται, το προσωπικό φύλαξης δεν προλαβαίνει να καταγράφει τα καθημερινά συμβάντα, από απόπειρες ληστείας και βιαιοπραγίες ασθενών κατά του προσωπικού μέχρι τις ευρύτατα…διαδεδομένες κλοπές χρημάτων, κινητών τηλεφώνων, εσχάτως δε και…ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Τα κενά ασφαλείας των μονάδων υγείας του ΕΣΥ όπως καταγράφηκαν τις τελευταίες δέκα ημέρες με τις κλοπές στον «Άγιο Σάββα» καθώς και στα νοσοκομεία Βόλου, Λαμίας και Πανεπιστημιακό Λάρισας, επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

«Η φύλαξη στα νοσοκομεία είναι πλημμελής, επειδή μειώθηκαν οι κωδικοί των προϋπολογισμών τους, κατά 50%,  τα τελευταία 7 χρόνια. Πολλά νοσοκομεία δεν έχουν καθόλου φύλαξη. Σε όλα τα Κέντρα Υγείας δεν υπάρχει καμία φύλαξη.
Τα περισσότερα μάλιστα βρίσκονται έξω από τα χωριά ή τις πόλεις και είναι εύκολο να κλαπούν» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, αναφέροντας ενδεικτικά τα Κέντρα Υγείας σε Πρέβεζα, Ηλεία, Καρπενήσι, Ιτέα.

Το προσωπικό φύλαξης των νοσοκομείων

Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, φυλάσσονται από τέσσερις κατηγορίες υπαλλήλων:
1.Ειδικό Προσωπικό Ασφαλείας του Ν.1339/83 που προσλαμβάνεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και διατίθενται στα νοσοκομεία σε οργανικές θέσεις.
2.ΔΕ Προσωπικό Ασφαλείας που παρακολούθησαν σεμινάρια στην Ελληνική Αστυνομία
Ωστόσο, επισημαίνει πως οι δύο κατηγορίες του προσωπικού αυτού είναι ελάχιστοι στα νοσοκομεία (περίπου 400).
3.Προσωπικό φύλαξης μέσω ιδιωτικών εταιρειών (εργολάβοι) που δεν τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις. Φέρνουν λιγότερους security από ότι προβλέπουν οι συμβάσεις που υπογράφουν με τα Νοσοκομεία
4.Προσωπικό φύλαξης που βρίσκεται σε διαδικασία πρόσληψης από τα Νοσοκομεία, με συμβάσεις εργασίας.

Η «ακτινογραφία» της φύλαξης σε 32 δημόσιες δομές από την ΠΟΕΔΗΝ

ΑΧΕΠΑ. Νοσοκομείο με 670 κλίνες, διαθέτει μόλις 6  άτομα μόνιμο  προσωπικό φύλαξης και άλλα 3 άτομα που βρίσκονται σε αλλότρια καθήκοντα, δηλαδή έχουν μετακινηθεί στη φύλαξη χωρίς να είναι αυτός ο τομέας τους .Το προσωπικό της ασφάλειας καλύπτει μόνο τη μία πύλη σε κυκλικό ωράριο, ενώ τη δεύτερη πύλη στο άλλο πενταόροφο κτίριο του νοσοκομείου μόνο πρωί  με αποτέλεσμα να κλειδώνει η κεντρική είσοδος του κτιρίου που είναι και η έξοδος κινδύνου. Οι άλλες τέσσερεις είσοδοι μένουν αφύλακτες. Δεν υπάρχει προσωπικό ασφάλειας για τις κλινικές , τους λοιπούς χώρους, και για τις εφημερίες όπου οι ασθενείς υπερβαίνουν τους 1000.  Κινδυνεύουν και οι ασθενείς ενώ καταγράφονται καθημερινά πάρα πολλές κλοπές ασθενών και προσωπικού.
Από τα καταγεγραμμένα συμβάντα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ προκύπτει ότι τα βίαια επεισόδια των επιθέσεων μεταξύ συνοδών ή μεταξύ ασθενών και προσωπικού είναι στην ημερήσια διάταξη ενώ συχνές είναι οι κλοπές και οι απόπειρες κλοπής.

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ. Δυναμικότητας 700 κλινών το νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης φυλάσσεται από 3 μόνιμους υπαλλήλους ασφαλείας, 3 θυρωρούς και 12 ιδιωτικούς υπαλλήλους security. Τους 6 μόνιμους υπάλληλους  μετέφερε η διοίκηση στο διασυνδεόμενο νοσοκομείο Δερματολογικών παθήσεων, με αποτέλεσμα να κλείνει μετά το μεσημέρι η μία από τις δύο μεγάλες κεντρικές πύλες του νοσοκομείου που βρίσκονται σε πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Τονίζεται ότι το Ιπποκράτειο αποτελείται από πέντε μεμονωμένα κτίρια με αφύλακτες εισόδους, στεγάζει και ΟΚΑΝΑ, με αποτέλεσμα η υπάρχουσα ιδιωτική ασφάλεια να μην αρκεί για τη φύλαξη και κάλυψη του προσωπικού, ασθενών και των εφημεριών με προσέλευση ασθενών πάνω από 1000 άτομα με συνοδούς.

ΠΓΝΘ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. Το νοσοκομείο διαθέτει ιδιωτική ασφάλεια, η οποία καλύπτει την πύλη το πρωί και 8 εφημερίες το μήνα, απόγευμα και νύχτα. Το νοσοκομείο δεν φυλάσσεται στις κλινικές και λοιπούς χώρους.

ΓΝΘ. ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ. Την πύλη καλύπτουν με αλλότρια καθήκοντα 1 τηλεφωνητής, 2 βοηθοί θαλάμου και 1 φύλακας. Το νοσοκομείο δεν φυλάσσεται, στις κλινικές και λοιπούς χώρους.

ΓΝΘ ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. Η πύλη του νοσοκομείου φυλάσσεται από ιδιωτική ασφάλεια ανά 12ωρο, με κάλυψη και του τηλεφωνικού κέντρου ενώ δεν υπάρχει καμία κάλυψη στις εφημερίες. Το νοσοκομείο δεν φυλάσσεται στις κλινικές και λοιπούς χώρους.

ΓΝΘ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. Η ασφάλεια και φύλαξη του νοσοκομείου είναι πλημμελής με τον υπάρχοντα  αριθμό υπαλλήλων ιδιωτικής ασφάλειας, εάν αναλογιστεί κάποιος ότι στις εφημερίες η προσέλευση ξεπερνά τους 1300 ασθενείς και συνοδούς.

ΓΝ ΣΕΡΡΩΝ. Το νοσοκομείο διαθέτει 3 φύλακες με συμβάσεις εργασίας.

ΓΝ ΒΕΡΟΙΑΣ. Το νοσοκομείο δεν φυλάσσεται στις κλινικές και λοιπούς χώρους και διαθέτει δύο θυρωρούς.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ «Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ». Στο νοσοκομείο υπηρετούν 6 άτομα, αλλά υπάρχει δυσκολία κάλυψης βαρδιών, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. Υπηρετούν 10 άτομα (5 μόνιμοι και 5 ιδιωτικού συνεργείου). Αναφέρεται δυσκολία κάλυψης βαρδιών, αφού εκτός της ανάγκης για εσωτερική φύλαξη, υπάρχουν 2 πύλες εισόδου στο νοσοκομείο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ. Μόνιμα ακάλυπτη εντελώς η απογευματινή βάρδια. Συχνά φαινόμενα κλοπών σε προσωπικό και επιθέσεων (βίαια περιστατικά) σε γιατρούς και νοσηλεύτριες.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ. Παρότι το νοσοκομείο εξυπηρετεί ένα τόσο ιδιαίτερο και ευάλωτο τμήμα ασθενών,  δεν διαθέτει καμία φύλαξη. Έχει τρεις πύλες εισόδου, εκ των οποίων οι δύο δεν διαθέτουν ούτε καν μπάρες ασφαλείας, και στη μία χρέη θυρωρού εκτελεί ένας ηλεκτρολόγος. Εσωτερικά δεν υπάρχει καμία κάλυψη με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συχνότητα των επιθέσεων από ψυχιατρικούς ασθενείς.

ΠΓΝ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Υπηρετούν 9 υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης αλλά τα κενά στη φύλαξη είναι πολλά, κάτι που αποδεικνύουν οι συχνές κλοπές οχημάτων και δικύκλων.

ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Υπηρετούν  δύο άτομα στη νυχτερινή μόνο βάρδια.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ. Πλημμελής αποδεικνύεται η φύλαξη εκ του αποτελέσματος, δηλαδή από τις επιθέσεις ή τις κλοπές που συμβαίνουν.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Στο νοσοκομείο υπάρχει φύλαξη αλλά μόνο στα ΤΕΠ.

 Γ.Ν. ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ. Η φύλαξη υπάρχει μόνο τα βράδια.

Ελλιπής χαρακτηρίζεται από την ΠΟΕΔΗΝ η φύλαξη στα νοσοκομεία Λαμίας, Λάρισας και Τρικάλων.

Τέλος, δεν διαθέτουν φύλαξη  τα νοσοκομεία Λειβαδιάς, Καρπενησίου, Θήβας, Κύμης, Καρύστου, Άμφισσας, Φιλιάτων, Φλώρινας, Λευκάδας, Μολάων, Κυπαρισσίας και Δράμας.

dramini

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Στα κάγκελα ιδιοκτήτες και μηχανικοί για το πιστοποιητικό αντιπυρικής προστασίας | «Θα φάμε ξύλο, ανεφάρμοστα τα μέτρα, όλοι θα είναι παράνομοι»

Στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού βρίσκονται χιλιάδες πολίτες, επαγγελματίες αλλά και δημοτικοί υπάλληλοι που εμπλέκονται στη διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού αντιπυρικής προστασίας για τα ακίνητα που βρίσκονται σε ιδιοκτησίες σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από δασικές εκτάσεις.

Τα προβλήματα είναι τεράστια για τις ιδιοκτησίες που έχουν την υποχρέωση να συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα μέσα σε λίγα 24ωρα. Επικρατεί σύγχυση και ανασφάλεια και οι περισσότεροι έχουν περιέλθει σε αδιέξοδα. Για αρχή απαιτούνται από 400 έως 600 Ευρώ για την έκθεση του τεχνικού επιστήμονα (μηχανικός, γεωπόνος, δασολόγος κλπ). Από εκεί και πέρα αρχίζει ο Γολγοθάς της εφαρμογής των παρατηρήσεων της έκθεσης αφού ο ιδιοκτήτης στο τέλος της ημέρας πρέπει να κάνει και υπεύθυνη δήλωση πως έκανε τις εργασίες που αναφέρονται στην έκθεση. Κι εκεί αρχίζουν τα… όργανα. Απαιτούνται κλαδέματα, κοπές μεγάλων δέντρων, καθαρισμοί, επισκευές, πολυδάπανες μετατροπές σε ξύλινα πορτοπαράθυρα, ξύλινες στέγες, περιφράξεις ακόμα και σε υδρορροές αλλά και στις περιφράξεις περιμετρικά των ιδιοκτησιών με υλικά ειδικών προδιαγραφών όπως περιγράφονται στο Φ.Ε.Κ.

«Αδύνατον να υλοποιηθούν»

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες όπως οι πολιτικοί μηχανικοί η συντριπτική πλειοψηφία των μέτρων είναι αδύνατον να υλοποιηθούν εντός των χρονικών ορίων. Επί πλέον απαιτούνται υψηλές δαπάνες και ελάχιστοι είναι οι ιδιοκτήτες που θα μπορέσουν να τακτοποιήσουν όλες τις εκκρεμότητες. Άρα όλοι θα είναι παράνομοι μετά το πέρας των προθεσμιών και δεν θα έχουν δικαίωμα αποζημίωσης εάν το σπίτι τους καεί από πυρκαγιά.

 

Oι ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι κοντά σε δασικές εκτάσεις θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη / φωτογραφία Κώστας Ασημακόπουλος ethnos.gr
Oι ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι κοντά σε δασικές εκτάσεις θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη / φωτογραφία Κώστας Ασημακόπουλος ethnos.gr

Το σαφάρι των προστίμων

Και δεν είναι μόνο αυτά. Μετά αρχίζει το σαφάρι των δειγματοληπτικών ελέγχων. Θα συσταθεί τριμελή επιτροπή με έναν υπάλληλο της οικείας Περιφέρειας, έναν υπάλληλο του οικείου Δήμου και έναν επιστήμονα (μηχανικό, γεωπόνο κλπ).

Τα πρόστιμα για όσους δεν έχουν συμμορφωθεί με τις εκθέσεις των μηχανικών ή έχουν κάνει ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις είναι δυνατόν να φτάσουν και τις 50.000 Ευρώ. Τα πρόστιμα πηγαίνουν στα ταμεία των δήμων οι οποίοι όμως από την πλευρά τους βρίσκονται σε δεινή θέση.

Το μπαλάκι στους Δήμους

Μετά τον αιφνιδιασμό τους, διαπιστώνουν πως ούτε προσωπικό έχουν για να διαχειριστεί την κατάσταση, ούτε κονδύλια, ούτε υποδομή αλλά ούτε και την απαραίτητη ενημέρωση για να σηκώσουν όλο αυτό το βάρος των διαπεραιώσεων, ειδικά μάλιστα όταν θα πρέπει να υποδεχτούν χιλιάδες δηλώσεις μέχρι να λειτουργήσει η πλατφόρμα στο gov.gr.

Δεν προλαβαίνουν με τίποτα

Είναι χαρακτηριστικό πως οι μεγαλύτεροι σε έκταση Δήμοι της Αττικής, δηλαδή, οι δήμοι Μάνδρας Ειδιλλίας, Ωρωπού, Μαραθώνα, Αχαρνών και Λαυρεωτικής έχουν περίπου 300.000 τέτοιες ιδιοκτησίες. Αν ληφθεί υπ΄ όψη πως στην καλύτερη περίπτωση κάθε πολιτικός μηχανικός μπορεί να διεκπεραιώσει 3-4 υποθέσεις την ημέρα γίνεται αντιληπτό πως θα χρειαστεί όλο το καλοκαίρι και όλο το επιστημονικό προσωπικό της χώρας για να τακτοποιήσουν όλες τις ιδιοκτησίες.

 

Αν δεν εφαρμοστούν τα όσα αναφέρει η έκθεση του πολιτικού μηχανικού οι ιδιοκτήτες απειλούνται με εξοντωτικά πρόστιμα / φωτογραφία Κώστας Ασημακόπουλος ethnos.gr
Αν δεν εφαρμοστούν τα όσα αναφέρει η έκθεση του πολιτικού μηχανικού οι ιδιοκτήτες απειλούνται με εξοντωτικά πρόστιμα / φωτογραφία Κώστας Ασημακόπουλος ethnos.gr

«Κράτος που αποποιείται τις ευθύνες του»

«Γενικά βλέπω υπερβολικό και ανεφάρμοστο όλο το νόμο. Προσπαθεί το κράτος να αποποιηθεί των ευθυνών της πυροπροστασίας των πολιτών και μεταφέρει τις ευθύνες στους πολίτες. Δεν υπάρχει ουσία σε όλο αυτό. Έχει ήδη δημιουργήσει ένα χάος. Από τη μία ημέρα στην άλλη μας επιβάλλουν περιορισμούς και πρόστιμα για να αποποιηθούν των ευθυνών. Τελικά έχουμε δημοκρατία ή δικτατορία;» λέει στο ethnos.gr ο πολιτικός μηχανικός Βασίλης Δημητρίου που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα.

«Εμάς ποιος μας προστατεύει από το κράτος;»

«Συζητώντας με συνάδελφους μου αλλά και πολίτες διερωτόμαστε ποια μυαλά μπορεί να σκέφτηκαν όλα αυτά. Εμάς ποιος μας προστατεύει από αυτούς που σκέφτονται και νομοθετούν αυτά τα εκτρώματα; Τα περισσότερα που αναφέρουν δεν εφαρμόζονται. Σε λίγες ημέρες θα είναι όλοι παράνομοι» πρόσθεσε ο Βασίλης Δημητρίου.

«Οι πολίτες είναι θυμωμένοι»

«Πέρασα πολλές ώρες για να μελετήσω το νέο νόμο ώστε να οργανώσω το γραφείο μου και να ενημερώσω τους πολίτες. Οι περισσότερες ιδιοκτησίες στον Μαραθώνα πρέπει να κάνουν εργασίες χιλιάδων ευρώ για να είναι νόμιμοι. Θα πρέπει επίσης να κόψουν χιλιάδες δέντρα. Τι ζώνες να γίνουν σε μία ιδιοκτησία με έκταση μισό στρέμμα; Και το αντίθετο. Που θα βρεθούν τα χρήματα για περιφράξεις με τα ειδικά υλικά που είναι πανάκριβα; Ποιος έχει να δαπανήσει τόσα πολλά χρήματα για νέα πορτοπαράθυρα, στέγες και περιφράξεις και μάλιστα μέσα σε ένα μήνα; Προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη. Προσωπικά τώρα ξεκινάω με τις πρώτες εκθέσεις ιδιοκτησιών και οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι και θυμωμένοι».

 

Ο χρόνος που έχουν στη διάθεση τους οι ιδιοκτήτες είναι ελάχιστος / φωτογραφία Κώστας Ασημακόπουλος ethnos.gr
Ο χρόνος που έχουν στη διάθεση τους οι ιδιοκτήτες είναι ελάχιστος / φωτογραφία Κώστας Ασημακόπουλος ethnos.gr

«Θα φάμε όλοι ξύλο…»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πολιτικός μηχανικός Πέτρος Δέδες που δραστηριοποιείται στον Κάλαμο του Δήμου Ωρωπού: «Ο κόσμος είναι θυμωμένος και είναι σε απόγνωση. Δε μας πιστεύουν που τους τα λέμε. Οι περισσότεροι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν  ούτε καν την έκθεση του μηχανικού. Δε συζητάμε για όλες τις υπόλοιπες εργασίες που πρέπει να γίνουν. Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν πως εμείς βγάλαμε το νόμο και ξεσπάνε σε μας. Αν αρχίσουν και οι έλεγχοι από τους δήμους και πέσουν πρόστιμα, θα φάμε όλοι ξύλο, δεν υπάρχει περίπτωση…».

Δεν συνεργάζονται όλες οι υπηρεσίες

«Προσωπικά έχω κάνει μεγάλη προετοιμασία για να μπορέσω να αντιμετωπίσω τους πολίτες και να δώσω απαντήσεις στα χιλιάδες ερωτήματα που έχουν. Γενικά ως φιλοσοφία ο νέος νόμος είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά η εφαρμογή είναι άλλο πράγμα. Πριν εφαρμοστεί θα έπρεπε να είχαν γίνει πολλά περισσότερα και να υπάρχουν βοήθειες. Πρώτα απ΄ όλα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί οι εμπλεκόμενοι φορείς, οι δήμοι, οι υπηρεσίες, το επιστημονικό προσωπικό και οι πολίτες. Από τη μία μέρα στην άλλη δε γίνεται να εφαρμοστούν τόσο σοβαρές αλλαγές. Θα έπρεπε να έχει ετοιμαστεί η πλατφόρμα στο gov.gr και να υπήρχε συνεργασία με το κτηματολόγιο και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Πολλοί ιδιοκτήτες δε μπορούν να προχωρήσουν τις διαδικασίες διότι οι ιδιοκτησίες τους χαρακτηρίζονται ως δασικές. Άλλες ιδιοκτησίες έχουν ανοικτά κληρονομικά και άλλες για να εφαρμόσουν τα μέτρα θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να δαπανήσουν χιλιάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».

Κόβονται τα πεύκα αλλά ποιος δίνει την άδεια;

«Επίσης υπάρχουν πολλές αντιφάσεις. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την έκθεση που δίνω εγώ ως πολιτικός μηχανικός θα πρέπει να κοπούν όλα τα δέντρα σε απόσταση 5 μέτρων από το σπίτι. Κι αν τα δέντρα είναι πεύκα; Ποιος θα δώσει την άδεια να κοπούν τα πεύκα; Τα δασαρχεία έχουν υποδομή και προσωπικό να εκδώσουν τόσο μεγάλο αριθμό αδειών σε σύντομο χρονικό διάστημα; Δεν αναφέρομαι καν στο κόστος για το κόψιμο των δέντρων και τις ευθύνες για την απομάκρυνση της ξυλείας».

Νέο εμπόδιο η διαβάθμιση επικινδυνότητας οικισμών

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται και οι Δήμοι οι οποίοι από την πρώτη στιγμή αιφνιδιάστηκαν με τα νέα δεδομένα. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι νομικές κινήσεις της ΚΕΔΕ με προσφυγή στο ΣτΕ. Οι Δήμοι ούτε το προσωπικό έχουν, ούτε και τους πόρους για να υλοποιήσουν τα προβλεπόμενα. Ο νόμος φέρνει τους Δήμους σε αντιπαράθεση με τους δημότες καθώς τα έσοδα των προστίμων θα πάνε στα ταμεία των  δήμων.  Επιπλέον οι δήμοι που έχουν οικισμούς πλησίον ή εντός των δασικών εκτάσεων θα πρέπει εκτός όλων των άλλων υποχρεώσεων τους να συντάξουν μέχρι 26 Μαΐου χάρτες διαβάθμισης επικινδυνότητας οικισμών και με βάση αυτούς τους χάρτες να κινηθούν οι εκθέσεις αξιολόγησης. Η πιστοποίηση διαβάθμιση επικινδυνότητας οικισμού είναι μία ακόμα προϋπόθεση που θα πρέπει να διαθέτει ένας ιδιοκτήτης και να την προμηθευτεί εγκαίρως ώστε ο φάκελος του να είναι πλήρης και να αποφύγει τις συνέπειες αλλά και να μπορέσει να αποζημιωθεί σε περίπτωση πυρκαγιάς.

 

Θα πρέπει να κοπούν πολλά πεύκα σε απόσταση 5 μέτρων από τα σπίτια αλλά θα πρέπει να δώσει άδεια και το δασαρχείο / φωτογραφία Κώστας Ασημακόπουλος ethnos.gr
Θα πρέπει να κοπούν πολλά πεύκα σε απόσταση 5 μέτρων από τα σπίτια αλλά θα πρέπει να δώσει άδεια και το δασαρχείο / φωτογραφία Κώστας Ασημακόπουλος ethnos.gr

Παραδείγματα οι αντιφάσεις των νόμων

Πολλές είναι και οι αντιφάσεις των ίδιων των νόμων μέσα στις οποίες «χάνονται» μηχανικοί και ιδιοκτήτες. Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές:

  1. Πολλοί ιδιοκτήτες έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο καθώς οι ιδιοκτησίες τους εμφανίζονται στο κτηματολόγιο ως δασικές εκτάσεις. Υποχρεώνονται δηλαδή οι ιδιοκτήτες να κάνουν μελέτες και έξοδα για κάτι που δεν θα μπορούν να μεταβιβάσουν ή που δεν τους ανήκει.
  2. Οι πολεοδομίες δηλώνουν αναρμόδιες για το χαρακτηρισμό επικινδυνότητας των οικισμών ενώ στην πραγματικότητα είναι οι υπηρεσίες που πρέπει να οργανώσουν το όλο πλάνο μαζί με την τεχνική υπηρεσία του κάθε Δήμου.

  3. Ενώ ο νόμος προβλέπει περιφράξεις με ύψος μέχρι 1,20 μέτρα ο νόμος για την αντιπυρική προστασία αναφέρει μέχρι και 2 μέτρα με ειδικές προδιαγραφές.

  4. Προβλέπονται κοπές δέντρων σε απόσταση 5 μέτρων από την σκεπή ή τον τοίχο του σπιτιού αλλά δεν γίνεται αναφορά για τις κοπές των πεύκων τα οποία για να κοπούν θα πρέπει να γίνει αυτοψία και να δοθεί άδεια από το δασαρχείο.

Τα μέτρα παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας

Με βάση των στοιχείων που βάζει ο επιστήμονας για κάθε ιδιοκτησία βγαίνει ένας συντελεστής με κλίμακα από το 1 έως το 5.

Τα όσα αναφέρουν οι μηχανικοί στην έκθεση τους διαχωρίζονται σε μέτρα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας.

 

Η συγκεκριμένη περίφραξη είναι ακατάλληλη σύμφωνα με το νέο νόμο καθώς το συρματόπλεγμα θα πρέπει να έχει άνοιγμα το ανώτερο 2 τετρ. εκατοστά / φωτογραφία Κώστας Ασημακόπουλος ethnos.gr
Η συγκεκριμένη περίφραξη είναι ακατάλληλη σύμφωνα με το νέο νόμο καθώς το συρματόπλεγμα θα πρέπει να έχει άνοιγμα το ανώτερο 2 τετρ. εκατοστά / φωτογραφία Κώστας Ασημακόπουλος ethnos.gr

Στα μέτρα ενεργητικής ασφάλειας που πρέπει να γίνουν άμεσα περιλαμβάνονται:

Κουφώματα: Τα ξύλινα πορτοπαράθυρα θα πρέπει να αντικατασταθούν με μεταλλικά και να τοποθετηθούν σίτες με μεταλλικές ίνες, να σφραγίζονται όλα τα κενά και να επικαλυφθούν όλα τα ξύλινα στοιχεία.

Σκεπές: Επικάλυψη των ξύλινων γείσων και όλων των ξύλινων στοιχείων καθώς και αντικατάσταση όλων των πλαστικών υδρορροών με άκαυστα υλικά κατηγορίας Α1 ή Α2L-s1, d0.

Περιφράξεις: Συμπαγής περίφραξη (μπετό) ύψος ενός μέτρου. Από εκεί και πάνω μεταλλικό πλέγμα 50 πόντων με ελάχιστη οπή σύρματος 2 τετραγωνικών εκατοστών έτσι ώστε όταν θα έρθει το μέτωπο της φωτιάς να μην περάσουν τα φλεγόμενα φρύγανα.

Κόψιμο των δέντρων περίφραξης: Απαγορεύονται οι συστάδες δέντρων περιμετρικά των περιφράξεων. Κλαρί με κλαρί κάθε δέντρου θα πρέπει να έχει 5 μέτρα απόσταση. Τα ενδιάμεσα πρέπει να κοπούν.

Πρόσβαση στο σπίτι: Αν το σπίτι βρίσκεται άνω των 30 μέτρων από τη κεντρική είσοδο του οικοπέδου θα πρέπει να κατασκευαστεί δίοδος για πρόσβαση των οχημάτων έκτακτης ανάγκης (πυροσβεστικά) μέχρι το σπίτι.

Τέντες: Αφαίρεση υφασμάτινων τεντών και αντικατάσταση τους με ειδικά άκαυστα σκίαστρα

Τα κλαδέματα γύρω από το σπίτι

  • Σε απόσταση από 0 έως 2 μέτρα από το σπίτι επιτρέπεται μόνο γρασίδι.
  • Σε απόσταση από 2 έως 5 μέτρα επιτρέπονται θάμνοι μέχρι ένα μέτρο.
  • Σε απόσταση 0 έως 5 μέτρα από το σπίτι πρέπει να κοπούν όλα τα δέντρα.

Γεννήτριες και αντλίες

Στα μέτρα ενεργητικής ασφάλειας δίνεται διορία μέχρι και δύο χρόνια για να τακτοποιηθούν. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

Εγκατάσταση ενός τουλάχιστον σημείου υδροληψίας στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου  με τοποθέτηση κρουνού συμβατού με τις προδιαγραφές που υπάρχουν για τα οχήματα πυρόσβεσης.

Οι κάτοχοι πισίνας ή δεξαμενής θα πρέπει να διαθέτουν αντλητικό σύστημα και γεννήτρια σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

ethnos.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Έρχονται πρόστιμα «φωτιά» στα ανασφάλιστα οχήματα

Με διαφορετικό τρόπο υπολογίζονται πλέον τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες πληρωμές των τελών κυκλοφορίας.

Μέχρι τώρα το πρόστιμο ήταν ίσο με το 100% του ποσού από την πρώτη μέρα, όμως το νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει κλιμακωτά πρόστιμα ανάλογα με την καθυστέρηση. Στόχος της αλλαγής αυτής είναι να μην υπάρχουν πλέον παρατάσεις όπως γίνεται κάθε χρόνο, μιας και η προθεσμία κάθε χρόνο θα εκπνέει στις 30 Δεκεμβρίου.

Τα πρόστιμα έχουν ως εξής:

 

Ημέρα πληρωμής                       Πρόστιμο

  • Ιανουάριος                                     25%
  • Φεβρουάριος                                50%
  • Μάρτιος και μετά                        100%
Σε κάθε περίπτωση το πρόστιμο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 30 ευρώ.

Έρχονται πρόστιμα «φωτιά» στα ανασφάλιστα οχήματα

Όσον αφορά τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα ενεργοποιείται ένα νέο σύστημα διασταυρώσεων  και ηλεκτρονικών ελέγχων με στόχο να μειωθούν τα εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ανασφάλιστα στους δρόμους ή δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμο 500€ για τα αυτοκίνητα και 250 για τα δίκυκλα, σε περίπτωση όμως που αποπληρωθεί τις πρώτες 10 μέρες διαγράφεται.

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

  • 500 € επιβατηγά
  • 250 € δίκυκλα

Αν όμως διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι τον νέο έλεγχο, αφαιρείται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος.

ethnos.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας | Συνολικά 50 έργα σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας ΑΜΘ

Συνολικά 50 έργα σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας ΑΜΘ και μεταξύ αυτών για την Π.Ε. της Καβάλας περιλαμβάνονται, το φράγμα του Μαρμαρά, η ολοκλήρωση του άξονα Δράμας – Καβάλας στο πρώτο εξάμηνο του 2026, η σιδηροδρομική σύνδεση Τοξότες – Ν. Καρβάλη με ολοκλήρωση του έργου το 2028 και επίσης το αρδευτικό δίκτυο στην πεδιάδα του Νέστου, γνωστοποιησε ο υπουργός κ. Σταϊκούρας πως έχουν δρομολογηθεί, οπως και οι επεμβάσεις στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας αλλα και στα πρωτοδικεία Ελευθερουπόλεως και Θάσου.

Ο κ. Τοψίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις εξαγγελίες του κ. Σταϊκούρα και αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θετικά σχόλια στην εξαιρετική συνεργασία που έχουν για το σύνολο των θεμάτων της Περιφέρειας ΑΜΘ, στους τέσσερεις μήνες που έχει αναλάβει τα καθήκοντα και την ευθύνη του περιφερειάρχη ΑΜΘ.

 Επίσης ο κ. Τοψίδης σημείωσε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ αγκαλιάζει θερμά κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία που δημιουργεί θετικό κοινωνικό αποτύπωμα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
white night text
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en