Quantcast
Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να διερευνηθούν τυχόν παρενέργιες των εμβολίων

Για την συντριπτική πλειονότητα των εμβολιαζόμενων, τα εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Χρειάζεται όμως ειδική έρευνα για να γίνει κατανοητός ο μηχανισμός των όποιων ανεπιθύμητων ενεργειών.

Από τα μέσα Μαρτίου, όλος ο κόσμος συζητά για το εμβόλιο της AstraZeneca και το κατά πόσο η χορήγησή του μπορεί να συνδέεται με την εμφάνιση θρόμβων ή αιμορραγιών δυνητικά επικινδύνων για τη ζωή.

Πολλές χώρες είχαν διακόψει για λίγο τη χορήγηση του εμβολίου, στη συνέχεια το εμβόλιο AstraZeneca εντάχθηκε ξανά στα εμβολιαστικά προγράμματα, ενώ αρκετές χώρες στην Ευρώπη τροποποίησαν τις συστάσεις και σταμάτησαν να χορηγούν το εμβόλιο σε άτομα κάτω των 60 ετών (οι θρομβώσεις θεωρούνται συχνότερες στους νεότερους των 60).

Αναστάτωση στην Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν διέκοψε ούτε για μια μέρα τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου ούτε έχει υπάρξει ως σήμερα τροποιήση των συστάσεων χορήγησης.

Υπήρξε αλλαγή στο φύλλο οδηγιών του εμβολίου, με αναφορά στα περιστατικά θρομβώσεων, ενώ χθες υπήρξε και μια παραίτηση που σίγουρα δημιουργεί προβληματισμό.

Ο καθηγητής Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος παραιτήθηκε από την Επιροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καταγγέλοντας τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή χειρίστηκε το θέμα του εμβολίου.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αποδειχθεί αν ένα συμβάν είναι παρενέργεια του εμβολίου ή όχι;

Μέχρι και σήμερα, δεν έχει γίνει γνωστή ούτε μια μελέτη που θα να παρέχει επαρκή δεδομένα για τη σύνδεση ή μη σύνδεση του εμβολίου με τις θρομβώσεις. Όλες οι ρυθμιστικές αρχές εξακολουθούν να υποστηρίζουν πως τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των όποιων σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών.

Όπως γράφει το Nature, σε ιδανικές συνθήκες η σχέση του εκάστοτε εμβολίου με κάποια ανεπιθύμητη ενέργειεα θα έπρεπε να αποδεικνύεται μέσω εργαστηριακών εξετάσεων. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί με μια από τις πρώτες εκδοχές του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας.

Όμως τέτοιες εξετάσεις δεν είναι διαθέσιμες για την πλειονότητα των εμβολίων, είτε γιατί δεν υπάρχουν οι σχετικοί βιοδείκτες είτε για άλλους πρακτικούς λόγους.

Έτσι, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν άλλες λιγότερο συγκεκριμένες μεθόδους για να διερευνήσουν το θέμα. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος είναι η διερύνηση της συχνότητας ανεπιθύμητων συμβάντων στον εμβολιασμένο πληθυσμό σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Είναι όμως δύσκολο να συσχετίσει κανείς άμεσα μια ανεπιθύμητη αντίδραση με τον εμβολιασμό, ειδικά όταν η αντίδραση αυτή συμβαίνει μέρες ή και εβδομάδες μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

Στην περίπτωση, μάλιστα, του εμβολιασμού κατά της Covid-19, και επειδή εμβολιάζονται ταυτόχρονα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, είναι επιστημονικά δύσκολο να τεκμηριωθεί η συσχέτιση του εμβολίου με περιστατικά που ούτως ή άλλως εμφανίζονται στο γενικό πληθυσμό.

Οι κλινικές μελέτες 

Σύμφωνα με το Nature, οι κλινικές δοκιμές των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 (όπως και των εμβολίων για τα περισσότερα νοσήματα) δεν ήταν σχεδιασμένες να διερευνήσουν σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, αλλά να δώσουν απαντήσεις στο γενικό ερώτημα της ασφάλειας και να καταγράψουν συχνές (κατά κανόνα ήπιες) αντιδράσεις, όπως ο πόνο στο σημείο της ένεσης, ο πυρετός κλπ.

Με άλλα λόγια, ο σκοπός των κλινικών μελετών είναι να αποδείξουν την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου στο γενικό πληθυσμό.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων οργανώνει μεγάλη μελέτη για τη διερεύνηση του κινδύνου αλλεργικής αντίδρασης μετά τη χορήγηση εμβολίων που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA.

Τα εμβόλια των Pfizer / BioNTech και Moderna (που χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία) έχει συσχετιστεί αλλεργικές αντιδράσεις που παρουσιάζονται με συχνότητα 5 ανά εκατομμύριο δόσεις.

Ο ρόλος της φαρμακοεπαγρύπηνησης

Οι υπηρεσίες φαρμακοεπαγρύπνησης – είτε διεθνών φορέων είτε των κατά τόπους οργανισμών φαρμάκων – παρακολουθούν τις αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών όχι σε επίπεδο κλινικών μελετών αλλά σε πραγματικές συνθήκες, δηλαδή με βάση το σύνολο του πληθυσμού που εμβολιάζεται.

Όμως, στις περισσότερες χώρες – ανάμεσά τους και τη δική μας – το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης δεν μπορεί να τεκμηριώσει τη σύνδεση ενος συμβάντος με τον εμβολιασμό. Αυτό γιατί, συγκεντρώνονται απλώς αναφορές συμβάντων, χωρίς σύγκριση με το γενικό πληθυσμό ή με τον πληθυσμό που δεν έχει λάβει το υπό διερεύνηση εμβόλιο ή φάρμακο.

Ακόμη κι έτσι, όμως, ο συνδυασμός κλινικών δοκιμών και φαρμακοεπαγρύπνσης είναι το μονο «εργαλείο» που διαθέτουμε για την παρακολούθηση της ασφάλειας κάθε είδους σκευασμάτων

Click to comment

Απάντηση

ΥΓΕΙΑ

Ο κορυφαίος ξηρός καρπός για τη δυσκοιλιότητα

Ηδυσκοιλιότητα είναι μια κοινή πάθηση η οποία, ενώ μπορεί να προκληθεί από πολλά πράγματα, όπως ιατρικές καταστάσεις και φαρμακευτική αγωγή, συχνά σχετίζεται με τη διατροφή. Τα καλά νέα είναι ότι συχνά μπορεί να επιλυθεί με μερικές μικρές διατροφικές αλλαγές.

Η καλή ενυδάτωση και η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών, είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την ανακούφιση από την επαναλαμβανόμενη δυσκοιλιότητα. Οι ειδικοί συνιστούν γενικά την πρόσληψη υγρών και την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Ένας νόστιμος και απλός τρόπος για να αυξήσεις, λοιπόν, την πρόσληψη φυτικών ινών, είναι να απολαμβάνεις καθημερινά μια χούφτα ξηρούς καρπούς. Ποιοι είναι όμως οι καλύτεροι για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας; Ενώ όλοι οι ξηροί καρποί μπορούν να σε βοηθήσουν να πάρεις τις απαραίτητες φυτικές ίνες, τα αμύγδαλα είναι η καλύτερη επιλογή για πολλούς λόγους.

Τα οφέλη των αμυγδάλων για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα

Ο κορυφαίος ξηρός καρπός για τη δυσκοιλιότητα

Πολλές έρευνες έχουν γίνει για τα οφέλη που προσφέρουν τα αμύγδαλα στην υγεία. Μια μελέτη για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αμυγδάλων συσχετίστηκε με μια καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και με μεγαλύτερη παραγωγή κοπράνων. Κάτι που δεν συμβαίνει τυχαία, καθώς τα αμύγδαλα είναι από τις τροφές που περιέχουν πολλά εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας.

Καλή πηγή μαγνησίου

Τα αμύγδαλα έχουν 77 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου, σε μόλις περίπου 23 αμύγδαλα. Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο για πολλούς λόγους, αλλά είναι εξαιρετικό για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες, το μαγνήσιο και άλλα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα αμύγδαλα μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη πέψη και ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Μια υγιής χλωρίδα του εντέρου με ποικιλία καλών βακτηρίων παράγει καλύτερη πέψη συνολικά και αυτό βοηθά στην πρόληψη της χρόνιας δυσκοιλιότητας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι το μαγνήσιο έχει καθαρτική δράση και δρα αυξάνοντας το νερό στο έντερο, κάτι που βοηθά στην κανονικότητα του εντέρου.

Γεμάτα φυτικές ίνες

Τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, με σχεδόν 4 γραμμάρια σε μια μερίδα. Οι τροφές με φυτικές ίνες είναι σημαντικές, επειδή αυξάνουν τη συχνότητα των κινήσεων του εντέρου, οδηγώντας σε βελτίωση των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας.

Τα αμύγδαλα περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες, βοηθούν στην καλή κινητικότητα του πεπτικό σωλήνα. Οι αδιάλυτες ίνες αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και μειώνουν την πιθανότητα δυσκοιλιότητας. Εκτός από τα οφέλη για την υγεία του εντέρου, οι φυτικές ίνες έχουν ένα άλλο θαυμάσιο πλεονέκτημα. Είναι επίσης γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Πλούσια σε καλά λιπαρά

Τα ακόρεστα, «καλά» λιπαρά, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καλή πέψη και να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας. Αυτοί οι τύποι λιπών, μαζί με μια ποικιλία φυτικών ινών, βοηθούν στην υποστήριξη των προστατευτικών βακτηρίων του εντέρου.

Άλλοι ξηροί καρποί για τη δυσκοιλιότητα

Ενώ οι ειδικοί συστήνουν τα αμύγδαλα ως την κορυφαία επιλογή για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, υπάρχουν και άλλοι ξηροί καρποί που μπορούν να βοηθήσουν, προσφέροντας κι άλλα σημαντικά οφέλη για την υγεία. Εάν τα αμύγδαλα δεν είναι τα αγαπημένα σου, εδώ είναι 3 ακόμα ξηροί καρποί, που είναι πλούσιοι σε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για να ανακουφιστείς από τη δυσκοιλιότητα.

  • Φιστίκια Αιγίνης

Τα φιστίκια συμπεριλαμβάνονται επίσης στις καλύτερες τροφές για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, καθώς είναι πλούσια σε μαγνήσιο, φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα φιστίκια συνδέονται με μια πιο υγιή ισορροπία των μικροβίων του εντέρου.

  • Φουντούκια

Οι νόστιμοι αυτοί ξηροί καρποί, είναι επίσης πλούσιοι σε μαγνήσιο, φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά.

  • Καρύδια

Τα καρύδια είναι μια ακόμα εξαιρετική επιλογή για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας καθώς βελτιώνουν την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοιχτή συνάντηση από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Με αφορμή την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ στις αρχές Νοεμβρίου 2023 και πιστό στη δέσμευση να διατηρήσει ανοιχτό τον διάλογο με την τοπική κοινωνία, καθ’ όλη τη διάρκεια εξέλιξης του έργου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργάνωσε μια ακόμη ανοιχτή συνάντηση για το κοινό με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΙΣΝ, του Υπουργείου Υγείας, της ομάδας μελέτης και του αναδόχου κατασκευής – Ομίλου ΑΒΑΞ.

Στη συζήτηση συμμετείχε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει, μέσω ζωντανής σύνδεσης, ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος.

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Παρβοϊός | Τι είναι και πώς μεταδίδεται η νόσος που στοίχισε τη ζωή σε παιδί 3 ετών

Η λοίμωξη από τον παρβοϊό είναι μια κοινή και εξαιρετικά μεταδοτική παιδική ασθένεια, από τις επιπλοκές της οποίας, σε συνδυασμό με άλλη λοίμωξη, έχασε τη ζωή του ένα παιδί 3,5 ετών από τη Θεσσαλονίκη.

Μερικές φορές αποκαλείται «νόσος των χαστούκων» λόγω του χαρακτηριστικού κόκκινου εξανθήματος που αναπτύσσεται στο πρόσωπο.

Η λοίμωξη από παρβοϊό ήταν, επίσης, γνωστή ως «πέμπτη νόσος» επειδή, ιστορικά, ήταν η πέμπτη σε έναν κατάλογο κοινών παιδικών ασθενειών που χαρακτηρίζονται από εξάνθημα.

Χαρακτηριστικό κόκκινο εξάνθημα που εκδηλώνεται στο πρόσωπο λόγω του παρβοϊού.

Λοίμωξη από παρβοϊό και εξάνθημα στο πρόσωπο

Το έντονο κόκκινο εξάνθημα στα μάγουλα είναι ένα το πιο χαρακτηριστικό σημάδι της λοίμωξης από παρβοϊό.

Στα περισσότερα παιδιά, η λοίμωξη από παρβοϊό είναι ήπια και χρειάζεται ελάχιστη θεραπεία.

Αλλά σε ορισμένους ενήλικες, η λοίμωξη μπορεί να είναι σοβαρή.

Η λοίμωξη από παρβοϊό σε ορισμένες έγκυες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας για το έμβρυο.

Η λοίμωξη είναι επίσης πιο σοβαρή για άτομα με ορισμένα είδη αναιμίας ή με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Συμπτώματα από παρβοϊό

Οι περισσότεροι άνθρωποι με λοίμωξη από παρβοϊό δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα.

Όταν εμφανίζονται συμπτώματα, αυτά ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την ηλικία σας όταν προσβάλλεστε από τη νόσο.

Τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα της λοίμωξης από παρβοϊό στα παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό
  • Αναστατωμένο στομάχι
  • Πονοκέφαλο
  • Ρινική καταρροή
  • Χαρακτηριστικό εξάνθημα στο πρόσωπο

Αρκετές ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώιμων συμπτωμάτων, μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο του παιδιού σας ένα χαρακτηριστικό φωτεινό κόκκινο εξάνθημα, συνήθως και στα δύο μάγουλα.

Τελικά μπορεί να εξαπλωθεί στα χέρια, τον κορμό, τους μηρούς και τους γλουτούς, όπου το εξάνθημα έχει ροζ, δαντελωτή, ελαφρώς ανάγλυφη εμφάνιση.

Το εξάνθημα μπορεί να έχει φαγούρα, ιδίως στα πέλματα των ποδιών.

Γενικά, το εξάνθημα εμφανίζεται κοντά στο τέλος της ασθένειας.

Είναι πιθανό να συγχέεται το εξάνθημα με άλλα ιογενή εξανθήματα ή με εξάνθημα που σχετίζεται με φάρμακα.

Το εξάνθημα μπορεί να έρχεται και να φεύγει για έως και τρεις εβδομάδες, ενώ γίνεται πιο ορατό όταν το παιδί σας εκτίθεται σε ακραίες θερμοκρασίες ή περνάει χρόνο στον ήλιο.

Συμπτώματα του παρβοϊού στους ενήλικες

Αντίθετα, το πιο εμφανές σύμπτωμα της λοίμωξης από παρβοϊό στους ενήλικες είναι ο πόνος στις αρθρώσεις, που διαρκεί ημέρες έως εβδομάδες.

Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται συχνότερα είναι τα χέρια, οι καρποί, τα γόνατα και οι αστράγαλοι.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό

Σε γενικές γραμμές, δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε γιατρό για τη λοίμωξη από τον παρβοϊό.

Εάν όμως εσείς ή το παιδί σας έχετε κάποια υποκείμενη πάθηση που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών, κλείστε ραντεβού με τον γιατρό σας. Αυτές οι καταστάσεις περιλαμβάνουν:

  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία
  • Διαταραγμένο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Εγκυμοσύνη

Πώς μεταδίδεται ο παρβοϊός

Ο ανθρώπινος παρβοϊός Β19 προκαλεί λοίμωξη από παρβοϊό.

Αυτός είναι διαφορετικός από τον παρβοϊό που παρατηρείται σε σκύλους και γάτες, οπότε δεν μπορείτε να κολλήσετε τη λοίμωξη από ένα κατοικίδιο ζώο ή το αντίστροφο.

Η λοίμωξη από τον ανθρώπινο παρβοϊό είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας δημοτικού σχολείου κατά τη διάρκεια επιδημιών τους χειμερινούς και εαρινούς μήνες, αλλά οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από αυτόν οποιαδήποτε στιγμή του έτους.

Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, όπως ακριβώς και το κρυολόγημα, συχνά μέσω της αναπνοής, του βήχα και του σάλιου, οπότε μπορεί να μεταδοθεί μέσω της στενής επαφής μεταξύ των ανθρώπων και της επαφής από χέρι σε χέρι.

Η λοίμωξη από τον παρβοϊό μπορεί, επίσης, να μεταδοθεί μέσω του αίματος. Μια μολυσμένη έγκυος γυναίκα μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο μωρό της.

Η ασθένεια είναι μεταδοτική την εβδομάδα πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος.

Μόλις εμφανιστεί το εξάνθημα, εσείς ή το παιδί σας δεν θεωρείται πλέον μεταδοτικό και δεν χρειάζεται να απομονωθείτε.

Επιπλοκές

Παρβοϊός και αναιμία

Η λοίμωξη από τον παρβοϊό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές σε άτομα με αναιμία.

Η αναιμία είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα κύτταρα που μεταφέρουν οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματός σας (ερυθρά αιμοσφαίρια) καταναλώνονται ταχύτερα από ό,τι μπορεί να τα αντικαταστήσει ο μυελός των οστών.

Η λοίμωξη από παρβοϊό σε άτομα με αναιμία μπορεί να σταματήσει την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και να προκαλέσει κρίση αναιμίας. Τα άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Ο παρβοϊός μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία και συναφείς επιπλοκές σε:

– Αγέννητα παιδιά των γυναικών που έχουν μολυνθεί με παρβοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

– Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Λοίμωξη από παρβοϊό κατά την εγκυμοσύνη

Η λοίμωξη από παρβοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει μερικές φορές τα ερυθρά αιμοσφαίρια του εμβρύου.

Αν και ασυνήθιστο, αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναιμία που μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή ή θνησιγένεια.

Ο κίνδυνος για το έμβρυο φαίνεται να είναι μεγαλύτερος κατά το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης.

Παρβοϊός σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Η λοίμωξη από τον παρβοϊό μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρή αναιμία σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία μπορεί να προκύψει από:

  • Μόλυνση από τον ιό HIV
  • Θεραπείες καρκίνου
  • Φάρμακα κατά της απόρριψης που χρησιμοποιούνται μετά από μεταμοσχεύσεις οργάνων

Πρόληψη

Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της λοίμωξης από τον ανθρώπινο παρβοϊό.

Μόλις μολυνθείτε από τη νόσο, αποκτάτε ισόβια ανοσία.

Μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες μόλυνσης πλένοντας συχνά τα χέρια σας και τα χέρια του παιδιού σας, μην αγγίζετε το πρόσωπό σας, αποφεύγοντας ανθρώπους που είναι άρρωστοι και μην μοιράζεστε τρόφιμα ή ποτά.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en