Γεώργιος Δημητρακάκης | Δύο σκέψεις μου για το παιδί μας το Βαγγέλη

ΔΥΟ ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΤΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΑΙ ΓΙΑ
ΚΑΘΕ  ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΜΑΣ ΠΟΡΤΑΣ…

Ένα ακόμη θύμα κακοποίησης παιδιών με τραγικά αποτελέσματα είναι ο αείμνηστος Βαγγέλης από την Κρήτη και εύχομαι να είναι το τελευταίο θύμα αυτού του φαινομένου.

Όλοι θα αρχίσουν να ρίχνουν τις ευθύνες (τους) ο ένας στον άλλο, ποιος όμως είναι ο πραγματικός θύτης; Οι έρευνες θα στήσουν κάποιον – κάποιους- στον τοίχο, αυτός είναι όμως και ο πραγματικός θύτης; το πιστεύω από τώρα ακράδαντα: ΟΧΙ .

Από τη μικρή μου εμπειρία σαν Διευθυντής σχολείου που αντιμετώπισε τέτοια προβλήματα στο παρελθόν, πιστεύω και πάλι θύτες δεν είναι μόνο «τα αντράκια» … συμμαθητές του Βαγγέλη και αυτά που πλασάρονται σαν ψευτόμαγγες ,αλλά και πολλοί άλλοι φανεροί και αφανείς που σφύριζαν αδιάφορα  για το πρόβλημα,  ενώ είχαν τη δύναμη να σταματήσουν έστω τη λεκτική βία ή να διαλύσουν την ομάδα της βίας, όταν ακόμα ήταν στο αρχικό στάδιο.
Ποιος τους ανέθρεψε, ποιος ήλεγξε τις παρέες τους;  ποιος στάθηκε δίπλα τους να τα μιλήσει; να τα καθοδηγήσει; αυτά τα κτήνη που το μόνο που κάνουν είναι να προβάλουν τον … «ανδρισμό» τους απέναντι στα παιδιά που ανατράφηκαν με αρχές, με αξίες, παιδιά που διαπαιδαγωγήθηκαν από τους γονείς τους και ξέρουν μέχρι που είναι τα όρια των υποχρεώσεών τους και των απαιτήσεών τους;

Δυστυχώς αυτά τα παιδιά-κτήνη- δεν ήρθαν ουρανοκατέβατα, που το μόνο που ξέρουν να δείχνουν το ποντίκι του μπράτσου τους και πόσο μακριά και βρωμερή είναι η γλώσσα τους -γιατί και αυτή είναι βία. Κάποιος τα …ανέθρεψε, το θέμα είναι βέβαια το πως τα …ανέθρεψε; Η απάντηση θα δοθεί κοιτάζοντας ο καθένας το περιβάλλον του.

Ήμουν και είμαι της αρχής ότι για να δημιουργήσουν οικογένεια πρέπει να περνούν από εξετάσεις ,όπως:  αφού υποχρεώνονται οι υποψήφιοι γονείς να διαβάζουν κάποια βιβλία παιδαγωγικά, ψυχολογικά,… ή εφ’ όσον  παρακολουθούν σεμινάρια από  σχολές γονέων μια επιτροπή ψυχολόγων παιδαγωγών θα τους εξετάζει  . Δεν έχεις το δικαίωμα να καταστρέφεις ψυχές δημιουργώντας οικογένεια, αν εσύ είσαι ανίκανος.
Την ευθύνη δεν την έχει μόνο ο γεννήτορας , αλλά και η ίδια η πολιτεία, το σχολείο…
Πολιτεία !  λέξη που έχει μόνο απαιτήσεις από την κοινωνία. Τι έκανε για να προστατέψει τα κακοποιημένα παιδιά ; έστειλε ψυχολόγους , παιδαγωγούς στα σχολεία, στο στρατό ; Μόνο ίδρυσε μερικά κέντρα προστασίας παιδιών στα κέντρα των νομών – ΑΛΛΑ ας με κατηγορήσετε πάλι αγαπητοί μου – θα τα λέω και δυστυχώς πάντα δικαιώνομαι .

Για να πάει ένα παιδί σε αυτά τα κέντρα που είναι στελεχωμένα με ψυχολόγους, παιδαγωγούς, λόγο θεραπευτές … όποια και να είναι: Βία stop, ΚΕΔΔΥ ή ο,τι άλλο, χρειάζεται η συγκατάθεση του γονέα -βάσει νομοθεσίας – και όχι μόνο του Διευθυντή του σχολείου και του συλλόγου εκπαιδευτικών που έχουν άμεση και παιδαγωγική άποψη για τα παιδιά αυτά.
Έτσι  θα προστατεύονται τα ενάρετα παιδιά; αφού η πολιτεία κοιτάζει μόνο το ψηφοθηρικό και την προστασία αυτών που δημιουργούν  προβλήματα βίας,  γιατί :

1) Ποιος γονέας θα στιγματίσει τον …κανακάρη του να τον στείλει σε αυτά τα κέντρα; γιατί έτσι το βλέπουν , αφού το παιδί τους το θεωρούν σαν το πρότυπο του κόσμου;
2) Ποιος γονέας θα πρέπει να πάει να συζητήσει με τους ειδικούς να τον κατευθύνουν πως θα ανατρέφει το άρρωστο παιδί του; αφού αυτός είναι το κύριο πρόβλημα και όχι το παιδί του, μιας και αυτός τα ξέρει όλα;

3) Βία δεν ήταν όταν παλαιότερα στο στρατό – δεν ξέρω τι γίνεται σήμερα – υπήρχαν οι παλαιές σειρές και οι νέες σειρές και κάποιοι της  παλαιάς προσπαθούσαν να βγάλουν τα αρρωστημένα τους πάθη   στα παιδιά της νέας; Αυτοί βρέθηκαν από τη μια μέρα που εξουσίαζαν στο χωριό τους μόνο την προβατίνα τους και την κατσίκα τους, στην άλλη να εξουσιάζουν,  και έβγαζαν τα ηλίθια-αρρωστημένα πάθη τους πάνω στα παιδάκια που πήγαν για κάποιο σκοπό εκεί. Δυστυχώς υπήρχαν θύματα και εκεί, κι ευτυχώς καλλιεργημένοι – μορφωμένοι δημοσιογράφοι που υπηρετούσαν, τα κοινοποίησαν στα ΜΜΕ και σταμάτησε η βία.
Να πάω στα ΜΜΕ και κυρίως την τηλεόραση που κάθε μέρα προβάλουν σε μέγιστο βαθμό τέτοια προβλήματα σε ακατάλληλες ώρες για τα παιδιά; να πάω στα παιδικά παιχνίδια που αγοράζουν στα παιδιά;   είτε ηλεκτρονικά που έχουν  βία; είτε  αυτά που αγοράζουν στο παιδί για να παίζει; θα του πάρουν μαχαίρια, πιστόλια,…θαρρείς και έτσι θα τον ανδρώσουν.
Στα σχολεία τι ρόλο παίζουν οι εκπαιδευτικοί εν ώρα μαθήματος και κυρίως στα διαλλείματα που εμφανίζονται τα κρούσματα ,  ο κάθε μαθητής, τα 15μελή συμβούλια, οι σύλλογοι γονέων, οι δημοτικοί άρχοντες,  που νομίζουν  όλοι τους ότι όλα τα ξέρουν  και θεωρούν τον εαυτό τους  … διοικητή  των σχολείων;
Δεν σας κρύβω και εγώ έγινα στόχος βίας εξωσχολικού παιδιού – γιατί αρχή μου ήταν να προστατεύω στο σχολείο  τα αξιόλογα παιδιά που τα έβλεπα σαν παιδιά μου και που δεν έχει κανείς το δικαίωμα να τα καταστρέψει – την απάντηση φυσικά την πήρε με την παρουσία του στην αστυνομία. Εκεί είναι η θέση των θυτών : αστυνομία, εισαγγελέας αν δεν καταλαβαίνουν οι γονείς.

 

Θα πούμε, θα γράψουμε  πολλά αυτές τις μέρες που είναι φρέσκο το γεγονός με τον αείμνηστο  Βαγγέλη μας και μετά; θα συνεχίσουμε κανονικά τη ζωή μας περιμένοντας το επόμενο γεγονός που θα ταράξει τα ήρεμα νερά και θα δώσει  νέο ενδιαφέρον στην καθημερινότητά μας για εγρήγορση ; φυσικά και δεν πρέπει να ενεργήσουμε έτσι!

Δυστυχώς το πρόβλημα της κακοποίησης -δεν χρησιμοποιώ ξένες λέξεις- το εμπεδώνουμε όταν είμαστε τα θύματα εμείς ή τα παιδιά μας, δεν πρέπει όμως να σφυρίζουμε αδιάφορα και να μας προσπερνά χωρίς να μας αγγίξει.
Έχουμε χρέος , όλοι μαζί   χέρι -χέρι να διώξουμε τη μάστιγα κυρίως από τα σχολεία , τα παιδιά μας , τη γειτονιά μας.
Να ευχηθώ ο Θεός να αναπαύσει την ψυχούλα του και να δώσει κουράγιο στο οικογενειακό του περιβάλλον.

 

Δημητρακάκης Γεώργιος

Πρώην Δντής Γυμνασίου –Λυκείου

Αντιφίλιπποι Καβάλας

 

Υ.Γ : Συγνώμη για την ένταση στη γραφή  μου, ψυχούλα χάσαμε.