Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γεροβασίλη για Δημόσιο | Αυτές είναι οι αλλαγές που έρχονται το 2017

image_print

«Με σταθερά και στοχευμένα βήματα αλλάζουμε την εικόνα του Δημοσίου, εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν παταγωδώς ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες να πάψουν να είναι ο μεγάλος ασθενής», δηλώνει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στην «Κυριακάτικη Kontranews».

Όπως λέει αναλυτικότερα, σε συνεργασία με όλους τους φορείς δρομολογούνται απλουστεύσεις διαδικασιών, προκειμένου οι πολίτες να μην χρειάζονται δεκάδες δικαιολογητικά και υπογραφές για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους. «Υλοποιούμε την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και τη ψηφιακή υπογραφή, ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία και το δημοσιονομικό κόστος που έχει, αλλά και οι χαμένες ώρες εργασίας», συμπληρώνει η υπουργός.

«Αποκομματικοποιούμε τη δημόσια διοίκηση, θέτοντας σε εφαρμογή το μητρώο επιτελικών στελεχών, προκειμένου οι θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο να καλύπτονται από τους καταλληλότερους και όχι από τους εκλεκτούς και αρεστούς, όπως γινόταν επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», λέει η κ. Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι «αυτήν την περίοδο είμαστε στη φάση κατάρτισης των οργανισμών των Υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων και των περιγραμμάτων εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα γνωρίζουμε ποιες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και που, ενδεχομένως, υπερκαλύπτονται οι θέσεις».

Επιπλέον, στον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης, σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, «συμβάλλει μια πολύ σημαντική καινοτομία που νομοθετήσαμε: το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας διασφαλίζει ότι η μετακίνηση των δημοσίων υπαλλήλων από μια δημόσια υπηρεσία σε μια άλλη θα γίνεται με όρους αξιοκρατίας και διαφάνειας και βάσει των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων τους. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα είναι έρμαια του πελατειακών εξαρτήσεων και της ευνοιοκρατίας που γνωρίζαμε επί των ημερών του κ. Μητσοτάκη και των προκατόχων του».

«Πολύ σύντομα θα δείτε ένα διαφορετικό Δημόσιο. Η ανασυγκρότηση του κράτους αποτελεί κεντρική επιλογή αυτής της κυβέρνησης, προκειμένου η δημόσια διοίκηση να στηρίξει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», επισημαίνει η υπουργός.

Επιλογές Προϊσταμένων

Ακόμη, αναφορικά με τις κρίσεις προϊσταμένων, σχολιάζοντας ότι «οι μέρες που ένας υπουργός καταργούσε σε μια νύχτα ολόκληρους κλάδους ή επέβαλε τους δικούς του στις θέσεις προϊσταμένων του Δημοσίου έχουν περάσει αμετάκλητα», η υπουργός ενημερώνει ότι έχει, πλέον, εκδοθεί το σύνολο της πρωτογενούς και δευτερογενούς νομοθεσίας και εντός των ημερών θα αποσταλεί το εγχειρίδιο για τη δομημένη συνέντευξη, το οποίο αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και εμπειρογνωμών της «Τεχνικής Βοήθειας».

«Έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά και διασφαλίζεται η απόλυτη αντικειμενικότητα στην κρίση των στελεχών του Δημοσίου, ώστε οι φορείς να αρχίσουν να προκηρύσσουν τις αντίστοιχες θέσεις», σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη.

 

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η συνέντευξη της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Kontranews» και τη δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα.

Η κυβέρνηση μιλά για πολιτική λύση κ. υπουργέ, αλλά οι δανειστές ζητούν μετ’ επιτάσεως νομοθέτηση μέτρων. Αν λοιπόν επιμείνουν και δεν υποχωρήσουν, τι θα κάνετε;

Όλγα Γεροβασίλη: Ας μην γινόμαστε μάντεις κακών κι ας δούμε τα πράγματα με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Βρισκόμαστε στην κορύφωση μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Μια διαπραγμάτευση, για να καταλήξει σε συμφωνία, απαιτεί αμοιβαίους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις. Οι δυο πλευρές, η δική μας και των εταίρων μας, έχουν κοινούς αλλά και τους δικούς της λόγους η κάθε μια, να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση επιτυχώς.

Είναι απολύτως φυσικό λοιπόν και σωστό και από τη δική μας πλευρά και από εκείνη των εταίρων, παρά την ασθμαίνουσα προσδοκία και ανυπομονησία του κ. Μητσοτάκη να αποτύχουμε, κάποια χαρτιά να κρατούνται κλειστά, γιατί αποτέλεσμα μπορούν να φέρουν με το να γίνονται γνωστά στην ώρα τους.

Όπως διαπιστώνετε, χρησιμοποιώ τον όρο «εταίροι», διότι έτσι νομίζω πρέπει να είναι η πραγματική σχέση, ανεξάρτητα αν κάποιοι κύκλοι εντός αυτών θέλουν να λειτουργούν σαν στεγνοί δανειστές με τοκογλυφικές, εξοντωτικές για τον ελληνικό λαό, προθέσεις. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο δυνατόν η αξιολόγηση και να ασχοληθούμε στη συνέχεια με τα πιο σοβαρά και κρίσιμα, πως θα τροφοδοτήσουμε δηλαδή τις μηχανές της οικονομίας και της ανάπτυξης.

 

Επειδή στο κόμμα σας κάποιοι μιλούν για εκλογές και άλλοι αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα. Ποιο από όλα τα παραπάνω επομένως, είναι το planb;

Όλγα Γεροβασίλη: Το πλάνο είναι ένα και λέει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει με ορίζοντα τετραετίας. Όλα τα άλλα είναι ανέξοδη σπέκουλα. Οι δήθεν απόψεις στο κόμμα ή στην κυβέρνηση για εκλογές ή δημοψήφισμα είναι επιλεγμένες υπεξαιρέσεις λόγων από συνολικότερες πολιτικές τοποθετήσεις, με τρόπο που να φαίνονται ως τέτοιες.

Από την αρχή γνωρίζαμε ότι ο δρόμος της συμφωνίας θα ήταν δύσκολος, αλλά γι αυτό μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός, για να βγάλουμε τη χώρα από τα δύσκολα, από εκεί που μας οδήγησε το επί δεκαετίες καταστροφικό μονόπρακτο ΝΔ–ΠΑΣΟΚ.

Αυτοί που μιλούν για εκλογές, ή δεν το πιστεύουν αλλά το λένε έτσι για να παραστήσουν τους ικανούς και αποφασισμένους, ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται, ή είναι τέτοια η επιθυμία τους για εξουσία που αμετανόητοι αδιαφορούν για τις συνέπειες που κάτι τέτοιο θα έχει στη χώρα αυτή τη στιγμή.

Θα ήταν καλύτερα λοιπόν, αν έχουν απομείνει στη ΝΔ κάποια ψήγματα πολιτικής φρόνησης, να σταματήσει το ψαλτήρι περί εκλογών και να δείξει  στον ελληνικό λαό ότι είναι από την εδώ πλευρά και όχι από την απέναντι.

 

Προληπτικά μέτρα, τα οποία θα έχουν το χαρακτήρα του «κόφτη» θα μπορούσατε να ψηφίσετε αν παίρνατε σε αντάλλαγμα τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος;

Όλγα Γεροβασίλη: Αντιμετωπίζουμε τα προαπαιτούμενα μέτρα ως «συγκοινωνούντα δοχεία». Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει, εφόσον υπάρξει σύγκλιση σε όλα τα άλλα ζητήματα. Σε κάθε, όμως, περίπτωση ζητάμε το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου και με σεβασμό στις συνταγματικές και δημοκρατικές αξίες της Ελλάδας και της Ευρώπης. Δεν πρόκειται να κάνουμε υποχωρήσεις σε θέματα αρχών.

 

Σε περίπτωση που το  χρονικό ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου χαθεί. Τι θα γίνει; Μήπως συρθούμε και δούμε κάτι ανάλογο με το σκηνικό του 2015;

Όλγα Γεροβασίλη: Όπως προαναφέραμε, επιδιώκουμε και θα βρούμε λύση το γρηγορότερο δυνατόν, ώστε να πάμε στο επόμενο βήμα που είναι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, για να ενισχυθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και να αποκατασταθεί σταδιακά το επενδυτικό κλίμα στη χώρα.

Αυτός είναι ο κοινός τόπος ανάμεσα σε μας και τους νουνεχείς κύκλους των ευρωπαίων εταίρων μας, οι οποίοι αναγνωρίζουν την εξαιρετική πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία και δεν επιθυμούν μια τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης. Πόσο μάλλον όταν το 2017 θα διεξαχθούν εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, χωρίς να είναι ξεκάθαρη η επόμενη μέρα.

Όσοι εκβίασαν την Ελλάδα το 2015 γνωρίζουν πλέον πολύ καλά πως τέτοιες εγωιστικές και ιδεοληπτικές πρακτικές πλήττουν την Ευρώπη και στρέφουν τους ευρωπαίους πολίτες στην αγκαλιά των ακροδεξιών δυνάμεων.

Στην κατεύθυνση λοιπόν αυτή, της σύγκλισης και της αισιόδοξης επόμενης μέρας, εργαζόμαστε σκληρά. Δεν έχουμε, βεβαίως, τη συναίνεση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, που, εν μέσω μιας εθνικής προσπάθειας, εμφανίζεται ως κομπάρσος από το παρασκήνιο παίζοντας με το ίδιο βιολί, και παριστάνοντας με περισσή αυθάδεια τον εκλεγμένο από τις δημοσκοπήσεις πρωθυπουργό. Όμως, καθιστούμε και πάλι σαφές ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον ελληνικό λαό λεία στα χέρια των προθύμων της ακραίας λιτότητας και της παραφροσύνης του νεοφιλελευθερισμού.

 

Κυρία Υπουργέ, έχετε πει ότι το 2017 θα είναι έτος μεταρρυθμίσεων για το ελληνικό δημόσιο. Ποιες είναι οι μεγάλες αλλαγές που σχεδιάζετε να γίνουν στον κρατικό μηχανισμό;

Όλγα Γεροβασίλη: Με σταθερά και στοχευμένα βήματα αλλάζουμε την εικόνα του Δημοσίου, εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν παταγωδώς ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες να πάψουν να είναι ο μεγάλος ασθενής.

Σε συνεργασία με όλους τους φορείς δρομολογούμε απλουστεύσεις διαδικασιών, προκειμένου οι πολίτες να μην χρειάζονται δεκάδες δικαιολογητικά και υπογραφές για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους. Υλοποιούμε την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και τη ψηφιακή υπογραφή, ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία και το δημοσιονομικό κόστος που έχει, αλλά και οι χαμένες ώρες εργασίας.

Αποκομματικοποιούμε τη δημόσια διοίκηση, θέτοντας σε εφαρμογή το μητρώο επιτελικών στελεχών, προκειμένου οι θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο να καλύπτονται από τους καταλληλότερους και όχι από τους εκλεκτούς και αρεστούς, όπως γινόταν επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Αυτήν την περίοδο είμαστε στη φάση κατάρτισης των οργανισμών των Υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων και των περιγραμμάτων εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα γνωρίζουμε ποιες υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες και που, ενδεχομένως, υπερκαλύπτονται οι θέσεις.

Επιπλέον, στον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης συμβάλλει μια πολύ σημαντική καινοτομία που νομοθετήσαμε: το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας διασφαλίζει ότι η μετακίνηση των δημοσίων υπαλλήλων από μια δημόσια υπηρεσία σε μια άλλη θα γίνεται με όρους αξιοκρατίας και διαφάνειας και βάσει των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων τους. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα είναι έρμαια του πελατειακών εξαρτήσεων και της ευνοιοκρατίας που γνωρίζαμε επί των ημερών του κ. Μητσοτάκη και των προκατόχων του.

Πολύ σύντομα θα δείτε ένα διαφορετικό Δημόσιο. Η ανασυγκρότηση του κράτους αποτελεί κεντρική επιλογή αυτής της κυβέρνησης, προκειμένου η δημόσια διοίκηση να στηρίξει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

 

Εδώ και 7 περίπου χρόνια δεν έχουν γίνει επιλογές προϊσταμένων στο ελληνικό δημόσιο. Πότε θα ξεκινήσουν οι επιλογές των γενικών διευθυντών με το νέο σύστημα;

Όλγα Γεροβασίλη: Οι μέρες που ένας υπουργός καταργούσε σε μια νύχτα ολόκληρους κλάδους ή επέβαλε τους δικούς του στις θέσεις προϊσταμένων του Δημοσίου έχουν περάσει αμετάκλητα.

Έχει, πλέον, εκδοθεί το σύνολο της πρωτογενούς και δευτερογενούς νομοθεσίας, εντός των ημερών θα αποσταλεί το εγχειρίδιο για τη δομημένη συνέντευξη, το οποίο αποτελεί προϊόν συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και εμπειρογνωμών της «Τεχνικής Βοήθειας».

Έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά και διασφαλίζεται η απόλυτη αντικειμενικότητα στην κρίση των στελεχών του Δημοσίου, ώστε οι φορείς να αρχίσουν να προκηρύσσουν τις αντίστοιχες θέσεις.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Πρόστιμο 270.000 ευρώ για εγκατάλειψη γατιών

image_print

Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθη 55χρονος άνδρας, ο οποίος κατηγορείται για εγκατάλειψη εννέα μικρών γατιών σε οικόπεδο στην περιοχή της Καλαμαριάς, ενώ σε βάρος του βεβαιώθηκαν διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 270.000 ευρώ.

Ο ίδιος, μιλώντας για την υπόθεση, υποστήριξε ότι δεν γνώριζε πως η εγκατάλειψη ζώων είναι παράνομη. Όπως ανέφερε, είχε τα γατάκια στο σπίτι του, αλλά αδυνατούσε πλέον να τα φροντίζει και αποφάσισε να τα αφήσει σε εξωτερικό χώρο.

Σύμφωνα με τον 55χρονο, είχε προηγουμένως επικοινωνήσει με φιλοζωική οργάνωση, ωστόσο ενημερώθηκε ότι θα μπορούσε να υπάρξει βοήθεια μετά από περίπου δυόμιση μήνες. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι στόχος του ήταν να τα φροντίζει εκτός σπιτιού, επικαλούμενος λόγους υγιεινής.

Μετά τη σύλληψή του, στον άνδρα επιβλήθηκαν εννέα διοικητικά πρόστιμα, ύψους 30.000 ευρώ για κάθε γατάκι, συνολικά 270.000 ευρώ, για κακοποίηση ζώου. Παράλληλα, του βεβαιώθηκε και επιπλέον πρόστιμο 300 ευρώ για παράλειψη σήμανσης, καθώς τα ζώα δεν έφεραν τσιπ.

Για την υπόθεση έχει διαταχθεί από τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης η διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής έρευνας, ώστε να αποσαφηνιστούν οι ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η εγκατάλειψη των ζώων.

Στο πλαίσιο της έρευνας αναμένεται να αξιολογηθούν κρίσιμα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και η κτηνιατρική βεβαίωση για την ηλικία των γατιών, προκειμένου να κριθεί η περαιτέρω ποινική μεταχείριση του 55χρονου.

Ανάλογα με τα ευρήματα, θα αποφασιστεί αν θα ασκηθεί δίωξη σε βάρος του και αν η πράξη θα αντιμετωπιστεί ως πλημμέλημα ή κακούργημα. Μέχρι την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας, ο 55χρονος αφέθηκε ελεύθερος.

Η υπόθεση έγινε γνωστή όταν πολίτης αντιλήφθηκε την προσπάθεια εγκατάλειψης των γατιών σε οικόπεδο της Καλαμαριάς και ειδοποίησε την αστυνομία, με αποτέλεσμα ο άνδρας να συλληφθεί επ’ αυτοφώρω.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεοδωρικάκος για επενδύσεις, βιομηχανία και ανάπτυξη

image_print

Την ανάγκη μετάβασης της Ελλάδας σε ένα πιο παραγωγικό και ανταγωνιστικό οικονομικό μοντέλο ανέδειξε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο συνέδριο «Ελλάδα 2030», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις, τη βιομηχανία και την εξωστρέφεια της οικονομίας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος υποστήριξε ότι η Ελλάδα διαθέτει σήμερα σημαντικά πλεονεκτήματα για την προσέλκυση επενδύσεων, όπως η πολιτική σταθερότητα, η θεσμική ασφάλεια και η συνεχής βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Όπως ανέφερε, οι στρατηγικές επενδύσεις μπορούν πλέον να προωθούνται ταχύτερα μέσω της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων, ενώ οι διαδικασίες του αναπτυξιακού νόμου ολοκληρώνονται μέσα σε 90 ημέρες.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η αύξηση των ξένων επενδύσεων τα τελευταία χρόνια αποτελεί απόδειξη της ενισχυμένης αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντική επιτυχία τη συνδυασμένη επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και τη μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος στο νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, υπογράμμισε ότι η οικονομία δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό, αλλά χρειάζεται ισχυρή βιομηχανία, δυναμικό πρωτογενή τομέα, ενίσχυση της έρευνας και προώθηση της καινοτομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος κατευθύνει περίπου το 90% των ενισχύσεων προς τη βιομηχανική παραγωγή, με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και την ενίσχυση των εξαγωγών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις στο εμπορικό ισοζύγιο και την ανταγωνιστικότητα, γεγονός που καθιστά αναγκαία την ενίσχυση της παραγωγικότητας και την αναβάθμιση των τεχνικών επαγγελμάτων, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, υπογραμμίζοντας ότι η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εξαρτάται από την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και τη δυνατότητα προσαρμογής στις νέες οικονομικές συνθήκες. Παράλληλα, ενθάρρυνε τις συνεργασίες και τις συνενώσεις επιχειρήσεων, αξιοποιώντας και τα διαθέσιμα φορολογικά κίνητρα.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναπτυξιακής προοπτικής ανέφερε τη ναυπηγική βιομηχανία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα, ως κορυφαία ναυτιλιακή δύναμη παγκοσμίως, οφείλει να ενισχύσει τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα και να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίκτυο μικρομεσαίων επιχειρήσεων γύρω από τον κλάδο.

 

Κλείνοντας, ο υπουργός Ανάπτυξης έθεσε ως στόχο την αύξηση των επενδύσεων πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, επισημαίνοντας ότι η χώρα πρέπει να κινηθεί προς μια οικονομία περισσότερο εξαγωγική, παραγωγική και ανταγωνιστική, διατηρώντας παράλληλα τη σταθερότητα που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη μελλοντική ανάπτυξη.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελλάδα: Έρχεται το PosoKanei για σύγκριση τιμών στα σούπερ μάρκετ

image_print

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή «PosoKanei» του υπουργείου Ανάπτυξης, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να συγκρίνουν σε πραγματικό χρόνο τις τιμές προϊόντων και πακέτων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ της χώρας.

Μέσω της πλατφόρμας, οι πολίτες θα μπορούν οποιαδήποτε στιγμή να ενημερώνονται για το κόστος συγκεκριμένων προϊόντων ανά αλυσίδα σούπερ μάρκετ, αλλά και να συγκρίνουν τις τιμές τους με αντίστοιχες τιμές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι το «PosoKanei» θα προσφέρει πλήρη διαφάνεια στην αγορά, επιτρέποντας στους καταναλωτές να γνωρίζουν την πραγματική εικόνα των τιμών και να κάνουν πιο συμφέρουσες επιλογές στις αγορές τους.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που προωθεί το υπουργείο για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων και την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών. Παράλληλα, στόχος είναι η αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας και η ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην παρακολούθηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ με την ονομασία «Agro-Verify» θα παρακολουθεί τη διαδρομή των τιμών από τον παραγωγό έως το ράφι, προσφέροντας μεγαλύτερη διαφάνεια στην αλυσίδα διανομής τροφίμων.

Παράλληλα, προχωρά η δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Εποπτείας της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή, η οποία θα έχει ενισχυμένο ρόλο στον έλεγχο της αγοράς και στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί μια «εθνική κοινωνική συμφωνία» με στόχο τη συγκράτηση και τη μείωση των τιμών σε βασικά αγαθά. Όπως υπογράμμισε ο κ. Θεοδωρικάκος, το επιχειρηματικό κέρδος είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της οικονομίας, ωστόσο θα πρέπει να συνδυάζεται με κοινωνική ευθύνη και σεβασμό προς τους πολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en