Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΓΓΙΦ Επιτυχία εκδήλωσης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Τιμάμε τους διαχρονικούς αγώνες της γυναίκας, θέτοντας στον πυρήνα του έργου μας τη διεκδίκηση της ουσιαστικής ισότητας

Μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η από κοινού εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Σάββατο, στις 5 Μαρτίου 2016.

Με αφορμή τον εορτασμό της επικείμενης Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στις 8 του Μάρτη, η θεματική της εκδήλωσης, «Μια περιδιάβαση σε διαφορετικούς ιστορικούς σταθμούς με τη γυναίκα στο επίκεντρο» αποτέλεσε την απτή απόδειξη της τεράστιας απήχησης που έχει στο κοινό η συνεργασία διαφορετικών φορέων με κοινή συνισταμένη τους την αναγνώριση και ανάδειξη της γυναικείας συνεισφοράς σε ποικίλες μορφές έκφρασης.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, τόνισε ότι «τιμάμε τους διαχρονικούς αγώνες της γυναίκας, θέτοντας στον πυρήνα του έργου μας τη διεκδίκηση της ουσιαστικής ισότητας».

Η προσέλευση του κοινού υπήρξε αθρόα, ενώ η εν λόγω εκδήλωση αποτέλεσε την εκκίνηση μιας περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ της ΓΓΙΦ και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/ Το Γραφείο Τύπου, 07/03/2016
Τηλ 2131511102
Ε-mail: gramggif@isotita.gr

 

Χαιρετισμός της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα, στην εκδήλωση με θέμα « Μια περιδιάβαση σε διαφορετικούς ιστορικούς σταθμούς με τη γυναίκα στο επίκεντρο» στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Σάββατο 5.3.2016

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
Σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου στη σημερινή εκδήλωση με αφετηρία και αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών.
Θα ήθελα καταρχάς να απευθύνω θερμές ευχαριστίες στους συν διοργανωτές μας:
« το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας», για τη θετική διάθεση και τη συνέπεια που έχουν επιδείξει καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταξύ μας συνεργασίας για τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης.

Δεν είναι λίγοι, εκείνοι που αισθάνονται ότι τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών προσφέροντας ένα τριαντάφυλλο στη σύντροφό τους, τη μητέρα τους, την αγαπημένη τους φίλη…
Είναι, ωστόσο, αναμφισβήτητα λιγότεροι εκείνοι που προσφέρουν ένα τριαντάφυλλο ορμώμενοι από την ιστορική διαμαρτυρία των 15.000 γυναικών που με το σύνθημα «ψωμί και τριαντάφυλλα» (bread and roses) ξεχύθηκαν στις 8 του Μάρτη του 1908 στους δρόμους της Νέας Υόρκης, διεκδικώντας μειωμένο ωράριο εργασίας, αξιοπρεπή μισθό, και δικαίωμα ψήφου. Το «ψωμί» συμβόλιζε την οικονομική ασφάλεια και τα «τριαντάφυλλα» την ποιότητα ζωής.
Η ιστορία, βέβαια, της έμφυλης ανισότητας και των διεκδικήσεων των γυναικών δεν ξεκίνησε το 1908. Η αναμέτρηση των φύλων με τις εκάστοτε στερεοτυπικές αντιλήψεις και προκαταλήψεις, έχει πολύ πιο βαθιές ρίζες στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Η ιστορική περιήγηση σε γεγονότα που σηματοδότησαν την πορεία των έμφυλων διεκδικήσεων γεμίζει τόμους επί τόμων στην πραγματικότητα. Δεν προτίθεμαι όμως να σας κουράσω γι’ αυτό και θα αρκεστώ σε συγκεκριμένους σταθμούς)
Η ημέρα της γυναίκας καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της γερμανίδας επαναστάτριας Κλάρα Τσέτκιν στη διάρκεια του συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς.
Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών, θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Ημέρα μνήμης της εκδήλωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στις 8 του Μάρτη του 1857 από πλήθος εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες
εργασίας. Τη βίαιη καταστολή της διαμαρτυρίας ακολούθησε – 2 χρόνια αργότερα – η ίδρυση – από τις γυναίκες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του 1857 – του πρώτου εργατικού σωματείου Γυναικών, θεμελιώνοντας των αγώνα για τη χειραφέτηση τους.
Ίσως να σκέφτεστε ότι πέρασαν χρόνια αρκετά από τα γεγονότα στα οποία αναφερόμαστε, αλλά ο αγώνας για την έμφυλη χειραφέτηση, τη θεσμική αλλά και ουσιαστική ισότητα των φύλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, παραμένει επίκαιρος. Σήμερα αποτελεί θεμελιώδη προτεραιότητα και ιδιαίτερα στις συνθήκες οικονομικής ύφεσης και προσφυγικής κρίσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας με όλες τις συνακόλουθες συνέπειες.
• Η αρνητική υπεροχή των γυναικών στον τομέα της εγγεγραμμένης ανεργίας που ξεπερνά σταθερά το ποσοστό του 60% σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ,
• η μητρότητα και ο διαρκής αγώνας για τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής – προσωπικής ζωής
• η ενδοοικογενειακή – και έμφυλη – βία που – ναι μεν – απορρέει από την πατριαρχική αντίληψη ότι ο άνδρας ορίζει τη ζωή της γυναίκας, αλλά γνωρίζει επιδείνωση σε συνθήκες κοινωνικοοικονομικής δυσχέρειας
• το έλλειμμα ισόρροπης συμμετοχής των φύλων στα ποικίλα κέντρα λήψης αποφάσεων και σε νευραλγικές θέσεις
• η υποεκπροσώπηση των γυναικών σε συγκεκριμένους κλάδους των επιστημών, της έρευνας, της καλλιτεχνικής δημιουργίας
• ο δημόσιος λόγος που αρθρώνεται καταδικάζοντας το θηλυκό γένος σε αορατότητα…
Όλα τα προηγούμενα συνιστούν ενδεικτικά πεδία για όλες και όλους εμάς που αναπτύσσουμε δράσεις στον τομέα της Ισότητας των Φύλων.
Στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, η δράση μας είναι διαχρονικά πολύπλευρη. Διευρύνουμε συνεχώς το πεδίο παρέμβασής μας επιδιώκοντας νέες συνεργασίες με φορείς του Δημοσίου, του Ιδιωτικού τομέα, αλλά και της Κοινωνίας των Πολιτών.
Ακόμα και η ελάχιστη, και η πιο ανεπαίσθητη κατάκτηση των γυναικών, είναι για εμάς, ένα βήμα προς τα εμπρός. Είναι ακόμη ένα σκαλί με προορισμό μία περισσότερο ισότιμη και δημοκρατική κοινωνία.
Όλες και όλοι μαζί αντλούμε δύναμη από τους αγώνες του παρελθόντος, χτίζουμε βήμα προς βήμα το παρόν με όραμα ζωντανό και ιχνογραφούμε το μέλλον με αισιοδοξία, υλοποιώντας την ισότητα καθημερινά στην πράξη.

200 203

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Δράμα | Εξασφάλιση 15 Εκατομμυρίων Ευρώ για Έργα Υποδομών

O Δήμαρχος Δράμας, Γιώργος Παπαδόπουλος, υποδέχτηκε στο γραφείο του τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος επισκέφθηκε τη Δράμα στο πλαίσιο επίσκεψης στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο έχει εξασφαλίσει ένα ποσό 15 εκατομμυρίων ευρώ για τη Δράμα. Έτσι, μέχρι το τέλος του 2025 αναμένεται να οριστεί ο ανάδοχος του έργου για τον δρόμο Δράμας-Αμφίπολης. Ανακοινώθηκε επίσης ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2026 θα παραδοθεί το τμήμα 8,5 χλμ της οδού Δράμας- Καβάλας.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε αισιοδοξία για την εξέλιξη και δήλωσε: «Η ανάπτυξη των δύο έργων, που αποτελεί σταθερό αίτημα της Δράμας, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κινητικότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή τους, αν και μακροπρόθεσμο. Ωστόσο, αυτό μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων στην περιοχή.»

Στη συνάντηση του Δημάρχου Δράμας με τον Υπουργό συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιακών Υποδομών, Δ. Αναγνώπουλος, ο Βουλευτής Δράμας, Δ. Κυριαζίδης και ο Γεν. Γραμματέας του Δήμου Δράμας, Δ. Αμαραντίδης.

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Τις πληγές τους μετρούν οι αγρότες σε Παγγαίο και Νέστο | Ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες

Τις πληγές τους μετρούν και οι αγρότες στο Οφρυνιο Καβάλας μετά τη θεομηνία που έπληξε για σχεδόν μία ώρα την περιοχή προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες βερίκοκου.

Όπως λένε αγρότες που καλλιεργούν βερίκοκα «το 95% περίπου της παραγωγής έχει καταστραφεί, έπεσε στο έδαφος και πλέον δεν μπορεί ούτε να πωληθεί ούτε να δοθεί για κομπόστα ή για χυμό».

Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί και όσοι καλλιεργούν ελιές και σιτηρά, ενώ, περιμένουν το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, που θα πάει να εκτιμήσει την κατάσταση και να αρχίσει η διαδικασία απόδοσης των αποζημιώσεων καθώς όπως λένε τα έξοδα τρέχουν και η χρονιά πλέον είναι χαμένη γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Ολική ζημιά σε ακτινίδια

Σε απόγνωση είναι οι καλλιεργητές ακτινιδίων στο Νέστο. Οι ισχυροί άνεμοι, τη Μεγάλη Παρασκευή, βρήκαν τα φυτά πάνω στην ανθοφορία, καταστρέφοντας μεγάλο μέρος της παραγωγής. Η ζημιά στα ακτινίδια αγγίζει το 80% και θα φανεί περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Δωρεάν Προληπτικές Εξετάσεις για το Μελάνωμα από τον Σύλλογο Εθελοντών κατά του Καρκίνου Ν. Καβάλας

Ο Σύλλογος Εθελοντών κατά του καρκίνου Ν. Καβάλας, θα πραγματοποιήσει 50 προληπτικές εξετάσεις για το μελάνωμα ΔΩΡΕΑΝ, στις ημερομηνίες από Τετάρτη 15/5 – Παρασκευή 24/5/2024.

 Το μελάνωμα είναι μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του δέρματος.

Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν μαζί τους το ΑΜΚΑ.

 Προηγούνται οι ανασφάλιστοι και οι οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας.

Τα γραφεία μας βρίσκονται Κωνσταντίνου Παλαιολόγου 9 (πρώην ΠΙΚΠΑ).

Είμαστε ανοιχτά από Δευτέρα έως  Παρασκευή από τις 10 – 12πμ.

Τηλ. 2510 620 208

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en