Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Βόμβα» καθηγητή Πνευμονολογίας Θ. Βασιλακόπουλου στο «Εκτός Γραμμής» | Επικίνδυνες οι υφασμάτινες μάσκες

image_print

Σύμφωνα με τον καθηγητή, μελέτη έδειξε πως «αν φοράω συνέχεια υφασμάτινη μάσκα, για αρκετή ώρα, έχω 13 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθω λοίμωξη του αναπνευστικού, απ’ ό,τι αν φοράω χειρουργική μάσκα και 8 φορές από το να μη φορά καμία μάσκα».

Εν δυνάμει «επικίνδυνες» χαρακτηρίζει τις υφασμάτινες μάσκες – οι οποίες έχουν συσταθεί στους πολίτες- ο  καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα.

«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία σοβαρή επιστημονική απόδειξη ότι οι υφασμάτινες μάσκες προστατεύουν. Υπάρχουν μάλιστα σοβαρές μελέτες, η καλύτερη που κυκλοφορεί, που λένε ότι αν φοράω συνέχεια υφασμάτινη μάσκα, για αρκετή ώρα, έχω 13 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθω λοίμωξη του αναπνευστικού, απ’ ό,τι αν φοράω χειρουργική μάσκα και 8 φορές από το να μη φορά καμία μάσκα», υποστήριξε ο καθηγητής.

«Η μόνη λογική που μπορεί να έχει μία υφασμάτινη μάσκα είναι να τη φοράω για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να νοτίσει. Μέχρι, δηλαδή, από την εκπνοή μου να υγρανθεί», πρόσθεσε και συμπλήρωσε:

«Πριν λίγο καιρό, επίσημα όργανα της επιστήμης δεν έλεγαν για υφασμάτινες μάσκες. Υπάρχει σοβαρή μελέτη που είναι εναντίον της χρήσεως και υπάρχει ελεύθερα στο διαδίκτυο μελέτη που συλλέγει τα αποτελέσματα από όλες τις μελέτες που έχουν γίνει, που αφορούν όμως κυρίως τις χειρουργικές μάσκες, και που λέει ότι το όφελος είναι μάλλον μικρό».

Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, ότι οι αρμόδιοι είναι αυτοί που συνέστησαν στους πολίτες τη χρήση και υφασμάτινης μάσκας. «Είναι επικίνδυνο αυτό που έχει ειπωθεί. Δεν είμαι μέλος καμίας επιτροπής. Η υφασμάτινη μάσκα, για να μην είναι επικίνδυνη, πρέπει να έχω τουλάχιστον 5-10 μάσκες, να τη φοράω για λίγο, αμέσως αν τη βγάζω και να την αφήνω στην άκρη και μετά να βάζω τη φρέσκια μάσκα. Μόνο τότε δεν θα κινδυνεύσω να νοσήσω», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Τόνισε, μάλιστα, ότι όταν η υφασμάτινη μάσκα δοκιμάστηκε στο εργαστήριο, φάνηκε ότι συγκρατεί μόλις το 3% των σωματιδίων που μπορεί να κολλήσουν έναν άνθρωπο.

Αναφερόμενος στα νησιά και στην οριζόντια άρση των περιορισμών, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε: «Στα μέρη που δεν υπάρχουν κρούσματα και από τη στιγμή που δεν επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση ανάμεσα στους νομούς, προφανώς θα πρέπει να ανοίξει πολύ πιο γρήγορα η αγορά. Έτσι, τα μέτρα θα δοκιμαστούν. Να εκπαιδευτούν και οι άνθρωποι στο πώς πχ θα λειτουργούν τα καταστήματα εστίασης και οι καφετέριες με αποστάσεις. Όταν γίνει το άνοιγμα των νομών, θα έχουν ήδη εκπαιδευτεί. Θα πρέπει να δουν διαφορετικά το θέμα του ανοίγματος στα μέρη που δεν φέρουν κανένα επιδημιολογικό φορτίο».

 

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σέρρες: Εκδήλωση μνήμης για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Σέρρες-εκδήλωση μνήμης για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο 1974
image_print

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974 συνδιοργανώνουν ο Δήμος Σερρών, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος και η Ένωση Κυπρίων Νομού Σερρών, το Σάββατο 4 Ιουλίου.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 το πρωί, στον Ανδριάντα του Αντισμηνάρχου Συμεωνίδη, στην Πλατεία Πεσόντων και Αγνοουμένων Πολεμιστών Κύπρου, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα.

Θα ακολουθήσει η κατάθεση στεφάνων, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων και των αγνοουμένων και η τελετή θα ολοκληρωθεί με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν επίσης ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Σερρών και η Λέσχη Καταδρομέων Ειδικών Δυνάμεων Νομού Σερρών.

Η εκδήλωση αποτελεί μέρος των δράσεων μνήμης για τα γεγονότα του 1974, αποτίοντας φόρο τιμής στους πεσόντες και τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καβάλα : Έληξε η επιχείρηση απομάκρυνσης μολύβδου από την Εγνατία Οδό

image_print

Ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες η επιχείρηση αντιμετώπισης της διαρροής στερεού μολύβδου στην Εγνατία Οδό, κοντά στην Καβάλα, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να αποκαθιστούν πλήρως την ασφάλεια του οδοστρώματος και την κυκλοφορία των οχημάτων.

Οι εργασίες καθαρισμού συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με τη συμμετοχή της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, της διαχειρίστριας εταιρείας του αυτοκινητοδρόμου και εξειδικευμένων συνεργείων. Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις και δόθηκε εκ νέου στην κυκλοφορία το τμήμα του δρόμου που είχε αποκλειστεί.

Το περιστατικό προκλήθηκε όταν φορτίο στερεού μολύβδου διέρρευσε από διερχόμενο φορτηγό, γεγονός που κινητοποίησε άμεσα τις αρχές, οι οποίες έλαβαν μέτρα για την προστασία των οδηγών και την ασφαλή απομάκρυνση του υλικού.

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο :

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καβάλα: Διαρροή στερεού μολύβδου από δύο βυτιοφόρα στην Εγνατία Οδό

Πυροσβεστικά οχήματα στην Εγνατία Οδό μετά από διαρροή επικίνδυνου φορτίου στην Καβάλα
image_print

Συναγερμός για διαρροή μολύβδου στην Εγνατία Οδό

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική αργά το βράδυ της Τρίτης, μετά από διαρροή στερεού μολύβδου από δύο βυτιοφόρα στην Εγνατία Οδό, στην περιοχή Καλαμίτσα Καβάλας.

Το περιστατικό σημειώθηκε στο 464ο χιλιόμετρο, στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Κήπους.

Το φορτίο θεωρείται τοξικό και επικίνδυνο

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα δύο φορτηγά οχήματα μετέφεραν στερεό μόλυβδο, φορτίο που θεωρείται τοξικό και επικίνδυνο.

Κάτω από συνθήκες που παραμένουν αδιευκρίνιστες, ποσότητα του υλικού άρχισε να διαφεύγει στο οδόστρωμα, καθιστώντας αναγκαία την άμεση κινητοποίηση των Αρχών.

Επιχείρηση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ

Στο σημείο επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 5 οχήματα, καθώς και ειδική ομάδα της 4ης ΕΜΑΚ.

Οι δυνάμεις εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα για τη διαχείριση επικίνδυνων υλικών, με στόχο τον περιορισμό και την ασφαλή περισυλλογή του στερεού μολύβδου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο σημείο

Λόγω της επιχείρησης, η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Κήπους διεξάγεται με τροποποιήσεις και καθυστερήσεις.

Στο σημείο βρίσκεται η Τροχαία, η οποία ρυθμίζει την κίνηση και καθοδηγεί τους οδηγούς μέχρι να ολοκληρωθεί η απομάκρυνση του υλικού και να αποδοθεί ο δρόμος με ασφάλεια στην κυκλοφορία.

Οι Αρχές διερευνούν τα αίτια της διαρροής και παραμένουν σε επιφυλακή για την αποτροπή περιβαλλοντικού κινδύνου.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en