Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Βουλιάζουν στα χρέη οι τοπικές επιχειρήσεις της ΑΜΘ

Μετά την καλοκαιρινή περίοδο θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τον αριθμό των καταστημάτων-επιχειρήσεων που θα κλείσουν, αφού οι επιχειρήσεις χρωστούν σε εργαζόμενους,ασφαλιστικά ταμεία, εφορία,τράπεζες, προμηθευτές.

Παρά την αύξηση του τουριστικού ρεύματος που αναμένεται φέτος το καλοκαίρι και τα δεκαήμερα προσφορών και εκπτώσεων, η τοπική αγορά δε λέει «να σηκώσει κεφάλι», με αποτέλεσμα οι περισσότερες από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο νομό Καβάλας να δηλώνουν ότι βρίσκονται σε απόγνωση, αλλά και να μη βλέπουν φως στο τούνελ.

Σύμφωνα με στοιχεία της enanews.gr, μετά από ρεπορτάζ στους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους και όχι μόνο, πάνω από το 65% των επιχειρήσεων είναι υπερχρεωμένες, οι 3 στις 4 δηλώνουν πτώσεις τζίρου που φτάνει και στο 30%, ενώ 8 στους 10 επιχειρηματίες χρωστούν μικρά ή μεγάλα ποσά στο ταμείο τους (ΟΑΕΕ). Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν να κατεβάσουν ρολά, αλλά δεν μπορούν λόγω χρεών.

Σε κάθε περίπτωση, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και μιλούν για δεκάδες λουκέτα μέσα στους επόμενους μήνες αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία, μόνο μέσα στο 2013 μία στις δύο επιχειρήσεις έκλεισε. Ο μόνος κλάδος που φαίνεται να αντέχει στην κρίση είναι εκείνος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Κοινή επωδός των επιχειρηματιών με τους οποίους μιλήσαμε σε Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, είναι ότι «όσο συνεχίζεται η συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, δεν υπάρχει καμία ελπίδα για αντιστροφή του κλίματος. Οι καταναλωτές αγοράζουν τα απολύτως αναγκαία και έτσι θα επιβιώσουν ελάχιστες επιχειρήσεις, που θα καλύπτουν τις ανάγκες της κατανάλωσης. Μέχρι το τέλος καλοκαιριού που θα έχει περάσει και η τελευταία τονωτική ένεση απο τον τουρισμό, θα φανεί ποιοι θα συνεχίσουν.

Ως κύρια προβλήματα καταγράφονται τα υψηλά ενοίκια, οι ασφαλιστικές εισφορές και η ελαχιστοποίηση των καταναλωτικών δαπανών. Αν δεν ενισχυθεί η κατανάλωση και δε ληφθούν μέτρα, ώστε να πέσει χρήμα στην αγορά, η κατάσταση για την ελληνική επιχείρηση δε θα αλλάξει. Το κλίμα είναι τόσο δυσμενές, ώστε υπάρχει θέμα επιβίωσης και για επιχειρήσεις με ιστορία δεκαετιών».

Αν δει κανείς και τους συναρτώμενους παράγοντες με την κατανάλωση, τότε γίνεται καλύτερα αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος. Στη μνημονιακή Ανατολική Μακεδονία και Θράκη η ανεργία συνεχίζει να είναι απο τις πιό υψηλές στην χώρα και αυνεχίζει να αυξάνετε. Μέσα σε ένα χρόνο η ανεργία στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αυξήθηκε κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες (!), ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2012 κυμαινόταν στο 22%, στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 κυμάνθηκε στο 25,6%! Αυτό δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της τριμηνιαίας έρευνας εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ)

Η Μακεδονία – Θράκη παραμένει στη 2η θέση στη λίστα με τις περιοχές, όπου καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, με 1η στη λίστα να φιγουράρει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας με ποσοστό 29,0%.

Την ίδια ώρα, και οι εργαζόμενοι εξαθλιώνονται. Επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η απόλυτη κατάρρευση της οικοδομής, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 34%, με αποτέλεσμα να μένουν άνεργοι τόσο οι μηχανικοί όσο και οι οικοδόμοι. Σε δεινότερη θέση βρίσκονται οι οικοδόμοι, οι οποίοι, λόγω της κρίσης, δεν έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα ένσημα και, άρα, δεν έχουν ασφάλιση, ενώ και ο αγροτικός τομέας έχει τα δικά του σοβαρά προβλήματα.

Ας ελπίσουμε η κυβέρνηση να λάβει το μήνυμα των εκλογών, αλλά και να αφουγκραστεί την αγωνία της κοινωνίας μας, ώστε να προχωρήσει σε μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο για ιδιώτες και επιχειρήσεις. Επίσης να προχωρήσει σε τραπεζικές ρυθμίσεις στις οποίες οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να δέχονται δόσεις μέχρι το ύψος των καθαρών κερδών των επιχειρήσεων και 30-40% των εισοδημάτων ιδιωτών, ώστε να ξεκινήσει να ρολάρει η επιχειρηματικότητα-οικονομία αλλά και να αλλάξει το οικονομικό κλίμα της αγοράς με αποτέλεσμα να επέλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα εξωστρέφειας στην Καβάλα

Ημερίδα εξωστρέφειας, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το πρψί του Σαββάτου25 Μαϊου στην πόλη της Καβάλας, όπου παρόντες ήταν αρκετοί επιχειρημαατίες και επαγγελματίες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, φορείς της Περιφέρειας αλλα και του Δήμου Καβάλας αλλά και ο Υφυπουργός εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης.

Οι παρόντες είχαν την ευκααίρια να ακούσουν απο επίσημα προσκεκλημένους ανάλυσεις που αφορούν την την ανάπτυξη της επιχερηματικότητας.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Επίσκεψη Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ στο νέο αεροδρόμιο ΛΥΔΙΑ

Τις νέες εγκαταστάσεις της EGNATIA AVIATION και το αεροδρόμιο ΛΥΔΙΑ,επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου 25 Μαϊού ο Περιφερείάρχης ΑΜ-Θ, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης μαζί, με τον αντιπεριφέρειάρχη Καβάλας, κ. Θόδωρο Μαρκόπουλο, τον αντιπεριφέρειάρχη Ανάπτυξης, κ, Αλέξανδρο Ιωσηφίδη αλλα και άλλα μέλη της παράταξης τους. Στο σημείο ξεναγήθηκαν απο τον ιδιοκτήτη της σχολής, κ. Δημήτρη Λυμπεράκη και ενημέρώθηκαν για την εξέλιξη των έργων στο νέο αεροδρόμιο.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

«Βραβεία Μπότση»: Στην Εύβοια το φετινό βραβείο της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου

Η 38η απονομή των δημοσιογραφικών βραβείων και τιμητικών διακρίσεων του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθανασίου Β. Μπότση», πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 στο περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στην ειδική τελετή απονεμήθηκαν βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, σε δημοσιογράφους που διακρίθηκαν σε διάφορους τομείς πνευματικής και κοινωνικής προσφοράς.

Ανάμεσα στους βραβευθέντες, ο συνάδελφος, μέλος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, Άκης Θεοφανίδης, ιδιοκτήτης – εκδότης της εφημερίδας «Ευβοϊκή Γνώμη», καθώς και ο ιδρυτής της εφημερίδας Ιωάννης Θεοφανίδης, στους οποίους απονεμήθηκε το βραβείο «Δικαία Ζαμπούνη»* που απονέμει από το 2019 η Ένωση μας.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκ μέρους της Ε.Ι.Ε.Τ., ο Πρόεδρος Αντώνης Μουντάκης (που έκανε και την απονομή) και ο Ταμίας Άγγελος Βασίλαινας.

Ανάμεσα στους δημοσιογράφους που βραβεύτηκαν ήταν οι:

Γιώργος Λιάνης, Κώστας Χαρδαβέλας, Δημήτρης Κωνσταντάρας, Μανώλης Κωστίδης, Απόστολος Μαγγηριάδης, Μένιος Σακελλαρόπουλος κ.α.

Την εκδήλωση προσφώνησε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας, «Αθανασίου Μπότση» Πάνος Καραγιάννης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρόεδρος τη ΠΟΕΣΥ Σωτήρης Τριανταφύλλου και η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.

Η φετινή εκδήλωση είχε δύο ιδιαίτερα στοιχεία. Το πρώτο ήταν η απονομή ενός συλλογικού βραβείου στους δημοσιογράφους που κάλυψαν τις πλημμύρες που προκάλεσε η καταστροφική επέλαση του «Ντάνιελ» στη Θεσσαλία καθώς και τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Το δεύτερο ήταν η απονομή τιμητικών πλακετών στους δύο πιλότους που έφυγαν από τη ζωή στις 25 Ιουλίου 2023, κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας. Τις πλακέτες για τον σμηναγό Χρήστο Μουλά και τον ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη απένειμε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ανώτατο αξιωματικό του στρατού και στον πατέρα του Π. Στεφανίδη.

*Με απόφαση του Δ.Σ. της Ε.Ι.Ε.Τ. το βραβείο της Ε.Ι.Ε.Τ., που θεσμοθετήθηκε από το 2019 στα πλαίσια Βραβείων των Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας «Αθανασίου Β. Μπότση», ονομάστηκε «Δικαία Ζαμπούνη», τιμώντας μ’ αυτόν τον τρόπο τη μεγάλη δωρήτρια από την Σάμο, στην οποία οφείλουμε τα ιδιόκτητα γραφεία της Ε.Ι.Ε.Τ. στην Αθήνα (Ακαδημίας 71-73).

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en