Quantcast
Connect with us

ΕΒΡΟΣ

Β. Μαυρίδης | Οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τα Δημοτικά Συμβούλια

Έκκληση στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματική τη μετάθεση αρμοδιοτήτων στις Οικονομικές Επιτροπές

Προβληματισμό και αναστάτωση σε 225 Δήμους της χώρας στους οποίους εξελέγησαν διοικήσεις στο δεύτερο γύρο των εκλογών του 2019, έχει προκαλέσει απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις των νόμων 4623/2019 και 4625/2019 με τις οποίες θεσπίσθηκαν αλλαγές στον τρόπο συγκρότησης των δύο βασικών Επιτροπών των Δήμων, προκειμένου στα όργανα αυτά να υπάρχει πλειοψηφία της παράταξης του δημάρχου.

Όπως εξηγείται στην εφημερίδα «Μακεδονία» οι νομοθετικές παρεμβάσεις του τότε υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου είχαν επιφέρει δύο βασικές αλλαγές: αφενός μετέβαλαν τον τρόπο συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι σε αυτές η πλειοψηφία θα ανήκει στην παράταξη με την οποία εξελέγη ο δήμαρχος, αφετέρου προέβησαν σε μεταφορά αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο προς την Οικονομική Επιτροπή, προς την οποία μεταβιβάστηκαν αποφασιστικές αρμοδιότητες σημαντικού οικονομικού αντικειμένου και προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, προς την οποία μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα λήψεως αποφάσεων που αφορούν την κυκλοφορία.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση παρέκαμψε το πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε εξ αιτίας της απλής αναλογικής στους δημάρχους οι οποίοι είχαν εκλεγεί τη δεύτερη Κυριακή και οι οποίοι δεν διέθεταν πλειοψηφία ούτε στο δημοτικό συμβούλιο, ούτε στις δύο κρίσιμες Επιτροπές του Δήμου.

«Δύσκολη» η εξέλιξη, έκκληση Μαυρίδη

Να σημειωθεί ότι απόλυτη πλειοψηφία στη Ροδόπη έχει μόνο η δημοτική αρχή Κομοτηνής, ενώ δεν υπάρχει στους Δήμους Μαρωνείας-Σαπών, Ιάσμου και Αρριανών.

Κληθείς να σχολιάσει τη δικαστική τροπή και το τι αυτή σημαίνει στην πράξη, φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο δήμαρχος Ορεστιάδας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕΔ ΑΜΘ) Βασίλης Μαυρίδης.

«Το πνεύμα του νόμου ήταν να μην υπάρχει ακυβερνησία στους Δήμους. Μάλλον ήταν πρακτικά στη σωστή κατεύθυνση αλλά κρίθηκε αντισυνταγματικό. Επομένως, δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή από το να σεβαστούμε απόλυτα την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης» σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ χαρακτήρισε «δύσκολη» την εξέλιξη, αφού πλέον όλες οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τα Δημοτικά Συμβούλια, στα οποία, όπως σημείωσε, αρκετές φορές υπάρχουν κόντρες και διαφωνίες ακόμη και για μία θέση πάρκινγκ. Συμβούλευσε παρόλα αυτά τις κατά τόπους δημοτικές αρχές από εδώ και στο εξής να συζητιούνται όλα τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο κι εκεί να λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα έκανε έκκληση προς όλους «να δείξουμε τη δέουσα σοβαρότητα όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι από όποια παράταξη κι αν είμαστε και να κοιτάμε την ουσία των θεμάτων. Να μη τα βάλουμε μέσα στο… μύλο επεξεργασίας λόγω προεκλογικής περιόδου».

Πάντως, ο Βασίλης Μαυρίδης ξεκαθάρισε πως «δεν κινδυνεύουν οι μέχρι τώρα ληφθείσες αποφάσεις

xronos.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Έβρος | Παράνομοι μετανάστες βρήκαν καταφύγιο στην εκκλησία του Διλόφου

Στην εκκλησία στο χωριό Δίλοφο Τριγώνου στον Έβρο βρήκαν καταφύγιο την Μεγάλη Παρασκευή 15 παράνομοι μετανάστες. 

Συγκεκριμένα την ώρα της ακολουθίας τού Επιταφίου στον οικισμό του Διλόφου περίπου 15 παράνομοι μετανάστες βρέθηκαν έξω απο την εκκλησία  της Αγίας Τριάδας προκειμένου να προφυλαχθούν από την έντονη καταιγίδα που είχε ξεσπάσει.

Οι παράνομοι μετανάστες οι οποίοι μόλις είχαν περάσει από την Τουρκία στην Ελλάδα βρήκαν καταφύγιο στην εκκλησία για λίγη ώρα. Αν και συνηθισμενοι οι κάτοικοι του Διλόφου ολα αυτα τα χρόνια ανησύχησαν μόλις τους αντιλήφθηκαν και ειδοποίησαν την Αστυνομία όπου ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία.

e-evros.gr

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

150 δέματα σε άπορες οικογένειες από τη Μητρόπολη Διδυμοτείχου

Η επί του Σταυρού Θυσία του Θεανθρώπου για την σωτηρία των ανθρώπων υπήρξε διαχρονικά πηγή έμπνευσης των χριστιανών για έργα ευποιΐας, φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης.

Ακολουθώντας τα ίχνη του Κυρίου μας η Εκκλησία, με τις προνοιακές και κοινωνικές δομές της, σε κάθε ευκαιρία εκδηλώνει την αγάπη Της, το ενδιαφέρον και την συμπαράστασή Της στους αναγκεμένους αδελφούς μας στηρίζοντας άπορες, πολύτεκνες και εμπερίστατες οικογένειες ή και μοναχικά πρόσωπα, που έχουν ανάγκη μιας ιδιαίτερης φροντίδας.

Εν όψει, λοιπόν, των εορτών του Αγίου Πάσχα, την Μεγάλη Δευτέρα, 29η του μηνός Απριλίου ε.έ. παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, προνοία της Ιεράς Μητροπόλεως και σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ʺΑποστολήʺ και την υπεραγορά ʺΜασούτηʺ διενεμήθησαν 150 δέματα σε ισάριθμες άπορες οικογένειες. Προνοία ωσαύτως της Ιεράς Μητροπόλεως και σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ʺΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣʺ διενεμήθησαν άλλα 50 δέματα σε πολύτεκνες οικογένειες και μοναχικά πρόσωπα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Τέλος, επιδόθησαν από τον Σεβασμιώτατο προσωπικά σε 105 δικαιούχους τα επιδόματα, που χορηγεί η Εκκλησία της Ελλάδος στις τρίτεκνες χριστιανικές οικογένειες της Θράκης.

Ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο για την αμέριστη και ανύστακτη φροντίδα του για την ακριτική Θράκη, και τους χορηγούς των δράσεων, ευχήθηκε στους ευεργετουμένους το ανέσπερο Φως της Αναστάσεως να πλημμυρίζει τη ζωή τους και των οικογενειών τους.

evros24.gr

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Κόμαρα Τριγωνου | Στολισμός Επιταφίου από τον Σύλλογο Γυναικών Κομάρων

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en