Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένες οι συντάξεις Φεβρουαρίου 2023 | Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής

Το ποσό που θα πιστωθεί δεν θα περιλαμβάνει αναδρομικά αλλά το ποσό που αντιστοιχεί στην αύξηση για τον μήνα Ιανουάριο που ήδη έχει πληρωθεί θα πιστωθεί στις συντάξεις Μαρτίου, τέλος Φεβρουαρίου.

Αύξηση στις συντάξεις θα δοθεί εφόσον:

– Δεν υπάρχει θετική προσωπική διαφορά – συμπλήρωμα στη σύνταξη που επανυπολογίστηκε με τους νόμους 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και 4670/2020 (νόμος Βρούτση).

– Δεν υπάρχει θετική προσωπική διαφορά που μειώθηκε ή εξαλείφθηκε με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση για συνταξιούχους με 30 έτη ασφάλισης και άνω.

– έχει δοθεί ήδη αύξηση στη σύνταξη με τους επανυπολογισμούς (αρνητική διαφορά).

Να σημειωθεί ότι εφόσον δεν υπάρχει θετική διαφορά ολόκληρη την αύξηση θα λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ (περίπου 550.000 άτομα), καθώς και συνταξιούχοι λόγω θανάτου και αναπηρίας από όλα τα Ταμεία, αλλά και συνταξιούχοι λόγω γήρατος με 20 ως 30 έτη ασφάλισης. Στους δικαιούχους αυξήσεων που παίρνουν όλο το ποσό στην τσέπη περιλαμβάνονται και 500.000 νέοι -από 13/5/2016 και μετά- συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά.

Το ποσοστό της αύξησης είναι 7,75% και εφαρμόζεται τόσο στην εθνική σύνταξη όσο και στην ανταποδοτική. Μάλιστα όσοι λαμβάνουν δύο ή και τρεις κύριες συντάξεις θα δουν τρεις αυξήσεις, κατά 7,75% σε κάθε μία σύνταξη χωριστά.

Το μυστικό στις διπλές ή τριπλές κύριες συντάξεις είναι ότι, αν η μία έχει μεγάλη θετική προσωπική διαφορά και η άλλη δεν έχει, ο συνταξιούχος θα πάρει για την σύνταξη που δεν προκύπτει προσωπική διαφορά μετά τον επανυπολογισμό της. Το φθινόπωρο του 2023 θα δοθεί συμπληρωματική αύξηση στους συνταξιούχους της τάξης του 0,5% με 0,7%, που θα προκύψει από τα τελικά μεγέθη για τις επιδόσεις της οικονομίας το 2022.

Τονίζεται ότι οι συνταξιούχοι που δε θα λάβουν αύξηση στην τσέπη αλλά μόνο λογιστική καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά θα ενημερωθούν μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ στο τέλος Φεβρουαρίου για τη μείωση της προσωπικής τους διαφοράς, προκειμένου να δουν και πραγματικές αυξήσεις κάποια στιγμή στο μέλλον.

Ειδικότερα, οι παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 60 με 70 ευρώ εκτιμάται ότι δεν θα δουν καμία καθαρή αύξηση το 2023. Σε αυτούς τους ασφαλισμένους, όπως εκτιμούν οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, συγκαταλέγονται και πολλοί, με συντάξεις κοντά στα 700 με 800 ευρώ. Ωστόσο αυτή η κατηγορία έλαβε ήδη για πρώτη φορά, την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ, καθώς διευρύνθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια.

Για παράδειγμα, στο ενημερωτικό σημείωμα συνταξιούχου με σύνταξη 1.000 ευρώ εμφανίζεται ως προσωπική διαφορά το ποσό των 190 ευρώ. Με την αύξηση του 7.75% δηλαδή, 77.5 ευρώ το μήνα, η προσωπική διαφορά του εν λόγω συνταξιούχου θα μειωθεί στα 112.5 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, μόνο μια πολύ μεγάλη πιθανή αύξηση στις συντάξεις του 2024 θα μπορούσε να οδηγήσει σε μηδενισμό της και πιθανώς σε βελτίωση του εισοδήματος του συνταξιούχου.

Ημερομηνίες πληρωμών συντάξεων

-Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
Η πίστωση στους λογαριασμούς θα γίνει Τετάρτη 25 Ιανουαρίου το απόγευμα.

-Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9. Η πίστωση στους λογαριασμούς θα γίνει την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου το απόγευμα.

-Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 2,4,6,8 και 0. Η πίστωση στους λογαριασμούς θα γίνει την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου το απόγευμα.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πιέσεις του Περιφερειάρχη για την ένταξη της Θάσου και της Σαμοθράκης στην βίζα express για τους Τούρκους

Η κινητικότητα που δημιούργησε το μέτρο της ειδικής επταήμερης τουριστικής βίζας εξπρές σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο, όπου πρωτοεφαρμόστηκε, οδήγησε, σε τριπλασιασμό των αφίξεων Τούρκων επισκεπτών έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.   Οι Τούρκοι τουρίστες από τις 30 Απριλίου 2024, έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται με την ειδική βίζα επιπλέον το Καστελόριζο, τη Σύμη, την Κάλυμνο, τη Λέρο και τη Λήμνο.

Δυστυχώς στην συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν υπήρχαν τα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης. Σε δηλώσεις του στο ENA Channel ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρ. Τοψίδης τόνισε ότι ήδη ασκεί πιέσεις έτσι ώστε να αποκτήσουν και τα δύο αυτά νησιά την δυνατότητα να φιλοξενούν Τούρκους τουρίστες μόνο με την έκδοση βίζας express.

Continue Reading

ΘΑΣΟΣ

Συνεργείο της Ρουμανικής τηλεόρασης στην Θάσο το Πάσχα -Γέμισε με τουρίστες το νησί

Ανάμεσα στους πολλούς τουρίστες που έφτασαν στο νησί της Θάσου λόγω των Άγιων ημερών του Πάσχα ήταν κι ένα συνεργείο από το Pro TV, έναν από τους μεγαλύτερους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας της Ρουμανίας. Οι δημοσιογράφοι πραγματοποιούν απευθείας μεταδόσεις από το νησί και κάνουν ρεπορτάζ σε διαφορά σημεία με θέμα το Πάσχα στη Θάσο.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ :

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Απόφαση-σταθμός από το ΣτΕ | Σύνταξη 400 ευρώ για οφειλέτες με χρέη άνω των 30.000

Με απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας εντάσσει τους οφειλέτες των Ταμείων που δεν θεμιλιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, στην ίδια κατηγορία με τους ανασφάλιστους υπερήλικες που δικαιούνται την προνοιακή σύνταξη του ΟΠΕΚΑ.

Το πλήρες ποσό της οποίας ανέρχεται στα 399,54 ευρώ για το 2024, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου, η προϋπόθεση για τη λήψη της σύνταξης από ανασφάλιστους υπερίληκες, που είναι να μη λαμβάνουν ή να μην δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, συντρέχει και όταν οι ενδιαφερόμενοι είναι ασφαλισμένοι που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη από τον φορέα τους, λόγω του ότι έχουν οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες υπερβαίνουν το εκάστατο οριζόμενο από το νόμο κατώτατο όριο οφειλών που συμψηφίζονται ή παρακρατούνται από τη σύνταξη και τις οποίες αδυνατούν να εξοφλήσουν.

Το όριο συμφηφισμού των χρεών με σύνταξη είναι ως τις 30.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ με χρέη από εργοδοτικές και ατομικές εισφορές, καθώς και από πλασματικά έτη, και ως 6.000 ευρώ για χρέη προς τον ΟΓΑ.

Πιο απλά, η απόφαση του ΣτΕ σημαίνει ότι οι οφειλέτες με χρέη ως 30.000 και ως 6.000 ευρώ δικαιούνται σύνταξη, καθώς οι οφειλέτες τους συμψηφίζονται με τη σύνταξη που θα λάβουν, ενώ αν τα χρέη τους υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ ή 6.000 ευρώ, αντίστοιχα, δικαιούνται να λάβουν τη σύνταξη του ανασφάλιστου από τον ΟΠΕΚΑ.

newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en