Quantcast
Connect with us

ΞΑΝΘΗ

Αρχίζουν ξανά τα δρομολόγια τρένων στην Ξάνθη από 22 Μαρτίου

image_print

Στις 22 Μαρτίου θα ξεκινήσουν εκ νέου, σταδιακά, τα δρομολόγια των τρένων, τα οποία είχαν μπει στον «πάγο», μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχησε τη ζωή σε δεκάδες αθώα θύματα. 

Όπως ανακοίνωσε ο μεταβατικός υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, το απόγευμα της Τρίτης (14/03), επιστρέφουν ορισμένα δρομολόγια μεταξύ των οποίων και το Ξάνθη – Αλεξανδρούπολη.

Πρόκειται για μια αμαξοστοιχία πολύπαθη, η οποία είχε τραβήξει χειρόφρενο για χρόνια ενώ μόλις προσφάτως η Hellenic Train αποφάσισε την επανεκκίνησή της.

Ακολουθεί η δήλωση του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για τις μεταφορές και τις υποδομές, Γιώργου Γεραπετρίτη:

«Η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου είναι αναγκαία για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κοινού. Επιπλέον, η καθυστέρηση έναρξης της λειτουργίας, έστω και με περιορισμένο αριθμό δρομολογίων, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους κλοπών ή/και δολιοφθορών. Τέλος, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στις εμπορευματικές μεταφορές προς τα γειτονικά κράτη.

Η επανεκκίνηση ενός σιδηροδρομικού δικτύου ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα διακοπής δρομολογίων απαιτεί σειρά ενεργειών ώστε αυτά να ξεκινήσουν με όρους μέγιστης δυνατής ασφάλειας. Οι ενέργειες αυτές χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: επιθεώρηση υποδομών και έναρξη δρομολογίων.

Επιθεώρηση υποδομών

Όταν διακόπτεται η κυκλοφορία των τρένων, εμφανίζονται προβλήματα στις υποδομές. Ειδικότερα, η σιδηροτροχιά οξειδώνεται και καλύπτεται από σκουριά με αποτέλεσμα να χάνεται η συνεχής επαφή της γραμμής με τους τροχούς των τρένων. Έτσι, δεν ανιχνεύεται η θέση του τρένου από τον σηματοδότη. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να κινηθεί δοκιμαστικά ένα τρένο για να απομακρύνει τη σκουριά. Επιπλέον, στην επιφάνεια των γραμμών μπορεί να υφίστανται εμπόδια που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια διακοπής της κυκλοφορίας, όπως θραύση σιδηροτροχιάς, πέτρες, λάστιχα και φερτά από καθιζήσεις. Οπτικός έλεγχος και ειδικές δρεζίνες θα πρέπει να διατρέξουν το δίκτυο, ώστε να αρθεί κάθε εμπόδιο.

Η επιθεώρηση όλου του δικτύου υπολογίζεται να διαρκέσει περί τις 4 ημέρες.

Έναρξη δρομολογίων

Όταν έχει γίνει καθολική διακοπή δρομολογίων σε ένα σιδηροδρομικό δίκτυο για ικανό χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο των 3 ημερών, η επανεκκίνηση γίνεται σταδιακά και σε βάθος χρόνου μερικών εβδομάδων. Κριτήρια για τον καθορισμό των φάσεων της σταδιακής επανεκκίνησης είναι: κοινωνικές ανάγκες, κυρίως σε δρομολόγια προαστιακού και περιαστικού χαρακτήρα που χρησιμοποιούνται από εργαζόμενους· διεθνείς υποχρεώσεις για λειτουργία εμπορευματικών γραμμών · ανάγκες που συνδέονται με τον τουρισμό και συναφείς δραστηριότητες (πχ δρομολόγια οδοντωτού).

Υπό το φως των ανωτέρω, θα υπάρξει σταδιακή επανεκκίνηση λειτουργίας σε 5 φάσεις (ανά πενθήμερο) με προτεινόμενη έναρξη την 22.03.2023: Συγκεκριμένα:

22.03.2023. Επανεκκίνηση:

Προαστιακός Πειραιάς – Αθήνα – Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών – Αεροδρόμιο

Προαστιακός Κάντζα – Λιόσια

Προαστιακός Αθήνα – Οινόη – Χαλκίδα

Θεσσαλονίκη – Φλώρινα

Θεσσαλονίκη – Δράμα

Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη

Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο

Κάτω Αχαΐα – Πάτρα

Πάτρα – Ρίο

Διακοφτό – Καλάβρυτα

Ολυμπία – Πύργος – Κατάκολο

Βόλος – Μηλιές

Εμπορευματικά από Θεσσαλονίκη προς Ειδωμένη και Προμαχώνα (1 ή 2 ζεύγη)

Εμπορευματικά Θριάσιο – Θεσσαλονίκη (1 ή 2 ζεύγη ημερησίως)

27.03.2023. Επανεκκίνηση (επιπλέον):

Προαστιακός Αθήνα – Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών – Κόρινθος – Κιάτο – Αίγιο

01.04.2023. Επανεκκίνηση (επιπλέον):

InterCity Αθήνα – Θεσσαλονίκη (1 πρωινό ζεύγος)

Προαστιακός Θεσσαλονίκη – Λάρισα

Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα

Λάρισα – Βόλος

Λαμία – Στυλίδα

06.04.2023. Προσθήκη (κατόπιν αξιολόγησης συνθηκών):

InterCity Αθήνα – Θεσσαλονίκη (1 ή 2 ζεύγη ημερησίως)

Εμπορευματικά Θριάσιο – Θεσσαλονίκη (1 ή 2 ζεύγη ημερησίως)

11.04.2023. Προσθήκη (κατόπιν αξιολόγησης συνθηκών):

Λοιπά δρομολόγια

Τουλάχιστον έως την οριστική παράδοση των έργων τεχνολογικής αναβάθμισης του δικτύου, θα εφαρμόζονται επιπλέον τα ακόλουθα:

Άμεση ενίσχυση ασφάλειας

Κλειστοί 5 σταθμοί (θα λειτουργούν μόνο για επιβίβαση – αποβίβαση).

Στελέχωση ανοικτών σταθμών με 2 σταθμάρχες.

Μείωση ταχύτητας σε τμήματα που δεν καλύπτονται από σηματοδότηση σε 80 χλμ και 100 χλμ για προαστιακούς/εμπορευματικούς και επιβατικές αμαξοστοιχίες αντιστοίχως.

Στελέχωση με 2 μηχανοδηγούς όλων των προαστιακών συρμών

Στελέχωση των προαστιακών συρμών με 1 συνοδό.

Στελέχωση με 3 συνοδούς των InterCity Αθήνα – Θεσσαλονίκη έναντι των 2 που υπάρχουν σήμερα.

Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου σε ΟΣΕ και Hellenic Train.

Μηχανισμοί επίλυσης προβλημάτων

Σταδιακή εγκατάσταση από την Hellenic Train καταγραφικού στις αμαξοστοιχίες με δυνατότητα καταγραφής επικοινωνιών καμπίνας μεταξύ των μηχανοδηγών και του προσωπικού κυκλοφορίας του ΟΣΕ (σταθμάρχες, ρυθμιστές κυκλοφορίας και τηλεδιοικητές).

Δημιουργία Technical Help Desk με σκοπό την ανταλλαγή τεχνικών πληροφοριών μεταξύ των μηχανοδηγών και της τεχνικής βάσης για την άμεση επίλυση τεχνικών προβλημάτων κατά την πορεία ενός συρμού.

Εξυπηρέτηση επιβατών σε σημαντικούς σταθμούς του σιδηροδρομικού δικτύου (ιδίως Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Λιανοκλάδι).

Ταχεία ολοκλήρωση πρόσληψης προσωπικού στον ΟΣΕ βάσει προγραμματισμού για το έτος 2022 που βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Για λόγους ταχύτητας, από την υφιστάμενη προκήρυξη 2022 θα καλυφθεί και ο προγραμματισμός προσλήψεων 2023 για κρίσιμους τομείς συντήρησης, σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης και ηλεκτροκίνησης, καθώς και τεχνικού προσωπικού.

Παραμονή των υπηρετούντων με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Διερεύνηση δυνατότητας ανανέωσης συμβάσεων με το προσωπικό φύλαξης ισόπεδων διαβάσεων.

Επαναξιολόγηση εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης κρίσιμου προσωπικού.

Ενεργοποίηση ψυχολογικής υποστήριξης κρίσιμου προσωπικού ΟΣΕ και Hellenic Train από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Αναβάθμιση και επιτήρηση υποδομών

Αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωσης των έργων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του κύριου άξονα.

Άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάταξη και συντήρηση σηράγγων.

Λειτουργία στο συντομότερο δυνατό χρόνο του συστήματος GSM-R στο τροχαίο υλικό για όλες τις επικοινωνίες εργαζομένων στο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ, καθιστώντας δευτερεύον το σύστημα VHF.

Αστυνομική προστασία υποδομών σε κρίσιμα σημεία του δικτύου.

Ρυθμιστικές παρεμβάσεις

Δρομολόγηση επικαιροποίησης του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας.

Ποινική αναβάθμιση εγκλημάτων κλοπής και κλεπταποδοχής σιδηροδρομικού υλικού .

Συμπερίληψη στα μέτρα στήριξης των οικογενειών των θανόντων από δεκαετία σε σιδηροδρομικά δυστυχήματα.

Θα ήθελα να επισημάνω, πως τα μέτρα αυτά συνιστούν μια μεταβατική απάντηση της πολιτείας στο τραγικό συμβάν, έτσι ώστε να αισθάνονται οι πολίτες πως το μέσο αυτό είναι ασφαλές για να μπορέσουν να το χρησιμοποιούν. Είναι προφανές όταν θα έρθει με το καλό η ολοκλήρωση των έργων, στις αρχές του επόμενου φθινοπώρου, η Ελλάδα θα διαθέτει ένα μηχανολογικά πολύ αναβαθμισμένο σύστημα προστασίας και ασφάλειας. Έως τότε, θα ισχύσουν τα αυστηρά αυτά μέτρα και θα είμαστε η Ελληνική Κυβέρνηση, ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος και η ΕΡΓΟΣΕ σε πραγματική εγρήγορση, ώστε οι πολίτες να αισθανθούν εμπιστοσύνη και να μπορέσουμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική αναβάθμιση η οποία δυστυχώς είναι υπερήμερη από δεκαετίες».

 

 

Πηγή: xanthinea.gr

Click to comment

Απάντηση

ΞΑΝΘΗ

Επιμελητήριο Ξάνθης: Πρόσκληση επιχειρήσεων για την Έκθεση Τοπικών Προϊόντων

Παραδοσιακές πίτες και τοπικά προϊόντα σε εκδήλωση γαστρονομίας στη Σταυρούπολη Ξάνθης.
image_print

Το Επιμελητήριο Ξάνθης απευθύνει πρόσκληση στις επιχειρήσεις-μέλη του που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα και στην παραγωγή τοπικών προϊόντων, προκειμένου να συμμετάσχουν στην Έκθεση Τοπικών Προϊόντων που θα πραγματοποιηθεί στη Σταυρούπολη.

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί την Πέμπτη 20 Αυγούστου 2026, στις 20:00, στην Κεντρική Πλατεία Σταυρούπολης, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Γιορτής Χωριάτικης Πίτας.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Ξάνθης, το Επιμελητήριο Ξάνθης, την ΟΕΒΕ Νομού Ξάνθης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σταυρούπολης «Ορφέας».

Στόχος της διοργάνωσης είναι η προβολή της τοπικής παραγωγής, η ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής και η ενίσχυση της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων.

Τι θα περιλαμβάνει η βραδιά

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έκθεση τοπικών προϊόντων, γευστικές δοκιμές και παραδοσιακά εδέσματα, εμφανίσεις παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων και ζωντανή μουσική.

Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν θα έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν και να διαθέσουν προς πώληση τα προϊόντα τους, ενισχύοντας παράλληλα την προβολή και την αναγνωρισιμότητά τους.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν, με βασική προϋπόθεση η επιχείρηση να είναι μέλος του Επιμελητηρίου Ξάνθης και ταμειακώς ενήμερη.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή έως τη Δευτέρα 27 Ιουλίου 2026. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη Σοφία Τσελεπίδου στο Επιμελητήριο Ξάνθης, στα τηλέφωνα 25410 22533 και 25410 25105, εσωτερικό 5, ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση sofia@ebex.gr.

Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Ζεϊμπέκ: Ερώτηση για τον σιδηροδρομικό αποκλεισμό της Θράκης και της Ξάνθης

Ζεϊμπέκ: Παρέμβαση για τον σιδηροδρομικό αποκλεισμό της Θράκης και της Ξάνθης
image_print

Το ζήτημα της πολυετούς διακοπής της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Θράκης και ειδικότερα της Ξάνθης φέρνει στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του βουλευτή, η απουσία επιβατικών σιδηροδρομικών δρομολογίων τα τελευταία επτά χρόνια έχει επιβαρύνει την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και έχει ενισχύσει το αίσθημα απομόνωσης των κατοίκων.

Ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ υποστηρίζει ότι η παραγωγική, οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της Θράκης δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς αξιόπιστη σύνδεση με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Παράλληλα, αναφέρεται στην πορεία σημαντικών έργων, όπως η «Σιδηροδρομική Εγνατία» και το Sea2Sea Project, τα οποία, όπως σημειώνει, παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στο έργο κατασκευής της νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Νέα Καρβάλη – Τοξότες. Ο βουλευτής ζητά διευκρινίσεις για την εξέλιξη του έργου μετά το μπλοκάρισμα της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς και για το ενδεχόμενο απώλειας της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Στην παρέμβασή του θέτει επίσης το ζήτημα της δρομολόγησης τουριστικού τρένου στη γραμμή Δράμα – Ξάνθη, με στόχο την ανάδειξη της διαδρομής μέσα από τα Στενά του Νέστου και την ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Ακολουθεί η ερώτηση του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών:

Προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

Θέμα: «Να μπει ένα τέλος στον σιδηροδρομικό αποκλεισμό που βιώνει η Θράκη και η Ξάνθη εδώ και επτά (7) συναπτά έτη»

Ο Νομός Ξάνθης, αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Θράκης, σχεδόν στο σύνολό της, βιώνει έναν σκληρό, πρωτοφανή σιδηροδρομικό αποκλεισμό, αποτέλεσμα των πολιτικών που υλοποιεί και εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ και έχουν οδηγήσει συνολικά την εν λόγω Περιφέρεια στην απαξίωση και την υποβάθμιση. Δεν νοείται να μιλά κανείς σήμερα για την παραγωγική, οικονομική, κοινωνική – και σε όλα τα επίπεδα – ανασυγκρότηση της περιοχής της Θράκης, όσο αυτή παραμένει αποκομμένη και αποκλεισμένη από τη σιδηροδρομική σύνδεση με την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Ο σιδηρόδρομος αποτέλεσε για την περιοχή – κυριολεκτικά και μεταφορικά – «ατμομηχανή» για  την ανάπτυξής της. 

Σήμερα που μιλάμε κρίσιμα, εμβληματικά έργα για την περιοχή, όπως η «Σιδηροδρομική Εγνατία» και το «Sea2Sea Project», που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και είχαν «πέσει» οι υπογραφές, παραμένουν στις καλένδες, με αποκλειστική ευθύνη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Επιπρόσθετα, το τελευταίο διάστημα οι κάτοικοι της Θράκης και της Ξάνθης, βίωσαν ένα ακόμη «επιτελικό», κυβερνητικό φιάσκο, με το Ελεγκτικό Συνέδριο να μπλοκάρει την υπογραφή της σύμβασης για το έργο «Κατασκευή Νέας Μονής Σιδηροδρομικής Γραμμής στο τμήμα Νέα Καρβάλη – Τοξότες» και δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για ακύρωση της σύμβασης, καθώς και πιθανή απώλεια της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Με βάση τα παραπάνω και με το δεδομένο ότι η Θράκη και ο Νομός Ξάνθης δεν αντέχουν τη διαιώνιση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης, δηλαδή του σιδηροδρομικού αποκλεισμού ολόκληρης αυτής της περιοχής, καθώς δεν νοείται να μιλάμε σοβαρά για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θράκης δίχως επιβατικά και άλλα τρένα να «σφυρίζουν» σε κάθε σταθμό στη Θράκη, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 

-Υπάρχει σχέδιο, από μεριάς κυβέρνησης, για την ανάσχεση του πρωτοφανούς σιδηροδρομικού αποκλεισμού που βιώνει η Ξάνθη και η ευρύτερη περιοχή της Θράκης, τα τελευταία 7 χρόνια;

-Τί πρόκειται να γίνει, μετά και το μπλόκο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με το έργο «Κατασκευή Νέας Μονής Σιδηροδρομικής Γραμμής στο τμήμα Νέα Καρβάλη-Τοξότες»; Θα παραμείνει το εν λόγω έργο ενταγμένο στον Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF); Από πού θα χρηματοδοτηθεί σε περίπτωση απένταξής του;

-Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η προοπτική δρομολόγησης τουριστικού τρένου στο τμήμα Δράμα – Ξάνθη, με στόχο την ανάδειξη της διαδρομής μέσα από τα Στενά του Νέστου και την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής;

Ο ερωτών Βουλευτής

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

DNews Widget
Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

Ξάνθη: Συνελήφθη Έλληνας που καταζητούνταν με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης

Περιπολικό της Ελληνικής Αστυνομίας έξω από αστυνομική υπηρεσία.
image_print

Στη σύλληψη ενός Έλληνα, ο οποίος καταζητούνταν με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης των γερμανικών Αρχών, προχώρησαν το βράδυ της Τετάρτης 23 Ιουλίου αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ξάνθης.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, σε βάρος του συλληφθέντα εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης που είχε εκδοθεί από τις Αρχές της Γερμανίας για τα αδικήματα της απάτης που σχετίζεται με υπολογιστές και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Ο συλληφθείς πρόκειται να οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Θράκης, προκειμένου να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από τη νομοθεσία διαδικασία.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en