Quantcast
Connect with us

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αρχίζει σήμερα Δευτέρα (15/06) η διαδικασία υποβολής μηχανογραφικών δελτίων

Οι υποψήφιοι μπορούν να πηγαίνουν από σήμερα στα Λύκειά τους για να παραλάβουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), με τον οποίο θα υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο.

Οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων 2015 μπαίνουν από σήμερα Δευτέρα (15/06) στην διαδικασία υποβολής των μηχανογραφικών τους δελτίων κι έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 7 Ιουλίου για να την ολοκληρώσουν.

Αφού αποκτήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας, μπορούν με αυτόν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας https://exams.it.minedu.gov.gr.

Εκεί θα βρουν τις οδηγίες χρήσης της Εφαρμογής, στατιστικά στοιχεία βαθμών και προτιμήσεων, το έντυπο μηχανογραφικό Δελτίο με τις οδηγίες του και το ηλεκτρονικό μηχανογραφικό Δελτίο.

Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορούν από τις 15/06 να υποβάλουν μόνο πρόχειρο μηχανογραφικό δελτίο και μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, να το οριστικοποιήσουν.

Με το που θα πατήσει ο υποψήφιος Οριστικοποίηση στο δελτίο του, το μηχανογραφικό αποκτά μοναδικό αριθμό πρωτοκόλλου.

Δικαίωμα αναίρεσης της οριστικοποίησης του μηχανογραφικού έχει ο υποψήφιος μέσα στην προθεσμία υποβολής του, με βάση τα αναγραφόμενα στη σχετική εγκύκλιο.

Το φετινό μηχανογραφικό δελτίο θα περιλαμβάνει δύο νέα τμήματα σε δύο Πανεπιστήμια της χώρας όπως προκύπτει από τη λίστα με τον αριθμό εισακτέων ανά σχολή που δημοσίευσε το Υπουργείο Παιδείας.

Τα τμήματα αυτά είναι το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας όπου θα δεχθεί 60 νέους φοιτητές και εντάσσεται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, ενώ επίσης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δημιουργείται Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και θα δεχθεί 40 νέους εισακτέους.

Όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), έχουν ήδη πιστοποιηθεί από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους.

Οι υποψήφιοι (οι μαθητές και οι αντίστοιχοι απόφοιτοι) θα υποβάλουν ειδικό μηχανογραφικό δελτίο στις αρχές Σεπτεμβρίου.


Πανελλαδικές 2015 | Πώς θα συμπληρωθεί το “μηχανογραφικό”

Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων εξέδωσε εγκύκλιο, με θέμα, τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.), των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2015.

Οι διαδικασίες για την υποβολή του Μ.Δ. αρχίζουν από την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιουνίου και λήγουν την Τρίτη, 7 Ιουλίου 2015 και θα γίνονται, ηλεκτρονικά, στην ειδική σελίδα του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.: http://exams.it.minedu.gov.gr

Η εγκύκλιος

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α’: ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Α1. Διαδικασία υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου (Μ.Δ.) 

Οι διαδικασίες για την υποβολή του Μ.Δ. αρχίζουν από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου και λήγουν την Τρίτη 7 Ιουλίου 2015.

Πιο αναλυτικά:

– Οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μ.Δ. θα απευθυνθούν στο Λύκειό τους από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου και μετά για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

– Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).

– Στη συνέχεια και μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ αντίστοιχα, θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να τροποποιούν το Προσωρινό Μ.Δ. ή/και να προχωρήσουν τελικά στην οριστική υποβολή (Οριστικοποίηση).

– Μέσα στην προθεσμία δηλαδή μέχρι την Τρίτη 7 Ιουλίου, εφόσον κάποιος υποψήφιος μετανιώσει και θέλει να τροποποιήσει το Μ.Δ., απευθύνεται στο Λύκειό του, ακυρώνεται το ήδη οριστικοποιημένο Μ.Δ. και υποβάλλει εκ νέου Μ.Δ. (βλ. παρ. Δ2).

Α2. Προθεσμία υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου 

Από τη Δευτέρα 15-6-2015 ως και την Τρίτη 7-7-2015, οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://exams.it.minedu.gov.gr και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.).

Υπενθυμίζεται ότι, η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το Μ.Δ.

Από τις 15-6-2015 οι υποψήφιοι θα μπορούν να κάνουν μόνο πρόχειρο Μ.Δ. (Προσωρινή Αποθήκευση) και μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ αντίστοιχα, θα μπορούν να κάνουν την τελική Οριστικοποίηση του Μ.Δ, ως και την Τρίτη 7 Ιουλίου 2015.

Α3. Στάδια υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου 

Με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων, οι υποψήφιοι μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr.

Εκεί μπορούν να βρουν τον αριθμό εισακτέων, βάσεις παλιότερων ετών, το έντυπο Μ.Δ. με τις οδηγίες του και φυσικά το ηλεκτρονικό Μ.Δ.

Με την είσοδο στο ηλεκτρονικό Μ.Δ., βλέπουν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία τους και στη συνέχεια τα τμήματα, ταξινομημένα ανά πεδίο (για τους υποψηφίους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β’) ή ανά τομέα (για τους υποψηφίους ΕΠΑΛ-Α’).

Αφού κάνουν μια πρώτη επιλογή με κάποιες προτιμήσεις, αρχικά πρέπει να επιλέξουν Προσωρινή Αποθήκευση.

Αυτή τη διαδικασία της Προσωρινής Αποθήκευσης μπορούν να την κάνουν όσες φορές θέλουν, μέχρι να νιώσουν έτοιμοι.

Στην τελική τους επίσκεψη, θα περάσουν πάλι όλα τα πρώτα βήματα, αν θέλουν θα αλλάξουν πάλι κάποιες προτιμήσεις τους και θα φτάσουν στο τελικό βήμα της Οριστικοποίησης, μετά την ανακοίνωση των βαθμών.

Μετά την Οριστικοποίηση, που πρέπει να γίνει μέσα στην προθεσμία, οι υποψήφιοι δεν μπορούν να αλλάξουν το Μ.Δ. (πλην εξαίρεσης παρ. Δ2).

Με την Οριστικοποίηση, το Μ.Δ. αποκτά πλέον αριθμό πρωτοκόλλου (πάνω δεξιά στη σελίδα) και πρέπει αυτό το οριστικοποιημένο Μ.Δ. να το εκτυπώσουν ή/και να το αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους.

Σε όλες τις ανωτέρω διαδικασίες, η ηλεκτρονική εφαρμογή με ένα φιλικό στο χρήστη περιβάλλον, δίνει συνέχεια οδηγίες για τα βήματα του υποψηφίου.

Για τη διαδικασία και την υποβολή του Μ.Δ., οι εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα παρέχουν υποστήριξη στους υποψηφίους και θα διατίθεται κάποιος υπολογιστής του σχολείου, αν αυτό ζητηθεί.

Α4. Οδηγίες για τους Διευθυντές των Λυκείων 

Οι Διευθυντές των Λυκείων, οι καθηγητές και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας (ΚΕΣΥΠ), που είναι επιφορτισμένοι για την ενημέρωσή και την παροχή κάθε βοήθειας στους υποψηφίους, θα βρίσκονται κοντά στους μαθητές και υποψηφίους καθ’ όλη τη διάρκεια και μέχρι την οριστική υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου.

Κατά πρώτον, οι Διευθυντές των Λυκείων χρησιμοποιώντας τον 7ψήφιο κωδικό Σχολικής Μονάδας και τον κωδικό ασφαλείας της προηγούμενης χρονιάς, αποκτούν πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου στο σύνδεσμο http://school.it.minedu.gov.gr.

Με τον κωδικό αυτό ο Διευθυντής ή ο εξουσιοδοτημένος από αυτόν χειριστής, θα ελέγχουν την εξέλιξη της διαδικασίας, σύμφωνα και με τις οδηγίες χρήσης της εφαρμογής.

Στη συνέχεια, κάθε υποψήφιος (ο ίδιος ή κάποιος εξουσιοδοτημένος από τον ίδιο) θα προσέρχεται στο Λύκειό του, θα ταυτοποιείται σε αυτό και κατόπιν θα δημιουργεί, μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής, τον προσωπικό του κωδικό ασφαλείας (password) (βλ. ΚΕΦ. Β και Γ).

Αν ανήκει σε κάποια ειδική κατηγορία (βλ. παρ. Δ1), προσκομίζει και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για έλεγχο με μια σχετική αίτηση.

Το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. έχει δημιουργήσει αρχείο (βάση δεδομένων υποψηφίων έτους 2015) σύμφωνα με τις Αιτήσεις – Δηλώσεις του Φεβρουαρίου.

Αν πρόκειται για υποψηφίους (ημερήσιων ΓΕΛ ή ημερήσιων ΕΠΑΛ ετών 2013 ή 2014) για το ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων, αυτοί οι υποψήφιοι μπορούν να προσέρχονται για να δημιουργήσουν το δικό τους προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ και κατά προτίμηση στο ημερήσιο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ που είναι πλησιέστερο στην κατοικία τους ή στο Λύκειο αποφοίτησής τους.

Για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 58 του Ν. 4310/2014 (ΦΕΚ 258 Α’), οι υποψήφιοι του 2013 διεκδικούν το 40% των θέσεων και οι υποψήφιοι του 2014 διεκδικούν το 60% των θέσεων εισακτέων.

Ο υποψήφιος θα μπορεί, πλέον, με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) μέσω διαδικτύου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr να επεξεργαστεί και να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό του δελτίο, στη συγκεκριμένη προθεσμία.

Στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα παρέχονται στους υποψηφίους αναλυτικές οδηγίες χρήσης και υποβολής του μηχανογραφικού, χρήσιμοι σύνδεσμοι, στατιστικά και βάσεις εισακτέων.

Οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους δελτίο από οποιονδήποτε Η/Υ που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, χωρίς υποχρεωτικά τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Για όσους υποψηφίους που, για οποιονδήποτε λόγο, επιλέξουν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο στο Λύκειό τους, θα πρέπει να τους παρέχεται η δυνατότητα χρήσης των Η/Υ του Λυκείου, η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο και οποιαδήποτε βοήθεια ή συμβουλή ζητήσουν από τους καθηγητές τους.

Οι Διευθυντές των Λυκείων πρέπει να μεριμνήσουν ώστε: α) όλοι οι υποψήφιοι να προσέλθουν για να δημιουργήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), β) να χαρακτηρίσουν τους (ελάχιστους) υποψηφίους που τυχόν ανήκουν σε μία ειδική κατηγορία (βλ. παρ. Δ1), κατόπιν ελέγχου των απαιτούμενων δικαιολογητικών και σύμφωνα με σχετική αίτηση του υποψηφίου, γ) να παρακολουθούν και να ενημερώνουν τους υποψήφιους που δεν έχουν υποβάλει / οριστικοποιήσει το Μηχανογραφικό τους Δελτίο, για την προθεσμία υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου.

Εξυπακούεται ότι η όλη διαδικασία αφορά όλους τους υποψηφίους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ομάδες Α’ και Β’), και όλους τους υποψηφίους (είτε για το 90% είτε για το 10% των θέσεων εισακτέων).

Για τη διευκόλυνση των Λυκείων θα αποσταλεί σχετική εγκύκλιος από τη Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ., που αφορά την υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’: ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΛ ΚΑΙ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β)

Β1. Δικαιούχοι υποβολής Μ.Δ. ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β’ 

Δικαίωμα να υποβάλουν φέτος μηχανογραφικό δελτίο ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β’ έχουν οι: α) υποψήφιοι που υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση και συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2015, β) υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Β’ που απέκτησαν Βεβαίωση Πρόσβασης ημερήσιου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ Β’ κατά τα έτη 2013 ή 2014, οι οποίοι διεκδικούν το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση.

Η δημιουργία του κωδικού ασφαλείας (password) από όλους τους ανωτέρω υποψηφίους για υποβολή μηχανογραφικού δελτίου, θα γίνεται στα Λύκεια ως εξής:

– Όσοι υποψήφιοι (μαθητές και απόφοιτοι) υπέβαλαν Αίτηση – Δήλωση για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2015 των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ-Β’, θα απευθυνθούν στο αντίστοιχο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ.

– Όσοι απόφοιτοι – κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης 2013 ή 2014 από ημερήσιο ΓΕΛ ή ημερήσιο ΕΠΑΛ (ομάδα Β’) θα υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση, θα απευθυνθούν σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, κατά προτίμηση στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ή εκείνο της αποφοίτησής τους.

– Τέλος, όσοι απόφοιτοι με την Αίτηση – Δήλωση του Φεβρουαρίου δήλωσαν υποψηφιότητα για το 90% των θέσεων (με νέα εξέταση), δεν ανακάλεσαν την Αίτηση – Δήλωση πριν τις εξετάσεις και τελικά δεν προσήλθαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ σε ΚΑΝΕΝΑ μάθημα, μετά την ανακοίνωση των βαθμών των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ προσέρχονται στο Λύκειό τους, για να τους επιστραφεί η Βεβαίωση Πρόσβασης, ώστε να υπαχθούν τελικά στο ποσοστό του 10% των θέσεων, χωρίς νέα εξέταση.

Β2. Δικαιολογητικά για τον κωδικό ασφαλείας 

Οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β’ για το 90% για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειό τους το δελτίο εξεταζομένου ή την αστυνομική τους ταυτότητα. Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια Αρχή.

Οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β’ για το 10% για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειο την πρωτότυπη Βεβαίωση Πρόσβασης και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια Αρχή.

Εξυπακούεται, ότι προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής είναι η απόκτηση-κατοχή τίτλου απόλυσης και Βεβαίωσης Πρόσβασης για τους υποψηφίους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β’.

Ένας επιπλέον έλεγχος από τους Διευθυντές των Εσπερινών ΓΕΛ θα γίνεται για τους υποψηφίους εσπερινών ΓΕΛ.

Πιο συγκεκριμένα, όταν ο υποψήφιος αυτός προσέρχεται στο εσπερινό ΓΕΛ, προκειμένου να δημιουργήσει προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα ζητείται από τον υποψήφιο βεβαίωση του οικείου σχολείου, από την οποία να προκύπτει ότι φοίτησε και τις δύο τελευταίες τάξεις στο Εσπερινό Λύκειο (απαιτείται πλήρης φοίτηση για όσους έλαβαν απολυτήριο από το σχολικό έτος 2012-2013 και εφεξής), εκτός αν υπάγεται σε εξαιρέσεις, οπότε αντί της βεβαίωσης φοίτησης υποβάλλει κατά περίπτωση: i. Ληξιαρχική πράξη θανάτου του ενός τουλάχιστον των γονέων ή ii. Απόφαση πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής από την οποία να προκύπτει η άνω του 67% αναπηρία του ενός τουλάχιστον των γονέων ή του γονέα που έχει την επιμέλειά του ή iii. Βεβαίωση οικείου Λυκείου από την οποία να προκύπτει ότι ενεγράφη στην τελευταία τάξη του Εσπερινού Λυκείου μετά τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας του ή iv. Βεβαίωση οικείου φορέα ότι κατά τη διάρκεια της φοίτησής του στην τελευταία τάξη του Εσπερινού Λυκείου ακολουθούσε πρόγραμμα απεξάρτησης το οποίο λειτουργούσε τις προμεσημβρινές ώρες της ημέρας.

Αν δεν προσκομίζει κάτι από τα ανωτέρω, δεν θα του αποδίδεται προσωπικός κωδικός ασφαλείας (password).

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’: ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α’)

Γ1. Απόκτηση κωδικού ασφαλείας (password) από τους υποψηφίους ΕΠΑΛ (Oμάδα Α’)

Δικαίωμα να υποβάλουν φέτος μηχανογραφικό δελτίο έχουν οι: α) Υποψήφιοι ΕΠΑ.Λ. (Ομάδα Α’) που υπέβαλαν Αίτηση – Δήλωση και συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ. (Ομάδα Α’) του 2015. β) Υποψήφιοι που έλαβαν μέρος και συμμετείχαν στη διαδικασία επιλογής των Πανελλαδικών Εξετάσεων ημερησίων ΕΠΑ.Λ. (Ομάδα Α’) κατά τα έτη 2013 ή 2014, οι οποίοι διεκδικούν το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερησίων ΕΠΑ.Λ. (Ομάδα Α’) των ετών 2013 ή 2014 και επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση, οφείλουν να γνωρίζουν ότι συμμετέχουν με τη βαθμολογία που πέτυχαν κατά την τελευταία τους εξέταση στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (2 γενικής παιδείας – 2 ειδικότητας) και τα ειδικά μαθήματα, χωρίς να εξεταστούν ξανά σε κάποιο από τα προηγούμενα και μπορούν να δηλώσουν στο Μηχανογραφικό Δελτίο έτους 2015, μόνο τα τμήματα του Τομέα με τον οποίο ήταν υποψήφιοι κατά την τελευταία τους εξέταση (Πανελλαδικές εξετάσεις ημερησίων ΕΠΑ.Λ (Ομάδα Α’) των ετών 2013 ή 2014).

Η δημιουργία του κωδικού ασφαλείας (password) από όλους τους ανωτέρω υποψηφίους για υποβολή μηχανογραφικού δελτίου, θα γίνεται στα Λύκεια ως εξής:

1) Όσοι υποψήφιοι – μαθητές και απόφοιτοι – υπέβαλαν Αίτηση – Δήλωση για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΕΠΑ.Λ. (Ομάδα Α’) έτους 2015, θα απευθυνθούν στο ΕΠΑ.Λ. υποβολής της Αίτησης-Δήλωσης.

2) Όσοι απόφοιτοι διεκδικούν το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση, θα απευθυνθούν σε οποιοδήποτε ημερήσιο ΕΠΑ.Λ., κατά προτίμηση στο πλησιέστερο στην κατοικία τους ή εκείνο της αποφοίτησής τους.

3) Όσοι απόφοιτοι υπέβαλαν Αίτηση – Δήλωση το Φεβρουάριο, αλλά δεν έκαναν ανάκληση και παράλληλα δεν προσήλθαν σε ΚΑΝΕΝΑ μάθημα κατά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερησίων ΕΠΑ.Λ. (Ομάδα Α’) εφόσον επιθυμούν να διεκδικήσουν το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση, θα απευθυνθούν ξανά στο ΕΠΑ.Λ. υποβολής της Αίτησης-Δήλωσης, μετά την ανακοίνωση των βαθμών των Πανελλαδικών Εξετάσεων ΕΠΑ.Λ.

Γ2. Δικαιολογητικά για τον κωδικό ασφαλείας 

Οι υποψήφιοι ΕΠΑ.Λ.-Α’ για το 90% για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειό τους το δελτίο εξεταζομένου ή την αστυνομική τους ταυτότητα.

Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια Αρχή.

Οι υποψήφιοι ΕΠΑ.Λ.-Α’ για το 10% για να δημιουργήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), θα επιδεικνύουν στο Λύκειο τον πρωτότυπο τίτλο απόλυσης (απολυτήριο ΕΠΑ.Λ., πτυχίο Β’ κύκλου ΤΕΕ, ΤΕΛ και Ναυτικών Λυκείων).

Σε περίπτωση εξουσιοδοτημένου από τον υποψήφιο εκπροσώπου, θα κατατίθεται στο Λύκειο η πρωτότυπη εξουσιοδότηση, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από αρμόδια Αρχή.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’: ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Δ1. Ειδικές κατηγορίες υποψηφίων 

Την ίδια περίοδο που όλοι οι υποψήφιοι θα προσέλθουν στο Λύκειό τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφάλειας (password), προσέρχονται και οι κατωτέρω υποψήφιοι με τα δικαιολογητικά τους για έλεγχο, αν τυχόν ανήκουν σε κάποια από τις δύο παρακάτω ειδικές κατηγορίες υποβάλλοντας σχετική αίτηση:

1. Οι υποψήφιοι Εκκλησιαστικών Λυκείων διεκδικούν επιπλέον θέσεις μόνο στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα και σχολές διεκδικούν τις ίδιες θέσεις με τους υπόλοιπους υποψηφίους.

Οι μαθητές της τελευταίας τάξης Εκκλησιαστικών Λυκείων θα είναι ήδη χαρακτηρισμένοι στο ηλεκτρονικό Μ.Δ. ως ειδική κατηγορία χωρίς να προσκομίσουν στο Λύκειό τους κανένα απολύτως δικαιολογητικό, ενώ οι απόφοιτοι εκκλησιαστικών Λυκείων, προσκομίζουν αντίγραφο βεβαίωσης πρόσβασης, απ’ όπου προκύπτει ότι αποφοίτησαν από εκκλησιαστικό Λύκειο θα χαρακτηρίζονται ως ειδική κατηγορία από τον (Υπό)Διευθυντή του Λυκείου.

2. Οι Έλληνες πολίτες Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που είναι κάτοχοι Βεβαίωσης Πρόσβασης του έτους 2013 ή 2014 (για το 10%) ή όσοι συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2015 των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ (Ομάδες Α’ ή Β’) εντάσσονται σε ειδική κατηγορία υποψηφίων.

Οι υποψήφιοι αυτοί, πρέπει να προσκομίσουν στο Λύκειο βεβαίωση Δήμου του Νομού Ξάνθης, Ροδόπης ή Έβρου, στα δημοτολόγια του οποίου είναι γραμμένοι.

Αν έχουν μετεγγραφεί σε άλλο Δήμο άλλης περιοχής τότε πρέπει από τη βεβαίωση του συγκεκριμένου Δήμου να προκύπτει ότι μετεγγράφηκαν σ’ αυτόν, από Δήμο των ανωτέρω Νομών.

Μετά τον έλεγχο της ανωτέρω βεβαίωσης, χαρακτηρίζονται από τον (Υπο)Διευθυντή του Λυκείου ως ειδική κατηγορία.

Δ2. Αναίρεση Οριστικοποίησης – Εκ νέου Οριστικοποίηση

Με τις διατάξεις της Φ.253/21812/Β6/2013 Υ.Α.(ΦΕΚ 358 Β’/2013), ο υποψήφιος (ο ίδιος ή νόμιμα εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος), μέσα στην προθεσμία υποβολής, ακόμα και αν έχει ήδη οριστικοποιήσει το Μ.Δ., μπορεί να προσέλθει στο Λύκειο, στο οποίο απέκτησε το password και να υποβάλει σχετική αίτηση (με πρωτόκολλο του Λυκείου), ζητώντας να αναιρεθεί το ήδη οριστικοποιημένο Μ.Δ.

Ο εντεταλμένος για την ηλεκτρονική εφαρμογή εκπαιδευτικός θα μπαίνει στην εφαρμογή και θα αποδεσμεύει τον υποψήφιο, αναιρώντας – ακυρώνοντας το ήδη οριστικοποιημένο Μ.Δ.

Από εδώ και πέρα, το Μ.Δ. θα εμφανίζεται μόνο προσωρινά αποθηκευμένο (και ΟΧΙ οριστικοποιημένο).

Ο υποψήφιος λοιπόν θα πρέπει να ξαναμπεί στην εφαρμογή εντός των συγκεκριμένων ημερομηνιών, να τροποποιήσει το Μ.Δ. και να το Οριστικοποιήσει εκ νέου (αυτό το τελικό Μ.Δ. θα αποκτήσει αυτόματα νέο αριθμό πρωτοκόλλου), γιατί αλλιώς δεν θα έχει Μ.Δ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε’: Ημέρες λειτουργίας των Λυκείων νια την υποστήριξη της ηλεκτρονικής υποβολής Μ.Δ.

Για την υποστήριξη της υποβολής του Μ.Δ. τον Ιούλιο και ως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής (Τρίτη 7-7-2015), τα Λύκεια θα λειτουργήσουν ως εξής:

– Όλα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ανεξάρτητα από την προγραμματισμένη εφημερία) θα λειτουργήσουν επιπλέον την Παρασκευή 3-7-2015 και την Τρίτη 7-7-2015, με την παρουσία του Διευθυντή ή Υποδιευθυντή ή του αναπληρωτή αυτών και του εντεταλμένου εκπαιδευτικού για το χειρισμό της ηλεκτρονικής εφαρμογής του μηχανογραφικού δελτίου.

Αυτές τις 2 ημέρες ο (Υπο)Διευθυντής θα μπορεί να επιτρέψει στους υποψηφίους να αποκτήσουν password (αν δεν πρόλαβαν ή αν τον έχασαν) ή/και να αναιρέσουν το ήδη οριστικοποιημένο Μ.Δ. για να οριστικοποιήσουν εκ νέου ένα άλλο Μ.Δ.

– Είναι ευνόητο ότι οι 2 ανωτέρω εκπαιδευτικοί που θα είναι παρόντες στα Λύκεια θα αποζημιωθούν για αυτές τις 2 μέρες (δηλαδή μόνο για τις 3 και 7 Ιουλίου) για μη χρήση θερινής άδειας.

Click to comment

Απάντηση

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πανελλαδικές 2024 | 68.851 φέτος οι εισακτέοι σην τριτοβάθμια εκπαίδευση – Δείτε πόσους θα πάρει κάθε σχολή

Τον αριθμό των εισακτεών μέσω πανελλαδικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσες φέτος οι εισακτέοι θα είναι 68.851.

Δείτε ΕΔΩ την υπουργική απόφαση

Από την απόφαση προκύπτει αύξηση 277 θέσεων εισακτέων έναντι των περσινών, που ήταν 68.574 θέσεων. Σημειώνεται ότι εκ των 277 νέων θέσεων, οι 100 αφορούν το νέο τμήμα Ψυχολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Δείτε αναλυτικά τους πίνακες με τους φοιτητές που θα πάρει κάθε σχολή:

eisakteoi_Page_1
eisakteoi_Page_2
eisakteoi_Page_3
eisakteoi_Page_4
eisakteoi_Page_5
eisakteoi_Page_6
eisakteoi_Page_7

Το πρόγραμμα των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων

Οι πανελλαδικές 2024 ξεκινούν στις 31 Μαΐου 2024 με το κοινό μάθημα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.

Την Τρίτη, 4 Ιουνίου, το πρόγραμμα των εξετάσεων έχει ως ακολούθως: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας).

Την Πέμπτη 6 Ιουνίου, τα εξεταζόμενα μαθήματα είναι: Λατινικά (Ο.Π. Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας) και Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
Λόγω διεξαγωγής των ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου, οι Πανελλαδικές θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 12 Ιουνίου.

Οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα των Πανελλαδικών έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα μεταξύ 18 έως και 28 Ιουνίου 2024.

Οι αλλαγές στις φετινές Πανελλαδικές

Οι αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024 είναι οι εξής:

Στα αγωνίσματα για την εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, αντικαθίσταται το αγώνισμα του Δρόμου 400μ. με το αγώνισμα του Δρόμου 200μ. για τα αγόρια, που συμμετέχουν στις πρακτικές δοκιμασίες.

Επίσης, στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο, στο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών Επιστημών το Τμήμα «Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (Ηράκλειο) του πανεπιστημίου Κρήτης μετονομάζεται σε «Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών (Ηράκλειο).

Τέλος, σημειώνονται αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των υποψηφίων για τα τμήματα Μουσικών Σπουδών καθώς επίσης και στη βαθμολόγηση και τον υπολογισμό των μορίων.

protothema.gr

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Σχολεία | Τελευταία εβδομάδα μαθημάτων για τα λύκεια -Πότε κλείνουν τα δημοτικά

Την ερχόμενη Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024, θα ακουστεί για τελευταία φορά το κουδούνι στα λύκεια της χώρας, καθώς η ημέρα αυτή έχει οριστεί ως η τελευταία ημέρα μαθημάτων.

Αρχίζουν οι ενδοσχολικές εξετάσεις στα λύκεια

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Παιδείας, οι απολυτήριες -ενδοσχολικές- εξετάσεις των μαθητών της Γ’ Λυκείου θα διεξαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα, 20-27 Μαΐου. Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα ριχτούν στη μάχη των Πανελλαδικών στις 31 Μαΐου, μέχρι και τις 12 Ιουνίου. Το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των Πανελλαδικών για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ έχει οριστεί μεταξύ 30 Μαΐου και 11 Ιουνίου.

Όσον αφορά στις προαγωγικές εξετάσεις για την Α’ και Β’ Λυκείου, αυτές θα διεξαχθούν κατά το διάστημα 20 Μαΐου-14 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι ημερομηνία λήξης μαθημάτων για τα γυμνάσια έχει οριστεί η 29η Μαΐου και έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων στο διάστημα 3-17 Ιουνίου 2024. Τέλος, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της επικράτειας θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 14 Ιουνίου 2024.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, iefimerida

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κλειστά σχολεία ενόψει αφρικανικής σκόνης (εγκύκλιος)

Εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Υγείας σχετικά με τη νέα «επίσκεψη» της αφρικανικής σκόνης και τη λειτουργεία των σχολείων..

Το υπουργείο Υγείας, σε συνέχεια των πρόσφατων μετεωρολογικών προγνώσεων αναφορικά με εκδήλωση φαινομένων μεταφοράς αφρικανικής σκόνης από αύριο Τετάρτη 9 Μαΐου 2024, εξέδωσε εγκύκλιο με θέμα: «Προστασία της Δημόσιας Υγείας στην περίπτωση μεταφοράς αφρικανικής σκόνης».

Με την εν λόγω εγκύκλιο παρέχονται συστάσεις και γενικά μέτρα προφύλαξης της υγείας του πληθυσμού εξαιτίας της επιβάρυνσης της ποιότητας της ατμόσφαιρας, ενώ προβλέπεται ακόμη και το κλείσιμο των σχολείων στην περίπτωση που υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Αφρικανική σκόνη

Αναλυτικότερα και όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο:

Η μεταφορά σκόνης από την έρημο Σαχάρα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Ανάλογα με την εκτίμηση των μέσων ημερήσιων (24ωρων) επιπέδων συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων, όπως ανακοινώνεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (υπουργείο Περιβάλλοντος, υπηρεσίες Περιβάλλοντος των Π.Ε. ) και για συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 50μg/m3 οι συστάσεις και τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού έχουν ως εξής:

24ωρη συγκέντρωση ΑΣ10 (μg/m3) Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου Συστάσεις στον γενικό πληθυσμό
51-75 Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Καμία
76-100 · Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
· Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
· Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.
Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση- δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
101-150 · Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
· καρδιοπαθείς
· παιδιά καθώς και
· τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.
· Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.
Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό
>150 · Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
· καρδιοπαθείς
· παιδιά καθώς και
· τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.
Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
· Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.
Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Επίσης στην εγκύκλιο αναφέρεται:

24ωρη συγκέντρωση ΑΣ10 (μg/m3) Μέτρα για την προστασία του πληθυσμού
>150 Διακοπή λειτουργίας των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Επιπλέον μέτρα προφύλαξης

Επιπλέον συστήνεται η λήψη των ακόλουθων μέτρων προφύλαξης του πληθυσμού:

  • Παραμονή σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται εντός της ζώνης εκδήλωσης του επεισοδίου κι επηρεάζονται από την μεταφορά της σκόνης προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό).
  • Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Η επιλογή εισαγωγής «φρέσκου αέρα» που παρέχεται από ορισμένα συστήματα κλιματισμού πρέπει να απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του επεισοδίου για να αποφευχθεί η εισροή καπνού από το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, είναι απαραίτητη η σωστή συντήρηση των φίλτρων των συστημάτων κλιματισμού.
  • Μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα στο εσωτερικό των κατοικιών, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, η χρήση τζακιού για ψήσιμο/μαγείρεμα/θέρμανση, η χρήση αεροζόλ και οποιασδήποτε άλλης πηγής που ενδέχεται να επιβαρύνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

Για την Περιφέρεια Αττικής, το κοινό μπορεί να ενημερώνεται από την ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας ενώ για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας η αρμοδιότητα ενημέρωσης ανήκει στον οικείο Περιφερειάρχη.

Η εγκύκλιος

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
tractor in the background of the text
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en