Quantcast
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Απουσία Σαμαρά η κυβέρνηση αναζητά «εμπιστοσύνη»

image_print

Οι στόχοι του Μαξίμου και το «ρουά ματ» στην εσωτερική αντιπολίτευση

Φυγή προς τα εμπρός με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης εν μέσω σημαντικών δυσχερειών επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου αυτή την εβδομάδα που θεωρείται η πιο κρίσιμη στη διετία που βρίσκεται στην εξουσία.

Το αίτημα για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη και να ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της Παρασκευής. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μιλάνο για τη Σύνοδο Κορυφής, γεγονός που δεν έχει περάσει ασχολίαστο από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού, βλέποντας τόσο την πολιτική κόπωση στις τάξεις των κυβερνητικών βουλευτών, όσο και τους κινδύνους που εγκυμονούν για την κυβερνητική σταθερότητα οι «καλλιεργούμενες» ενδοκυβερνητικές φράξιες με έντονη αντιπολιτευτική διάθεση επιχειρούν να τα σταματήσουν εν τη γεννέσει τους, ανανεώνοντας παράλληλα τη δεδηλωμένη. Με την «φρέσκια» κοινοβουλευτική εντολή ο Αντώνης Σαμαράς θα απαντήσει τόσο στην αξιωματική αντιπολίτευση που κάνει λόγο για απώλεια της δεδηλωμένης, όσο και στους ενδοκυβερνητικούς επικριτές του.

Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού βρίσκονται τόσο οι αποκαλούμενοι «καραμανλικοί» στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι βρίσκονται σε έντονες πολιτικές ζυμώσεις το τελευταίο διάστημα, όσο και στους «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από το στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

Με την ψήφο εμπιστοσύνης το Μαξίμου τους αναγκάζει να σταματήσουν τους όποιους «παλικαρισμούς», όπως τους χαρακτήρισε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας. Όπως σημειώνει ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, «αυτοί αποσκοπούν σε προσωπικές πολιτικές στρατηγικές και δεν συνδράμουν στο κυβερνητικό έργο και την κρισιμότητα των καιρών». Παράλληλα, με την ψήφο εμπιστοσύνης το Μαξίμου ουσιαστικά δεσμεύει εκ των προτέρων την υπερψήφιση των μέτρων αλλά και του προϋπολογισμού – μέγγενη, το προσχέδιο του οποίου έρχεται σήμερα στη Βουλή, καθώς εκτιμάται ότι αποκλείεται κάποιος βουλευτής τη μία εβδομάδα να παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης και την άλλη να καταψηφίσει τα μέτρα.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμάται ότι πέραν της τακτοποίησης των «εν οίκω» της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα βγει χαμένος και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής δύναμης. Και αυτό διότι θεωρούν ότι δύσκολα κάποιος από τους 154 βουλευτές της κυβέρνησης θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του. Αυτό τείνει να επιβεβαιωθεί και από τις δηλώσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θάνου Μωραΐτη, ο οποίος ήταν ένας εκ των επίφοβων και θα μπορούσε να επηρεάσει και άλλα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Αντιθέτως, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορεί να βγει ωφελημένος διπλά από την παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης, καθώς προσβλέπουν στη δεξαμενή ορισμένων εκ των ανεξάρτητων βουλευτών. Ούτως ή άλλως η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης εκτιμάται ότι θα αποτελέσει και μία άτυπη καταμέτρηση δυνάμεων ενόψει του Μαρτίου και του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς θα αρχίσει να φαίνεται ποιοι βουλευτές θα αφήσουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Πάντως, γεγονός είναι ότι με την ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει ο κυβερνητικός συνασπισμός, τα προβλήματα δεν τελειώνουν. Διότι πρόκειται απλά για παυσίπονο μπροστά στο Γολγοθά που ακολουθεί, τόσο σε επίπεδο οικονομίας, με την τρόικα να πιέζει αφόρητα για αιματηρές παρεμβάσεις εκ νέου στο ασφαλιστικό που αποτελεί κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης, όσο και με φόντο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, για την οποία οι 180 βουλευτές, μετά και την οριστική απομάκρυνση της ΔΗΜΑΡ με τη συνεδριακή της απόφαση, φαντάζουν εξαιρετικά δυσπρόσιτος στόχος.

Click to comment

Απάντηση

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Χρυσοχοΐδης: Αυστηρότερα μέτρα για βία και οδική ασφάλεια

image_print

Στα αυξημένα περιστατικά βίας και παραβατικότητας αναφέρθηκε από τα Ιωάννινα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτεί κοινή προσπάθεια από την πολιτεία, την οικογένεια και τις τοπικές κοινωνίες.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η βία πρέπει να αντιμετωπιστεί σε όλα τα επίπεδα, είτε αφορά περιστατικά μέσα στο σπίτι είτε φαινόμενα παραβατικότητας ανηλίκων σε δημόσιους χώρους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ευθύνη των γονέων, επισημαίνοντας ότι οι νόμοι έχουν γίνει αυστηρότεροι για όσους ασκούν την επιμέλεια παιδιών που εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά.

Όπως σημείωσε, οι τοπικές κοινωνίες, οι δήμοι, οι κοινωνικές υπηρεσίες και τα σχολεία πρέπει να βρίσκονται κοντά στα παιδιά, ώστε να προλαμβάνεται η εξέλιξη της παραβατικότητας σε σοβαρότερη εγκληματική συμπεριφορά.

Για την ενδοοικογενειακή βία, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι οι καταγγελίες παρουσιάζουν μείωση περίπου 17%, ωστόσο οι συλλήψεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας τις 3.500 πανελλαδικά μέσα στο έτος.

Ο υπουργός τόνισε ότι στόχος της πολιτείας είναι η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σημειώνοντας ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι αυστηρό και αποτελεσματικό.

Αναφερόμενος στην οδική ασφάλεια, προανήγγειλε αυστηρότερη εφαρμογή του νέου ΚΟΚ, με την τοποθέτηση καμερών αστυνόμευσης μέσα στο 2027.

Παράλληλα, ενόψει της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου, ανακοίνωσε την ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών, κυρίως στις ακτές της Ηπείρου.

DNews Widget
Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Αν κάποιος δεν οδηγεί ούτε πατίνι, είναι ο ίδιος»

image_print

Απάντηση στις δηλώσεις του πρωθυπουργού έδωσε ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας την αναφορά του Κυριάκος Μητσοτάκης περί «διπλώματος οδήγησης» και εκλογικών ηττών.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, υποστήριξε ότι το δίπλωμα αφαιρείται όταν παραβιάζονται κανόνες και όχι όταν χάνονται εκλογές, τονίζοντας πως κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης δεν παραβιάστηκαν θεσμικοί κανόνες.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τη για ζητήματα διαφάνειας και διαχείρισης δημόσιων πόρων, ενώ υποστήριξε ότι η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο κράτος δικαίου και στη λειτουργία των θεσμών.

Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα και υποστήριξε πως στις επόμενες εκλογές, πέρα από την οικονομία, καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν ζητήματα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και διαφάνειας.

Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε επίσης την πρότασή του για μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα διαφάνειας, η οποία -όπως ανέφερε- θα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό παρατυπιών και ύποπτων διαδικασιών στις δημόσιες συμβάσεις.

Στο πεδίο της οικονομίας, έδωσε έμφαση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους, προτείνοντας μεταξύ άλλων εγγυημένη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας σε σταθερή τιμή για τα νοικοκυριά.

Για το στεγαστικό πρόβλημα, πρότεινε τη δημιουργία δημόσιου φορέα κοινωνικής διαχείρισης στεγαστικών δανείων, με στόχο την αξιοποίηση ακινήτων και τη στήριξη δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ακόμη ότι το πραγματικό δίλημμα των επόμενων εκλογών δεν είναι «σταθερότητα ή χάος», αλλά «στασιμότητα ή πρόοδος», επισημαίνοντας πως η καθημερινότητα των πολιτών και το αυξημένο κόστος ζωής απαιτούν διαφορετικές πολιτικές επιλογές.

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μητσοτάκης: Εκλογές την άνοιξη του 2027 με… φουτεράκι

image_print

Με χιουμοριστική διάθεση απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για το πότε θα διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές, επαναλαμβάνοντας ότι οι κάλπες θα στηθούν την άνοιξη του 2027.

Μετά τη συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Νίκος Χατζηνικολάου, ο πρωθυπουργός μίλησε σε πιο χαλαρό τόνο και σχολίασε θέματα που αφορούν τις εκλογές, το Μουντιάλ και τα καλοκαιρινά του σχέδια.

Ερωτηθείς αν οι πολίτες θα ψηφίσουν φορώντας μαγιό ή χειμωνιάτικα ρούχα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε χαρακτηριστικά ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027 και πως «ένα φουτεράκι» θα είναι αρκετό για την περίσταση.

Αναφερόμενος στις καλοκαιρινές του διακοπές, δήλωσε με χιούμορ ότι θα περάσει αρκετό χρόνο στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ σημείωσε πως σκοπεύει να επισκεφθεί τα Χανιά και, εφόσον το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του, να πραγματοποιήσει και κάποιο σύντομο ταξίδι στην Τήνο.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε και το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, εκτιμώντας ότι είναι ακόμη νωρίς για ασφαλείς προβλέψεις σχετικά με τον νικητή της διοργάνωσης.

Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι η ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο πιθανότατα θα προέρχεται από την Ευρώπη, αποφεύγοντας να κατονομάσει συγκεκριμένη χώρα ή εθνική ομάδα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en