Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκάλυψη: Πρόταση του Ολι Ρεν το «κούρεμα» στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών

Πρόταση του Ευρωπαίου επιτρόπου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν ήταν το “κούρεμα» καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών της Γαλλίας Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ.Ο γάλλος ευρωβουλευτής είναι εκ των εισηγητών της έκθεσης, που ετοιμάζει η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον τρόπο δράσης της τρόικα και συμμετέχει στην αποστολή, που βρίσκεται στην Κύπρο για σειρά επαφών.

Ο κ. Νγκοκ ανέφερε ότι η διάσωση των κυπριακών τραπεζών με ίδια μέσα συζητήθηκε αρχικά από την κυπριακή κυβέρνηση και μετέπειτα στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο γάλλος ευρωβουλευτής διευκρίνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν γνώριζε εκ προοιμίου ποια θα ήταν η τελική λύση.

Ευθύνες στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών του Eurogroup για την εξάπλωση της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, καταλόγισε ο φινλανδός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Νιλς Τόρβαλντς, ο οποίος συμμετέχει στην αντιπροσωπεία που επισκέπτεται την Κύπρο.

Είπε ότι, αν οι πολιτικοί αντιμετώπιζαν εγκαίρως τα προβλήματα, δεν θα φθάναμε στα σημερινά χάλια, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για την Κύπρο ο φινλανδός ευρωβουλευτής ανέφερε ότι πληρώνει και το τίμημα από τα λάθη των πολιτικών, οι οποίοι δεν μπορούσαν να διαγνώσουν το βάθος του προβλήματος στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις που θα είχε στην κυπριακή οικονομία.

Πηγή: tanea.gr

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοδικές τάσεις στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η μετοχή της Εθνικής.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 1.456,28 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,54%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 12,57 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,64%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,02%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (+2,49%), της Quest Συμμετοχών (+1,55%), της Aegean (+1,11%), της Πειραιώς (+1,06%) και της Coca Cola HBC (+1,05%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ (-1,41%), της Motor Oil (-0,66%) και της Lamda Development (-0,58%).

Ανοδικά κινούνται 33 μετοχές, 22 πτωτικά και 13 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: ΕΛΒΕ +5,26% και Ave +2,51%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Μαθιός Πυρίμαχα -8,26% και Ακρίτας -7,37%.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πράσινα τιμολόγια | Πώς διαμορφώνονται οι χρεώσεις για το Μάιο

Με μειώσεις που φτάνουν λίγο πάνω από το 10% διαμορφώνονται τα πράσινα τιμολόγια για το Μάιο, με βάση τις ανακοινώσεις των προμηθευτών.

Ειδικότερα  οι χρεώσεις που ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ η ΔΕΗ για το Γ1 Οικιακό τιμολόγιο έχουν ως εξής:

-Για καταναλώσεις ρεύματος έως 500 κιλοβατώρες τον μήνα η ανταγωνιστική χρέωση είναι στα 0,10656 ευρώ ανά κιλοβατώρα συμπεριλαμβανομένης έκπτωσης 10% από 0,10861 ευρώ ανά κιλοβατώρα καταγράφοντας μια μείωση της τάξης του 1,8%.

-Για καταναλώσεις πάνω από 500 κιλοβατώρες τον μήνα η ανταγωνιστική χρέωση είναι  στα 0,11736 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,11881 ευρώ ανά κιλοβατώρα τον Απρίλιο με τη μείωση να είναι στο 1,22%.

-Η νυχτερινή χρέωση είναι στα 0,07866 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 0,08226 ευρώ που ήταν η χρέωση ανά κιλοβατώρα τον Απρίλιο με τη μείωση να κυμαίνεται στο 4,3%. Το πάγιο παραμένει στα 5 ευρώ τον μήνα.

Η έκπτωση που παρείχε η ΔΕΗ στο ειδικό πράσινο τιμολόγιο από τον Ιανουάριο που ξεκίνησε το νέο καθεστώς στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ήταν στο 20%, ποσοστό που διατηρήθηκε και τον Φεβρουάριο. Τον Μάρτιο το ποσοστό έκπτωσης έπεσε στο μισό δηλαδή 10% και τον Απρίλιο ανέβηκε στο 15% για να υποχωρήσει εν τέλει στο 10% στα τιμολόγια ρεύματος Μαΐου.

Σε σχέση με τους άλλους προμηθευτές οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής με βάση τα όσα καταγράφονται στην ειδική ιστοσελίδα της ΡΑΕΕΥ:

  • ΗΡΩΝ: Το Basic Home έχει χρέωση στα 0,10118 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας. Η τιμή του παγίου είναι στα 5 ευρώ.
  • Elpedison: Έχει χρέωση 10,568 λεπτά/κιλοβατώρα για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και στα 11,7 λεπτά για τις υπόλοιπες.
  • Φυσικό Αέριο Ελλάδος: Το ειδικό ενιαίο τιμολόγιο έχει ανταγωνιστική χρέωση στα 0,10954 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας. Το πάγιο είναι στα 5 ευρώ.
  • Protergia: Έχει χρέωση στα 10,601 λεπτά / κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και 17,6 λεπτά χωρίς έκπτωση συνέπειας.
  • ΖΕΝΙΘ: Το Power Home Smart έχει χρέωση στα 0,10267 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο είναι στα 5 ευρώ.
  • Ελιν: Το Power On! Home Green έχει  χρέωση στα 0,095 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο είναι στα 5 ευρώ.
  • Volterra: Έχει χρέωση στα 9,9 λεπτά/ κιλοβατώρα τον Μάιο. Το πάγιο είναι στα 4,5 ευρώ.
  • Solar Energy: Το ειδικό τιμολόγιο έχει  χρέωση στα 0,10085 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το πάγιο είναι στα 5 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο τα πράσινα τιμολόγια κυμάνθηκαν σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 9,06 έως 11,8 λεπτά/κιλοβατώρα με μεσοσταθμική τιμή στα 10,8 λεπτά /κιλοβατώρα. Ο Απρίλιος ήταν μάλιστα ο πρώτος μήνας του έτους που μπήκε φρένο στην πτωτική τροχιά των τιμολογίων ρεύματος.

Η χονδρεμπορική αγορά

Σημειώνεται ότι η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, που είναι μια από τις παραμέτρους διαμόρφωσης της τιμής, υποχώρησε στον Απρίλιο στα 60,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 67,5 ευρώ τον Μάρτιο με την πτώση να υπολογίζεται στο 12,3% ενώ ακόμη υψηλότερα ήταν η μέση τιμή ρεύματος τον Φεβρουάριο που είχε διαμορφωθεί στα 71 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πηγή: news247.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες | Κατεβάζουν ρολά – Παγώνουν οι συναλλαγές για έξι ημέρες – Χωρίς σούπερ μάρκετ για 3 μέρες

Λόγω της εορτής του Πάσχα και της μεταφοράς της αργίας της Πρωτομαγιάς, οι πληρωμές οφειλών και τα εμβάσματα που θα καταχωρούνται από την Μ. Πέμπτη 2 Μαΐου, θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου που θεωρείται ως η επόμενη εργάσιμη.

Ζήτημα πλέον είναι πώς θα καταβληθούν οι μισθοδοσίες αλλά και κατά περίπτωση ακόμη και το «δώρο Πάσχα» για κάποιες επιχειρήσεις.

Οι μεταφορές θα εκτελεστούν κανονικά, αλλά με ημερομηνία αξίας την Τετάρτη 8 Μαΐου. Για την εκτέλεση των μισθοδοσιών θα πρέπει να καταχωρηθεί στο αρχείο μισθοδοσίας ως ημερομηνία εκτέλεσης η Τετάρτη 8 Μαΐου.

Οι μεταχρονολογημένες και μελλοντικές εντολές με ημερομηνία εκτέλεσης την Τρίτη 7 Μαΐου θα εκτελεστούν την Τετάρτη 8 Μαΐου. Επίσης, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών θα παραμείνει κλειστό την Παρασκευή 3 Μαΐου, τη Δευτέρα 6 Μαΐου και την Τρίτη 7 Μαΐου.

Χωρίς σούπερ μάρκετ για τρεις ημέρες

Κλειστά θα μείνουν τα σούπερ μάρκετ, ανήμερα του Πάσχα στις 5 Μαΐου, την Δευτέρα 6 Μαΐου και την Τρίτη στις 7 Μαΐου λόγω της μεταφοράς της αργίας του Πάσχα.
Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en