Quantcast
Connect with us

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

ΑΠΘ | Καινοτόμο σύστημα πρόβλεψης της εκλογικής τάσης, που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Το «Πολιτικό Βαρόμετρο» θα παρουσιαστεί αύριο 1η Μαρτίου, σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του «Συμποσίου Υπολογιστικής Πολιτικής», το οποίο διοργανώνεται διαδικτυακά από το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του ΑΠΘ.

Δεν χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος προσωπικά τον Γ.Δ., 32 ετών, μόνιμο κάτοικο Θεσσαλονίκης, για να γνωρίζει τι σκέφτεται να ψηφίσει στις εθνικές εκλογές του 2023. Αρκεί να παρακολουθεί τον λογαριασμό του στο Twitter, που δίνει επαρκή πληροφορία για τις κομματικές του προτιμήσεις, αφού τα tweets του «μαρτυρούν» προς ποιο κόμμα κλίνει και τι σκοπεύει να ψηφίσει όταν οι κάλπες ανοίξουν. Με περισσότερους από 700.000 χρήστες και χρήστριες -άνω των 13 ετών- στην Ελλάδα στις αρχές του 2022, το Twitter αποτελεί εξαιρετική δεξαμενή άντλησης πληροφορίας για τις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος στη χώρα μας.

Ιδίως όταν ένας αλγόριθμος μπορεί να συλλέγει ανώνυμα -και να αναλύει αυτόματα- χιλιάδες «tweets» 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ώρες εβδομαδιαίως, το Twitter μπορεί να δώσει χρήσιμη «πρώτη ύλη» προς επεξεργασία από πολιτικούς επιστήμονες, αναλυτές, δημοσιογράφους και εκπροσώπους κομμάτων, αλλά και να προσφέρει αντικείμενο συζήτησης ακόμα και σε απλούς πολίτες, που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την τρέχουσα πρόθεση ψήφου και τις τάσεις για τις επερχόμενες εκλογές.

Σε μια συζήτηση για κοινωνικά δίκτυα και πολιτική, δεν μπορεί να «μείνει απ’ έξω» η υπολογιστική πολιτική, ένας σχετικά νέος κλάδος, που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στη «διασταύρωση» της Πολιτικής Επιστήμης και της Επιστήμης των Υπολογιστών. Και σε μια συζήτηση για την υπολογιστική πολιτική αυτές τις μέρες, δεν μπορεί να λείπει ίσως μια αναφορά σε ένα σημαντικό νέο εργαλείο της, την πλατφόρμα «Πολιτικό Βαρόμετρο», την οποία ανέπτυξε το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Πρόκειται για μια πλατφόρμα, που χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα και τεχνητή νοημοσύνη (συναισθηματική ανάλυση κειμένων) κατατάσσει (ανώνυμα) τα tweets των πολιτών για τα πολιτικά κόμματα σε θετικά, αρνητικά και ουδέτερα και τα αναλύει αυτομάτως, ώστε στη συνέχεια με αυτή την πρώτη ύλη, να μπορεί να επιχειρηθεί πρόβλεψη των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής Ιωάννης Πήτας, για τον σκοπό αυτό καθημερινά συγκεντρώνονται (ανώνυμα) πάνω από 2000 tweets, τα οποία αναφέρονται σε πολιτικά κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου. «Αντίστοιχα συστήματα χρησιμοποιήθηκαν κυρίως μετά τις εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, αλλά από όσο γνωρίζω εγώ, το δικό μας στο ΑΠΘ είναι το μοναδικό που παρέχει πληροφορίες προς επιστημονική ανάλυση 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ώρες την εβδομάδα και μάλιστα δωρεάν. Είναι ένα εργαλείο, που -λόγω της αδιάλειπτης συλλογής των tweets- μπορεί να δείξει την άμεση απόκριση του κοινού σε ένα πολιτικό ερέθισμα και πολιτικό γεγονός», λέει και προσθέτει ότι, βάσει των μέχρι στιγμής αναλύσεων στο διάστημα από την έναρξη της λειτουργίας της πλατφόρμας τον Μάιο του 2022 και μέχρι σήμερα, «δεν υπάρχει σοβαρή απόκλιση, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων». Η συναισθηματική ανάλυση των tweets, εξηγεί ο κ.Πήτας, γίνεται με μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η πρόσβαση στα αποτελέσματα των αναλύσεων είναι ανοιχτή σε όλους.

Βots και trolls

Πάντως, την ίδια ώρα που χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα «τουϊτάρουν» …εντίμως σχετικά με τις πολιτικές και κομματικές τους επιλογές, τα κοινωνικά δίκτυα χρησιμοποιούνται συχνότατα ως μέσο για «εκλεπτυσμένες» και ενίοτε δύσκολο να τις αντιληφθεί κάποιος, καμπάνιες πολιτικής προπαγάνδας, από ανθρώπους που -υποδυόμενοι κανονικούς χρήστες- κινητοποιούν ορδές bots και trolls, ασκώντας έτσι πολιτική επιρροή. Πώς προσεγγίζεται το ενδεχόμενο κάποια από τα tweets που συγκεντρώνουν οι αλγόριθμοι προς αξιολόγηση να προέρχονται στην πραγματικότητα από trolls, αλλοιώνοντας την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων; «Δυστυχώς αυτό είναι ένα από τα τρωτά σημεία του συστήματος. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τέτοιους λογαριασμούς, αν και προς το παρόν δεν μας έχουν δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα ως προς τα αποτελέσματα» λέει ο κ.Πήτας και συμπληρώνει ότι ένα άλλο ζήτημα είναι ότι η πλατφόρμα «δεν πιάνει» την τάση για τα πολύ μικρά κόμματα, καθώς για αυτά δεν υπάρχει επαρκής αριθμός tweets για την αξιόπιστη στοιχειοθέτηση μιας τάσης.

Το «Πολιτικό Βαρόμετρο» θα παρουσιαστεί αύριο 1η Μαρτίου, σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του «Συμποσίου Υπολογιστικής Πολιτικής», το οποίο διοργανώνεται διαδικτυακά από το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του ΑΠΘ. Το Συμπόσιο, που περιλαμβάνει 11 διαλέξεις από επιστήμονες και εξειδικευμένους νέους ερευνητές, είναι η τρίτη έκδοση της σειράς «AI Mellontology Symposium» και διοργανώνεται στο πλαίσιο του έργου «Horizon2020 AI4media», υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη (International AI Doctoral Academy, AIDA) και του ερευνητικού δικτύου COST LITHME.

 

Πηγή: newsbomb.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΣΜΟΣ

Η Κομισιόν ξεκινά έρευνα κατά του Facebook και του Instagram | Υποψίες ότι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους στο θέμα της παραπληροφόρησης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα κατά των κοινωνικών δικτύων Facebook και Instagram για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι δεν τηρούν την υποχρεώσεις τους στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης εν όψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Ιουνίου, την ώρα που εκφράζονται ανησυχίες για ενδεχόμενη χειραγώγηση της κοινής γνώμης από την Ρωσία.

«Αυτή η Κομισιόν έχει θέσει σε λειτουργία εργαλεία για την προστασία των ευρωπαίων πολιτών από την παραπληροφόρηση και της χειραγώγηση των πληροφοριών από τρίτες χώρες», δήλωσε η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Οταν υπάρχουν υποψίες για παραβίαση των κανόνων, αναλαμβάνουμε δράση. Αυτό συμβαίνει πάντα, αλλά ιδιαιτέρως σε περίοδο εκλογών».

Πρόκειται για την πέμπτη επίσημη έρευνα που διεξάγεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του νέου κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), ο οποίος ετέθη σε ισχύ τον περασμένο χρόνο γα την αντιμετώπιση του παράνομου online περιεχομένου και προϊόντων.

Η Κομισιόν έχει ήδη ξεκινήσει δύο έρευνες κατά του TikTok. Στο πλαίσιο της μίας από τις δύο έρευνες, η θυγατρική της κινεζικής ByteDance αναγκάσθηκε να διακόψει την περασμένη εβδομάδα την νέα εφαρμογή Lite που ανταμείψει τους χρήστες για τον χρόνο που περνούν μπροστά στην οθόνη, πράγμα που θεωρείται ότι δημιουργεί κινδύνους εθισμού στους νέους.

Στις αρχές Μαρτίου, κινήθηκε διαδικασία κατά της AliExpress, θυγατρικής της Alibaba, λόγω υποψιών ότι δεν λαμβάνει αρκετά μέτρα κατά της πώλησης επικίνδυνων προϊόντων όπως τα πλαστά φάρμακα.

Η πρώτη επίσημη έρευνα αφορούσε επίσης κινδύνους που συνδέονται με την παραπληροφόρηση. Ξεκίνησε στις 18 Δεκεμβρίου κατά του Χ (πρώην Twitter) για παραλείψεις σχετικές με τον έλεγχο περιεχομένου και την διαφάνεια.

Ο κανονισμός για τις ψηφιακές υπηρεσίες εφαρμόζεται από το τέλος του Αυγούστου στις μεγαλύτερες ψηφιακές πλατφόρμες όπως το X, TikTok, οι μεγάλες πλατφόρμες της Meta (Facebook, Instagram), στην Apple, την Google, την Microsoft και την Amazon.

Συνολικά, 23 μεγάλοι παράγοντες του Ιντερνετ, ανάμεσά τους τρεις πορνογραφικές ιστοσελίδες (Pornhub, Stripchat και XVideos), έχουν τεθεί υπό άμεση παρακολούθηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι παραβάτες υποχρεούνται να πληρώσουν πρόστιμα που φθάνουν μέχρι και το 6% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους, αλλά προβλέπεται έως και η απαγόρευση λειτουργίας τους στην Ευρώπη σε περιπτώσεις σοβαρών και επανειλημμένων παραβιάσεων των ευρωπαϊκών κανόνων.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη | Για πρώτη φορά η Sophia, το διάσημο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης στην συμπρωτεύουσα

Η Sophia είναι ένα πιο διάσημο ανθρωποειδές ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης. Σήμερα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε προγραμματιστεί να έχει… συνομιλία με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στο πλαίσιο της έκθεσης BEYOND.

Πρόκειται για ένα «κοινωνικό» ανθρωποειδές ρομπότ, σχεδιασμένο για διάδραση και επικοινωνία με τους ανθρώπους με ένα πρόσωπο που θυμίζει ανθρώπινο. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο δημιουργός της, τα χαρακτηριστικά της είναι ένας συνδυασμός της Αιγύπτιας βασίλισσας Νεφερτίτης, της Όντρεϊ Χέπμπορν και της συζύγου του Αμάντα Χάνσον!

H Sophia ήταν συνεπής στο ραντεβού της με το κοινό σήμερα στις 11:30 στο σταντ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

MyAADE app | «Στον αέρα» η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ – Πληρωμές, έλεγχος οφειλών, φορολογικό ημερολόγιο στο κινητό

Σε λειτουργία και έτοιμη για «κατέβασμα» είναι η νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τους φορολογούμενους, το MyAADE app, το οποίο έχει ως στόχο να «λύσει» τα χέρια σε ό,τι αφορά σε πληρωμές υποχρεώσεων, έλεγχο οφειλών, παρέχοντας υπηρεσίες φορολογικού ημερολογίου και «ξυπνητηριού».

Η παρουσίαση της εφαρμογή MyAADE app για τους φορολογούμενους, πραγματοποιήθηκε από τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, με την παρουσία της ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Τετάρτη (20.3.204).

Οι φορολογούμενοι θα έχουν πλέον την δυνατότητα να πληρώνουν εύκολα και γρήγορα με Iris ή με κάρτα, να αποθηκεύουν φορολογικά έγγραφα στο ψηφιακό τους πορτοφόλι, να διαχειρίζονται ραντεβού και να δέχονται ειδοποιήσεις για προθεσμίες πληρωμών.

Ο κ. Πιτσιλής δεν απέκλεισε αργότερα να προστεθούν και περαιτέρω υπηρεσίες. Η ασφάλεια των συναλλαγών είναι εξασφαλισμένη μέσα από το ψηφιακό περιβάλλον πληρωμών της ΔΙΑΣ. Προς το παρόν είναι διαθέσιμη σε iOS ενώ στις αμέσως επόμενες ώρες θα είναι διαθέσιμη και σε Android.

Πηγή: newsit.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en