Απάτη μέσω Facebook | Υπόσχονται εύκολα και γρήγορα δάνεια (Video)
Ξανά στην δημοσιότητα φαίνεται πως βγαίνουν τα δάνεια -απάτες που προσφέρονται μέσω Διαδικτύου. Επιτήδειοι φέρονται να βρίσκουν ανυποψίαστους χρήστες των social media και κυρίως του facebook και να στέλνουν μηνύματα καλώντας τους να αποδεχθούν την προσφορά τους, αφού οι τράπεζες δεν τους έκαναν την χάρη.
. Με βάση αυτή την προσφορά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν κοντά της για να εξασφαλίσουν με το αζημίωτο στεγαστικά, εμπορικά, διεθνή, προσωπικά και ό,τι άλλο φανταστεί ο ανθρώπινος νους δάνεια. Η προσφορά γίνεται σε εταιρίες, ιδιώτες και άλλους,
οι δράστες μέσω αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα ή μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποστέλλουν μαζικά και υπόσχονται στους χρήστες του διαδικτύου «δήθεν», άμεσα και εύκολα, τη χορήγηση δανείων, ακόμα και μεγάλων χρηματικών ποσών, με χαμηλό επιτόκιο και άμεσες διαδικασίες χρηματοδότησης-εκταμίευσης.
Σημειώνεται, ότι στα μηνύματα αυτά, ως στοιχεία επικοινωνίας αναγράφεται μόνο μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ ποτέ δεν δίνεται φυσική έδρα της υποτιθέμενης εταιρείας, ούτε κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με αφορμή αυτά τα περιστατικά ενημερώνει τους πολίτες-χρήστες του Διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αναρτήσεις σε προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή από απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που μπορεί να δέχονται, σχετικά με δήθεν εύκολη χορήγηση δανείων από μη εξουσιοδοτημένους φορείς.
Επισημαίνεται, ότι αυτά τα μηνύματα δεν προέρχονται σε καμία περίπτωση από πιστωτικά ιδρύματα ή εταιρείες παροχής πιστώσεων, ειδικά αδειοδοτημένες για αυτό το σκοπό και ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι αυτού του είδους τα μηνύματα έχουν ως σκοπό να πείσουν, με απατηλό τρόπο («ψάρεμα»), τους πρόθυμους κι ανυποψίαστους που αναζητούν τη χορήγηση χρημάτων ή δανείου, να αποστείλουν:
είτε τα προσωπικά τους στοιχεία και δεδομένα (ταυτότητα, διαβατήριο, κ.τ.λ.), για να τα χρησιμοποιήσουν περαιτέρω για κακόβουλους σκοπούς,
είτε τα προσωπικά τους οικονομικά δεδομένα (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ), αριθμούς πιστωτικών καρτών, πληροφορίες καρτών ΑΤΜ, τριψήφιους κωδικούς επαλήθευσης καρτών (CVV) κ.τ.λ.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου:
να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που διαπιστώσουν την ύπαρξη τέτοιου είδους αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα ή λάβουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησης τους και
ότι δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και να μην απαντούν σε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά δεδομένα ή οικονομικής φύσεως στοιχεία.