Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ

image_print

Β. Διγαλάκης: Στηρίζουμε έμπρακτα τη Θράκη και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στηρίζουν έμπρακτα την περιοχή της Θράκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, όπως τόνισε στη Βουλή ο αρμόδιος Υφυπουργός για θέματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλης Διγαλάκης, απαντώντας, την Παρασκευή 24 Ιουλίου, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Χαρίτου. Ο κ. Διγαλάκης επισήμανε ότι προχωρά, μετά και την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής, ο διαγωνισμός για την υλοποίηση, μέσω ΣΔΙΤ, του έργου, ύψους 107 εκατομμυρίων ευρώ, νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), που προβλέπει την κατασκευή φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και λοιπών υποδομών σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη. Ο κ. Διγαλάκης τόνισε ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προχώρησε σε αυθαίρετες αλλαγές στον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που προκάλεσαν πολλά και σοβαρά προβλήματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως, σε ό,τι αφορά στο Δημοκρίτειο, “πήρατε το Τμήμα Νοσηλευτικής του Διδυμοτείχου και το εντάξατε, ως Παράρτημα, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, χωρίς κανέναν καθηγητή, χωρίς κανένα μέλος ΔΕΠ. Όπως κανένα μέλος ΔΕΠ δεν είχαν 25 άλλα Τμήματα από τα δεκάδες που ιδρύσατε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο της προηγούμενης κυβέρνησης”. Ο κ. Διγαλάκης υπογράμμισε ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στηρίζει έμπρακτα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και μεριμνά για τα προβλήματα που ανέκυψαν εξαιτίας των προηγούμενων άστοχων και πρόχειρων επιλογών. Το σχέδιο ανάπτυξης του ΔΠΘ, το οποίο περιλαμβάνει και την επιστροφή του Τμήματος Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου στον “φυσικό του χώρο”, το Δημοκρίτειο, θα εξεταστεί, όπως τόνισε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα πάντα με την προβλεπόμενη διαδικασία. “Εμείς δεν ιδρύουμε ούτε καταργούμε τμήματα απλώς με ένα νόμο”, είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και πρόσθεσε ότι “της ίδρυσης νέων τμημάτων θα προηγηθεί αξιολόγηση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) στο πλαίσιο του συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού της χώρας και στη συνέχεια, αφού αξιολογηθούν τα νέα Τμήματα και κριθούν θετικά, το Υπουργείο θα προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις για την ίδρυση και λειτουργία τους”. Τέλος, ο κ. Διγαλάκης ενημέρωσε ότι η ΕΘΑΑΕ έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία που περιλαμβάνει τον καθορισμό κριτηρίων και προανήγγειλε ότι εντός του επόμενου ακαδημαϊκού έτους θα είναι σε θέση να εξετάσει τα αιτήματα των Ιδρυμάτων για την ίδρυση και έναρξη λειτουργίας νέων Τμημάτων και Ινστιτούτων.

\

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ΝΔ κατηγορεί την Αριστερά για τα φονικά γκαζάκια: «Ανεχόταν καταλήψεις και τη βία»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών
image_print

Η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους μετά τη φονική επίθεση

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινείται η πολιτική αντιπαράθεση μετά τη φονική εμπρηστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, με τη Νέα Δημοκρατία να αποδίδει πολιτικές και ηθικές ευθύνες στην Αριστερά, υποστηρίζοντας ότι επί χρόνια επέδειξε ανοχή απέναντι σε φαινόμενα βίας, καταλήψεων και ακραίων ομάδων.

Παρότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν την επίθεση, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι οι δηλώσεις αυτές δεν αρκούν χωρίς σαφή αποκήρυξη όσων χαρακτηρίζουν ως πολιτική ανοχής στη βία.

Μαρινάκης: «Να πέσουν οι μάσκες»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε ότι για χρόνια υπήρξε ανοχή σε καταλήψεις πανεπιστημίων και δημόσιων χώρων, οι οποίες –όπως ανέφερε– μετατρέπονταν σε ορμητήρια εγκληματικών ενεργειών.

Παράλληλα, έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες όσων χαρακτήριζαν επιθέσεις σε σπίτια ή γραφεία ως «παρεμβάσεις» ή «ακτιβισμό», τονίζοντας ότι «όσο σημαντικό είναι να βγαίνουν οι κουκούλες, τόση αξία έχει να πέφτουν και οι μάσκες».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν συνδέει νομικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη δολοφονική επίθεση, αλλά έκανε λόγο για διαχρονική πολιτική ανοχής στη βία, προσθέτοντας πως «είναι πολύ αργά για δάκρυα για κάποιους».

Στο στόχαστρο και ο Αλέξης Τσίπρας

Αντίστοιχη γραμμή ακολούθησαν ο γραμματέας της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, οι οποίοι άσκησαν κριτική στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κυρανάκης υποστήριξε ότι υπήρξε διαχρονική αντίθεση της Αριστεράς σε αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας, ενώ έκανε λόγο για «κουλτούρα ανοχής απέναντι στην πολιτική βία».

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι απαιτείται ουσιαστική πολιτική απομόνωση κάθε μορφής βίας, ανεξάρτητα από την ιδεολογική της προέλευση, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά απέναντι στην ακροδεξιά και την ακροαριστερή βία.

Η πολιτική αντιπαράθεση κλιμακώνεται

Η κυβέρνηση επιμένει ότι η συζήτηση δεν αφορά μόνο την καταδίκη της συγκεκριμένης επίθεσης, αλλά και τη συνολική στάση απέναντι σε φαινόμενα πολιτικής βίας των τελευταίων ετών.

Με αυτό το πλαίσιο, η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναμένεται να συνεχιστεί με επίκεντρο τόσο τη δημόσια ασφάλεια όσο και τη ρητορική γύρω από τα ακραία φαινόμενα βίας.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Λαϊκό Λαχείο: Σε Αττική, Ιωάννινα, Βόλο και Καβάλα οι μεγάλοι νικητές Μαΐου και Ιουνίου

Λαχνοί του Λαϊκού Λαχείου και μεγάλα κέρδη σε Αττική, Ιωάννινα, Βόλο και Καβάλα
image_print

Τέσσερις μεγάλοι νικητές στο Λαϊκό Λαχείο

Τέσσερις μεγάλους νικητές ανέδειξε το Λαϊκό Λαχείο τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, με κάθε έναν από τους υπερτυχερούς να κερδίζει από 250.000 ευρώ.

Οι τυχεροί λαχνοί αγοράστηκαν από λαχειοπώλες σε Αττική, Βόλο, Ιωάννινα και Καβάλα, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι η τύχη μπορεί να χαμογελάσει σε κάθε γωνιά της χώρας.

Χιλιάδες μικρότεροι νικητές

Πέρα από τους τέσσερις μεγάλους νικητές, το ίδιο διάστημα το Λαϊκό Λαχείο ανέδειξε ακόμη 2.042 νικητές, οι οποίοι κέρδισαν έπαθλα από 100 έως 15.000 ευρώ.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στην 26η κλήρωση, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1 Ιουλίου στις 19:00.

Κέρδη έως 2 εκατ. ευρώ στην επόμενη κλήρωση

Στην επόμενη κλήρωση, οι παίκτες του Λαϊκού Λαχείου διεκδικούν συνολικά κέρδη που μπορούν να φτάσουν έως και τα 2 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, το παιχνίδι της Allwyn προσφέρει 50% πιθανότητες για κέρδη τουλάχιστον 10 ευρώ στην πεντάδα, όταν ο μονός ή ζυγός λήγοντας του λαχνού αντιστοιχεί στο τελευταίο ψηφίο του Μεγάλου Λαχνού της κλήρωσης.

Τα μικρότερα έπαθλα

Εκτός από το μεγάλο έπαθλο του τρίδυμου λαχνού, η κλήρωση της Τετάρτης θα μοιράσει και μικρότερα ποσά στους παίκτες.

Λαχνοί που έχουν τον ίδιο αριθμό με τον Μεγάλο Λαχνό σε άλλες σειρές, εκτός από τον τρίδυμο, θα κερδίσουν από 15.000 ευρώ.

Από τους υπόλοιπους 139 λαχνούς κάθε σειράς, τα κέρδη κυμαίνονται από 50 έως 5.000 ευρώ.

Πώς μπορούν να παίξουν οι ενδιαφερόμενοι

Οι παίκτες μπορούν να προμηθεύονται λαχνούς από το δίκτυο καταστημάτων Allwyn και από λαχειοπώλες σε όλη την Ελλάδα.

Το κόστος είναι 10 ευρώ ανά πεντάδα και 2 ευρώ ανά λαχνό.

Για την κλήρωση της Τετάρτης είναι διαθέσιμη και η εκτυπωμένη μορφή, με δυνατότητα επιλογής λήγοντα και χιλιάδας, καθώς και επιλογής τυχαίου μονού ή ζυγού λήγοντα.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Έληξε ο συναγερμός για τη διαρροή επικίνδυνου φορτίου στην Εγνατία Οδό

Πυροσβεστικά οχήματα και δυνάμεις της ΕΜΑΚ στην Εγνατία Οδό μετά από διαρροή φορτίου στην Καβάλα
image_print

Κανονικά η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό

Έληξε ο συναγερμός που είχε σημάνει στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της Καλαμίτσας Καβάλας, μετά από διαρροή επικίνδυνου φορτίου στο οδόστρωμα.

Η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Κήπους διεξάγεται πλέον κανονικά, καθώς η επιχείρηση αντιμετώπισης του περιστατικού ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Το χρονικό του περιστατικού

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε περίπου στις 22:30 το βράδυ για διαρροή φορτίου από φορτηγό στο 464ο χιλιόμετρο της Εγνατίας Οδού.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το φορτίο φέρεται να ήταν μόλυβδος. Το φορτηγό είχε ακινητοποιηθεί στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, ενώ στο ίδιο σημείο βρισκόταν και δεύτερο φορτηγό, από το οποίο δεν παρατηρήθηκε διαρροή.

Επιχείρηση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ

Στο σημείο κινητοποιήθηκαν άμεσα 14 πυροσβέστες με 5 οχήματα, καθώς και ειδική ομάδα της 4ης ΕΜΑΚ.

Οι δυνάμεις επιχείρησαν εφαρμόζοντας τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα για τη διαχείριση επικίνδυνων υλικών, ώστε να περιοριστεί το φορτίο και να καθαριστεί με ασφάλεια το οδόστρωμα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μέχρι τα ξημερώματα

Λόγω του περιστατικού, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και εκτροπές της κυκλοφορίας.

Τα μέτρα εφαρμόστηκαν από τα μεσάνυχτα έως τις 4 τα ξημερώματα, οπότε και ολοκληρώθηκε η επιχείρηση και ο δρόμος αποδόθηκε ξανά με ασφάλεια στην κυκλοφορία.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en