Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

image_print

Στο επόμενο, τρίτο κατά σειρά στάδιο εισέρχεται από σήμερα η διαδικασία επανακαθορισμού του κατώτατου μισθού, αφού εξειδικευμένοι επιστημονικοί και ερευνητικοί φορείς υποβάλλουν στην επιτροπή συντονισμού την έκθεση αξιολόγησής τους για τον κατώτατο μισθό.

Είχε προηγηθεί η σχετική αποστολή πρόσκλησης από την εν λόγω επιτροπή. Αμέσως μετά την αποστολή των εκθέσεων θα διαβιβαστεί το υπόμνημα και η τεκμηρίωση κάθε διαβουλευόμενου από την Επιτροπή Συντονισμού προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ, κλπ.), με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 15η Μαρτίου 2022.

Η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης θα λάβει χώρα το αργότερο έως την 31η Μαρτίου 2022.

Το σχέδιο του πορίσματος διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 15η Απριλίου 2022.

Η εισήγηση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού υπαλλήλων και του κατώτατου ημερομισθίου των εργατοτεχνιτών θα λάβει χώρα εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του Απριλίου 2022.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατες δηλώσεις του, ο Πρωθυπουργός, κος Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει εξαγγείλει πως η επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού (μετά την αύξηση 2% από την 1η Ιανουαρίου 2022) θα ισχύσει από την 1η Μαΐου. Όλες οι έως τώρα πληροφορίες συντείνουν στο σενάριο της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 6%, έτσι ώστε ο μικτός κατώτατος μισθός να φτάσει τα 700 ευρώ περίπου.

Το μέτωπο των τριετιών

Την ίδια ώρα ανοιχτό παραμένει το μέτωπο των τριετιών. Νομικοί κύκλοι με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr κρατούν αποστάσεις από τις απόψεις εκείνες που ερμηνεύουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), οι οποίες διέρρευσαν, ως προπομπό του ξεπαγώματος τριετών στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΣτΕ δεν θα έκρινε το “ξεπάγωμα” των “τριετιών”, καθώς αυτό έχει κριθεί. Οι “τριετίες” θα είναι παγωμένες μέχρι να πέσει η ανεργία στο 10%, τονίζουν οι εν λόγω κύκλοι στο Capital.gr.

Το ΣτΕ θα έκρινε αν υπάρχουν με τον τρόπο με το οποίο προβλέπει η εγκύκλιος της τέως Υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου. Υπενθυμίζεται πως η εγκύκλιος αυτή έδινε οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ (από 1ης Φεβρουαρίου 2019) και την καταβολή τριετιών στους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Ο ΣΕΒ, με την προσφυγή του στο ΣτΕ το 2019 -μετά την εγκύκλιο υποστήριζε πως με βάση τη νομοθεσία του 2012-2014, οι “τριετίες”, όχι μόνο έχουν “παγώσει” για όσους τις είχαν κατοχυρώσει το 2012, αλλά έχουν καταργηθεί.

Συνεπώς, οι ήδη προσαυξημένες, το 2012, αποδοχές λόγω της προϋπηρεσίας όσων είχαν προσληφθεί τουλάχιστον από το 2009, πρέπει να παραμείνουν στο επίπεδο εκείνο, ενώ κανείς από όσους προσλήφθηκαν μετά το 2012, δεν έπρεπε και δεν πρέπει να λάβει αύξηση λόγω προϋπηρεσίας. Δικαιούται αύξηση μόνο επί του κατώτατου μισθού ως “μοναδιαία αξία”.

Συνεπώς, κατά το ΣΕΒ, είναι παράνομη η αύξηση 11% στις κατώτατες αποδοχές όσων είχαν κατοχυρώσει “τριετίες” το 2012 ή ακόμα και μετά το 2012 και συγκεκριμένα μετά το 2014 (σ.σ. και έτσι είχαν ήδη προσαυξημένους έως 30% τους κατώτατους μισθούς τους), οπότε ξεκαθαρίστηκε νομικά το ζήτημα, καθώς έκτοτε το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο, νοείται ως “μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς” .

Όσο αναφορά στην εν λόγω εγκύκλιο Αχτσιόγλου, το ΣτΕ, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αναφέρει πως δεν είναι δεσμευτική και από αυτήν την άποψη απορρίπτει την προσφυγή του ΣΕΒ.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση του ΣτΕ, βάσει των διαρροών, προβλέπει πως η εγκύκλιος Αχτσιόγλου:

  • παρείχε οδηγίες “για την εφαρμογή του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας” είναι καθαρά ερμηνευτική εγκύκλιος και δεν μπορεί να προσβληθεί στο ΣτΕ.
  • “δεν είναι εκτελεστή διότι έχει χαρακτήρα ερμηνευτικής εγκυκλίου” και προσθέτοντας ότι με την επίμαχη εγκύκλιο το υπουργείο Εργασίας παρέχει υποδείξεις για την ορθή εφαρμογή και συμμόρφωση του ισχύοντος νομικού πλαισίου, που όμως οι υποδείξεις αυτές “δεν είναι καθ΄ εαυτές δεσμευτικές για τους αποδέκτες και δεν αποτελούν νομική δέσμευση γι’ αυτούς”.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση “δεν παράγονται δεσμευτικές έννομες συνέπειες από τις υποδείξεις σχετικά με το ύψος των καταβλητέων αποδοχών, η δε προσβαλλόμενη πράξη δεν αποτελεί κατόπιν τούτων εκτελεστή διοικητική πράξη”.

Μάλιστα, στο σκεπτικό της απόφασης ξεκαθαρίζεται ότι οι εργοδότες “μπορούν να μη συμμορφωθούν στο περιεχόμενο της εγκυκλίου αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις προβλεπόμενες τυχόν από το νόμο κυρώσεις, στην περίπτωση που οι ενέργειες τους δεν θα είναι πράγματι νόμιμες”, συμπληρώνεται στην ίδια δικαστική απόφαση.

Όσον αναφορά, τη θέση του Υπουργείου Εργασίας, με ανακοίνωση της, ξεκαθαρίζει πως “είναι γνωστό σε όλους ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε παρέμβει από το 2019 στο ΣτΕ υπέρ της επίδικης εγκυκλίου, τασσόμενη εναντίον της προσφυγής των εργοδοτικών ενώσεων!

Η θέση αυτή επαναλήφθηκε πρόσφατα σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με αφορμή την απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ας σταματήσει, λοιπόν, η προσπάθεια για σύγχυση και συσκότιση των εργαζομένων. Η θέση της κυβέρνησης για το θέμα είναι κρυστάλλινη. Και οι απαντήσεις μας για όλα αυτά δίνονται και θα δοθούν στην πράξη με τη σημαντική μείωση της ανεργίας σε σχέση με το 2019, την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, τον τριπλασιασμό του ρυθμού των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για νέες δουλειές και τη νέα, ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού που επίκειται”.

capital.gr

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σπίτι μου ΙΙ: Πάνω από 15.000 εγκρίσεις δανείων για πρώτη κατοικία

image_print

Την επιτυχία του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ» υπογραμμίζουν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, απαντώντας σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για μεγάλο ποσοστό δικαιούχων που έμειναν εκτός της δράσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως τις 10 Ιουνίου 2026 είχαν εγκριθεί 15.193 στεγαστικά δάνεια συνολικής αξίας 1,83 δισ. ευρώ, ενώ περισσότεροι από 12.200 δικαιούχοι είχαν ήδη υπογράψει δανειακές συμβάσεις ύψους 1,339 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, έχουν ήδη εκταμιευθεί περίπου 1,218 δισ. ευρώ σε περισσότερους από 11.000 ωφελούμενους, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι εξασφαλίστηκαν επιπλέον εθνικοί πόροι ώστε κανένας δικαιούχος με εγκεκριμένο δάνειο και επιλέξιμο ακίνητο να μη μείνει εκτός χρηματοδότησης. Τα εγκεκριμένα δάνεια που δεν πρόλαβαν να συμβασιοποιηθούν έως τις αρχές Ιουνίου μπορούν να ολοκληρωθούν έως τις 31 Αυγούστου 2026 μέσω πόρων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κοινωνική στόχευση του προγράμματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 57% των δικαιούχων διαθέτει ετήσιο εισόδημα από 12.000 έως 24.000 ευρώ, ενώ το 29% δηλώνει εισόδημα από 24.000 έως 36.000 ευρώ. Συνολικά, το 86% των ωφελούμενων έχει ετήσιο εισόδημα έως 36.000 ευρώ.

Ο μέσος δικαιούχος είναι 38 ετών, ενώ περισσότεροι από τους μισούς είναι έγγαμοι. Παράλληλα, το πρόγραμμα έχει στηρίξει πολύτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία και κατοίκους ακριτικών περιοχών.

Τα ακίνητα που αποκτήθηκαν μέσω του προγράμματος έχουν μέση εμπορική αξία περίπου 152.000 ευρώ, μέσο εμβαδόν 88 τετραγωνικά μέτρα και μέσο έτος κατασκευής το 1982, γεγονός που συνέβαλε και στην αξιοποίηση παλαιότερου κτιριακού αποθέματος.

Τα υπουργεία απορρίπτουν επίσης τους ισχυρισμούς ότι το 55% των δικαιούχων έμεινε εκτός, υποστηρίζοντας ότι η σύγκριση με τις περίπου 38.000 προεγκρίσεις δανείων είναι λανθασμένη. Όπως εξηγούν, οι προεγκρίσεις αποτελούν αρχικό στάδιο αξιολόγησης και δεν αντιστοιχούν ούτε σε τελικές αιτήσεις ούτε σε μοναδικούς δικαιούχους, καθώς αρκετοί ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν αιτήσεις σε περισσότερες από μία τράπεζες.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα προγράμματα «Σπίτι μου Ι» και «Σπίτι μου ΙΙ» δεν σχεδιάστηκαν για να αυξήσουν την προσφορά κατοικιών, αλλά για να διευκολύνουν την πρόσβαση νέων νοικοκυριών σε προσιτό στεγαστικό δανεισμό. Συνολικά, μέσω των δύο προγραμμάτων έχουν εγκριθεί περισσότερα από 24.000 στεγαστικά δάνεια, δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες οικογένειες να αποκτήσουν πρώτη κατοικία.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Επιμελητήριο Καβάλας: Συμμετοχή σε διεθνή εκδήλωση καινοτομίας Ελλάδας, Κύπρου και Τσεχίας

Επιμελητήριο Καβάλας – Συμμετοχή στο Research and Innovation Matchmaking Event 2026
image_print

Με επιτυχία και ευρεία συμμετοχή επιχειρήσεων, ερευνητικών οργανισμών και φορέων καινοτομίας ολοκληρώθηκε η διήμερη εκδήλωση δικτύωσης Research and Innovation Matchmaking Event 2026.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Ιουνίου 2026, στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών στο Μαρούσι Αττικής, με τη συμμετοχή φορέων από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τσεχία.

Η πρωτοβουλία συνδιοργανώθηκε από 11 φορείς, επιμελητήρια, ερευνητικούς οργανισμούς και βιομηχανικούς συνδέσμους του Enterprise Europe Network Ελλάδας, Κύπρου και Τσεχίας.

Μεταξύ των συνδιοργανωτών ήταν και το Επιμελητήριο Καβάλας, μαζί με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, το ΕΒΕΤΑΜ, το ΕΒΕΑ, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, συνδέσμους βιομηχανιών, φορείς της Κύπρου και τη CzechInvest.

Η εκδήλωση έφερε κοντά περισσότερους από 90 εκπροσώπους μικρομεσαίων και νεοσύστατων επιχειρήσεων, ακαδημαϊκούς, ερευνητές, καινοτόμους επιχειρηματίες και clusters από τις τρεις χώρες.

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για χρηματοδοτικές και ερευνητικές ευκαιρίες, ενώ αναζήτησαν εταίρους για τη συγκρότηση κοινοπραξιών σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Στόχος των συναντήσεων ήταν η ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας, η δημιουργία στρατηγικών συμπράξεων και η ανάπτυξη ανταγωνιστικών κοινοπραξιών για προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τα Horizon Europe, Digital Europe, CERV και Creative Europe.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η παρουσίαση του Χρήστου Παπαδάκη, μέλους του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Καβάλας και Managing Partner της εταιρείας Lioncode, ο οποίος αναφέρθηκε σε νέες προοπτικές ανάπτυξης και καινοτομίας μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η εκδήλωση περιλάμβανε εισηγήσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028–2034 και το μέλλον των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, παρουσιάσεις επιτυχημένων παραδειγμάτων από τις τρεις χώρες και πρακτικό εργαστήριο για τη σωστή δικτύωση.

Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις επιχειρηματικών και ερευνητικών ιδεών από συμμετέχοντες από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τσεχία, καθώς και δομημένες συναντήσεις matchmaking βάσει κοινών ενδιαφερόντων.

Η διήμερη διοργάνωση ανέδειξε τη σημασία της σύνδεσης της έρευνας με την αγορά και της μετατροπής των ερευνητικών αποτελεσμάτων σε εμπορικά προϊόντα, υπηρεσίες και κοινωνικό αντίκτυπο.

Καθοριστικός θεωρείται ο ρόλος των συμβούλων καινοτομίας του Enterprise Europe Network, το οποίο λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στην έρευνα, την αγορά, τους επενδυτές και τους φορείς χάραξης πολιτικής.

Το μήνυμα της διοργάνωσης ήταν ότι το μέλλον της ευρωπαϊκής καινοτομίας οικοδομείται μέσα από τη συνεργασία, την εμπιστοσύνη και τη δημιουργία ισχυρών γεφυρών μεταξύ έρευνας και αγοράς.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Λουξεμβούργο ο Κυριάκος Πιερρακάκης για Eurogroup και ECOFIN

Κυριάκος Πιερρακάκης – Συμμετοχή στις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN στο Λουξεμβούργο
image_print

Στο Λουξεμβούργο βρίσκεται ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, για τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται η ενέργεια, η δημοσιονομική πολιτική και οι στρατηγικές προτεραιότητες της Ευρώπης.

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στην αξιοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής για την ενέργεια, με στόχο επενδύσεις που ενισχύουν την ενεργειακή επάρκεια και μειώνουν το κόστος για πολίτες και επιχειρήσεις.

Στην ατζέντα περιλαμβάνονται επίσης η δημοσιονομική πορεία της Ευρωζώνης και η χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών στρατηγικών προτεραιοτήτων.

Στο δείπνο εργασίας των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης προσκεκλημένος θα είναι ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην Πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και στις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικών και οικονομικών μεταβολών.

Οι Υπουργοί της Ευρωζώνης θα εξετάσουν τις πρόσφατες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις, ενώ στην ατζέντα του Eurogroup περιλαμβάνονται και η ευρωπαϊκή τεχνολογική κυριαρχία και οι οικονομικές της προεκτάσεις.

Στο πλαίσιο των εργασιών, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Kristalina Georgieva, θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα της ετήσιας διαβούλευσης του Ταμείου για τις πολιτικές της Ευρωζώνης.

Στο ECOFIN θα συζητηθούν ζητήματα που συνδέονται με την πράσινη μετάβαση, την οικονομική ασφάλεια και τη δημοσιονομική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Υπουργοί αναμένεται να επιδιώξουν συμφωνία για την επέκταση του Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα σε τελικά προϊόντα, με στόχο την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πλαισίου για τη μείωση των εκπομπών.

Παράλληλα, θα εξεταστεί η πρόοδος υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η εαρινή δέσμη μέτρων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2026, η εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου και η χρηματοδότηση των αμυντικών αναγκών της Ευρώπης.

Στην ατζέντα του ECOFIN περιλαμβάνεται επίσης η Δέσμη Μέτρων για την ολοκλήρωση και την εποπτεία της αγοράς, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων.

Οι συζητήσεις εντάσσονται στις ευρύτερες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της ανθεκτικότητας και της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en