Quantcast
Connect with us

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Αντίθετη στην καύση των νεκρών ο Μητρόπολη Ξάνθης

image_print
-Όποιος δηλώνει πως επιθυμεί την αποτέφρωση, δηλώνει την αυτονόμησή του αναφέρει η Εκκλησία 
Την αντίθεσή της στην καύση των νεκρών εκφράζει η Ι. Μητρόπολη Ξάνθης συντασσόμενη με τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος επί του θέματος.
Με την υπ. Αριθμ. 2959 εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, την οποία υπογράφει και ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων, ορίζονται οι “κανονικές συνέπειες της καύσης των νεκρών”.
Όπως επισημαίνεται, “η διαρκής Ιερά Σύνοδος με αφορμή το νέο νομοθετικό καθεστώς για την αποτέφρωση νεκρών, αποφάσισε να ενημερώσει περί των κανονικών συνεπειών από την αποτέφρωση του σώματος. Με τα άρθρα 48 και 49 του Νόμου 4277/2014 ο νομοθέτης δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις πεποιθήσεις του νεκρού. Εάν ο θανών δεν είχε εκφρασθεί εν ζωή περί της μετά θάνατο επιθυμίας ταφής ή αποτέφρωσης του σώματός του, η αποτέφρωση δύναται να λάβει χώρα με μόνη τη δήλωση του/της συζύγου ή συντρόφου, μετά του/της οποίου/ας έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή τη δήλωση των συγγενών πρώτου βαθμού”
Στην ίδια εγκύκλιο, επισημαίνεται πως “τούτο, κύημα του σύγχρονου μηδενιστικού τρόπο ζωής και της τάσεως προς αποθρησκευτικοποίηση κάθε πτυχής και εκφάνσεως της ζωής του ανθρώπου, αποτελεί εκ προοιμίου καταστρατήγηση των θρησκευτικών πεποιθήσεων του κεκοιμημένου μέλους της Εκκλησίας, έλλειψη σεβασμού και φροντίδας προς το ανθρώπινο σώμα”, ενώ παράλληλα γίνεται σαφές πως “η Εκκλησία δεν δέχεται για τα μέλη Της την αποτέφρωση του σώματος, διότι τούτο είναι ο Ναός του Αγίου Πνεύματος, στοιχείο της υποστάσεως του κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού πλασθέντος ανθρώπου και περιβάλλει αυτό με σεβασμό και τιμή ως έκφραση αγαπής προς το κεκοιμημένο μέλος της και ως εκδήλωση πίστεως στην κοινή πάντων ανάσταση”.
Έτσι, όπως καταλήγει η σχετική εγκύκλιος, η αποτέφρωση δεν είναι σύμφωνη προς την πράξη και παράδοση της Εκκλησίας για θεολογικούς, κανονικούς και ανθρωπολογικούς λόγους ενώ εκείνος που αποδεδειγμένα οικειοθελώς δήλωσε την επιθυμία περί καύσεως του σώματός του, δηλώνει την αυτονόμησή του και ως εκ τούτου δεν τελείται Νεκρώσιμος Ακολουθία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αυτού. “Παρά ταύτα, επαφίεται στην ποιμαντική σύνεση και τη διακριτική ευχέρεια του οικείου Μητροπολίτη η τέλεση απλώς Τρισαγίου” σημειώνεται σχετικώς.
Πηγή: thrakitoday
DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Καταγγελία για επαναλαμβανόμενη άτυπη κατασκήνωση και προβλήματα υγιεινής στο Περιγιάλι

image_print

Έντονο προβληματισμό προκαλεί σε κατοίκους και λουόμενους η κατάσταση που, σύμφωνα με καταγγελία ενεργού πολίτη, παρατηρείται σχεδόν καθημερινά στον χώρο στάθμευσης απέναντι από το Δημοτικό Στάδιο «Ανθή Καραγιάννη», στο Περιγιάλι, κοντά στην εξέδρα του ναυαγοσώστη.

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, στον συγκεκριμένο χώρο σταθμεύουν κατά διαστήματα τέσσερα έως οκτώ οχήματα τύπου βαν, στα οποία διαμένει μεγάλος αριθμός ατόμων, συχνά από το απόγευμα μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η απουσία κατάλληλων υποδομών υγιεινής φαίνεται να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην περιοχή. Σύμφωνα με μαρτυρίες λουόμενων, καταγράφονται περιστατικά ούρησης και αφόδευσης ανάμεσα σε σταθμευμένα οχήματα, κοντά σε δέντρα ή σε χωμάτινα σημεία. Παράλληλα, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις πλυσίματος και απλώματος ρούχων στον ίδιο χώρο.

Η κατάσταση προκαλεί εύλογη ανησυχία για τη δημόσια υγεία, την καθαριότητα και την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα επειδή πρόκειται για πολυσύχναστη παραλιακή περιοχή, η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία».

Κατά το παρελθόν, έπειτα από τηλεφωνικές αναφορές πολιτών, έχει υπάρξει παρέμβαση της Αστυνομίας και προσωρινή απομάκρυνση των οχημάτων. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, το πρόβλημα επανεμφανίζεται έπειτα από λίγες ημέρες, γεγονός που δείχνει ότι απαιτείται μια πιο σταθερή και συντονισμένη αντιμετώπιση.

Οι πολίτες ζητούν από την Αστυνομία, τις υγειονομικές υπηρεσίες και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα να πραγματοποιήσουν αυτοψία και να εξετάσουν άμεσα το ζήτημα. Στόχος δεν είναι η στοχοποίηση οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας, αλλά η τήρηση των ίδιων κανόνων καθαριότητας, υγιεινής και νόμιμης χρήσης των δημόσιων χώρων από όλους.

Η εξεύρεση μιας μόνιμης και ανθρώπινης λύσης, με σεβασμό τόσο στους επισκέπτες και τους λουόμενους όσο και στα άτομα που διαμένουν προσωρινά στον χώρο, θεωρείται απαραίτητη, ώστε να προστατευθούν η δημόσια υγεία, το περιβάλλον και η εικόνα της περιοχής.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Γερμανοί δημοσιογράφοι ανακάλυψαν τις ομορφιές της Καβάλας

image_print

Με την ξενάγησή τους στο Μουσείο Καπνού και στο Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο Καβάλας ολοκληρώθηκε, το μεσημέρι της Δευτέρας 27 Ιουλίου, η τετραήμερη επίσκεψη αντιπροσωπείας Γερμανών δημοσιογράφων και εκπροσώπων του αεροδρομίου της Νυρεμβέργης και της Marabou Airlines στην Καβάλα.

Στην αποστολή συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι και ραδιοφωνικοί παραγωγοί Stefan Grundler (Funk Haus Nürnberg Radio), Brigit Ropohl (Freie Journalistin für Mittelbayerische Zeitung), Meike Kreil (T-online) και Melanie Kunze (Nürnberger Nachrichten), καθώς και οι εκπρόσωποι Τύπου του αεροδρομίου της Νυρεμβέργης, Christian Albrecht, και της Marabou Airlines, Veronika Meyer.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην περιοχή, οι φιλοξενούμενοι, συνοδευόμενοι από τη Διευθύντρια Προγραμματισμού, Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Φίλιπποι Αναπτυξιακός Μονοπρόσωπη Α.Ε.», Κορίνα Γανίτου, και τον πρόεδρο του Συλλόγου Ελληνογερμανικής Φιλίας «Philos», Σωτήρη Ξώγνο, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικά μνημεία, αξιοθέατα και φυσικές ομορφιές της περιοχής.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επισκέψεις στο Φρούριο της Καβάλας, τις Καμάρες, το Τζαμί Χαλήλ Μπέη, το Μνημείο του Αποστόλου Παύλου, το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, τα Λασπόλουτρα Κρηνίδων, το Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας, τον ποταμό Νέστο, καθώς και σε τοπικές επιχειρήσεις που αναδεικνύουν την παραγωγική και γαστρονομική ταυτότητα της περιοχής.

Η αυλαία της επίσκεψης έπεσε με την ξενάγηση στο Μουσείο Καπνού από τη Διευθύντρια Πολιτισμού και Μουσικής Εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας, Κλεοπάτρα Χαλβατζόγλου, καθώς και με την επίσκεψη στο Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο.

Το επόμενο διάστημα, οι εντυπώσεις, το φωτογραφικό υλικό και τα ρεπορτάζ που συγκέντρωσαν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι αναμένεται να δημοσιευθούν στα μέσα ενημέρωσης που εκπροσωπούν, προβάλλοντας την Καβάλα και τη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων στο γερμανικό κοινό. Στις δημοσιεύσεις θα περιλαμβάνονται επίσης δηλώσεις του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, καθώς και εικόνες από το KAVALA FESTIVAL, ενισχύοντας την τουριστική προβολή της περιοχής σε μία σημαντική ευρωπαϊκή αγορά.

DNews Widget
Continue Reading

ΔΡΑΜΑ

Νέα στέγη στο Γυμνάσιο Παρανεστίου – Παρεμβάσεις αναβάθμισης σε σχολεία του Δήμου

Ο δήμαρχος Παρανεστίου Αναστάσιος Καγιάογλου μπροστά στην ενημερωτική πινακίδα του έργου αντικατάστασης της στέγης του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Παρανεστίου.
image_print

Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση της στέγης στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Παρανεστίου, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του Δήμου Παρανεστίου για την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων της περιοχής.

Η παρέμβαση χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2021-2027 και, σύμφωνα με τον Δήμο, δίνει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα υγρασίας που αντιμετώπιζε το σχολικό κτίριο.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης περιλαμβάνει ακόμη:

  • την εσωτερική ανακαίνιση όλων των σχολείων του Δήμου,
  • την κατασκευή γηπέδου 5Χ5 στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αδριανής,
  • την ανακατασκευή του αύλειου χώρου του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου,
  • τη δημιουργία θεματικού πάρκου ηλιακών ρολογιών και πειραμάτων φυσικής,
  • την ανακατασκευή του αύλειου χώρου του Δημοτικού Σχολείου Παρανεστίου.

Ο δήμαρχος Παρανεστίου, Αναστάσιος Καγιάογλου, ανέφερε ότι η αντικατάσταση της στέγης αποτελεί ουσιαστική παρέμβαση για τη βελτίωση του κτιρίου και τη δημιουργία ασφαλέστερων συνθηκών για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Όπως σημείωσε, ο Δήμος συνεχίζει να επενδύει στην εκπαίδευση και στη διαμόρφωση ασφαλών, ποιοτικών και σύγχρονων χώρων μάθησης και διδασκαλίας.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en