Quantcast
Connect with us

ΚΑΒΑΛΑ

“Ανοιξιάτικα” θα είναι τα νέα εξοικονομώ | Τα χρονοδιαγράμματα και ο προϋπολογισμός

image_print

Μέσα στην άνοιξη αναμένεται να ανοίξουν τα νέα «εξοικονομώ», δηλαδή το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα για τα νοικοκυριά, το πρόγραμμα για τους νέους καθώς και το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ» για τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δεύτερος κύκλος του Εξοικονομώ για τα νοικοκυριά αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τον Μάιο ενώ ο προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περίπου στα 300 εκατ. ευρώ.

Κριτήριο υπαγωγής στη δράση θα είναι, σύμφωνα με όσα έχουν προαναγγελθεί, οι βαθμοημέρες (ακραίες καιρικές συνθήκες ανά περιοχή), ενώ στόχος είναι να ενισχυθούν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και οι παλαιότερες κατοικίες.

Όπως και στον προηγούμενο κύκλο (για τον οποίο τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διανεμηθούν προκαταβολές),αναμένεται να διατηρηθεί ο στόχος για εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε κατοικία και για την άνοδο τριών ενεργειακών κλάσεων μετά τις παρεμβάσεις του προγράμματος.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το «Εξοικονομώ-Επιχειρώ»

Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η ενεργοποίηση του προγράμματος «Εξοικονομώ – Επιχειρώ», ύψους 200 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για τους τη λίστα με τους επιλέξιμους κωδικούς αριθμούς δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) αναμένεται και η προκήρυξη του προγράμματος μέσω του οποίου επιδοτούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των κλάδων εμπορίου, υπηρεσιών και τουρισμού, προκειμένου να υλοποιήσουν επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και εξοπλισμού.

Όπως είναι γνωστό, για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης έως 100.000 ευρώ, ενώ για τον κλάδο του Τουρισμού τα όρια προϋπολογισμού ύψους επένδυσης είναι από 50.000 έως και 500.000 ευρώ.

Την άνοιξη ξεκινά και το «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για νέους»

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» με προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ θα αρχίσει επίσης να τρέχει στο επόμενο διάστημα. Προβλέπει επιδοτήσεις μέχρι 90% για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και 30% για εργασίες ανακαίνισης. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν φυσικά πρόσωπα 18 έως 39 ετών, δηλαδή άτομα που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005 με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία (μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία).

Σε εξέλιξη το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Σε εξέλιξη βρίσκεται και το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»το οποίο πριν από λίγο καιρό έλαβε και παράταση μέχρι τις 31 Μαΐου για την προθεσμία υλοποίησης παρεμβάσεων από τους ωφελούμενους. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η απορρόφηση του προγράμματος ύψους 794 εκατ. ευρώ φθάνει στο 50% καθώς έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής 21.259 αιτήσεις, που αντιστοιχούν σε ποσό περίπου 388,2 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΤ Α.Ε., μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου σε κατάσταση αξιολόγησης βρίσκονται συνολικά 6.330 αιτήσεις εκ των οποίων 3.315 αιτήσεις βρίσκονται προς έλεγχο των αναρτημένων δικαιολογητικών και 3.015 αιτήσεις βρίσκονται σε κατάσταση με ελλείψεις δικαιολογητικών μετά από αξιολόγηση.

insider.gr

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Καβάλα: Από τις 5 το απόγευμα οι κυκλοφοριακές αλλαγές για τη Λευκή Νύχτα

image_print

Σήμερα πραγματοποιείται στην αγορά της Καβάλας η εκδήλωση της Λευκής Νύχτας, με σύνθημα «όσο ψωνίζεις, τόσο κερδίζεις».

Τα κυκλοφοριακά μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τις 17:00, οπότε και θα πεζοδρομηθεί η οδός Ομονοίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η διεξαγωγή της εκδήλωσης και η κίνηση των επισκεπτών στο κέντρο της πόλης.

Τη Λευκή Νύχτα διοργανώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας, με τη συμπαράσταση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, του Δήμου Καβάλας και του Επιμελητηρίου Καβάλας.

Οι πολίτες και οι οδηγοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν στο κέντρο της Καβάλας.

DNews Widget
Continue Reading

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ

ΑΜΘ: 16 συλλήψεις για ναρκωτικά σε μία εβδομάδα

ΑΜΘ – Συλλήψεις για ναρκωτικά σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – 2026
image_print

Δεκαέξι άτομα συνελήφθησαν σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν από τις 29 Μαΐου έως και τις 4 Ιουνίου 2026, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Ροδόπης και Καβάλας.

Συνολικά συνελήφθησαν 16 άτομα, εκ των οποίων 15 Έλληνες και ένας αλλοδαπός, ενώ σχηματίστηκαν 12 ξεχωριστές δικογραφίες για παραβάσεις της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων, κατά περίπτωση.

Σε μία από τις υποθέσεις, στη Δράμα, συνελήφθησαν δύο Έλληνες, καθώς ο ένας φέρεται να προμήθευσε τον δεύτερο με συσκευασία ακατέργαστης κάνναβης, βάρους 4 γραμμαρίων, έναντι χρηματικής αμοιβής.

Σε άλλη περίπτωση, στη Θάσο, συνελήφθησαν ένας Έλληνας και ένας ανήλικος αλλοδαπός, καθώς, σύμφωνα με την αστυνομία, ο ανήλικος προμηθεύτηκε από κατάστημα ένα τσιγάρο κάνναβης. Σε έρευνα στο κατάστημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τσιγάρα κάνναβης, συσκευασίες με μικροποσότητες κάνναβης και συσκευές ατμίσματος με κάνναβη σε υγρή μορφή.

Επιπλέον, συνελήφθη ένας αλλοδαπός για παραμέληση εποπτείας του ανήλικου τέκνου του.

Σε δέκα ακόμη περιπτώσεις, αστυνομικοί πραγματοποίησαν ελέγχους σε περιοχές του Έβρου, της Κομοτηνής, της Καβάλας, της Θάσου και της Δράμας, κατά τους οποίους εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, ναρκωτικά δισκία, τσιγάρα κάνναβης, μεταλλική ράβδος και θρυμματιστής.

Οι δικογραφίες υποβλήθηκαν στους αρμόδιους Εισαγγελείς, ενώ την προανάκριση για τις υποθέσεις ενήργησαν οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Continue Reading

ΠΑΓΓΑΙΟ

Βαρύτη: Όχι άλλα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα με τους αγρότες κ. Αναστασιάδη

Μαρία Βαρύτη – Κριτική για τα τέλη άρδευσης και τη ΔΕΥΑΑΠ στον Δήμο Παγγαίου
image_print

Η διοίκηση της ΔΕΥΑΑΠ και η Δημοτική Αρχή πανηγυρίζουν για τη μείωση του τέλους άρδευσης κατά 0,043 €/κ.μ. και μιλούν για «σωστή οικονομική διαχείριση».

Αλήθεια, σε ποια ακριβώς σωστή οικονομική διαχείριση αναφέρονται; Στην οικονομική διαχείριση της ΔΕΥΑΑΠ;

Σε αυτή που οδήγησε τη ΔΕΥΑΑΠ να χρωστά σχεδόν 13 εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΗ;

Σε αυτή που διατηρεί σταθερά πάνω από τα 6 εκατομμύρια ευρώ τις ανείσπρακτες οφειλές;

Σε αυτή των συνεχών απευθείας αναθέσεων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με εκπτώσεις της τάξης του 1% και 2%;

Ή μήπως σε αυτή που πριν από έναν χρόνο επέβαλε αύξηση 60% στα τέλη άρδευσης και σήμερα εμφανίζει ως «κοινωνική πολιτική» τη μερική υποχώρηση από τη δική της λανθασμένη απόφαση;

Η αλήθεια είναι ότι η διοίκηση δεν οδηγήθηκε σε αυτή τη μείωση από κάποιον ολοκληρωμένο οικονομικοτεχνικό σχεδιασμό, αλλά από τη δικαιολογημένη δυσαρέσκεια και τις έντονες αντιδράσεις των αγροτών, που πέραν των άλλων προβλημάτων – με κυρίαρχο αυτό των πλημμυρισμένων Τεναγών -, βρέθηκαν  αντιμέτωποι  και με τις υπέρογκες χρεώσεις της άρδευσης.

Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα: Εδώ και 12 χρόνια δεν υπήρξε σοβαρός σχεδιασμός για την εύρυθμη λειτουργία και την εξυγίανση της ΔΕΥΑΑ Παγγαίου.

Ούτε και όταν πριν ένα χρόνο αποφασίστηκε η αύξηση του 60% στα τέλη άρδευσης, ούτε και σήμερα που αποφασίστηκε η μείωσή τους κατά 20%.

Οι αποφάσεις λαμβάνονται αποσπασματικά, υπό την πίεση των εξελίξεων και όχι στο πλαίσιο μιας συνεκτικής στρατηγικής για το μέλλον της ΔΕΥΑΑΠ και του πρωτογενούς τομέα.

Οι αγρότες και οι δημότες δεν έχουν ανάγκη από επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και πανηγυρισμούς.

Έχουν ανάγκη από μια ΔΕΥΑΑΠ οικονομικά υγιή, με σχέδιο, διαφάνεια και υπεύθυνη διοίκηση.

Γιατί τα δελτία τύπου μπορεί να γράφουν ό,τι θέλουν. Τα χρέη όμως δεν διαγράφονται με ανακοινώσεις.

Δελτίο τύπου

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en