Αναφορές από Νίκο Παναγιωτόπουλο, Χαρά Κεφαλίδου για την επιστολή των κτηνοτροφικών συλλόγων ΑΜ-Θ
Μέσω δύο ξεχωριστών ερωτήσεων τόσο ο βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ Νίκος Παναγιωτόπουλος όσο και η βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου ρωτούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη αναφορικά με την επιστολή των κτηνοτροφικών συλλόγων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Η αναφορά του Νίκου Παναγιωτόπουλου
“Το αίτημα των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΑΜΘ) να αποδεσμευτεί πλήρως η πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης και των πληρωμών που έπονται αυτής, από κάθε κατάσχεση, έθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Καβάλας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της ΝΔ, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, καταθέτοντας σχετική Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη. Ο κ. Παναγιωτόπουλος κατέθεσε στη Βουλή την από 22/10/2018 σχετική επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων (ΑΜΘ) προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης &; Τροφίμων και το Υπουργείο Οικονομικών με θέμα «Δέσμευση και κατάσχεση άμεσων ενισχύσεων» -στην οποία εκφράζουν τον έντονο φόβο και ανησυχία ότι εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, κυρίως εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και αποφάσεων, μεγάλο ποσοστό των κτηνοτρόφων, λόγω χρεών και οφειλών προς το Δημόσιο, δεν θα καταφέρουν να εισπράξουν τα χρήματα τις ενίσχυσης – και ζητά να πληροφορηθεί για τις προθέσεις του αρμόδιου Υπουργείου αναφορικά με το εν λόγω αίτημα.”
Η αναφορά της Χαράς Κεφαλίδου
“Σας υποβάλλω επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΜΘ), την οποία μάλιστα απευθύνουν και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, όπου παρουσιάζουν τα σοβαρά προβλήματα που πλήττουν καίρια τον πρωτογενή τομέα. Μετά τα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει στον κτηνοτροφικό κλάδο το ζήτημα του χάρτη των εξισωτικών αποζημιώσεων (σχετική Αναφορά σας έχω καταθέσει ήδη από 12 Οκτωβρίου 2018), από τον οποίο εξαιρούνται πολλές περιοχές της Δράμας, οι κτηνοτρόφοι με την επιστολή τους θέτουν σειρά άλλων θεμάτων, όπως είναι, το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, η συμπίεση του περιθωρίου κέρδους και το ακατάσχετο της βασικής ενίσχυσης κτηνοτρόφων και γεωργών. Μάλιστα σύμφωνα με τους Κτηνοτρόφους της Δράμας με την πρόσφατη εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων είναι μεγάλος ο αριθμός των κτηνοτρόφων που οφείλει αλλά δεν μπορεί να πληρώσει τους αναλογούντες φόρους, καθώς σε αυτούς προστίθενται σειρά εισφορών (π.χ. ΟΓΑ, ΕΛΓΑ κλπ), με ορατό τον κίνδυνο των κατασχέσεων. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν, μεταξύ άλλων, την άμεση εφαρμογή του μέτρου του σωρευτικού ακατάσχετου των 15.000 Ευρώ, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα, και την αποδέσμευση της πληρωμής του 70% της βασικής ενίσχυσης, όπως και οι πληρωμές που έπονται αυτής από κάθε κατάσχεση. Παρακαλώ όπως επιληφθείτε του ζητήματος και μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.”