Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναφορές από Νίκο Παναγιωτόπουλο, Χαρά Κεφαλίδου για την επιστολή των κτηνοτροφικών συλλόγων ΑΜ-Θ

image_print

Μέσω δύο ξεχωριστών ερωτήσεων τόσο ο βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ Νίκος Παναγιωτόπουλος όσο και η βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου ρωτούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη αναφορικά με την επιστολή των κτηνοτροφικών συλλόγων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Η αναφορά του Νίκου Παναγιωτόπουλου

“Το αίτημα των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΑΜΘ) να αποδεσμευτεί πλήρως η πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης και των πληρωμών που έπονται αυτής, από κάθε κατάσχεση, έθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Καβάλας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της ΝΔ, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, καταθέτοντας σχετική Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη. Ο κ. Παναγιωτόπουλος κατέθεσε στη Βουλή την από 22/10/2018 σχετική επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων (ΑΜΘ) προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης &; Τροφίμων και το Υπουργείο Οικονομικών με θέμα «Δέσμευση και κατάσχεση άμεσων ενισχύσεων» -στην οποία εκφράζουν τον έντονο φόβο και ανησυχία ότι εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, κυρίως εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και αποφάσεων, μεγάλο ποσοστό των κτηνοτρόφων, λόγω χρεών και οφειλών προς το Δημόσιο, δεν θα καταφέρουν να εισπράξουν τα χρήματα τις ενίσχυσης – και ζητά να πληροφορηθεί για τις προθέσεις του αρμόδιου Υπουργείου αναφορικά με το εν λόγω αίτημα.”

Η αναφορά της Χαράς Κεφαλίδου

“Σας υποβάλλω επιστολή των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΜΘ), την οποία μάλιστα απευθύνουν και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, όπου παρουσιάζουν τα σοβαρά προβλήματα που πλήττουν καίρια τον πρωτογενή τομέα. Μετά τα τεράστια προβλήματα που έχει προκαλέσει στον κτηνοτροφικό κλάδο το ζήτημα του χάρτη των εξισωτικών αποζημιώσεων (σχετική Αναφορά σας έχω καταθέσει ήδη από 12 Οκτωβρίου 2018), από τον οποίο εξαιρούνται πολλές περιοχές της Δράμας, οι κτηνοτρόφοι με την επιστολή τους θέτουν σειρά άλλων θεμάτων, όπως είναι, το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, η συμπίεση του περιθωρίου κέρδους και το ακατάσχετο της βασικής ενίσχυσης κτηνοτρόφων και γεωργών. Μάλιστα σύμφωνα με τους Κτηνοτρόφους της Δράμας με την πρόσφατη εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων είναι μεγάλος ο αριθμός των κτηνοτρόφων που οφείλει αλλά δεν μπορεί να πληρώσει τους αναλογούντες φόρους, καθώς σε αυτούς προστίθενται σειρά εισφορών (π.χ. ΟΓΑ, ΕΛΓΑ κλπ), με ορατό τον κίνδυνο των κατασχέσεων. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν, μεταξύ άλλων, την άμεση εφαρμογή του μέτρου του σωρευτικού ακατάσχετου των 15.000 Ευρώ, προσαρμοσμένο στις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα, και την αποδέσμευση της πληρωμής του 70% της βασικής ενίσχυσης, όπως και οι πληρωμές που έπονται αυτής από κάθε κατάσχεση. Παρακαλώ όπως επιληφθείτε του ζητήματος και μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.”

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλκιδική: Ανάμεικτα τα μηνύματα για τον τουρισμό – Στόχος η επιμήκυνση της σεζόν

image_print

Με ανάμεικτα συναισθήματα εξελίσσεται η φετινή τουριστική περίοδος στη Χαλκιδική, καθώς, παρά τη σταθερή παρουσία επισκεπτών, οι επαγγελματίες του κλάδου καταγράφουν μειωμένη προσέλευση σε σχέση με τις προσδοκίες αλλά και με προηγούμενες χρονιές.

Η τουριστική κίνηση εμφανίζεται συγκρατημένη, με αρκετές επιχειρήσεις να κάνουν λόγο για χαμηλότερες πληρότητες και πιο περιορισμένη καταναλωτική δαπάνη από τους επισκέπτες. Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου, η οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, το αυξημένο κόστος των διακοπών και ο έντονος ανταγωνισμός από άλλους μεσογειακούς προορισμούς έχουν επηρεάσει τη φετινή εικόνα.

Παράλληλα, οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής συνεχίζουν να κυριαρχούν, γεγονός που δυσκολεύει τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων και δημιουργεί αβεβαιότητα για την πορεία της σεζόν.

Την ίδια ώρα, οι φορείς του τουρισμού εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η εικόνα μπορεί να βελτιωθεί τους επόμενους μήνες, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον στρατηγικό στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Στόχος είναι η προσέλκυση επισκεπτών και μετά τον Αύγουστο, με δράσεις που αναδεικνύουν τις φυσικές ομορφιές της Χαλκιδικής, τη γαστρονομία, τον πολιτισμό και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Οι επαγγελματίες εκτιμούν ότι η επιμήκυνση της σεζόν αποτελεί μονόδρομο για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, καθώς μπορεί να αυξήσει τα έσοδα των επιχειρήσεων, να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας και να περιορίσει την εξάρτηση του τουρισμού από τους δύο μήνες αιχμής του καλοκαιριού.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φουντώνουν οι υποψίες για κυκλώματα παράνομου εμπορίου ζώων στην Ελλάδα

image_print

Νέες διαστάσεις λαμβάνει το περιστατικό που αποκαλύφθηκε στην Πάτρα, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις εντείνονται οι υποψίες για τη δράση οργανωμένων κυκλωμάτων παράνομου εμπορίου ζώων με διασυνδέσεις στο εξωτερικό.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις αρμόδιες αρχές και στις φιλοζωικές οργανώσεις, οι οποίες επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί περιστατικά που εγείρουν ερωτήματα για τη διακίνηση ζώων από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να τηρούνται πάντα οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Οι έρευνες των αρμόδιων υπηρεσιών βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το συγκεκριμένο περιστατικό συνδέεται με ευρύτερο δίκτυο παράνομης διακίνησης ζώων ή αν πρόκειται για μεμονωμένη υπόθεση. Παράλληλα, εξετάζονται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και οι πιθανές διασυνδέσεις με πρόσωπα ή οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο.

Οι αρχές τονίζουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημα συμπεράσματα για την ύπαρξη οργανωμένου κυκλώματος στη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. Ωστόσο, η υπόθεση έχει αναζωπυρώσει τη δημόσια συζήτηση γύρω από την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων στις μετακινήσεις ζώων και την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία της ευζωίας τους.

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο… «μετακομίζει» στα Κήπια Καβάλας – Νέο κέρινο ομοίωμα στο μουσείο

image_print

Μία ακόμη σπουδαία προσωπικότητα του παγκόσμιου αθλητισμού προστέθηκε στη συλλογή του Μουσείου Κέρινων Ομοιωμάτων στα Κήπια Καβάλας. Ο λόγος για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, το κέρινο ομοίωμα του οποίου εκτίθεται πλέον στον χώρο, εμπλουτίζοντας τη μοναδική συλλογή του μουσείου.

Το νέο έκθεμα αποτυπώνει με εντυπωσιακή λεπτομέρεια τον Πορτογάλο σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να φωτογραφηθούν δίπλα σε έναν από τους κορυφαίους αθλητές όλων των εποχών.

Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στα Κήπια συνεχίζει να εμπλουτίζει τη συλλογή του με μορφές διεθνούς εμβέλειας από τον χώρο του αθλητισμού, της τέχνης και της πολιτικής, αποτελώντας έναν ξεχωριστό προορισμό για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en