Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αναβάλλεται το Euroworking Group | Δεν εκταμιεύεται η δόση

image_print

Δυσφορία για τη μη εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Αγώνας δρόμου για ισοδύναμα 3,5 δισ. ευρώ

Σε θρίλερ εξελίσσεται για την κυβέρνηση η εκταμίευση της δόσης ύψους 2 δισ. ευρώ. Το σημερινό Euroworking Group, το οποίο θα εξέταζε την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση προς τους δανειστές και που θα άνοιγε το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης, αναβλήθηκε.

Με δεδομένο ότι η Αθήνα έχει υλοποιήσει μόλις το ένα τρίτο των 49 δράσεων, οι θεσμοί, που βρίσκονται στην Αθήνα, δεν έχουν ολοκληρώσει την έκθεσή τους και το EWG δεν θα είχε αντικείμενο συζήτησης. Ωστόσο, η αναβολή του EWG όπως και η μη εκταμίευση της δόσης δεν βρήκε προ εκπλήξεως την κυβέρνηση. Για το κυβερνητικό επιτελείο είχε ως δεδομένου ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις, καθώς η διαπραγματεύσεις και η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβριο.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα που είχε σχεδιαστεί, πιθανές ανατροπές των επόμενων κρίσιμων ημερομηνιών, ενώ παραμένει άγνωστο πότε θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση για την Ελλάδα. 

 
Crash test με τους Θεσμούς
 
Πάντως, η έλευση των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα ενδεχομένως να επισπεύσει τις διαδικασίες ή να δρομολογήσει άλλες εξελίξεις. Το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη.
 
Ο κ. Τσακαλώτος θα έχει δύο συναντήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής τους στην Αθήνα.
 
Το πρωί μαζί με τον υπουργό Επικρατείας θα συζητήσουν με τους εκπροσώπους των δανειστών για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος και συγκεκριμένα για τις εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα μέτρα.
 
Το απόγευμα μαζί με τον κ. Τσακαλώτο θα είναι οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών, κ.κ. Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφων Αλεξιάδης και θα εξετασθούν με τους θεσμούς οι οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις και συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός του 2016 και οι αλλαγές στη φορολογία.
 
Ισοδύναμα για τρύπα έως και 3,5 δισ. ευρώ
 
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε κυνήγι ισοδύναμων, προκειμένου να αποφύγει σκληρότερα μέτρα, με τον λογαριασμό να φθάνει τα 3 – 3,5 δισ. ευρώ και τον χρόνο να πιέζει καθώς το κουαρτέτο των ελεγκτών – δανειστών βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και ζητά τήρηση των προαπαιτούμενων.
 
Ήδη ανακοινώθηκε ο ΦΠΑ τριών ταχυτήτων στην εκπαίδευση, ωστόσο η μείωση των συντελεστών στο 13% για τα σχολεία και στο 6% για τα φροντιστήρια ανοίγει μια νέα «τρύπα» της τάξης των 150 εκατ. ευρώ. 
 
Ακολουθεί το ασφαλιστικό, όπου ο Γιώργος Κατρούγκαλος προανήγγειλε το τέλος των επικουρικών συντάξεων και τη θέσπιση βασικής σύνταξης, στα 390 ευρώ και σειρά παίρνουν οι αγρότες.
 
Συγκεκριμένα, αναφορικά με την φορολόγηση των αγροτών, μένει να ξεκαθαριστεί αν θα αυξηθεί ο φόρος εισοδήματός τους από το 13% στο 20%. Για να μη συμβεί αυτό, απαιτούνται περίπου 100 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές.
 
Το κυβερνητικό επιτελείο μελετά μια σειρά από αντισταθμιστικά μέτρα, όπως την αυστηροποίηση του ορισμού του αγρότη, αφορολόγητο στις επιδοτήσεις, εκπτώσεις λόγω δαπανών και ειδικά φορολογικά κίνητρα για την πρώτη τριετία των νέων αγροτών.
 
Περι τα 200 εκατ. Ευρώ θα χαθούν από τη φορολόγηση των ενοικίων, καθώς μετά τις έντονες αντιδράσεις αποσύρθηκε η συγκεκριμένη διάταξη, ενώ για το ΕΚΑΣ το κονδύλι που απαιτείται υπολογίζεται σε 500 εκατ. ευρώ ετησίως.
Την ίδια στιγμή, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί το μέτρο για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, απαιτούνται περίπου 375 εκατ. ευρώ.
 
Είκοσι εκατ. ευρώ χρειάζονται για να καλυφθεί το κενό από το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία.

Και όλα αυτά όταν, έπειτα από τις αποφάσεις του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των μειώσεων στις συντάξεις, το ετήσιο κόστος για την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2012 ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ.

sofokleousin.gr

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Καβάλα: Άνοδος της θερμοκρασίας μετά τις 12 Ιουλίου

Καβάλα - Πρόγνωση καιρού και άνοδος θερμοκρασίας - 2026
image_print

Καβάλα: Άνοδος της θερμοκρασίας μετά τις 12 Ιουλίου

Σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπουν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία για την Καβάλα, σύμφωνα με την ανάλυση των μεσοπρόθεσμων προγνώσεων (ensemble) που παρουσίασε ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς. Μετά από μια σύντομη περίοδο δροσιάς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο υδράργυρος αναμένεται να ακολουθήσει ανοδική πορεία από τις 12 Ιουλίου και μετά, χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται, προς το παρόν, επεισόδιο καύσωνα για την περιοχή.

Η Καβάλα συγκαταλέγεται στις έξι πόλεις για τις οποίες παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία πρόγνωσης, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν πιο ήπιες θερμοκρασίες σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά δεδομένα, η θερμοκρασία στην Καβάλα θα σημειώσει αρχικά μικρή πτώση.

Γύρω στις 9 Ιουλίου, οι μέγιστες θερμοκρασίες αναμένεται να κινηθούν κοντά στους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου, προσφέροντας πιο ήπιες καιρικές συνθήκες σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Η μεταβολή αυτή χαρακτηρίζεται προσωρινή και συνδέεται με την πρόσκαιρη υποχώρηση των θερμών αερίων μαζών που επηρεάζουν τη χώρα.

Σταδιακή επιστροφή της ζέστης

Από τις 12 Ιουλίου και μετά, οι προγνώσεις δείχνουν σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας.

Οι μέσες εκτιμήσεις τοποθετούν τις μέγιστες τιμές στην Καβάλα στους 29 έως 30 βαθμούς Κελσίου, επίπεδα που θεωρούνται φυσιολογικά για την εποχή.

Παρά τη γενικότερη άνοδο της θερμοκρασίας, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η περιοχή της Καβάλας αναμένεται να επηρεαστεί λιγότερο σε σχέση με περισσότερο ηπειρωτικές περιοχές, όπως η Λάρισα, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Δεν διαφαίνεται καύσωνας

Ο Θοδωρής Κολυδάς σημειώνει ότι, αν και αρκετά προγνωστικά σενάρια συγκλίνουν προς υψηλότερες θερμοκρασίες μετά τα μέσα Ιουλίου, η αυξημένη διασπορά των μοντέλων δεν επιτρέπει ακόμη ασφαλή συμπεράσματα για την ένταση της θερμής εισβολής.

Για την Καβάλα, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν δείχνουν ενδείξεις έντονου κύματος καύσωνα, καθώς η θαλάσσια επίδραση συμβάλλει στη διατήρηση πιο ήπιων θερμοκρασιών σε σχέση με την ενδοχώρα.

Πιθανότητα βροχών στις αρχές της περιόδου

Όσον αφορά τα φαινόμενα, οι πιθανότητες για βροχές εντοπίζονται κυρίως γύρω στις 9 Ιουλίου.

Στη συνέχεια, αν και διατηρείται ένα υπόβαθρο ατμοσφαιρικής αστάθειας, δεν διαφαίνεται κάποια οργανωμένη περίοδος εκτεταμένων ή έντονων βροχοπτώσεων.

Οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι οι προβλέψεις για το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου θα γίνουν πιο αξιόπιστες όσο πλησιάζουν οι αντίστοιχες ημερομηνίες, καθώς τα προγνωστικά μοντέλα θα προσφέρουν σαφέστερη εικόνα για την εξέλιξη του καιρού.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κ. Μητσοτάκης: Σαφές μήνυμα για τα F-35 και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

image_print

Σαφές μήνυμα προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε κάθε απόφαση που αφορά τη Συμμαχία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ευαισθησίες όλων των κρατών-μελών, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή του τουρκικού casus belli.

«Μια Συμμαχία πρέπει να στηρίζεται στις σχέσεις καλής γειτονίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να αγνοείται το γεγονός ότι η Ελλάδα απειλείται με πόλεμο σε περίπτωση άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να σχολιάσει ευθέως τις πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την Τουρκία και τα F-35, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι η συνοχή της Συμμαχίας προϋποθέτει τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των συμμάχων.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται ήδη στις χώρες που έχουν επιτύχει τους στόχους του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες, επιβεβαιώνοντας, όπως είπε, τον ρόλο της ως αξιόπιστου και συνεπούς συμμάχου.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά στη Θέρμη

Θεσσαλονίκη - Φωτιά στη Θέρμη κοντά σε κατοικίες - 2026
image_print

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά στη Θέρμη

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης 7 Ιουλίου στη θέση Τριάδιο, στον δήμο Θέρμης Θεσσαλονίκης. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση και προκάλεσε άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής, καθώς το σημείο βρίσκεται κοντά σε κατοικίες.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα επίγειες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίες κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά πριν λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν 22 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχείρησαν άμεσα στο μέτωπο, δίνοντας προτεραιότητα στον περιορισμό της πυρκαγιάς και στην προστασία των κοντινών κατοικιών.

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο χωρίς να υπάρξουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές σε σπίτια.

Η φωτιά ξέσπασε σε περιοχή αυξημένου κινδύνου

Σύμφωνα με τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η περιοχή της Θεσσαλονίκης βρισκόταν στην κατηγορία κινδύνου 3.

Η συγκεκριμένη κατηγορία σημαίνει αυξημένη επικινδυνότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς, ιδιαίτερα σε σημεία με ξηρή βλάστηση και κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Παραμένουν σε επιφυλακή οι Αρχές

Παρότι η φωτιά στη Θέρμη τέθηκε υπό έλεγχο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Οι Αρχές υπενθυμίζουν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν εργασίες που μπορεί να προκαλέσουν σπινθήρες και να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική σε περίπτωση που αντιληφθούν καπνό ή φωτιά.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en