Quantcast
Connect with us

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ανάμεσα στις χώρες με τους λιγότερο εκπαιδευμένους νέους αγρότες η Ελλάδα

Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τους λιγότερο εκπαιδευμένους αγρότες της Ευρώπης, καθώς το 93,9% των αγροτών βασίζεται στην εμπειρία για να ολοκληρώσει τις αγροτικές δραστηριότητές του, ενώ μόνο το 5,5% έχει ολοκληρώσει κάποια βασική αγροτική εκπαίδευση. Μεγαλύτερη απογοήτευση, όμως, προκαλεί το γεγονός πως μόνο το 0,6% του αγροτικού πληθυσμού της Ελλάδας έχει πλήρη αγροτική κατάρτιση. Τα παραπάνω στοιχεία που έχουν εξαχθεί από τους Δείκτες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σκιαγραφούν μία εικόνα που η Ελλάδα θα πρέπει ν’ αλλάξει.

Ακόμα περισσότερο, όμως, θα έπρεπε να απασχολεί ως χώρα το γεγονός πως οι αγρότες κάτω των 35, η νέα γενιά αγροτών δηλαδή, παρουσιάζει πολύ μικρά ποσοστά ολοκληρωμένης αγροτικής κατάρτισης, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Συγκεκριμένα, μόνο το 1,9% των αγροτών κάτω των 35 έχει πλήρη αγροτική κατάρτιση, ενώ το 20,1% έχει βασική κατάρτιση και το 78% στηρίζεται μόνο στην πρακτική εμπειρία.

Η ΕΛΣΤΑΤ, θέλοντας να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι νέοι τη γνώση, πραγματοποίησε έρευνα για τη θέση των νέων στην αγορά εργασίας, και μία από τις ερωτήσεις ήταν:

«Σε ποιον βαθμό πιστεύετε ότι η εκπαίδευση που έχετε ολοκληρώσει σας βοηθά να αντιμετωπίσετε τα καθήκοντά σας στην τρέχουσα εργασία σας;».

Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία, καθώς κατατάσσουν τον αγροτικό τομέα, σε σχέση με τους υπόλοιπους επαγγελματικούς τομείς, ως τον κλάδο στον οποίο η εκπαίδευση συμβάλλει λιγότερο στην ολοκλήρωση των αγροτικών καθηκόντων.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στον πίνακα 2 και αφορούν αποκλειστικά τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα καταδεικνύουν μια σύγχυση των συμμετεχόντων, καθώς άλλες φορές εμφανίζεται η πρωτοβάθμια εκπαίδευση να συμβάλλει περισσότερο και άλλες φορές η δευτεροβάθμια. Όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το ποσοστό δεν είναι αρκετά μεγάλο πάντα σε σύγκριση με τη συμβολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στους άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Έρευνα

Σύμφωνα με την «ειδική έρευνα για τη θέση των νέων στην αγορά εργασίας – ad hoc module 2016», η οποία πραγματοποιήθηκε σε άτομα ηλικίας 15 έως 34 ετών, η εκπαίδευση βοηθά μόλις το 11,1% των συμμετεχόντων στην ολοκλήρωση των αγροτικών δραστηριοτήτων, ενώ το 35,6% απαντά πως η εκπαίδευση που έχουν λάβει δεν τους βοηθά καθόλου. Ο Χρήστος Γενιτσεφτσής, Πρόεδρος της Αγροτικής Σχολής Open Mellon A.E. τονίζει στην «ΥΧ»: «Οι ανάγκες για εκπαίδευση στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα συνήθως δεν είναι ρητές και δεν μπορούν να αναγνωριστούν από τους αγρότες, ενώ είναι αντιστρόφως ανάλογες με το εκπαιδευτικό τους επίπεδο».

 

 

Για να πραγματοποιηθεί, ωστόσο, μια σύγκριση καταγράφουμε και τα στοιχεία που αντιπροσωπεύουν τον βαθμό βοήθειας της εκπαίδευσης σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν πως ο κλάδος που η εκπαίδευση βοηθάει περισσότερο από όλους τους άλλους σε βαθμό 59,7% είναι αυτός της «Δημόσιας διοίκησης, υγείας, εκπαίδευσης και άλλων υπηρεσιών», όπως φαίνεται και στον πίνακα 1.

Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Αξίζει, όμως, να εξετάσουμε τα στοιχεία που αναζήτησε η «Ύπαιθρος Χώρα», μέσω της ΕΛΣΤΑΤ, αποκλειστικά για το επίπεδο εκπαίδευσης των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα και εργάζονται στον πρωτογενή τομέα, ώστε να γίνει αντιληπτό ποιο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης που, κατά τους ερωτηθέντες, συμβάλλει περισσότερο στην αγροτική τους εργασία.

Η συμβολή της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν φαίνεται να είναι μεγάλη στην αγροτική παραγωγή

Στον πίνακα 2 καταγράφεται ότι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση βοηθά σε μεγάλο βαθμό στις αγροτικές δραστηριότητες μόλις το 3,5% των συμμετεχόντων, ενώ ανεβαίνει στο 30,4% των ατόμων που απάντησαν πως η πρωτοβάθμια εκπαίδευση βοηθά σε κάποιον βαθμό. Επίσης, το 16,5% των συμμετεχόντων απάντησε πως η πρωτοβάθμια εκπαίδευση τους έχει βοηθήσει σε ελάχιστο βαθμό, ενώ η πλειοψηφία με 41,1% απάντησε πως η πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν βοηθά καθόλου στην ολοκλήρωση των αγροτικών δραστηριοτήτων.

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, συμβάλλει περισσότερο στις αγροτικές εργασίες. Συγκεκριμένα, το 10,3% απάντησε πως η ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βοηθά σε μεγάλο βαθμό, ενώ το 21,1% απάντησε πως βοηθά σε κάποιον βαθμό. Στην τρίτη κατηγορία, το 28% των συμμετεχόντων θεωρεί πως η δευτεροβάθμια εκπαίδευση βοηθά σε ελάχιστο βαθμό. Τέλος, το 35,1% υποστηρίζει πως η δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν βοηθά καθόλου στην ολοκλήρωση των αγροτικών εργασιών.

Τριτοβάθμια εκπαίδευση

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι εκείνη που βοηθά περισσότερο τους αγρότες στην εργασία τους, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, χωρίς όμως τα στοιχεία να είναι ικανοποιητικά σε σχέση με τους υπόλοιπους επαγγελματικούς κλάδους που παρουσιάζονται στον πίνακα 1. Ωστόσο, θα πρέπει ν’ αναφέρουμε πως η έρευνα δεν διευκρινίζει αν η τριτοβάθμια εκπαίδευση που έχουν ολοκληρώσει οι συμμετέχοντες σχετίζεται άμεσα με τον πρωτογενή τομέα ή με κάποιον άλλον επαγγελματικό κλάδο. Συγκεκριμένα, το 22,8% των ερωτηθέντων απάντησε πως η τριτοβάθμια εκπαίδευση τους βοηθά σε μεγάλο βαθμό να ανταποκριθούν στις ανάγκες του αγροτικού τομέα. Το 20,9% υποστηρίζει πως τους βοηθά σε κάποιον βαθμό, ενώ το 16,8% θεωρεί πως η τριτοβάθμια εκπαίδευση βοηθά σε ελάχιστο βαθμό. Τέλος, το ποσοστό που πιστεύει πως η τριτοβάθμια δεν συμβάλλει καθόλου στις αγροτικές εργασίες είναι το 32,1% πολύ κοντά σε εκείνο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 

 

Ο πρώην υπουργός ΑΑΤ και ακαδημαϊκός διευθυντής του Perrotis College, Αθανάσιος Τσαυτάρης, σχολιάζοντας τα στοιχεία για την τριτοβάθμια εκπαίδευση εξηγεί στην «ΥΧ» τους λόγους για τους οποίους μπορεί κάποιος ακόμα και αν έχει ως γνωστικό αντικείμενο των σπουδών του τον πρωτογενή τομέα, να απαντήσει αρνητικά. «Οι σπουδές στα πρώτα 2-3 επίπεδα της εκπαίδευσης εξακολουθούν να είναι τελείως θεωρητικές. Οι σπουδαστές, εθισμένοι στη θεωρία, ιδιαίτερα στις βασικές επιστήμες της Φυσικής, της Χημείας, των Μαθηματικών κ.ά. αφιερώνουν ελάχιστο χρόνο στις εφαρμογές αυτών των γνώσεων στην πράξη. Αλλά ακόμα και αν γίνεται αυτό, η εφαρμογή στην πράξη ποτέ δεν φτάνει και στη γεωργική πράξη. Μαθαίνουν πολλά για την ύλη, την ενέργεια κ.ά., ποτέ, όμως, αυτές οι γνώσεις, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, δεν συνδέονται πρακτικά με τις εφαρμογές της στην αντλία και το αρδευτικό νερό, τον κινητήρα και τη μίζα του τρακτέρ, τη ζημιά από τον παγετό, την αντοχή του πλαστικού θερμοκηπίου, τη γεωθερμία.

Σημαντικό ρόλο παίζουν, επίσης, οι αργόσυρτοι ρυθμοί εξέλιξης των εκπαιδευτικών διεργασιών, των διδακτικών βιβλίων, εργαστηρίων κ.ά. σε συνάρτηση με την ταχύτατη πλέον εξέλιξη της επιστήμης και των εφαρμογών της στην πράξη, την εισαγωγή νέων πεδίων όπως η πληροφορική, οι ψηφιακές τεχνολογίες, οι αυτοματισμοί, τώρα η γονιδιωματική, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας κ.ά. διευρύνουν ακόμη περισσότερο το χάσμα. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν εισάγονται από το εξωτερικό έτοιμες νέες τεχνολογίες, ταχύτατες εξελίξεις και πρόοδοι που δεν προλαβαίνουν να φτάσουν ακόμη και στους εκπαιδευτές των παιδιών.

Τέλος, η γεωργική παραγωγική διαδικασία, ιδιαίτερα στα σημερινά της επίπεδα, μεγέθη, πολυπλοκότητα και απαιτήσεις, καθίσταται πλήρως ως επιχειρηματική δραστηριότητα. Δυστυχώς, γι’ αυτήν τη νέα διάσταση οι νέοι παίρνουν από ελάχιστη έως καθόλου γνώση και εφόδια».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», Αθανάσιος Βλάχος, σχολιάζοντας τα στοιχεία, τονίζει στην «ΥΧ» πως «οι περισσότεροι νέοι νοούν ως εκπαίδευση τη γενική παιδεία, ενώ θεωρούν ότι η ενασχόληση με τα αγροτικά επαγγέλματα είθισται να γίνεται με εμπειρική μεταβίβαση δεξιοτήτων από γενιά σε γενιά».

Αλλαγή κατεύθυνσης

Τους τρόπους με τους οποίους η εκπαίδευση θα συμβάλλει περισσότερο στην ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα, δίνοντας την ευκαιρία σε ανθρώπους να ενισχύσουν την αγροτική τους εργασία με γνώσεις ακόμα και από τα πρώτα επίπεδα του σχολείου, αναφέρει ο Χ. Γενιτσεφτσής: «Απαιτείται σημαντική στροφή στη δημιουργία αγροτικών νηπιαγωγείων/ δημοτικών σχολείων και, φυσικά, αγροτικών γυμνασίων και λυκείων, με την παράλληλη ενίσχυση των Τεχνικών Σχολών και των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης».

ypaithros

Click to comment

Απάντηση

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ | Πληρωμές 780 εκατ. ευρώ χθες και σήμερα στους δικαιούχους

Χθες Μεγάλη Δευτέρα και σήμερα Μεγάλη Τρίτη πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων του ΟΠΕΚΕΠΕ πόσο ενισχύσεων που ξεπερνά συνολικά τα 780 εκ. ευρώ και που αφορούν σε Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, Οικολογικά Σχήματα, Βασική ενίσχυση, νεοεισερχόμενοι αγρότες και αναδιανεμητική ενίσχυση 2023, ξεπερνώντας κατά πολύ και τις αρχικές εξαγγελίες των 700 εκ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

«Η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, των Γενικών Διευθύνσεων του ΥΠΑΑΤ καθώς και της Διαχειριστικής Αρχής, για την πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος γίνεται πράξη, διαψεύδοντας όλους όσους μιλούσαν για πληρωμές μετά το Πάσχα υλοποιώντας στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας στους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα.

Με γνώμονα την διαφάνεια την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών ακολουθούν διευκρινιστικές οδηγίες για τους δικαιούχους.

Αναφορικά με τη χορήγηση συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα καθεστώτα συνδεδεμένων ενισχύσεων για τις καλλιέργειες βρώσιμων οσπρίων, κτηνοτροφικών ψυχανθών, αραβόσιτου, μήλων, σανοδικών ψυχανθών, σπόρων σπορά και με δεδομένο τη μη εμπρόθεσμη καταχώρηση στην εφαρμογή στο προβλεπόμενο διάστημα καταχώρησης ποσοτήτων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνει τους συγκεκριμένους δικαιούχους ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και επειδή ακριβώς αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, θα δώσει τη δυνατότητα σε φορείς και παραγωγούς τις επόμενες ημέρες, να προβούν σε τυχόν διορθωτικές ενέργειες και καταχωρήσεις προκειμένου το συντομότερο να προβούμε σε συμπληρωματικές πληρωμές προς όσους τις δικαιούνται.

Αναφορικά με τη συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια σπόρων προς σπορά και καθώς δεν υπάρχουν πορίσματα ΕΛΓΑ, οι περιπτώσεις που είχαν πληγεί λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων θα αντιμετωπιστούν με αιτήματα ανωτέρας βίας στις αρμόδιες περιφερειακές διευθύνσεις του Οργανισμού για να συμπεριληφθούν σε επόμενη συμπληρωματική πληρωμή.

Δεδομένου ότι εφέτος είναι η πρώτη χρονιά υλοποίησης της ΣΣ ΚΑΠ και πρώτη χρονιά εφαρμογής των νέων όρων επιλεξιμότητας για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και των Γενικών Διευθύνσεων Γεωργίας και Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, αξιολόγησαν ορισμένα ευρήματα της πληρωμής που χρήζουν άμεσης περαιτέρω εξέτασης και ελέγχου.

Σημειώνεται ότι όσα αναφέρονται στο ΣΣ ΚΑΠ είναι αδύνατον να αλλάξουν ή να τροποποιηθούν τη δεδομένη χρονική στιγμή και αποτέλεσαν τις βασικές αρχές κατανομής των πόρων.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των ετών 2022 και 2023 είναι ότι σε πολλές από τις ενισχύσεις έχουν αλλάξει οι όροι επιλεξιμότητας και τα ύψη των ενισχύσεων, ακολουθώντας αυτά που αναγράφοντα στο ΣΣ της ΚΑΠ.

Διαφορές εντοπίζονται, επίσης, και στην απαίτηση παραδόσεων σε όλα τα καθεστώτα. Επί παραδείγματι το 2022 δεν υπήρχε απαίτηση παραδόσεων στα ψυχανθή αλλά και σε άλλους όρους όπως π.χ. για τα μήλα που προαναφέρθηκε. Παρ’ όλα αυτά στο πλαίσιο της εξυγίανσης του Οργανισμού και ορθής και διαφανούς λειτουργίας του με στόχο την πιο δίκαιη καταβολή ενισχύσεων, όλα τα παραπάνω ζητήματα θα επανεξετασθούν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πληρωμών.

Σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, ελέγχονται όλες εκείνες οι περιπτώσεις που κρατούσαν σε ομηρία πάνω από 16.500 παραγωγούς και για τις περιπτώσεις που δεν προκύπτουν ευρήματα προχωρούν οι διαδικασίες πληρωμής. Ήδη για το 2023 εξ αυτών πληρώνονται 6.850 δικαιούχοι που ελέγχθησανκαι δεν προέκυψαν ευρήματα. Για τις περιπτώσεις που υπήρξαν ευρήματα θα ακολουθηθεί η διαδικασία των κυρώσεων, όπως προβλέπεται από το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις όπου παραγωγοί είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για μη καταβολή των ενισχύσεών τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και δικαιώθηκαν καθώς και για 2.480 υποθέσεις που εκκρεμούν από το 2014».

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης | Έρχεται νέο πρόγραμμα για μεταποίηση αγροτικών προϊόντων | Έως 65% επιδότηση

Προδημοσιεύθηκε το πρόγραμμα «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση/ εμπορία και-/ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων», από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το νέο πρόγραμμα θα επιδοτεί επενδύσεις στον κλάδο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων έως και 65% και αναμένεται να ξεκινήσει μετά το Πάσχα.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι υφιστάμενες αλλά και νέες επιχειρήσεις (μικρές, μεσαίες, μεγάλες).

Budget

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός ξεκινά από 400 χιλ. ευρώ και φτάνει έως και τα 5 εκατ. ευρώ.

Το ποσοστό της επιδότησης κυμαίνεται από 40% έως 65%.

Τομείς δραστηριότητας

Εταιρείες οι οποίες μεταποιούν/επεξεργάζονται ως πρώτη ύλη γεωργικά προϊόντα. Η πρώτη ύλη και τα τελικά προϊόντα ανήκουν σε τομείς όπως:

  • Κρέας (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοιρινά,
  • πουλερικά, κουνέλια)
  • Γάλα
  • Αυγά
  • Μέλι
  • Ζωοτροφές
  • Δημητριακά
  • Ελαιούχα Προϊόντα
  • Οπωροκηπευτικά
  • Οίνος
  • Ξύδι
  • Άνθη
  • Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά
  • Σπόροι & Πολλαπλασιαστικό Υλικό

Εξοικονόμηση ενέργειας

Ειδικότερα, το ποσοστό της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 10% αν υπάρχουν επενδυτικές δαπάνες που στοχεύουν ενδεικτικά σε:

  • μείωση της κατανάλωσης ενέργειας
  • μείωση της κατανάλωσης ύδατος,
  • εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου
  • μείωση της χρήσης αποβλήτων

Επιλέξιμες δαπάνες

Προμήθεια για:

  • φορτηγά – σιλό μεταφοράς,
  • ισοθερμικά βυτία για μεταφορά γάλακτος,
  • βυτιοφόρα αυτοκίνητα μεταφοράς,
  • αυτοκίνητα ψυγεία,
  • ανυψωτικά, κλπ.

Επίσης, επιδοτείται η προμήθεια, μεταφορά και εγκατάσταση:

  • μηχανολογικού εξοπλισμού μεταποίησης, συσκευασίας και ψύξης
  • εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές
  • εξοπλισμού επεξεργασίας αποβλήτων (υπό προϋποθέσεις)
  • εξοπλισμού γραφείων (π.χ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συστήματα ασφαλείας εγκαταστάσεων, συστήματα
  • πυροπροστασίας κ.α)

Κριτήρια επιλεξιμότητας

Είναι επιλέξιμες για ενίσχυση αιτήσεις στήριξης:

  • που υποβάλλονται από μη προβληματικές επιχειρήσεις
  • που υποβάλλονται από φορείς για τους οποίους δεν έχει εκδοθεί απόφαση καταλογισμού για παραβάσεις των υποχρεώσεων που απορρέουν από την ένταξή τους σε προηγούμενα προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα ή μη και δεν έχει προσκομισθεί απόδειξη πληρωμής του καταλογισθέντος ποσού
  • που αφορούν σε βιώσιμες επενδύσεις
  • που αφορούν σε επενδύσεις σε επίπεδο χονδρικού εμπορίου
  • που αφορούν σε επενδύσεις που δεν έχουν περατωθεί φυσικά ή δεν έχουν υλοποιηθεί πλήρως πριν την υποβολή τους ανεξάρτητα αν όλες οι πληρωμές έχουν γίνει από το δικαιούχο
  • που αφορούν σε μεταποίηση μη γενετικά τροποποιημένων προϊόντων (εκτός ζωοτροφών)
  • που υποβάλλονται από δικαιούχους του Υπομέτρου 4.2 του Μέτρου 4 του ΠΑΑ 2014-2020 υπό την προϋπόθεση ότι κατά την ημερομηνία οριστικοποίησης της αίτησης στήριξης στο ΟΠΣΚΕ θα έχει ολοκληρωθεί το εγκεκριμένο επιλέξιμο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο της αίτησης στήριξης που υλοποίησε ο δικαιούχος στο πλαίσιο του Υπομέτρου 4.2 και θα έχει οριστικοποιηθεί στο ΠΣΚΕ το αίτημα ελέγχου για την καταβολή της τελικής δόσης της εγκεκριμένης Δημόσιας Ενίσχυσης.

Πηγή: newsbeast.gr

Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη | Οι παροχές που περιλαμβάνει

Από σήμερα και έως το Σεπτέμβριο θα είναι ενεργοποιημένη η «Κάρτα του Αγρότη» όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θα διατεθεί στους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους), δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, εφόσον το επιθυμούν, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα που τηρεί τον λογαριασμό του.

Επίσης, μέσω της «Κάρτας του Αγρότη» παρέχεται στον δικαιούχο η δυνατότητα να κάνει αγορές από επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονται στις κατηγορίες αυτών που εμπορεύονται προϊόντα τα οποία σχετίζονται με την κάλυψη των γεωργικών αναγκών των παραγωγών (αγροεφόδια αναλώσιμα, όπως σπόροι, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, κτηνιατρικά φάρμακα, πρόσθετα ζωοτροφών, καύσιμα κίνησης ελκυστήρων, αγροτικό ρεύμα, ανταλλακτικά – συνεργείο αγροτικών μηχανημάτων), αλλά και να εξοφλεί οφειλές του σε πιστοποιημένους φορείς υποβολής Δήλωσης Ενιαίας Ενίσχυσης.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en