Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Αγιασμός με μισό διδακτικό προσωπικό σε πολλά σχολεία

image_print

Τραγικές οι ελλείψεις

Κενά σε βασικά μαθήματα έως και τον Δεκέμβριο

Ίσως η δυσκολότερη χρονιάς θα είναι η φετινή για τα ελληνικά σχολεία, με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» που επικαλείται στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, «θα υπάρξουν σχολεία, ιδιαίτερα σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές, που θα κάνουν αγιασμό με το μισό διδακτικό προσωπικό και καθώς οι προσλήψεις γίνονται τμηματικά, ακόμη και τον Δεκέμβριο θα έχουμε κενά σε βασικά μαθήματα». 

Ενώ οι εκτιμήσεις μιλούν για 25.000 κενά σε όλα τα σχολεία, η προθεσμία ολοκλήρωσης υποβολής των αιτήσεων για πρόσληψη αναπληρωτών θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή θα γίνει ο αγιασμός. Παράλληλα, τα κονδύλια επαρκούν μόλις για 13.000 προσλήψεις. Για τα υπόλοιπα κενά, σύμφωνα με την «Καθημερινή»  η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα συναντηθεί σήμερα με τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη για να ζητήσει επιπλέον πιστώσεις.

Μάλιστα, χθες στο υπουργείο υπήρξε οξύτατη αντιπαράθεση ανάμεσα στην υπηρεσιακή υπουργό Φρόσω Κιάου και τον γ.γ. Δημήτρη Χασάπη, ο οποίος φέρεται να απείλησε με παραίτηση. Η κόντρα αφορούσε την πρόταση του κ. Χασάπη για επιστροφή στην Ελλάδα των 997 αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Στην Ελλάδα οι 997 θα καλύψουν κενά. Την ίδια στιγμή θεωρείται βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν πολύ λιγότερα ολοήμερα σχολεία συγκριτικά με το 2014-15. Πέρυσι στα ολοήμερα διευρυμένου ωραρίου φοίτησαν περίπου 340.000 μαθητές.

Ειδικότερα, ο πανικός του υπουργείου Παιδείας διαψεύδει όσους υποστηρίζουν ότι οι ελλείψεις εκπαιδευτικών είναι μόλις 16.000. Άλλωστε, οι αριθμοί δείχνουν άλλα. Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση διορίστηκαν πέρυσι 12.061 αναπληρωτές. Οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων είναι 1.159. Αρα, οι ελλείψεις είναι 13.220. Αντίστοιχα, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση διορίστηκαν πέρυσι 5.444 αναπληρωτές και οι συνταξιοδοτήσεις φέτος είναι 1.527. Αρα, δημιουργούνται 6.971 ελλείψεις, στις οποίες εάν προστεθούν οι 13.220 της πρωτοβάθμιας, φθάνουμε στις 20.191. Ωστόσο, το 2014-15 δεν έγιναν διορισμοί μονίμων και άρα τα κενά από την προηγούμενη χρονιά παραμένουν. Αν προστεθούν τα νέα κενά για το 2015-16 (από ασθένειες κ.ά.), ο αριθμός των ελλείψεων θα εκτιναχθεί στις 25.000. Ωστόσο, έως τώρα έχουν εξασφαλισθεί πιστώσεις για την πρόσληψη περίπου 13.000 αναπληρωτών και στις δύο βαθμίδες.

protothema.gr

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Κύμα καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη: Σε συναγερμό Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία

Υψηλές θερμοκρασίες και συνθήκες καύσωνα σε ευρωπαϊκή πόλη
image_print

Ένα ακόμη ισχυρό κύμα καύσωνα πλήττει μεγάλο μέρος της Ευρώπης, με τις υψηλές θερμοκρασίες να επηρεάζουν εκατομμύρια πολίτες και τις αρχές σε αρκετές χώρες να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Η αίσθηση ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν πλέον τη «νέα κανονικότητα» ενισχύεται, καθώς οι διαδοχικοί καύσωνες γίνονται ολοένα και συχνότεροι τα τελευταία χρόνια

.

Η Γαλλία εξαντλημένη από τα συνεχή κύματα ζέστης

Η Γαλλία έχει ήδη βιώσει τρία διαδοχικά κύματα καύσωνα, με τις υψηλές θερμοκρασίες να δοκιμάζουν τις αντοχές των πολιτών και των υποδομών.

Οι παρατεταμένες περίοδοι έντονης ζέστης έχουν αυξήσει τις πιέσεις στα συστήματα υγείας και στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η διάρκεια και η ένταση των καυσώνων ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Συναγερμός σε Ισπανία, Ιταλία και Μάλτα

Στην Ισπανία, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο υδράργυρος ενδέχεται να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, αρκετές πόλεις της Ιταλίας, αλλά και η Μάλτα, βρίσκονται ήδη στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για καύσωνα, με τις αρχές να καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας.

Υψηλές θερμοκρασίες και στην Ελλάδα

Σε τροχιά καύσωνα βρίσκεται και η Ελλάδα, όπου οι θερμοκρασίες έχουν ήδη φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

Το Σάββατο καταγράφηκαν τιμές άνω των 38 και 39 βαθμών, ενώ οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι το κύμα ζέστης θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες, με κορύφωση την Τρίτη.

Η κλιματική κρίση αλλάζει τα ευρωπαϊκά καλοκαίρια

Οι επαναλαμβανόμενοι καύσωνες αναδεικνύουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, με τα καλοκαίρια στην Ευρώπη να χαρακτηρίζονται πλέον από μεγαλύτερη διάρκεια, υψηλότερες θερμοκρασίες και αυξημένους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, την αγροτική παραγωγή και τα φυσικά οικοσυστήματα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες αποτελεί πλέον βασική πρόκληση για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, καθώς τα ακραία θερμικά επεισόδια αναμένεται να γίνουν συχνότερα τα επόμενα χρόνια.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

ΗΠΑ – Ιράν: Κλιμακώνεται η σύγκρουση μετά τον θάνατο Αμερικανών στρατιωτών

Στρατιωτικές επιχειρήσεις και αυξημένη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στη Μέση Ανατολή
image_print

Η σύγκρουση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν εισέρχεται σε νέα φάση κλιμάκωσης, καθώς οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, εντείνοντας τις ανησυχίες για έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τον θάνατο δύο Αμερικανών στρατιωτικών σε πυραυλική επίθεση εναντίον αμερικανικής βάσης στην Ιορδανία, ενώ σύμφωνα με αμερικανικές ανακοινώσεις ένας ακόμη στρατιώτης εξακολουθεί να αγνοείται.

Νέα αμερικανικά πλήγματα και ιρανική απάντηση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών, στοχεύοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αντιαεροπορικά συστήματα και υποδομές που, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, συνδέονται με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης.

Από την πλευρά του, το Ιράν ανακοίνωσε ότι δέχθηκε επιθέσεις σε περιοχές στρατηγικής σημασίας, μεταξύ των οποίων η Μπαντάρ Αμπάς, η Σιρίκ, το νησί Κεσμ και ο υπό κατασκευή πυρηνικός σταθμός στο Νταρχοβίν.

Παράλληλα, η Τεχεράνη προχώρησε σε νέα πλήγματα εναντίον στόχων στο Κουβέιτ, ενώ σύμφωνα με τις αρχές της χώρας επλήγησαν πετρελαϊκές και ενεργειακές εγκαταστάσεις.

Αυξανόμενη ανησυχία στον Περσικό Κόλπο

Οι εξελίξεις προκαλούν έντονη ανησυχία στα κράτη του Κόλπου, καθώς η ένταση επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια της περιοχής και τη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί για τα Στενά του Ορμούζ, από όπου διέρχεται σημαντικό μέρος της παγκόσμιας διακίνησης πετρελαίου. Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, η κυκλοφορία πλοίων έχει περιοριστεί αισθητά, ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι δύο πλοία ενεπλάκησαν σε περιστατικό κατά τη διέλευσή τους από την περιοχή.

Διπλωματικές προσπάθειες χωρίς αποτέλεσμα

Την ίδια ώρα, οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης μέσω διπλωματικών επαφών εμφανίζονται να έχουν περιορισμένα αποτελέσματα.

Περιφερειακές πρωτοβουλίες από χώρες όπως το Κατάρ και το Πακιστάν δεν έχουν μέχρι στιγμής οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου, ενώ η συνεχιζόμενη ανταλλαγή πληγμάτων απομακρύνει το ενδεχόμενο άμεσης εκεχειρίας.

Ανησυχία για επέκταση της σύγκρουσης

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διαμηνύει ότι θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ενώ το Ιράν προειδοποιεί ότι ενδεχόμενα νέα πλήγματα σε κρίσιμες υποδομές θα προκαλέσουν αντίποινα εναντίον αμερικανικών συμφερόντων και χωρών που φιλοξενούν στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ.

Οι τελευταίες εξελίξεις εντείνουν τους φόβους της διεθνούς κοινότητας για περαιτέρω επέκταση της σύγκρουσης, με πιθανές επιπτώσεις τόσο στην ασφάλεια της Μέσης Ανατολής όσο και στις διεθνείς αγορές ενέργειας.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Πως βλέπουν οι πολίτες την δημιουργία νέων κομμάτων;

image_print

Η συζήτηση γύρω από τη δημιουργία νέων πολιτικών κομμάτων παραμένει έντονη, με τις απόψεις των πολιτών να ποικίλλουν.

Για αρκετούς, η εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών αποτελεί μια ευκαιρία ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού και έκφρασης διαφορετικών προτάσεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου αρκετοί δηλώνουν απογοητευμένοι από τα υπάρχοντα κόμματα.

Άλλοι, ωστόσο, εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, εκφράζοντας την άποψη ότι η δημιουργία νέων κομμάτων από μόνη της δεν αρκεί για να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές. Όπως υποστηρίζουν, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η αξιοπιστία των προσώπων, η σαφήνεια των προγραμμάτων και η δυνατότητα υλοποίησης των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται.

Δεν λείπουν και εκείνοι που θεωρούν ότι η πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνικού μπορεί να δυσκολέψει τη διαμόρφωση σταθερών κυβερνήσεων και να δημιουργήσει μεγαλύτερη αβεβαιότητα. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί πολίτες εκτιμούν ότι ο πολιτικός ανταγωνισμός μπορεί να λειτουργήσει θετικά, ωθώντας όλα τα κόμματα να παρουσιάσουν πιο ουσιαστικές προτάσεις και να βρίσκονται πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η δημόσια συζήτηση γύρω από την ίδρυση νέων πολιτικών σχηματισμών συνεχίζεται, με τους πολίτες να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να αξιολογούν τις νέες πρωτοβουλίες με βάση τις θέσεις, τις προτάσεις και την αξιοπιστία τους.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en