Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έφοδος της ΑΑΔΕ σε χιλιάδες τραπεζικούς λογαριασμούς

image_print

Από “κόσκινο” εμβάσματα Ελλήνων σε πάνω από 70 χώρες και φορολογικούς παραδείσους, με στόχο τον εντοπισμό φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος.

Εαρινή επίθεση με μαζικούς ελέγχους σε χιλιάδες τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων σε πάνω από 70 χώρες και φορολογικούς παραδείσους εξαπολύει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Οι έλεγχοι ξεκινούν άμεσα, καθώς τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι συγκεκριμένες χώρες επεξεργάζονται ήδη από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και σύντομα αρχίζει η αποστολή των ειδοποιητηρίων ελέγχου.

Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2017 βρίσκονται στα χέρια του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ τα στοιχεία που απέστειλαν τα άλλα κράτη τα οποία συνεργάζονται στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για πληροφορίες που αφορούν σε:

– Ύψος καταθέσεων.

– Ύψος επενδύσεων σε άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

– Τόκους

– Μερίσματα

– Έσοδα από ορισμένα ασφαλιστικά προϊόντα

– Έσοδα από πωλήσεις χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων

– Ενοίκια

– Λοιπά έσοδα που προκύπτουν από παθητικά εισοδήματα

– Υπόλοιπα λογαριασμών αρχής και τέλους έτους

Στόχος της ΑΑΔΕ, αλλά και της Αρχής για την καταπολέμηση του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων Ελλήνων φορολογουμένων, η απόκρυψη κερδών, αλλά και τυχόν ύπαρξη στους λογαριασμούς τους κεφαλαίων με ύποπτη προέλευση.

Στην περίπτωση που εντοπιστεί ποσό το οποίο δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα ή φαντάζει ύποπτο στους ελεγκτές, θα ελέγχεται όλη η διαδρομή του, προκειμένου να εντοπιστεί η προέλευσή του.

Αξίζει να σημειωθούν δύο σημαντικοί παράμετροι:

Η πρώτη αφορά στο ότι μέσα στα εμβάσματα αναζητούνται κατά προτεραιότητα οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Novartis.

Η δεύτερη αφορά στην ταχεία ολοκλήρωση των ελέγχων δεδομένου, ότι στον ελεγκτικό μηχανισμό ασκείται πίεση από την παραγραφή των φορολογικών αδικημάτων, στην πενταετία, εάν πρόκειται για υποθέσεις χωρίς «συμπληρωματικά στοιχεία» και στην δεκαετία εάν υπάρχουν συμπληρωματικά στοιχεία, όπως είναι οι καταθέσεις στο εξωτερικό.

Το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών

Πρόκειται για το σύστημα της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών (CRS) αφορά καταθέσεις άνω των 250.000 ευρώ. Είναι μια παγκόσμια πλατφόρμα μέσω της οποίας ανταλλάσσονται πληροφορίες μεταξύ της χώρας προέλευσης εισοδημάτων ή περιουσιακών στοιχείων και της χώρας της φορολογικής κατοικίας.

Όλες οι πληροφορίες συνοδεύονται από αναλυτικά στοιχεία ταυτοποίησης του δηλωτέου προσώπου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ΑΦΜ, ημερομηνία και τόπος γέννησης) τον αριθμό του δηλωτέου λογαριασμού, στοιχεία ταυτοποίησης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, την αξία και το υπόλοιπο του λογαριασμού.

Τόσο για τους προϋπάρχοντες λογαριασμούς όσο και για τους νέους τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα προσδιορίσουν την κατοικία των προσώπων που μπορεί να γίνει με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες και, αν όχι, μέσω αυτοπιστοποίησης.

Ο κατάλογος των χωρών με τις οποίες ξεκίνησε η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, για τις κινήσεις των λογαριασμών που έγιναν το 2016, αλλά και πλέον η ροή πληροφόρησης θα είναι σε μόνιμη βάση είναι οι ακόλουθες: Ανγκουίλα, Αργεντινή, Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νήσοι Κάιμαν, Κολομβία, Φερόες Νήσοι, Γροιλανδία, Γκέρνζι, Ισλανδία, Ινδία, Νήσος του Μαν, Τζέρζι, Νότια Κορέα, Μεξικό, Μοντσεράτ, Κάτω Χώρες (σχετικά με τις νήσους Μποναίρ, Άγιος Ευστάθιος και Σάμπα), Νορβηγία, Σεϋχέλλες, Νότια Αφρική και Νήσοι Τερκ και Κάικος.

Επίσης, εντός του 2018 θα τεθεί σε ισχύ και αναμένεται αμφίδρομη παροχή πληροφοριών για επενδύσεις Ελλήνων στο εξωτερικό και αντίστροφα, για επενδύσεις ξένων υποκόων στην Ελλάδα είναι:

Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρούμπα, Αυστραλία, Μπαχρέιν, Μπαρμπάντος, Μπελίζε, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Κόστα Ρίκα, Νήσοι Κουκ, Κουρασάο, Γκάνα, Γρενάδα, Ινδονησία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κουβέιτ, Λίβανος, Μαλαισία, Νήσοι Μάρσαλ, Μαυρίκιος, Ναουρού, Νέα Ζηλανδία, Νιούε, Πακιστάν, Ρωσία, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαμόα, Σαουδική Αραβία, Σινγκαπούρη, Άγιος Μαρτίνος, Τουρκία, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ουρουγουάη.

Με την Αλβανία η Ελλάδα προτίθεται να θέσει σε ισχύ και να εφαρμόσει την πολυμερή συμφωνία αρμοδίων αρχών με πρώτη την ανταλλαγή πληροφοριών μετά από το 2018.

 sofokleousin.gr
DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Τέλος Ιουνίου με «βροχή» καταθέσεων – Συντάξεις, επιδόματα και βλέμμα στη ΔΕΘ

image_print

Ο Ιούνιος ολοκληρώνεται με θετικά νέα για χιλιάδες νοικοκυριά, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σημαντικές καταβολές χρημάτων σε συνταξιούχους και δικαιούχους κοινωνικών παροχών.

Συγκεκριμένα, μέσα στην τελευταία εβδομάδα του μήνα θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιουλίου, ενώ παράλληλα προχωρά και η πληρωμή των επιδομάτων στήριξης για οικογένειες με παιδιά. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ ανά παιδί που αφορά χιλιάδες οικογένειες σε ολόκληρη τη χώρα, ενισχύοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό ενόψει του καλοκαιριού.

Οι καταθέσεις αυτές αναμένεται να δώσουν σημαντική ανάσα σε νοικοκυριά που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις πιέσεις της ακρίβειας, ιδιαίτερα σε βασικά αγαθά, υπηρεσίες και κόστος στέγασης.

Την ίδια ώρα, στο πολιτικό πεδίο φαίνεται πως η συζήτηση για την οικονομία και τα εισοδήματα έχει ήδη αρχίσει να αποκτά έντονα προεκλογικά χαρακτηριστικά. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η «καρδιά» των επόμενων πολιτικών εξελίξεων θα χτυπήσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου παραδοσιακά ανακοινώνονται τα σημαντικότερα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

Στο επίκεντρο των προσδοκιών βρίσκονται οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς επανέρχεται στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού και της 13ης σύνταξης. Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, τα σενάρια και οι πολιτικές πιέσεις εντείνονται όσο πλησιάζει η ΔΕΘ, η οποία αναμένεται να αποτελέσει καθοριστικό σταθμό για τις οικονομικές εξαγγελίες των επόμενων μηνών.

DNews Widget
Continue Reading

ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Αλεξανδρούπολη: Δωρεάν διάθεση επεξεργασμένης ιλύος στους αγρότες από τη ΔΕΥΑΑ

Συνέντευξη Τύπου της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης για τη δωρεάν διάθεση επεξεργασμένης ιλύος στους αγρότες
image_print

Στη δωρεάν διάθεση επεξεργασμένης ιλύος για γεωργική χρήση προς τους παραγωγούς της περιοχής προχωρά η ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης, αξιοποιώντας τα παραγόμενα προϊόντα της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Αλεξανδρούπολης.

Η διάθεση θα πραγματοποιείται σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και ειδικότερα με τις διατάξεις της ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/41828/630/2023, κατόπιν των απαιτούμενων ελέγχων, αναλύσεων και αδειοδοτήσεων που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Η επεξεργασμένη ιλύς αποτελεί υλικό πλούσιο σε οργανική ουσία και θρεπτικά στοιχεία, το οποίο μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των εδαφικών χαρακτηριστικών, στη μείωση της χρήσης χημικών λιπασμάτων και στην προώθηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Το πλαίσιο και η διαδικασία αξιοποίησης των παραγόμενων προϊόντων της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, με τη συμμετοχή του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, του Προέδρου της ΔΕΥΑΑ Χαράλαμπου Μιχαηλίδη και του Προέδρου του ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου Κωνσταντίνου Κατσάνη.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης έγινε αναφορά στη νέα μονάδα ηλιακής ξήρανσης, η οποία αξιοποιεί τα λύματα της πόλης για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού προϊόντος, μέσα από διαδικασία κυκλικής οικονομίας.

Όπως επισημάνθηκε, τα στερεά υπολείμματα από τον βιολογικό καθαρισμό επεξεργάζονται και μετατρέπονται σε λίπασμα, το οποίο θα διατίθεται δωρεάν στους αγρότες της περιοχής, σε συνεργασία με τον ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου.

Η μονάδα, προϋπολογισμού περίπου 7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται να αποδώσει το πρώτο της προϊόν στις αρχές Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΑ, η λειτουργία της νέας μονάδας θα συμβάλει στη μείωση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες, στη μείωση της χρήσης χημικών λιπασμάτων και στην ενίσχυση της βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ, Χαράλαμπος Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι η μονάδα θα επεξεργάζεται περίπου 4.800 τόνους ετησίως, με αφυδάτωση της τάξης του 75%, παράγοντας περίπου 1.000 τόνους εδαφοβελτιωτικού προϊόντος.

Η ποσότητα αυτή εκτιμάται ότι θα μπορεί να καλύπτει περίπου 4.800 στρέμματα, κυρίως στη Δημοτική Ενότητα Φερών.

Η διανομή, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα γίνεται εντός 48 ωρών, όπως προβλέπει η νομοθεσία, ενώ ο Δήμος θα αναλαμβάνει δωρεάν τη μεταφορά και τις αναλύσεις εδάφους, μειώνοντας περαιτέρω το κόστος για τους παραγωγούς.

Η υπηρεσία αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργική τον Οκτώβριο – Νοέμβριο, μετά από μεταβατική περίοδο προσαρμογής και σε συνεργασία με τον ΤΟΕΒ Φερών.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου Κωνσταντίνος Κατσάνης ευχαρίστησε τη ΔΕΥΑΑ και τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο για τον αγροτικό κόσμο, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών.

Όπως ανέφερε, η δράση αναμένεται να στηρίξει ουσιαστικά τους παραγωγούς της περιοχής, ενώ ήδη καταγράφεται ενδιαφέρον και θετική ανταπόκριση.

Οι ενδιαφερόμενοι γεωργοί καλούνται να υποβάλουν στη ΔΕΥΑΑ Δήλωση Βούλησης ή Εκδήλωση Ενδιαφέροντος, δηλώνοντας τα στοιχεία τους και τα αγροτεμάχια στα οποία επιθυμούν να εξεταστεί η δυνατότητα εφαρμογής της επεξεργασμένης ιλύος.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της ΔΕΥΑΑ και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιχείρησης.

Η ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης τονίζει ότι συνεχίζει να επενδύει σε πρακτικές που ενισχύουν την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφόρο ανάπτυξη και τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής της περιοχής.

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Επιστρέφουν τα πλοία στα Στενά του Ορμούζ

image_print

Σταδιακή αύξηση καταγράφεται στη ναυτιλιακή κίνηση στα Στενά του Ορμούζ, καθώς περισσότερα εμπορικά πλοία και δεξαμενόπλοια επανέρχονται στις διελεύσεις, ενισχύοντας την εικόνα αποκλιμάκωσης στην περιοχή.

Σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων, αρκετά δεξαμενόπλοια διέσχισαν το στρατηγικό πέρασμα χρησιμοποιώντας κανονικά τα συστήματα αυτόματης αναγνώρισης (AIS), γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη αυξημένης εμπιστοσύνης των πλοιοκτητών στις συνθήκες ασφαλείας.

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η εξέλιξη συνδέεται με τη βελτίωση του γεωπολιτικού κλίματος και τις προσδοκίες ότι δεν θα υπάρξουν νέες επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στην περιοχή.

Η αποκλιμάκωση έχει ήδη επηρεάσει τις διεθνείς αγορές ενέργειας, με τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν και το Brent να επιστρέφει κοντά στα επίπεδα πριν από την κρίση.

Παρά τη βελτίωση της κατάστασης, η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα δεν έχει ακόμη επιτευχθεί. Ορισμένα πλοία εξακολουθούν να απενεργοποιούν προσωρινά τους πομποδέκτες τους κατά τη διέλευση από τα Στενά, επικαλούμενα λόγους ασφαλείας.

Τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν μία από τις σημαντικότερες ενεργειακές αρτηρίες του κόσμου, καθώς από το πέρασμα αυτό διακινείται μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι, παρά τα θετικά σημάδια, η σταθερότητα στην περιοχή θα κριθεί από τη συνέχιση της αποκλιμάκωσης και την αποφυγή νέων επεισοδίων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ναυσιπλοΐα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en