Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Έρχεται… μπαράζ κατασχέσεων για αρρύθμιστες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 6 δισ. ευρώ!

image_print

– Χρειάζεται να ληφθούν μέτρα, από την 1η Οκτωβρίου και εντός τριών μηνών το αργότερο, για την είσπραξη επιπλέον 5,9 δισ. ευρώ
– Προσεχώς… κατασχέσεις σε ακίνητα, μισθούς και συντάξεις
– Οι σχετικοί φάκελοι και οι ειδοποιήσεις έχουν ετοιμαστεί και θα αρχίσουν να αποστέλλονται από τον επόμενο μήνα κατά προτεραιότητα σε μεγαλο-οφειλέτες
– Πρόσφατα ζητήθηκε η ενεργότερη εμπλοκή των περιφερειών για έλεγχο της νόμιμης λειτουργίας επιχειρήσεων που χρωστούν

Κατασχέσεις – «εξπρές» για αρρύθμιστες οφειλές 6 δισ. ευρώ έρχονται αμέσως μετά τις εκλογές. Την ενεργοποίηση, από την 1η Οκτωβρίου και μετά, των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που είχαν «παγώσει» (όπως και οι καταβολές εισφορών και δόσεων) αρχικά λόγω του… δημοψηφίσματος και των capital controls και, στη συνέχεια, εξ αιτίας της προκήρυξης των εθνικών εκλογών, επιβάλλουν οι εισπρακτικοί στόχοι του επιχειρησιακού σχεδίου του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και η προβλεπόμενη ενίσχυση των εσόδων των Ταμείων μέσω των συσσωρευμένων – ανείσπρακτων οφειλών.

Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία του ΚΕΑΟ, έως τα τέλη Ιουνίου είχαν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό μητρώο των οφειλετών χρέη από απλήρωτες εισφορές ύψους 14,5 δισ. ευρώ, ενώ αναγκαστικά μέτρα είχαν ληφθεί, έως τότε, για τα 8,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή χρειάζεται να ληφθούν μέτρα, από την 1η Οκτωβρίου και εντός τριών μηνών το αργότερο, για την είσπραξη επιπλέον 5,9 δισ. ευρώ.

Για τις περισσότερες οφειλές, οι σχετικοί φάκελοι και οι ειδοποιήσεις έχουν ετοιμαστεί και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αρχίσουν να αποστέλλονται από τον επόμενο μήνα κατά προτεραιότητα σε μεγαλο-οφειλέτες, οι οποίοι ήταν και παραμένουν στο… στόχαστρο.

Ο «χάρτης» των οφειλών
Στο ηλεκτρονικό μητρώο του ΚΕΑΟ έχει «μεταφερθεί», έως σήμερα, από τα ασφαλιστικά ταμεία μόνο το… 25% των οφειλετών και συγκεκριμένα 268.544 οφειλέτες με οφειλές 14,5 δισ. ευρώ. Το ΙΚΑ, για παράδειγμα, έχει «μεταφέρει» οφειλές 108.041 εργοδοτών και χρέη προς είσπραξη ύψους 8,4 δισ. ευρώ από ένα σύνολο 546.712 που, επισήμως, έχει στις λίστες του, ενώ ο ΟΑΕΕ έχει στείλει στο ΚΕΑΟ οφειλέτες με χρέη από 5.000 ευρώ – 15.000 ευρώ και από 40.001 ευρώ και πάνω «κρατώντας» στα συρτάρια την πολυπληθέστερη ομάδα οφειλετών (όσοι χρωστούν από 15.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ).

Οι οφειλέτες του ΚΕΑΟ σε ποσοστό 74,30% (οι 199.456) χρωστούν έως 50.000 ευρώ και συνολικά 3,4 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο είναι το χρέος των μεγαλο-οφειλετών με χρέος άνω του 1 εκατ. ευρώ (978 επιχειρήσεις ή το 0,36% του συνολικού αριθμού των οφειλετών). Εως 15.000 ευρώ χρωστούν 114.418 (το 43%), το 19,27% χρωστά από 15.000 ? 30.000 ευρώ και το 12,40% ποσά από 30.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ.

Μόνο τα… μισά μπορούν να εισπραχθούν
Από τις οφειλές που μεταφέρονται στο ΚΕΑΟ και παρά τη λήψη αναγκαστικών μέτρων, «εισπράξιμες» θεωρούνται οι… μισές. Οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ χρησιμοποιούν συγκεκριμένα κριτήρια και δείκτες για τον διαχωρισμό των οφειλών που δεν μπορούν να εισπραχθούν, αλλά ταυτόχρονα έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν και άλλα μέτρα εντοπισμού «κρυφού» πλούτου, όπως η διασύνδεση με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (για την άντληση στοιχείων για την περιουσία των οφειλετών), η αποστολή ηλεκτρονικών κατασχετηρίων ακόμη και για τραπεζικές καταθέσεις, η συνεργασία με την Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και στην οικονομική αστυνομία.

Σε κάθε περίπτωση γίνεται εκτεταμένη έρευνα για τον εντοπισμό κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας ή χρηματικών απαιτήσεων του οφειλέτη, ενοικίων, μισθών ακόμη και συντάξεων ενώ ερευνώνται περιπτώσεις παύσης εργασιών, πτωχεύσεων ακόμη και κληρονομιών.

Πρόσφατα ζητήθηκε η ενεργότερη εμπλοκή των περιφερειών για έλεγχο της νόμιμης λειτουργίας επιχειρήσεων που χρωστούν ή την τυχόν διακοπή της λειτουργίας τους ενώ σε ισχύ παραμένει, ως μέτρο πίεσης, η αφαίρεση της δυνατότητας υποβολής Ανακεφαλαιωτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) στο ΙΚΑ από εργοδότες και επιχειρήσεις με υψηλό δείκτη αφερεγγυότητας. Εως σήμερα το μέτρο εφαρμόστηκε για 11 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 41 υποχρεώθηκαν να μπουν σε ρύθμιση για να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Εισπράξεις: Πάνω από 670 εκατ. από τον Ιούνιο
Οι εισπράξεις μέσω του ΚΕΑΟ, ιδιαίτερα μετά την ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων και «υπό την πίεση», πάντα, των αναγκαστικών μέτρων, εμφανίζονται αυξημένες σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους:
Εως και τον Μάρτιο του 2015 οι εισπράξεις μέσω της ρύθμισης του ν. 4305/14, στη οποία είχαν ενταχθεί και παρέμειναν 54.396 οφειλέτες για 1,1 δισ. ευρώ, ήταν 95,6 εκατ. ευρώ, ενώ με τη νέα ρύθμιση του ν. 4321/15 (με την οποία 128.716 ρύθμισαν οφειλές 3,8 δις ευρώ) έφτασαν μέσα σε 4 μήνες (Μάρτιος ? Ιούνιος) τα 151,4 εκατ. ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών (70.177 σε σύνολο 125.749, ποσοστό 55,81%) «μπήκε» και παραμένει στη ρύθμιση των 100 δόσεων για την οποία, ωστόσο, αναμένονται ανατροπές μετά τις εκλογές, καθώς θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια. Οι συνολικές εισπράξεις από την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΑΟ τον περασμένο Ιούνιο ξεπέρασαν τα 670 εκατ. ευρώ (τα 358 εκατ. ευρώ είχαν εισπραχθεί έως τις 31/12/2015). Εως τον Ιούνιο είχαν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα για την είσπραξη 8,6 δισ. ευρώ (έναντι 3,7 δισ. ευρώ που ήταν έως τα τέλη του 2014).

Πηγή: Ημερησία

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σύγκρουση δύο νταλικών στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Νέας Καρβάλης

image_print

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Ιουνίου στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της Νέας Καρβάλης, όταν δύο νταλίκες συγκρούστηκαν υπό συνθήκες που διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στα βαρέα οχήματα, ενώ στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Τροχαίας προκειμένου να ρυθμίσουν την κυκλοφορία και να διασφαλίσουν την ομαλή διέλευση των οχημάτων από το συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου.

Το περιστατικό προκάλεσε προσωρινές καθυστερήσεις στην κυκλοφορία, με τους οδηγούς να καλούνται να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από την περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τα αίτια του ατυχήματος ή για τυχόν τραυματισμούς.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν τα ακριβή αίτια της σύγκρουσης, ενώ η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε σταδιακά μετά την απομάκρυνση των οχημάτων από το οδόστρωμα.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Νοσοκομείο Καβάλας: Νέος Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας ο Βαγγέλης Καμπουρίδης

image_print

Νέα σελίδα ανοίγει για το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, καθώς νέος Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας αναλαμβάνει ο νευροχειρουργός Βαγγέλης Καμπουρίδης, έπειτα από την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας επιλογής. Ο κ. Καμπουρίδης, που υπηρετεί ως διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου, επιστρέφει σε μια θέση ευθύνης την οποία έχει υπηρετήσει και στο παρελθόν.

Η επιλογή του έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία το Νοσοκομείο Καβάλας καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και την ενίσχυση της εύρυθμης λειτουργίας των κλινικών και των τμημάτων του ιδρύματος.

Ο Βαγγέλης Καμπουρίδης διαθέτει πολυετή εμπειρία στον χώρο της υγείας και είναι ιδιαίτερα γνωστός στην τοπική κοινωνία τόσο για την επιστημονική του πορεία όσο και για τη συμμετοχή του στα κοινά. Στο παρελθόν είχε διατελέσει και πάλι Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Καβάλας, γεγονός που του προσδίδει σημαντική διοικητική εμπειρία για τα νέα του καθήκοντα.

Η ανάληψη της θέσης από τον κ. Καμπουρίδη αναμένεται να σηματοδοτήσει μια νέα περίοδο για το νοσηλευτικό ίδρυμα της Καβάλας, με έμφαση στην αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών, τη στήριξη του ιατρικού προσωπικού και την αναβάθμιση της παρεχόμενης φροντίδας υγείας προς τους ασθενείς.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Άδωνις Γεωργιάδης από την Καβάλα: «Προχωρούμε για το καλύτερο ΕΣΥ όλων των εποχών»

image_print

Μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον της δημόσιας υγείας, αλλά και σαφείς δεσμεύσεις για τη συνεχή αναβάθμιση των υγειονομικών υποδομών, έστειλε από την Καβάλα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην πόλη. Με αφορμή τα εγκαίνια του νέου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και του νέου Τμήματος Στεφανιογραφίας του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, ο υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις παρεμβάσεις που υλοποιούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία του «καλύτερου ΕΣΥ όλων των εποχών».

Η παρουσία του κ. Γεωργιάδη στην Καβάλα είχε ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία το Νοσοκομείο Καβάλας βρίσκεται στο επίκεντρο σημαντικών επενδύσεων και έργων εκσυγχρονισμού. Τα εγκαίνια των νέων δομών σηματοδοτούν μια νέα εποχή για το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες πολίτες από ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο υπουργός Υγείας εξήρε το επίπεδο λειτουργίας του Νοσοκομείου Καβάλας, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα «υπέροχο νοσοκομείο» που βελτιώνεται συνεχώς μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις και επενδύσεις. Παράλληλα, αναγνώρισε τη συμβολή της διοίκησης, των γιατρών, των νοσηλευτών και του υπόλοιπου προσωπικού, τονίζοντας ότι η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας εξαρτάται τόσο από τις υποδομές όσο και από τους ανθρώπους που υπηρετούν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα νέα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και Στεφανιογραφίας, τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά τις δυνατότητες του νοσοκομείου. Η λειτουργία τους αναβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, μειώνει τις ανάγκες μετακίνησης ασθενών σε άλλα νοσοκομεία και ενισχύει τον ρόλο της Καβάλας ως σημαντικού υγειονομικού κέντρου για ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν αποτελούν μεμονωμένες κινήσεις, αλλά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο εκσυγχρονισμού του ΕΣΥ σε πανελλαδικό επίπεδο. Όπως ανέφερε, σε νοσοκομεία και δομές υγείας σε όλη τη χώρα υλοποιούνται έργα ανακαίνισης, ενεργειακής αναβάθμισης, προμήθειας νέου εξοπλισμού και δημιουργίας σύγχρονων τμημάτων, με αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε τη θέση του ότι η χώρα βαδίζει προς ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας.

Σημαντικό μέρος της επίσκεψης αφιερώθηκε και στη συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο υπουργός εξήρε το έργο της Περιφέρειας, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην υψηλή απορροφητικότητα των διαθέσιμων πόρων και στην αποτελεσματική αξιοποίησή τους για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και παρεμβάσεων. Η αναφορά αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η χρηματοδότηση και η σωστή διαχείριση των διαθέσιμων κονδυλίων αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την επιτυχή ολοκλήρωση έργων που αφορούν τόσο την υγεία όσο και άλλους τομείς της δημόσιας ζωής.

Παράλληλα, ο υπουργός έδωσε έμφαση στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού των νοσοκομείων. Ανέφερε ότι η αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού πρέπει να συνοδεύεται από τη στελέχωση των μονάδων με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε κάθε γωνιά της χώρας.

Η επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη στην Καβάλα είχε και έντονο πολιτικό χαρακτήρα, καθώς αποτέλεσε ευκαιρία για την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου στον τομέα της υγείας. Μέσα από τις δηλώσεις του, ο υπουργός επιχείρησε να αναδείξει τη στρατηγική που ακολουθείται για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ, παρουσιάζοντας τα έργα που ολοκληρώνονται και εκείνα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Το κεντρικό μήνυμα που εξέπεμψε ήταν ότι η δημόσια υγεία βρίσκεται σε τροχιά αναβάθμισης και ότι οι πολίτες θα δουν τα επόμενα χρόνια ακόμη περισσότερες βελτιώσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Για την Καβάλα, η επίσκεψη αυτή άφησε ένα ισχυρό αποτύπωμα. Τα νέα έργα στο νοσοκομείο, οι δεσμεύσεις για περαιτέρω ενίσχυση των υπηρεσιών και η αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα στην ευρύτερη περιοχή δημιουργούν προσδοκίες για το μέλλον. Το ζητούμενο πλέον είναι οι εξαγγελίες να μετατραπούν σε διαρκές αποτέλεσμα, ώστε το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς για τη δημόσια υγεία στη Βόρεια Ελλάδα και να ανταποκρίνεται με επάρκεια στις αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών.

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en