Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων |Δεν θα αναλάβουμε την υπεράσπιση κανενός εμπρηστή

image_print

Με αφορμή τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα με πύρινα μέτωπα να βρίσκονται και σήμερα σε εξέλιξη, η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων με επιστολή προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα γνωστοποίησε ότι η Ένωση και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου «δεν θα αναλάβει την υπεράσπιση κανενός εμπρηστή».

Μεταύ άλλων, ζητείται ο «άμεσος ορισμός Ειδικού Εφέτη Ανακριτή που με την εμπειρία του και τις γνώσεις του θα μπορέσει να συντονίσει τις ενέργειες των κατά τόπους εισαγγελικών και ανακριτικών υπαλλήλων αλλά κυρίως να συλλέξει και να διερευνήσει τη σύνδεση όλων των εμπρησμών και των εμπρηστών που έχουν συλληφθεί η θα συλληφθούν στο μέλλον σε όλη την επικράτεια».

Δείτε αναλυτικά την ανάρτηση:

«Τις τελευταίες ημέρες η χώρα μας σε όλη της την επικράτεια αντιμετώπισε και συνεχίζει ν’αντιμετωπίζει, από εκατοντάδες πυρκαγιές, μια τεράστια περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή, χωρίς ευτυχώς μέχρι σήμερα ανθρώπινα θύματα.
Προφανώς οι κλιματολογικές συνθήκες (παρατεταμένος καύσωνας, ξηρασία, κλιματική αλλαγή) θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν σε ένα βαθμό ένα τέτοιο φαινόμενο, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε γειτονικές χώρες.

Προφανώς χρειαζόταν καλύτερη πρόληψη (αντιπυρικές ζώνες, περισσότερα εναέρια και επίγεια μέσα, λειτουργικοί κρουνοί, υπογειοποιημένα καλώδια υψηλής τάσης κλπ) που θα είχαν περιορίσει τα καταστροφικά αποτελέσματα, και ενδεχομένως να υπάρχουν και πράξεις ή παραλείψεις των αρμοδίων αρχών, που πρέπει να διερευνηθούν και ποινικά.

Είναι όμως αδιαμφισβήτητο το γεγονός διαχρονικά μάλιστα, ότι τέτοιες καταστάσεις και συνθήκες εκμεταλλεύονται διάφοροι επίδοξοι εμπρηστές για οικονομικούς και αντεθνικούς συνήθως λόγους.

Κύριε Εισαγγελέα,

«Πληροφορηθήκαμε δημοσιογραφικά, ότι ήδη έγιναν συλλήψεις για κακουργηματικό εμπρησμό δάσους στον Άγιο Στέφανο, Καπανδρίτι, Κρυονέρι, στη Καλαμάτα, στη Φωκίδα, ότι έχουν ανευρεθεί εμπρηστικά σύνεργα στη Βαρυμπόμπη, στα πάρκο Τρίτση, ότι μια γυναίκα πήγε να βάλει φωτιά στο Πεδίο του Άρεως και ότι ο Δήμαρχος Θεολόγου, αλλά και κάτοικοι και φορείς στην Εύβοια και την Αττική, έχουν καταγγείλει εμπρησμούς, ενώ είναι πολύ πιθανόν τις επόμενες μέρες να υπάρχουν και άλλες συλλήψεις.

Η Ένωση μας πιστεύει ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις σύνδεσης αυτών των πυρκαγιών μεταξύ τους, καθώς και ενδεχόμενη ύπαρξη και δράση επιχειρησιακά δομημένης εγκληματικής ή εγκληματικών (ενδεχομένως και τρομοκρατικών) οργανώσεων (σε όλες ή στις περισσότερες περιπτώσεις) που δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν την δράση τους στο μέλλον, για τούτο και πρέπει να υπάρξει άμεση και αποφασιστική απάντηση όλων μας και ειδικά του νομικού κόσμου σ’αυτή την τραγωδία, που υποθηκεύει το μέλλον της χώρας μας και κυρίως αυτό των επόμενων γενεών.

Ζητάμε τον άμεσο ορισμό Ειδικού Εφέτη Ανακριτή που με την εμπειρία του και τις γνώσεις του θα μπορέσει να συντονίσει τις ενέργειες των κατά τόπους εισαγγελικών και ανακριτικών υπαλλήλων αλλά κυρίως να συλλέξει και να διερευνήσει τη σύνδεση όλων των εμπρησμών και των εμπρηστών που έχουν συλληφθεί η θα συλληφθούν στο μέλλον σε όλη την επικράτεια.

Αυτός θα μπορέσει να διατάξει άμεσα όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες που απαιτούνται, για να ληφθεί γενετικό υλικό από όλα τα ευρήματα, να διερευνηθούν τα στίγματα (κυψέλες και τριγωνισμός) των τηλεφώνων των συλληφθέντων και όχι μόνο, στις επίμαχες περιοχές, να αξιοποιηθεί βιντεοσκοπημένο υλικό από κάμερές ασφαλείας, αν διερευνήσει οικονομικά στοιχεία, καθώς και να διατάξει άμεσα κάθε άλλη απαραίτητη ανακριτική ενέργεια.

Η Ένωση μας και ειδικότερα τα μέλη του ΔΣ, με ευαισθησία σε αυτή την εθνική και οικολογική καταστροφή δηλώνουμε ότι προτιθέμεθα αφενός να μην αναλάβουμε την υπεράσπιση κανενός εμπρηστή, αφετέρου να δηλώσουμε ατομικά ο καθένας μας παράσταση για υποστήριξη της κατηγορίας στη συγκεκριμένη υπόθεση, αφού η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί δικαίωμα του καθενός».

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Γιάννης Ανδριανός: Με απόφαση του Υπουργού Μαργαρίτη Σχοινά συστήνεται Επιστημονική Ομάδα Εργασίας για το Ελληνικό Μέλι και τα Μελισσοκομικά Προϊόντα

image_print

Επιστημονική Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο το ελληνικό μέλι και τα μελισσοκομικά προϊόντα συγκροτήθηκε με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαργαρίτη Σχοινά, έπειτα από εισήγηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Ανδριανού.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η κατάρτιση τεκμηριωμένων προτάσεων για την ενίσχυση της ελληνικής μελισσοκομίας, την προστασία των παραγωγών και τη θωράκιση του ελληνικού μελιού απέναντι σε φαινόμενα νοθείας, παράνομων «ελληνοποιήσεων» και παραπλάνησης των καταναλωτών.

Στη νέα Ομάδα Εργασίας συμμετέχουν στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΕΦΕΤ και της ΑΑΔΕ, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών και συνεταιριστικών φορέων του κλάδου.

Μεταξύ των βασικών ζητημάτων που θα εξεταστούν είναι η προστασία του εισοδήματος των Ελλήνων μελισσοκόμων και η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νοθείας και των «ελληνοποιήσεων». Παράλληλα, θα καταρτιστούν προτάσεις για την προστασία και ανάδειξη του εγχώριου γενετικού υλικού των μελισσών, αλλά και για την πιστοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ελληνικού μελιού και των υπόλοιπων μελισσοκομικών προϊόντων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο την ενίσχυση της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων και τη διενέργεια αποτελεσματικότερων ελέγχων στην αγορά.

Στις αρμοδιότητες της Ομάδας περιλαμβάνονται ακόμη η ενίσχυση της βιοποικιλότητας και η προστασία των επικονιαστών, καθώς και η επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον τομέα της μελισσοκομίας.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Ανδριανός χαρακτήρισε την ελληνική μελισσοκομία έναν ιδιαίτερα σημαντικό και δυναμικό κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής, επισημαίνοντας τη συμβολή της τόσο στην αγροτική οικονομία όσο και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Όπως τόνισε, η συγκρότηση της Επιστημονικής Ομάδας αποτελεί ουσιαστικό βήμα για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα στηρίζει τους Έλληνες μελισσοκόμους, θα προστατεύει το ελληνικό μέλι από αθέμιτες πρακτικές και θα ενισχύει την ποιότητα, την αξιοπιστία και την εξωστρέφεια των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη Χαλκιδική, χαρακτηρίζοντάς την «εθνικό πρωταθλητή της μελισσοκομίας», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας, των δημόσιων φορέων και των ανθρώπων της παραγωγής μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις του κλάδου.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι Έλληνες δεν κόβουν τα ταξίδια, αλλά περιορίζουν τις ημέρες των διακοπών

image_print

Η ακρίβεια αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο κάνουν διακοπές οι Έλληνες, χωρίς όμως να εξαφανίζει την ανάγκη για ταξίδια. Οι πολυήμερες καλοκαιρινές διακοπές φαίνεται να δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε μικρότερες αποδράσεις, καθώς τα νοικοκυριά επιχειρούν να προσαρμόσουν τις επιλογές τους στο αυξημένο κόστος μετακίνησης, διαμονής και εστίασης.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΙΝΣΕΤΕ αποτυπώνουν χαρακτηριστικά τη νέα πραγματικότητα. Το 2025 περίπου 5,4 εκατομμύρια κάτοικοι της Ελλάδας πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους, αριθμός αυξημένος κατά 7,2% σε σχέση με το 2024.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 9,6 εκατομμύρια ταξίδια, παρουσιάζοντας αύξηση 11%, ενώ οι συνολικές ταξιδιωτικές δαπάνες έφτασαν τα 4,12 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 11,3%.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αύξηση στα ταξίδια για προσωπικούς λόγους, τα οποία ανήλθαν σε 7,93 εκατομμύρια, σημειώνοντας άνοδο 13,7% μέσα σε έναν χρόνο. Οι σχετικές δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 3,68 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, πίσω από την αύξηση των ταξιδιών κρύβεται μια σημαντική αλλαγή στις συνήθειες των Ελλήνων. Οι αποδράσεις διάρκειας από μία έως τρεις διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 26,7%, γεγονός που δείχνει ότι αρκετοί επιλέγουν να «σπάνε» τις διακοπές τους σε μικρότερα ταξίδια αντί για μία μεγάλη περίοδο διακοπών.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ράλι τιμών στα καύσιμα – Πάνω από τα 2 ευρώ βενζίνη και ντίζελ

image_print

Νέα ανοδική πορεία καταγράφουν οι τιμές των καυσίμων, με τη διεθνή άνοδο του πετρελαίου να περνά πλέον στις αντλίες και να προκαλεί έντονη ανησυχία σε καταναλωτές και επαγγελματίες, εν μέσω της αυξημένης ζήτησης της θερινής περιόδου.

Η αμόλυβδη βενζίνη έχει ήδη ξεπεράσει το όριο των 2 ευρώ ανά λίτρο σε αρκετές περιοχές της χώρας, κυρίως σε νησιωτικούς και τουριστικούς προορισμούς, ενώ ανάλογη πορεία ακολουθεί και το πετρέλαιο κίνησης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αγοράς, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης κινείται κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ το ντίζελ έχει επίσης πλησιάσει σημαντικά το συγκεκριμένο επίπεδο. Σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο, οι τιμές στην αντλία έχουν ήδη περάσει το «φράγμα» των 2 ευρώ.

Βασικός παράγοντας πίσω από τις νέες ανατιμήσεις είναι η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου, με το Brent να κινείται σε υψηλά επίπεδα. Η διεθνής γεωπολιτική αστάθεια, σε συνδυασμό με την αυξημένη καλοκαιρινή ζήτηση και τις πιέσεις στην προσφορά, μεταφέρεται σταδιακά στην ελληνική αγορά καυσίμων.

Οι αυξήσεις έρχονται μάλιστα λίγες ημέρες μετά την εφαρμογή της συμφωνίας κυβέρνησης και διυλιστηρίων για τη συγκράτηση των τιμών. Από τα μέσα Ιουλίου είχε προβλεφθεί έκπτωση περίπου 10 λεπτών ανά λίτρο στην αμόλυβδη 95 οκτανίων και 5 λεπτών στο πετρέλαιο κίνησης, μέσω συνολικής συνεισφοράς 40 εκατ. ευρώ από τα δύο διυλιστήρια.

Ωστόσο, η νέα άνοδος των διεθνών τιμών περιορίζει σημαντικά το όφελος της παρέμβασης, με τις τιμές να επιστρέφουν γρήγορα σε υψηλά επίπεδα.

Η κατάσταση προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση, καθώς το αυξημένο κόστος των καυσίμων επιβαρύνει όχι μόνο τις μετακινήσεις των νοικοκυριών αλλά και το λειτουργικό κόστος επιχειρήσεων και επαγγελματιών, με τον κίνδυνο οι ανατιμήσεις να περάσουν ευρύτερα στην αγορά.

Ιδιαίτερα αυξημένο είναι το κόστος για όσους πραγματοποιούν μεγάλες αποστάσεις μέσα στο καλοκαίρι, αλλά και για επαγγελματικούς κλάδους που εξαρτώνται άμεσα από τα καύσιμα.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en