Quantcast
Connect with us

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Άρση περιοριστικών μέτρων σε τρεις φάσεις | Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

image_print

Σε τρεις φάσεις θα γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων, με επίκεντρο τις επιχειρήσεις, αρχής γενομένης από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Αυτό αναφέρουν πληροφορίες της aftodioikisi.gr, με τις σχετικές ανακοινώσεις, τουλάχιστον για την πρώτη φάση, να γίνεται, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, πριν τις 27 Απριλίου, οπότε λήγει η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

-Η πρώτη φάση θα αφορά τα μικρά καταστήματα αλλά με αυστηρούς όρους αναφορικά με την είσοδο των πελατών.

-Η δεύτερη φάση θα αφορά τα μεγαλύτερα καταστήματα, επίσης με αυστηρούς όρους για την είσοδο των πελατών.

-Η τρίτη φάση τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα με όρους αντίστοιχους με αυτούς που τηρούν τα σούπερ μάρκετ.

Σε αυτή την, τρίτη, φάση αναμένεται να ανοίξουν και τα σχολεία με επίκεντρο την Γ΄ Λυκείου.

Την ίδια πορεία άρσης των μέτρων θα ακολουθήσουν και τα καταστήματα εστίασης (εστιατόρια, καφέ), με ιδιαίτερα αυστηρούς όρους σε ότι αφορά τα τραπεζοκαθίσματα.

Οι τέσσερις παράγοντες που κρίνουν την άρση των μέτρων

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε ότι ήδη η επιτροπή των ειδικών κάνει συζήτηση για την άρση των μέτρων, κάτι που θα εξαρτηθεί από τέσσερις παράγοντες:

1.Το Ρ0, που «αντιπροσωπεύει τον μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από έναν άνθρωπο», στην Ελλάδα  είναι κάτω από 1, κάτι που σημαίνει ότι ένας ασθενής από κορωνοϊό «κολλάει» κάτω από έναν συμπολίτη του, μακροπρόθεσμα «η νόσος φθίνει και τελικώς εξαφανίζεται»

2.Την αντοχή του συστήματος υγείας που έχει αυξηθεί

4.Τον στόχο της ανοσίας της αγέλης, που φαίνεται ότι στην Ελλάδα, καθώς έχουμε καλύτερη εικόνα από άλλες χώρες αναφορικά με τα κρούσματα, «αυτό σημαίνει μάλλον μικρότερη ανοσία».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΣΙΟΔΡΑ

Δεν περιμένεις φυσικά να δεις μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα, έτσι; Και βλέπετε ότι στον περισσότερο κόσμο αυτή τη στιγμή που κάνει τη συζήτηση για άρση των μέτρων – και πιστέψτε με και εμείς την κάνουμε τη συζήτηση σε συνεργασία με την ηγεσία – ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι αυτό το R0, η μείωση της μεταδοτικότητας στο γενικό πληθυσμό. Αυτό είναι το ένα, η μία παράμετρος.

Η δεύτερη παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος υγείας, η οποία υπάρχει και ευτυχώς έγιναν και ακόμα περισσότερες ενέργειες και ενδυναμώθηκε ακόμα περισσότερο. Μπορούν να μιλήσουν άλλοι για αυτό περισσότερο από εμένα.

Το τέταρτο είναι φυσικά η ανοσία, για το οποίο ακόμα δεν μπορούμε να πούμε, και κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να πει. Όλοι λένε ότι υποκαταγράφουμε τον ιό αρκετές κλίμακες, αλλά κανείς δεν έχει δεδομένα. Και αυτά τα δεδομένα μπορεί να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Και είναι τεράστια η ετερογένεια της νόσου, αυτή τη στιγμή, σε όλη την Ευρώπη. Θα το έχετε δει, θα το έχετε παρακολουθήσει.

Εμείς έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα από άλλες χώρες. Αυτό μάλλον σημαίνει λιγότερη ανοσία. Εξαρτάται από το επίπεδο διασποράς στον πληθυσμό, εξαρτάται από τις ασυμπτωματικές μορφές, όπως ακούγεται και γράφεται από όλους. Θεωρώ ότι θα ξέρουμε περισσότερα για αυτό τις επόμενες εβδομάδες, ίσως μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουμε μία καλύτερη εικόνα.

Όλα αυτά, λοιπόν, τα παίρνει κανείς μαζί, τα βάζει σε μια, αυτό που λέμε ένα brain storming, μια διαδικασία σκέψης, ένα think tank ανθρώπων οι οποίοι σκέφτονται, και βλέπει πώς κινείται ο κόσμος.

Ο WHO εξέδωσε οδηγίες και ειδικό πλάνο επανόδου μιας χώρας από αυτά τα μέτρα. Αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι δυναμική κατάσταση. Αν δεις και ξεφεύγει η κατάσταση, επανέρχεσαι σε μέτρα. Και αυτό θα δούμε να γίνεται με αυτό τον ιό, μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο. Και γιατί θα γίνεται αυτό;  Για να προστατεύσεις το σύστημα υγείας και να χτίσεις σιγά-σιγά τη συλλογική ανοσία, την οποία επικαλείται και ο δημοσιογράφος.

aftodioikisi.gr

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη: Ολοκληρώθηκε η 1η Συνάντηση των Ελληνικών Εδρών UNESCO

Αλεξανδρούπολη – 1η Συνάντηση των Ελληνικών Εδρών UNESCO από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
image_print

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 5 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη η 1η Συνάντηση των Ελληνικών Εδρών UNESCO, με τη συμμετοχή όλων των Εδρών UNESCO της χώρας, εκπροσώπων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, επιστημονικών φορέων και οργανισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνδιοργάνωση με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και την Έδρα UNESCO Con-E-Ect του ΔΠΘ.

Στόχος της συνάντησης ήταν η διασύνδεση των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων που διαθέτουν Έδρες UNESCO με την κοινωνία, καθώς και η ανάδειξη του ρόλου της ακαδημαϊκής διπλωματίας στην προώθηση της ειρήνης, της βιώσιμης ανάπτυξης, της πολιτιστικής κατανόησης και της διεθνούς συνεργασίας.

Ο Πρύτανης του ΔΠΘ, Καθηγητής Φώτιος Μάρης, υπογράμμισε ότι τα πανεπιστήμια αποτελούν γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των λαών και χώρους όπου αναπτύσσονται οι ιδέες που αφορούν το μέλλον των κοινωνιών.

Η επικεφαλής του προγράμματος Πανεπιστημιακών Εδρών και Δικτύων UNESCO, Inga Nachanian, αναφέρθηκε στις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και στη σημασία της διεπιστημονικής συνεργασίας για την αντιμετώπισή τους.

Ο Καθηγητής και Διευθυντής της Έδρας UNESCO Con-E-Ect του ΔΠΘ, Δημήτριος Εμμανουλούδης, τόνισε ότι η συνάντηση αποτελεί την απαρχή μιας οργανωμένης και διαρκούς συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών Εδρών UNESCO, με σαφή ατζέντα σε ετήσια βάση.

Κατά τη διάρκεια της 1ης Συνάντησης, οι κάτοχοι και εκπρόσωποι των Ελληνικών Εδρών UNESCO και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO συνέταξαν και συνυπέγραψαν ομόφωνα ψήφισμα, προτείνοντας την καθιέρωση της συνάντησης ως θεσμού.

Στο ψήφισμα περιλαμβάνεται, επίσης, η συστηματική χαρτογράφηση της συμβολής των Ελληνικών Εδρών UNESCO στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της Ατζέντας 2030, καθώς και η αποτίμηση της προόδου της Ελλάδας ως προς την επίτευξή τους.

Η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, αναφέρθηκε στον ρόλο των ΑΕΙ στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και εξήρε τις δράσεις εξωστρέφειας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η Γενική Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη, χαρακτήρισε τις Έδρες UNESCO σημαντικό εργαλείο δημόσιας διπλωματίας, ενώ η Αγγέλα Γιαννακίδου αναφέρθηκε στη σημασία της Θράκης ως τόπου ειρηνικής συνύπαρξης, πολιτιστικής διπλωματίας και βιοποικιλότητας.

Με αφορμή τη διοργάνωση, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας για την ένταξη του Δήμου Διδυμοτείχου στο Δίκτυο Πόλεων Μάθησης της UNESCO και την υλοποίηση δράσεων για τη βιώσιμη και ψηφιακή ανάπτυξη της περιοχής.

Την εσπερίδα τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της UNESCO, της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας, στρατιωτικών αρχών, δήμων, οργανισμών και πλήθος κόσμου.

DNews Widget
Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξάνθη: Εντυπωσίασε το νέο ηλεκτρικό μονοθέσιο της Democritus Racing Team

Ξάνθη – Παρουσίαση του νέου ηλεκτρικού μονοθεσίου της Democritus Racing Team στο Roll Out Event
image_print

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το ετήσιο Roll Out Event της Democritus Racing Team, το Σάββατο 30 Μαΐου, στο Παλαιό Δημαρχείο Ξάνθης.

Η ομάδα παρουσίασε το νέο της ηλεκτρικό αγωνιστικό μονοθέσιο σε χορηγούς, υποστηρικτές και φίλους της προσπάθειας, εντυπωσιάζοντας για ακόμη μία χρονιά με το επίπεδο τεχνογνωσίας και οργάνωσης που τη χαρακτηρίζει.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το νέο αγωνιστικό όχημα και να ενημερωθεί για τις τεχνολογικές λύσεις, τις προκλήσεις και τη δουλειά που πραγματοποιήθηκε όλη τη χρονιά από τα μέλη της ομάδας.

Παράλληλα, στον χώρο του Παλαιού Δημαρχείου φιλοξενήθηκε έκθεση με τα προηγούμενα αγωνιστικά μονοθέσια της Democritus Racing Team, δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της ομάδας και τις αναβαθμίσεις που ενσωματώθηκαν σταδιακά σε κάθε μοντέλο.

Η εκδήλωση ανέδειξε τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και την τεχνολογική κατάρτιση των μελών της ομάδας, που συνεχίζουν να εκπροσωπούν δυναμικά την Ξάνθη και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στον χώρο της φοιτητικής μηχανοκίνητης καινοτομίας.

DNews Widget
Continue Reading

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Αλεξανδρούπολη: Συνάντηση Ζαμπούκη με Ζαχαράκη για σχολικές υποδομές και προσβασιμότητα

Αλεξανδρούπολη – Συνάντηση Γιάννη Ζαμπούκη με Σοφία Ζαχαράκη για σχολικές υποδομές και προσβασιμότητα
image_print

Συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, είχε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, με επίκεντρο τις σχολικές υποδομές, την προσβασιμότητα και τον σχεδιασμό νέων παρεμβάσεων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα στο γραφείο του Δημάρχου και επιβεβαίωσε, σύμφωνα με τον Δήμο, την πολυετή και στενή συνεργασία των δύο πλευρών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η αναβάθμιση των σχολικών υποδομών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με ιδιαίτερη έμφαση στο μέλλον του Ειδικού Σχολείου. Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ήδη δρομολογηθεί λύση, με Δήμο και Υπουργείο να εργάζονται από κοινού για την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης.

Παράλληλα, συζητήθηκε το σχέδιο του Δήμου για την αξιοποίηση του παλιού στρατοπέδου «Παρμενίων» και σημερινού πάρκου Αλτιναλμάζη, το οποίο έχει παραχωρηθεί στον Δήμο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Στον συγκεκριμένο χώρο σχεδιάζεται η στέγαση σχολικών μονάδων, με ειδική μέριμνα για τη λειτουργία και συνύπαρξη των Μουσικών Σχολείων, ώστε να δημιουργηθούν σύγχρονες υποδομές εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις πρωτοβουλίες του Δήμου Αλεξανδρούπολης στον τομέα της προσβασιμότητας. Η Υπουργός αναφέρθηκε θετικά στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε σχολικούς και αθλητικούς χώρους, όπως η εγκατάσταση του Sensory Room στο Δημοτικό Κολυμβητήριο «Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης».

Επίσης, συζητήθηκε ο σχεδιασμός για την ανακαίνιση του 2ου Γυμνασίου και του 1ου ΓΕΛ μέσω του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου».

Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, η Υπουργός ανακοίνωσε ενισχύσεις για τα σχολεία, που περιλαμβάνουν σχολικούς κήπους σε μεγάλο ποσοστό δημοτικών και νηπιαγωγείων, νέο αθλητικό εξοπλισμό, εκσυγχρονισμό εργαστηρίων φυσικών επιστημών, προσωπικά ερμάρια για μαθητές δημοτικών σχολείων και διαδραστικούς πίνακες από τα Δημοτικά έως και τη Γ’ Λυκείου.

Η Σοφία Ζαχαράκη υπογράμμισε:

«Πρόκειται για παροχές που συχνά συναντάμε σε ιδιωτικά σχολεία, αλλά τις αξίζει κάθε παιδί. Εδώ στον Έβρο, αυτή η υπόσχεση αποκτά μια ξεχωριστή αξία».

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en