Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άλλοι 200 μετανάστες επαναπροωθούνται αύριο στην Τουρκία

image_print

Θα μεταφερθούν από τη Λέσβο στην πόλη Δικελί.

Η Τουρκία πρόκειται να προχωρήσει αύριο Τετάρτη στην επανεισδοχή άλλων 200 μεταναστών που θα επαναπροωθηθούν από την Ελλάδα στο πλαίσιο της αμφιλεγόμενης συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Άγκυρα, δήλωσε σήμερα Τούρκος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι μετανάστες θα μεταφερθούν από τη Λέσβο στην πόλη Δικελί αύριο το πρωί, διευκρίνισε αξιωματούχος στο γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας της Σμύρνης (Ιζμίρ).

Καμιά λεπτομέρεια δεν δόθηκε για την επιμελητειακή διάσταση αυτής της επιχείρησης ή την εθνικότητα των μεταναστών που θα δεχθεί πίσω η Τουρκία. Οι τουρκικές αρχές δεν επρόκειτο να προχωρήσουν στην επανεισδοχή κανενός μετανάστη σήμερα.

Η Ελλάδα επαναπροώθησε χθες Δευτέρα μια πρώτη ομάδα 202 προσώπων στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας η οποία υπεγράφη την 18η Μαρτίου ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία με σκοπό την αποτροπή της ροής παράτυπων μεταναστών προς την Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει τη χειρότερη μεταναστευτική κρίση μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πλειονότητα των ανθρώπων αυτών, που μεταφέρθηκαν με πλοίο από τα νησιά της Λέσβου και της Χίου στο Δικελί, ήταν Πακιστανοί, Αφγανοί και Ιρανοί, ενώ μόνο δύο ήταν Σύροι.

Αφού καταγράφηκαν και υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις, όλοι, πλην των Σύρων, μεταφέρθηκαν με λεωφορείο σε κέντρα υποδοχής στην περιοχή Σαράντα Εκκλησίες (Κιρκλάρελι· βορειοδυτικά).

Θα παραμείνουν εκεί εν αναμονή της εξέτασης από τις τουρκικές αρχές των φακέλων τους ενόψει της ενδεχόμενης επαναπροώθησής τους στις χώρες καταγωγής τους.

Η συμφωνία προβλέπει την επανεισδοχή από την Τουρκία όλων των μεταναστών που εισέρχονται παράτυπα στην Ελλάδα μετά την 20ή Μαρτίου και ακόμη τονίζει ότι για κάθε Σύρο που επαναπροωθείται από την Ελλάδα, άλλος ένας θα μετεγκαθίσταται σε κάποια χώρα της ΕΕ, στο πλαίσιο ενός προγράμματος με όριο τους 72.000 ανθρώπους.

Η αύξηση των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλονται στα ελληνικά νησιά επιβράδυνε τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Γιώργος Κυρίτσης, εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό.

Η συμφωνία επικρίθηκε έντονα από ΜΚΟ, οι οποίες τονίζουν κυρίως ότι η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρείται «ασφαλής χώρα» για τους Σύρους πρόσφυγες.

Η Διεθνής Αμνηστία την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησε την Άγκυρα ότι επαναπροωθεί παράνομα περίπου 100 Σύρους πρόσφυγες καθημερινά στην εμπόλεμη πατρίδα τους, κάτι που η Άγκυρα διέψευσε κατηγορηματικά.

Click to comment

Απάντηση

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Μηχανή άμεσης επέμβασης αποκτά το ΕΚΑΒ Καβάλας

image_print

Μία ιδιαίτερα σημαντική ενίσχυση για τις υπηρεσίες επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας αναμένεται να αποκτήσει η Καβάλα μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο, καθώς το ΕΚΑΒ της πόλης πρόκειται να εξοπλιστεί για πρώτη φορά με μηχανή άμεσης επέμβασης. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των διασωστών και των στελεχών της υπηρεσίας, καθώς μέχρι σήμερα ο Τομέας ΕΚΑΒ Καβάλας δεν διέθετε αντίστοιχο επιχειρησιακό μέσο, παρά τις αυξημένες ανάγκες που καταγράφονται ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στις συντονισμένες ενέργειες του διευθυντή του ΕΚΑΒ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χαρίλαος Λώτης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει προωθήσει σειρά πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ στην περιφέρεια. Ο κ. Λώτης έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση των δομών και του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΚΑΒ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με στόχο τη βελτίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της ταχύτερης ανταπόκρισης στα επείγοντα περιστατικά.

Η απόκτηση της μηχανής άμεσης επέμβασης αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη μείωση του χρόνου προσέγγισης σε περιστατικά που εκδηλώνονται εντός του αστικού ιστού, ιδιαίτερα σε σημεία με αυξημένη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Παράλληλα, θα δώσει τη δυνατότητα στους διασώστες να φτάνουν γρηγορότερα στον τόπο ενός συμβάντος, παρέχοντας τις πρώτες κρίσιμες βοήθειες μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Βούλγαροι εθνικιστές έστησαν πλάκα για τον Γκότσε Ντέλτσεφ στο χωριό Καρυές των Σερρών

image_print

Μαρμάρινη αναθηματική πλάκα στη μνήμη του κομιτατζή Γκότσε Ντέλτσεφ (1872-1903) τοποθέτησαν αυθαίρετα και προκλητικά Βούλγαροι εθνικιστές στο μισοερειπωμένο κωδωνοστάσιο του εγκαταλελειμμένου χωριού Καρυές, με παλαιότερη ονομασία Μπάνιτσα, ανατολικά της Ορεινής Σερρών.

Η πλάκα, στην οποία απεικονίζεται η μορφή του, αναγράφει: «Γκότσε Ντέλτσεφ. Σε αυτό το μέρος στις 4 Μαΐου 1903 έπεσε (1872–1903)». Κάτω από τη φωτογραφία του Βούλγαρου επαναστάτη σημειώνεται: «Βούλγαρος επαναστάτης και βοεβόδας, απόφοιτος της Στρατιωτικής Σχολής της Σόφιας. Έζησε και αγωνίστηκε για την ελευθερία των Βουλγάρων στη Μακεδονία και την Αδριανούπολη. Αιώνια η μνήμη του!».

Η ύπαρξη της πλάκας στο μισοερειπωμένο καμπαναριό προκαλεί ερωτήματα, καθώς μέχρι πρόσφατα παρέμενε άγνωστο ποιοι ακριβώς και πότε την τοποθέτησαν. Αναφορές στο θέμα κάνουν τις τελευταίες ημέρες ενημερωτικά μέσα στη Σόφια και τα Σκόπια, δημοσιεύοντας μάλιστα φωτογραφίες που εικονίζουν δύο άνδρες να τοποθετούν την πλάκα στο καμπαναριό.

 

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Σχέδιο έξι σημείων για «φρένο» στα ενοίκια και τις τιμές κατοικιών

image_print

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε η νέα Εθνική Στρατηγική για τη Στεγαστική Πολιτική 2026-2035, η οποία περιλαμβάνει έξι βασικές παρεμβάσεις με στόχο την αύξηση της προσφοράς κατοικιών και τον περιορισμό των ακραίων αυξήσεων σε ενοίκια και τιμές ακινήτων.

Μεταξύ των σημαντικότερων προτάσεων βρίσκεται η δημιουργία ενός Εθνικού Δείκτη Τιμών Ακινήτων, ο οποίος θα παρακολουθεί τις τιμές πώλησης και ενοικίασης σε όλη τη χώρα. Μέσω του μηχανισμού αυτού θα μπορεί να εντοπίζονται περιοχές με έντονη στεγαστική πίεση και, όπου κρίνεται απαραίτητο, να εξετάζεται η επιβολή ανώτατων ορίων στα μισθώματα ή άλλων ρυθμίσεων προστασίας των ενοικιαστών.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμη φορολογικά κίνητρα για την κατασκευή νέων κατοικιών που θα διατίθενται αποκλειστικά για μακροχρόνια μίσθωση, ειδικό καθεστώς Golden Visa που θα συνδέεται με την προσφορά κατοικιών προς ενοικίαση, καθώς και φορολογικές ελαφρύνσεις στις τράπεζες ώστε να χορηγούν χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους και νοικοκυριά με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα.

Παράλληλα, προτείνονται ειδικά πολεοδομικά σχέδια για την ανάπτυξη κοινωνικής κατοικίας, αλλά και εκσυγχρονισμός του συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών, με στόχο την ταχύτερη ανέγερση νέων κατοικιών και την ενίσχυση της προσφοράς στην αγορά.

 

DNews Widget
Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en