Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Στον αέρα» οι εργαζόμενοι 500 μη απογραφέντων Ν.Π.Ι.Δ. του Δημοσίου

image_print

Μέχρι σήμερα, Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014, δύνανται οι Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού να ολοκληρώσουν την απογραφή των πάσης φύσεως επιχειρήσεων τους, καθώς επίσης, και τα Ν.Π.Ι.Δ., Δ.Ε.Κ.Ο. και Ν.Π.Ι.Δ. τού Κεφαλαίου Α’ του ν.3429/2005, σύμφωνα με την επιστολή, που απέστειλε ο γ.γ. τού Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης, Δημήτρης Στεφάνου, προς όλους τους γ.γ. των Υπουργείων.

Σημειώνεται ότι, μετά την απογραφή των Ν.Π.Ι.Δ. ακολουθεί και η ένταξή τους στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής.

Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με στοιχεία τού ΥΠ.Δ.Μ.Η.Δ. δεν έχουν αποσταλεί στοιχεία για περίπου 500 Ν.Π.Ι.Δ. Φορέων τού Δημοσίου, με τον κίνδυνο των κυρώσεων, να απέχει, μόλις λίγες ώρες πριν και τους χιλιάδες εργαζόμενους σ’ αυτά να μένουν κυριολεκτικά «στον αέρα».

Και αυτό γιατί τίθενται αυστηρές κυρώσεις για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, που παρεκκλίνουν από την υποχρέωση απογραφής στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου και από την ένταξη στο σύστημα πληρωμών της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής.

Οι κυρώσεις

Σύμφωνα με το έγγραφο τού ΥΠ.Δ.Μ.Η.Δ. προβλέπονται, ανά Κατηγορία Φορέων:

– Ως προς τα Νομικά Πρόσωπα: για όσο διάστημα παρατηρείται παρέκκλιση από την απογραφή στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου και από τη διαδικασία πληρωμής μέσω ΕΑΠ, αναστέλλεταιμε Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η επιχορήγηση ή απόδοση πόρων ή οποιασδήποτε μορφής ενίσχυση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

– Επιπροσθέτως, για τις ΔΕΚΟ και τα Ν.Π.Ι.Δ. του Κεφαλαίου Α’ του ν. 3429/2005, καθώς και για τα Ν.Π.Δ.Δ., για όσο διάστημα παρατηρείται η ανωτέρω παρέκκλιση, επιπλέον των ανωτέρω, αναστέλλεται η καταβολή των αμοιβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

– Η επί δίμηνο μη συμμόρφωση και η εξακολούθηση παρέκκλισης από τη διαδικασία πληρωμής μέσω ΕΑΠ, που διαπιστώνεται από τον αρμόδιο κάθε φορά Φορέα επιφέρει την αυτοδίκαιη παύση της θητείας των εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

DNews Widget
Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξάνθη: Σφοδρή κριτική Ζεϊμπέκ για τα διόδια της Εγνατίας

Ξάνθη-Χουσεΐν Ζεϊμπέκ για τα διόδια της Εγνατίας Οδού-2026
image_print

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση ασκεί ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, με αφορμή την κατάργηση της ατελούς διέλευσης από τα διόδια της Εγνατίας Οδού για επαγγελματικά οχήματα και, όπως υποστηρίζει, σε επόμενο χρόνο και για τους μόνιμους κατοίκους της Θράκης.

Ο κ. Ζεϊμπέκ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των κατοίκων της Θράκης, συνδέοντας το θέμα των διοδίων με μια σειρά ζητημάτων που, όπως αναφέρει, πλήττουν την περιοχή, όπως η κλειστή ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, η απένταξη του έργου μεταφοράς νερού από τον Νέστο, η έλλειψη αναπτυξιακών έργων, ο σιδηροδρομικός αποκλεισμός και η ακρίβεια.

Στην ανακοίνωσή του, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Ξάνθης υποστηρίζει ότι η τοποθέτηση του Υφυπουργού Υποδομών, Νίκου Ταχιάου, στη Βουλή επιβεβαιώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση των δωρεάν διελεύσεων στα διόδια της Εγνατίας Οδού.

Ο ίδιος ζητά την άμεση ανάκληση των αποφάσεων που, όπως αναφέρει, καταργούν τις δωρεάν διελεύσεις για τα επαγγελματικά οχήματα, αλλά και τη διατήρηση του καθεστώτος απαλλαγών για τους μόνιμους κατοίκους της Θράκης.

Όπως σημειώνει, η επιβάρυνση των επαγγελματιών και των κατοίκων της περιοχής έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, με αυξημένα κόστη στις μεταφορές και στα καύσιμα.

Ο κ. Ζεϊμπέκ καλεί την κυβέρνηση να επαναφέρει τις απαλλαγές και τις δωρεάν διελεύσεις στα διόδια της Εγνατίας Οδού, όπως ίσχυαν μέχρι πρόσφατα για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής.

Παράλληλα, καταγγέλλει ως «ανιστόρητα και επικίνδυνα» τα όσα ανέφερε ο Υφυπουργός Υποδομών στη Βουλή για τη Θράκη.

Continue Reading

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Καβάλα: Εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΚ στη Ρίγα της Λετονίας μέσω Erasmus+

Καβάλα-εκπαιδευτικοί του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου στη Ρίγα μέσω Erasmus+-2026
image_print

Στη Ρίγα της Λετονίας βρέθηκαν τρεις εκπαιδευτικοί του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Καβάλας, συμμετέχοντας στην τελική διακρατική συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA220-SCH «Raising Interest and Excellence in STEAM Education Incorporated with Non-Formal Based Video Games».

Η εκπαιδευτική κινητικότητα πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Ιουνίου 2026 και αποτέλεσε το τελευταίο στάδιο υλοποίησης του έργου, με βασικό αντικείμενο την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος και την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των εταίρων.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις, συζητήσεις και εργαστήρια με επίκεντρο την αξιοποίηση της εκπαιδευτικής τεχνολογίας, της σχεδιαστικής σκέψης, της δημιουργικότητας και των ψηφιακών εργαλείων στη μαθησιακή διαδικασία.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη χρήση μη τυπικών μορφών μάθησης και ψηφιακών παιχνιδιών για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών στις επιστήμες STEAM. Παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, εφαρμογές όπως το Minecraft Education, το Scratch και το Tinkercad, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της συνεργασίας, της υπολογιστικής σκέψης, της δημιουργικής έκφρασης και της επίλυσης προβλημάτων.

Στο πλαίσιο της κινητικότητας πραγματοποιήθηκαν επίσης συναντήσεις εργασίας μεταξύ των εταίρων, κατά τις οποίες εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του έργου, η ολοκλήρωση των παραδοτέων, η διάχυση των αποτελεσμάτων και η μελλοντική αξιοποίηση του εκπαιδευτικού υλικού που δημιουργήθηκε.

Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν εμπειρίες από τις δράσεις που υλοποιήθηκαν στις χώρες τους και παρουσίασαν παραδείγματα εφαρμογής των καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών μέσα στη σχολική τάξη.

Παράλληλα, το πρόγραμμα περιλάμβανε εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, δίνοντας την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό σύστημα και το πολιτισμικό περιβάλλον της Λετονίας, αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις για τις προκλήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης και τον ρόλο της ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Σύμφωνα με το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Καβάλας, η τελική κινητικότητα στη Ρίγα επιβεβαίωσε τη σημαντική συμβολή του προγράμματος στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις επιστήμες STEAM, στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και στην προώθηση δημιουργικών και συνεργατικών μορφών μάθησης.

Κατά τη διάρκεια μίας εκπαιδευτικής επίσκεψης στην πόλη Jurmala της Λετονίας, οι εκπαιδευτικοί είχαν επίσης την ευκαιρία να συναντήσουν την Εθνική Ομάδα Βόλεϊ Γυναικών Κ18 της Ελλάδας, η οποία πραγματοποιούσε την προετοιμασία της πριν από τη συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ18 στη Λιθουανία.

Το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Καβάλας χαρακτηρίζει την κινητικότητα απόλυτα επιτυχημένη, επισημαίνοντας ότι η εμπειρία άφησε πολύτιμη γνώση και χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό για μελλοντική αξιοποίηση στη σχολική πράξη.

DNews Widget
Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα: Επιχείρηση για εγκλωβισμένους

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην κατάρρευση πολυκατοικίας στα Πετράλωνα
image_print

Κατέρρευσε πολυκατοικία στα Πετράλωνα – Επιχείρηση διάσωσης σε εξέλιξη

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Τρίτης (30/6) στα Πετράλωνα, όταν πολυκατοικία κατέρρευσε στην οδό Αλκμήνης, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση των Αρχών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για πενταώροφο κτίριο (ισόγειο και τέσσερις όροφοι) με επτά διαμερίσματα, το οποίο κατέρρευσε ολοκληρωτικά.

Αναφορές για τουλάχιστον τέσσερις εγκλωβισμένους

Οι αρχικές πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον τέσσερα άτομα που βρίσκονται εγκλωβισμένα κάτω από τα συντρίμμια.

Στο σημείο βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ

Στην περιοχή επιχειρούν 30 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, άνδρες της 1ης ΕΜΑΚ, ειδικό διασωστικό όχημα και εκπαιδευμένος σκύλος έρευνας και διάσωσης.

Παράλληλα, στο σημείο έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του ΕΚΑΒ με μοτοσικλέτα άμεσης επέμβασης και δύο ασθενοφόρα για την παροχή πρώτων βοηθειών και τη διακομιδή τυχόν τραυματιών.

Πιθανή αιτία η υποχώρηση θεμελίων

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, την ώρα του συμβάντος εκτελούνταν εργασίες σε γειτονικό κτίριο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι προκλήθηκε πρόβλημα στατικότητας, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν τα θεμέλια της πολυκατοικίας και το κτίριο να καταρρεύσει.

Τα ακριβή αίτια του περιστατικού αναμένεται να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσης.

Η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και οι πληροφορίες ενδέχεται να μεταβληθούν όσο προχωρούν οι έρευνες των διασωστικών συνεργείων.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
Banner
text about elections

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en