Quantcast
Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

«Ναι» στη δυνατότητα λήψης διπλής σύνταξης

Το «πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας

«Ναι» στη δυνατότητα λήψης διπλής σύνταξης από δύο ασφαλιστικούς φορείς (ευρωπαϊκό και ελληνικό) για κάποιον που εργάστηκε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας, ανάβοντας παράλληλα «πράσινο φως» και για την καταβολή διπλής σύνταξης αναπηρίας.

Το ΣτΕ, κρίνοντας ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερτερεί του εθνικού, δικαίωσε 76χρονο αγρότη και ακύρωσε απόφαση του ΟΓΑ που αρνιόταν να του χορηγήσει βασική σύνταξη, επειδή ταυτόχρονα έπαιρνε σύνταξη από γερμανικό φορέα ασφάλισης, λόγω εργατικού ατυχήματος που είχε, όταν δούλευε στο εξωτερικό.

Το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε ότι ο ΟΓΑ οφείλει να χορηγήσει την αιτούμενη σύνταξη, κρίνοντας ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί κανένα από τα κωλύματα που θεσπίζει η εθνική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει σήμερα το «Έθνος», το ΣτΕ έκρινε (323/15) ότι «το κοινοτικό δίκαιο που έχει αυξημένη τυπική ισχύ έναντι του εθνικού δικαίου, δεν επιτρέπει την εφαρμογή εθνικής νομοθεσίας που αποκλείει τη λήψη σύνταξης αναπηρίας, για τον λόγο ότι ο ασφαλισμένος λαμβάνει ήδη σύνταξη ίδιας φύσης με τη σύνταξη αναπηρίας, από ασφαλιστικό τομέα άλλου κράτους – μέλους, ασχέτως του ύψους της σύνταξης αυτής».

Στη συγκεκριμένη υπόθεση, που ανοίγει τον δρόμο για αντίστοιχη δικαίωση και άλλων ασφαλισμένων σε Ελλάδα και εξωτερικό, αγρότης από την Ήπειρο απουσίασε από τη χώρα και εργάστηκε στη Γερμανία για 6 χρόνια (1966-1972) όπου αν και ασφαλίστηκε, του επιστράφηκαν οι εισφορές κατόπιν αίτησής του.

Στα τέλη του 1966 υπέστη εργατικό ατύχημα, εξαιτίας του οποίου λαμβάνει από γερμανικό ασφαλιστικό φορέα σύνταξη τραυματία, λόγω μείωσης της βιοποριστικής του ικανότητας, σε ποσοστό 30%. Ο ίδιος ασκούσε στην Ελλάδα το διάστημα 1961-1966 το επάγγελμα του αγρότη, το οποίο και συνέχισε, επιστρέφοντας στην Ήπειρο, από το 1973 μέχρι το 2000.

Η αρμόδια υγειονομική επιτροπή αποφάνθηκε ότι είναι ανάπηρος κατά 67% και ο ΟΓΑ δέχθηκε να του χορηγήσει πρόσθετη σύνταξη αναπηρίας, αλλά απέρριψε το αίτημά του για χορήγηση βασικής σύνταξης αναπηρίας, επειδή έπαιρνε ταυτόχρονα από γερμανικό φορέα σύνταξη εργατικού ατυχήματος που υπερβαίνει το ποσό της κατώτερης σύνταξης του ΟΓΑ. Ο 76χρονος αγρότης προσέφυγε στη Δικαιοσύνη όπου ο ΟΓΑ επέμεινε ότι υπάρχει από το κοινοτικό και το εθνικό δίκαιο κώλυμα για να του χορηγήσει βασική σύνταξη, αφού έπαιρνε ήδη σύνταξη εργατικού ατυχήματος στο εξωτερικό και μάλιστα μεγαλύτερη της ελληνικής.

Το ΣτΕ απέκρουσε όλους τους ισχυρισμούς του ΟΓΑ κρίνοντας ότι το κοινοτικό δίκαιο (που υπερτερεί του εθνικού) επιτρέπει τη διπλή καταβολή, όχι μόνο λόγω γήρατος ή χηρείας, αλλά και λόγω αναπηρίας επισημαίνοντας ότι η σύνταξη εργατικού ατυχήματος που χορηγεί ο ξένος φορέας είναι της ίδιας φύσης με τη σύνταξη αναπηρίας που δικαιούνται από τον ΟΓΑ.

Click to comment

Απάντηση

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού στην Καβάλα πανηγύρισαν την κατάκτηση της Euroleague

Ο Παναθηναϊκός είναι πρωταθλητής Ευρώπης.

Μετά από μία φοβερή εμφάνιση με ανατροπή κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, οι “Πράσινοι” επικράτησαν με 95-80 στο μεγάλο τελικό του Final Four της Euroleague και κατέκτησαν τον τίτλο για 7η φορά στην ιστορία τους.

Για αυτόν τον λόγο οι φίλοι της ομάδας στην Καβάλα βγήκαν να πανηγυρίσουν την κατάκτηση της Euroleague από την ομάδα τους το βράδυ της Κυριακής.

Συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα εξωστρέφειας στην Καβάλα

Ημερίδα εξωστρέφειας, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το πρψί του Σαββάτου25 Μαϊου στην πόλη της Καβάλας, όπου παρόντες ήταν αρκετοί επιχειρημαατίες και επαγγελματίες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, φορείς της Περιφέρειας αλλα και του Δήμου Καβάλας αλλά και ο Υφυπουργός εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης.

Οι παρόντες είχαν την ευκααίρια να ακούσουν απο επίσημα προσκεκλημένους ανάλυσεις που αφορούν την την ανάπτυξη της επιχερηματικότητας.

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Επίσκεψη Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ στο νέο αεροδρόμιο ΛΥΔΙΑ

Τις νέες εγκαταστάσεις της EGNATIA AVIATION και το αεροδρόμιο ΛΥΔΙΑ,επισκέφτηκε το πρωί του Σαββάτου 25 Μαϊού ο Περιφερείάρχης ΑΜ-Θ, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης μαζί, με τον αντιπεριφέρειάρχη Καβάλας, κ. Θόδωρο Μαρκόπουλο, τον αντιπεριφέρειάρχη Ανάπτυξης, κ, Αλέξανδρο Ιωσηφίδη αλλα και άλλα μέλη της παράταξης τους. Στο σημείο ξεναγήθηκαν απο τον ιδιοκτήτη της σχολής, κ. Δημήτρη Λυμπεράκη και ενημέρώθηκαν για την εξέλιξη των έργων στο νέο αεροδρόμιο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
white night text
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en