Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Δεν μπορούν όλοι οι ΑμεΑ να χειριστούν τις κάρτες» λέει ο Σύλλογος ΑμεΑ ΠΕ Ροδόπης

Η χρήση πλαστικού χρήματος προϋποθέτει ή συνεπάγεται συχνή χρήση και των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης των τραπεζών (ΑΤΜ). Αυτό όμως δεν είναι εύκολο για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, ειδικά δε για αυτούς που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο

Επιπλέον πρέπει να διορθωθούν οι διατυπώσεις των νόμων για να μην αδικούνται άτομα

Στις «εξαιρέσεις» του νέου νόμου περί υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος, εμπίπτουν τελικά τα άτομα με αναπηρίες, αλλά υπό την αίρεση ότι το ποσοστό της αναπηρίας τους είναι 80% και πάνω. Το ζήτημα όμως δεν είναι τόσο απλό, όπως εξήγησε μιλώντας στον «Χ» ο πρόεδρος του νεοσύστατου Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρίες ΠΕ Ροδόπης Τρύφων Καρούντζος. 

«Το βασικό ζήτημα είναι ότι πολλά ΑμεΑ δεν μπορούν να χειριστούν τις κάρτες γιατί μέχρι τώρα είχαν μάθει να αντιλαμβάνονται την αξία του χρήματος μέσω της αφής. Δηλαδή, ψηλαφίζοντας τα νομίσματα -είτε χάρτινα, είτε κέρματα- ένας τυφλός μπορεί να καταλάβει την αξία του και να γνωρίζει τι ποσά πληρώνει ή εισπράττει. Με την κάρτα δεν μπορεί να γίνει αυτό» λέει ο κος Καρούντζος. 

Επιπλέον, ο πρόεδρος παρατηρεί και το γεγονός ότι η χρήση πλαστικού χρήματος προϋποθέτει ή συνεπάγεται συχνή χρήση και των μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης των τραπεζών (ΑΤΜ). Αυτό όμως δεν είναι εύκολο για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, ειδικά δε για αυτούς που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο. 

Συνεπώς αυτό που ζητούν τα ΑμεΑ δεν είναι τόσο η εξαίρεσή τους από το συγκεκριμένο ή από κάποιο άλλο νομοσχέδιο, αλλά κυρίως η υπό τις σωστές προϋποθέσεις ένταξης τους σε αυτά. 

Εν τω μεταξύ υπάρχει και ένα «μπέρδεμα» με τα ποσοστά της αναπηρίας. Πιο συγκεκριμένα, αυτά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: 50%, 67% και 80%. Αυτό είναι ένα ζήτημα που επεσήμανε και η ΕΣαμεΑ, η οποία ζητά τη διόρθωση των διατυπώσεων στα νομοσχέδια, που σχετίζονται με ΑμεΑ υπό την εξής μορφή: «με αναπηρία από 80% τουλάχιστον και άνω» (και αντιστοίχως και για τις άλλες δύο κατηγορίες).

Κι όλο αυτό για τον εξής λόγο: Το 50% είναι το ποσοστό το οποίο χαρακτηρίζει κάποιον ως ανάπηρο. Το 67% είναι το ποσοστό από το οποίο κάποιος ανάπηρος απολαμβάνει (μερικώς) την επιδοματική προνοιακή πολιτική και το 80% το ποσοστό όπου οι προνοιακές επιδοματικές απολαβές πολλαπλασιάζονται. Ωστόσο, η φράση «τουλάχιστον …. και άνω» διασφαλίζει ότι το πεδίο περιλαμβάνει όλους τους ΑμεΑ της συγκεκριμένης κατηγορίας, εξαλείφοντας τις πιθανότητες παρερμηνείας της εκάστοτε διάταξης ή νομοσχεδίου. 

Αν για παράδειγμα στον συγκεκριμένο νόμο περί εξαίρεσης από τη χρήση του πλαστικού χρήματος, αν η διατύπωση δεν περιλαμβάνει την φράση «και άνω», θα μπορεί κάποιος να την ερμηνεύσει ως ισχύουσα μόνο για αυτούς που έχουν αναπηρία 80% και να εξαιρέσει αυτούς που έχουν 81% και πάνω – δηλαδή να θέσει εκτός νόμου ανθρώπους έως και με 100% αναπηρία. 

Η επιστολή με την οποία τέθηκε το ζήτημα υπόψη του υπουργού Οικονομικών, και την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της ΕΣαμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης, αναφέρει: 

«Κύριε υπουργέ, 
Η ανακοίνωσή σας ότι «από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για το χτίσιμο του αφορολόγητου εξαιρούνται φορολογούμενοι 70 ετών, άτομα με αναπηρία, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση» κλπ., δεν λύνει το πρόβλημα, δεν καθιστά προσβάσιμα τα ΑΤΜ, τις ιστοσελίδες, δεν υποχρεώνει τις τράπεζες να αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία ως ισότιμους πολίτες, παρότι κινείται σε θετική κατεύθυνση.

Πάγια θέση της ΕΣΑμεΑ δεν είναι οι ειδικές λύσεις και οι εξαιρέσεις αλλά οι λύσεις που θα διασφαλίζουν την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινωνία.

Παράλληλα δημοσιεύματα του Τύπου κάνουν λόγο για την εξαίρεση των ατόμων με αναπηρία άνω του 80%. […]

Ταυτόχρονα, στην ίδια διάταξη, ο νόμος πρέπει να ορίσει κανόνες προσβασιμότητας για όλες τις συναλλαγές, τα ΑΤΜ, τις τράπεζες κλπ, όπως σας είχαμε αναφέρει και στην προηγούμενη επιστολή μας. Η ΕΣΑμεΑ θα συνεχίσει να αγωνίζεται και να διεκδικεί την προσβασιμότητα, όπως την ορίζει το άρθρο 9 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία: η Πολιτεία επιτρέπει «στα άτομα με αναπηρία να ζουν ανεξάρτητα και να συμμετέχουν πλήρως σε όλες τις πτυχές της ζωής, λαμβάνει κατάλληλα μέτρα για να εξασφαλίσει στα ΑμεΑ πρόσβαση, σε ίση βάση με τους άλλους, στο φυσικό περιβάλλον, στην ενημέρωση και επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένων τεχνολογιών και συστημάτων πληροφοριών, και σε άλλες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες, που είναι ανοικτές ή παρέχονται στο κοινό». 

Το θετικό πάντως είναι ότι από τον συγκεκριμένο νόμο για το πλαστικό χρήμα, τα ΑμεΑ εξαιρούνται (με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω) ενώ το 2017 προοιωνίζει και άλλες θετικές εξελίξεις που τους αφορούν, όπως για παράδειγμα τη αναγνώριση της αναπηρίας αποκλειστικά βάση ιατρικού πρωτοκόλλου και συμμετοχή των ΑμεΑ στα ΚΕΠΑ (στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας). 

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Μπλόκο σε επιστροφές φόρου | Τι πρέπει να ξέρουν οι φορολογούμενοι

Επιστροφές φόρου 93 εκατ. ευρώ βρίσκονται στα «συρτάρια» της ΑΑΔΕ, η οποία αναζητά 130.000 φορολογούμενους για να τους επιστρέψει τα χρήματα που δικαιούνται

Συναγερμό για 38.000 φορολογούμενους άνω των 70 ετών έχει σημάνει η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με Τα Νέα. Η Φορολογική Αρχή τούς ψάχνει για να δηλώσουν το IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού προκειμένου να τους επιστρέψει φόρους που δικαιούνται ή ακόμα και ποσά που έχουν κερδίσει στη φορολοταρία.

Επιστροφές φόρου 93 εκατ. ευρώ βρίσκονται στα «συρτάρια» της ΑΑΔΕ, η οποία αναζητά 130.000 φορολογούμενους για να τους επιστρέψει τα χρήματα που δικαιούνται. Από τους φορολογούμενους αυτούς 127.000 είναι φυσικά πρόσωπα με εκκρεμείς επιστροφές φόρου 16 εκατ. ευρώ και 3.000 νομικά πρόσωπα με 77 εκατ. ευρώ.

Σε όλους αυτούς τους φορολογούμενους έχουν σταλεί αλλεπάλληλα μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή στην προσωπική τους θυρίδα στο myAADE αλλά χωρίς ανταπόκριση. Φέτος, η έλλειψη IBAN μπλοκάρει και την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, με εξαίρεση τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίες υποβάλλονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ.

newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Τροχαίο-Κομοτηνή: Χειρουργήθηκαν με επιτυχία μητέρα και βρέφος

Η κατάσταση υγείας της μητέρας και του βρέφους που παρασύρθηκαν από αυτοκίνητο στην Κομοτηνή.

Με επιτυχία στέφθηκε το χειρουργείο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης στο βρέφος που μεταφέρθηκε το απόγευμα της Τρίτης έπειτα από το τροχαίο ατύχημα έξω από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής.

Το χειρουργείο αφορούσε δυο κατάγματα, ενώ το βρέφος θα συνεχίζει να νοσηλεύεται και να παρακολουθείται για όσο διάστημα κριθεί ιατρικά αναγκαίο, σύμφωνα με πληροφορίες του ιστότοπου xronos.

Σε θάλαμο του Νοσοκομείου Κομοτηνής νοσηλεύεται εκτός κινδύνου κι η 30χρονη μητέρα του, που επίσης νωρίτερα σήμερα χειρουργήθηκε με επιτυχία για κάταγμα.

Προανάκριση για τα αιτία του τροχαίου ατυχήματος διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κομοτηνής.

Το χρονικό της παράσυρσης

Το τροχαίο σημειώθηκε έξω από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής το πρωί της Τρίτης 28/5. Στο σημείο έσπευσαν η Τροχαία, η Πυροσβεστική και ασθενοφόρο, το οποίο μετέφερε τη γυναίκα και το βρέφος στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Εκεί οι γιατροί έκριναν πως η κατάσταση της υγείας του βρέφους είναι πολύ σοβαρή και αποφάσισαν πως πρέπει να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Όπως αναφέρουν τα τοπικά Μέσα, στο τροχαίο ενεπλάκησαν δύο αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρεται ότι το ένα ΙΧ πέρασε το STOP και ενεπλάκη σε τροχαίο με άλλο αυτοκίνητο. Τότε, το όχημα «ανέβηκε» στο πεζοδρόμιο, χτύπησε πυροσβεστικό κρουνό και κατέληξε σε παγκάκι, όπου εκείνη την ώρα, μεταξύ άλλων, κάθονταν η μητέρα και το βρέφος, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν.

(Στη φωτογραφία το ΣΤΟΠ που φέρεται να παραβίασε ο ηλικιωμένος οδηγός του οχήματος που προκάλεσε το τροχαίο ατύχημα)

newsbomb.gr

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Θεσσαλονίκη: Με σοβαρά εγκαύματα στη ΜΕΘ η 2χρονη που πήρε φωτιά από ανάφλεξη βενζίνης

Σε σοβαρή κατάσταση με εγκαύματα στο 60% του σώματός της νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού το δίχρονο κοριτσάκι, που πήρε κυριολεκτικά φωτιά μετά από ανάφλεξη που σημειώθηκε την ώρα που ο 28χρονος πατέρας της έβαζε βενζίνη στο ΙΧ του, με μπιτόνι, στην αυλή του σπιτιού τους το περασμένο Σάββατο σε χωριό του Δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, αλλά κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά της στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Ο 28χρονος πατέρας της τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

«Το παιδί έγινε λαμπάδα»

Το κοριτσάκι είχε ντυθεί παρανυφάκι και μαζί με τους γονείς του θα πήγαινε στον γάμο του θείου της. Την ώρα που πατέρας της γέμιζε το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου με βενζίνη, η μικρή επιχείρησε να τον αγκαλιάσει. Εξαιτίας του υλικού των ρούχων της μάλλον δημιουργήθηκε στατικός ηλεκτρισμός, που είχε ως συνέπεια να τυλιχθούν στις φλόγες.

Ο παππούς που ήταν αυτόπτης μάρτυράς προσπάθησε να τη σώσει, αλλά κάηκε κι αυτός στα χέρια. «Το πήγανε στην Αθήνα το μωρό, έγινε “λαμπάδα”. Κάηκε και ο παππούς, προσπάθησε να το σβήσει και έκαψε τα χέρια του», τόνισε ο συγγενής της οικογένειας», επεσήμανε συγγενής της οικογένειας, μιλώντας στον Alpha.

ethnos.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
food track
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en