Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αγριεύει» το Υπουργείο Οικονομικών με όσους πήραν δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου και σταμάτησαν να τα εξυπηρετούν

Μέτρα «φωτιά» για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που σε εποχές ευημερίας πήραν δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου, τα οποία όμως κατέπεσαν στη συνέχεια, επιστρατεύει η κυβέρνηση για να ανασάνει ο προϋπολογισμός από τους τόκους και τα χρεολύσια που τον επιβαρύνουν. Όπως προκύπτει από έγγραφο που αποκαλύπτει η «Εφ.Συν.», το υπουργείο Οικονομικών…ετοιμάζεται να αποστείλει ατομικές ειδοποιήσεις σε χιλιάδες φορολογουμένους – δανειολήπτες με σημαντικά χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία προέρχονται από κατάπτωση εγγυήσεων.

Με τα «ραβασάκια» που θα φτάσουν τις επόμενες μέρες στους δικαιούχους αλλά και στα συνυπόχρεα πρόσωπα, θα ειδοποιούνται οι δανειολήπτες, οι οποίοι προ κρίσης εξυπηρετήθηκαν από το Δημόσιο που με ιδιαίτερη γενναιοδωρία εγγυήθηκε για το δάνειό τους, να μεριμνήσουν άμεσα για την πληρωμή των δόσεων αλλά και του «καπέλου» των τόκων που έχει καταβάλει για λογαριασμό τους το ελληνικό κράτος. Διαφορετικά το υπουργείο Οικονομικών θα εισπράξει με άλλο τρόπο αυτά τα χρέη ακολουθώντας τη γνωστή πεπατημένη με τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Σπίτια, οικόπεδα, εξοχικά, βιομηχανικά κτίρια, εγκαταστάσεις της εταιρείας, αυτοκίνητα αλλά και άλλα πάγια στοιχεία της επιχείρησης θα κατασχεθούν μέχρι να «ισοφαριστεί» το ποσό του χρέους προς την Εφορία.

Επίσης, με εντολή εισαγγελέα θα ανοιχτούν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του οφειλέτη, όπως δηλαδή και με τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια, και στην περίπτωση που βρεθούν καταθέσεις οι εισπρακτικές αρχές θα προχωρήσουν σε αυτόματη ανάληψη αυτών των χρημάτων. 

Στα «μπιλιετάκια» που έχει συντάξει το υπουργείο σε συνεννόηση με την «25η Διεύθυνση Κίνησης Κεφαλαίων, Εγγυήσεων και Αξιών» θα αναγράφονται:

  • Τα στοιχεία και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του οφειλέτη.
  • Το είδος και το ποσό του χρέους, μαζί με τους τόκους που έχουν ήδη υπολογιστεί από την κείμενη νομοθεσία.
  • Ο αριθμός και η χρονολογία καταχώρισης του χρέους ως δημόσιου εσόδου ή ο τίτλος στον οποίο βασίζεται το χρέος.
  • Επιμέρους στοιχεία του χρέους (ιστορικό), όπως: είδος δανείου, ύψος δανειακής σύμβασης, συνολικό οφειλόμενο ποσό (βασική βεβαιωμένη οφειλή) σε κεφάλαιο, συμβατικοί τόκοι, τόκοι υπερημερίας, τυχόν τόκοι εξ ανατοκισμού, έξοδα-προμήθειες.
  • Ο χρόνος και ο τρόπος εξόφλησης της οφειλής.


Από το 2010 που η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο, το Δημόσιο κλήθηκε κάθε χρόνο να αντιμετωπίσει καταπτώσεις εγγυήσεων οι οποίες ανέρχονται κατά μέσον όρο σε 1 δισ. ετησίως. Το νούμερο είναι αστρονομικό. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις είχαν προϋπολογιστεί με απόδοση λίγο πάνω από το 1 δισ. ευρώ και η χώρα βίωσε μια μείζονα πολιτική κρίση…

Οι καταπτώσεις εγγυήσεων επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό από τη στιγμή που ο φορέας ή το φυσικό πρόσωπο που έχει δανειστεί με εγγύηση του Δημοσίου αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Η χορήγηση εγγυήσεων του Δημοσίου σε επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλον, ώστε να μπορούν να δανειστούν και να καλύψουν τα τρέχοντα ελλείμματα, υπήρξε πάγια πρακτική για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Σημειώνεται πως μόνο στο διάστημα 2006-2011 περίπου 15.000 κρατικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις έλαβαν την εγγύηση του Δημοσίου για δάνεια ύψους μεγαλύτερου των 5,5 δισ. ευρώ.

Καταπτώσεις εγγυήσεων

Η οικονομική κρίση είχε αποτέλεσμα πολλές από τις εγγυήσεις αυτές που αφορούν φορείς τόσο εντός γενικής κυβέρνησης όσο και εκτός γενικής κυβέρνησης να καταπέσουν επιβαρύνοντας αντίστοιχα τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπήρχαν ωστόσο και περιπτώσεις επιχειρήσεων που «δολίως» πτώχευσαν αναγκάζοντας το Δημόσιο να πληρώσει τεράστια ποσά τόκων από τα δάνεια που κατέπεσαν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στη λίστα με τους επιχειρηματίες που τα προηγούμενα χρόνια πήραν δάνεια με εγγυητή το Δημόσιο περιλαμβάνονται ονόματα εταιρειών από τον χώρο της βιομηχανίας, της μεταποίησης, των τροφίμων και της νηματουργίας. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για μια «βιομηχανία» συντήρησης των προβληματικών ΔΕΚΟ, οι οποίες όλα αυτά τα χρόνια συσσώρευαν ελλείμματα και κανείς δεν τους υποχρέωνε να τα αντιμετωπίσουν. Τα ελλείμματα μετατρέπονταν σε χρέη που καλύπτονταν από εγγυήσεις του Δημοσίου.

Το πρόβλημα οξύνθηκε όταν ξέσπασε η κρίση, αφού πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να ανανεώσουν τα δάνεια με αποτέλεσμα να αρχίσει η κατάπτωσή τους. Οι καταπτώσεις με τη σειρά τους «έπνιξαν» τον προϋπολογισμό, ο οποίος το 2010 πλήρωσε το ποσό των 974,2 εκατ. ευρώ. Το 2011 οι καταπτώσεις ανήλθαν σε 1,44 δισ. ευρώ και το 2012 σε 795,5 εκατ. ευρώ. Το 2013 αυξήθηκαν σε 868,4 εκατ. ευρώ, ενώ το 2014 η επιβάρυνση από τους τόκους και τα χρεολύσια θα φτάσει το 1,23 δισ. ευρώ.

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε κυρίαρχο μέσο πληρωμών αναμένεται να εξελιχθεί το IRIS και στην Ελλάδα

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες υποχρεούνται να προσφέρουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να πληρώνουν μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών (IRIS). Προς το παρόν το μέτρο αφορά τους επαγγελματίες, οι οποίοι θα πρέπει μέχρι το τέλος του άλλου μήνα να έχουν συνδέσει τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς με το IRIS, ώστε να μπορούν να δέχονται πληρωμές για τις υπηρεσίες που παρέχουν. Από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνδεθούν με το IRIS μέχρι τον Μάρτιο του 2025.

Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι προμήθειες για τους καταναλωτές είναι μηδενικές, ενώ για τους επαγγελματίες σημαντικά χαμηλότερες σε σύγκριση με τις κάρτες. Δεν αποκλείεται, όμως, να υπάρξει απάντηση από τις εταιρείες καρτών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα δουν τους τζίρους τους να μειώνονται ραγδαία. Ήδη στις μεγάλες αγορές η πληρωμή μέσω του συστήματος άμεσων πληρωμών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, σε αντίθεση με τη χώρα μας, όπου η εφαρμογή χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για μεταφορά ποσών μεταξύ φίλων και οικογενειών. Ωστόσο οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί ραγδαία η χρήση του.

Πάντως, στην περίπτωση που οι επαγγελματίες δεν προχωρήσουν στη διασύνδεσή τους με το ανωτέρω σύστημα στις επόμενες 30 ημέρες, θα κληθούν να καταβάλουν τσουχτερά πρόστιμα. Συγκεκριμένα, οι “καμπάνες” ανέρχονται στα 1.500 ευρώ για όσους επαγγελματίες δεν αποκτήσουν- εγγραφούν στο σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS, ενώ θα επιβληθεί και πρόστιμο 1.000 ευρώ σε όσους δεν προχωρήσουν στη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στην εφορία.

Μάλιστα, μετά τις 30 Ιουνίου αναμένεται κλιμάκια του υπουργείου Ανάπτυξης και της ΑΑΔΕ να σαρώσουν την αγορά με ελέγχους. Τα δεδομένα θα τα λάβουν από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ, που θα έχει προχωρήσει στις σχετικές διασταυρώσεις, έτσι ώστε οι ελεγκτές να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι έχουν εγγραφεί στο σύστημα IRIS και εάν έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό στην εφορία. Επί της ουσίας, η ΑΑΔΕ θα λάβει αναλυτικά στοιχεία από τις τράπεζες και εν συνεχεία θα προχωρήσει στον καταλογισμό των προστίμων. Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στο σύστημα άμεσων πληρωμών 300.000 επαγγελματίες και απομένουν 600.000. Όπως προκύπτει από την απόφαση, όσοι συμμορφωθούν και εντός 30 ημερών καταβάλουν το πρόστιμο, αυτό θα μειώνεται κατά 50%.

Σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσαν τα συναρμόδια υπουργεία:

1. Οι δικαιούχοι πληρωμής αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα πληρωμών και μέσα πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, όπως την υπηρεσία IRIS online payments.

2. Από τους δικαιούχους πληρωμής εξαιρούνται:
α) Τα άτομα με αναπηρία όρασης με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.
β) Τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων (αυτόματοι πωλητές) μέχρι και την 31η/12/2024.

3. Αρμόδιες αρχές για τη διενέργεια των ελέγχων ορίζονται:
α) Η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης.
β) Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας.

4. Οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), εφόσον στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούν βάσει των αρμοδιοτήτων τους διαπιστώσουν παράβαση, συμπληρώνουν και διαβιβάζουν σχετική έκθεση ελέγχου προς τις αρμόδιες αρχές για τη βεβαίωση παραβάσεων και επιβολή προστίμων.

5. Οι αρμόδιες αρχές συγκροτούν κλιμάκια ελέγχου αποτελούμενα τουλάχιστον από δύο υπαλλήλους.

6. Οι δικαιούχοι πληρωμής δηλώνουν ηλεκτρονικά έναν ή περισσότερους επαγγελματικούς λογαριασμούς στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) με τη χρήση των διαπιστευτηρίων που διαθέτουν οι χρήστες για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, εντός προθεσμίας ενός μήνα από την έναρξη άσκησης δραστηριότητας.

7. Στον επαγγελματικό λογαριασμό αποδέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, όπως, ενδεικτικά, μέσα πληρωμής με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς και συναλλαγές με μετρητά. Οι συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του επαγγελματικού λογαριασμού αφορούν αποκλειστικά την εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.

8. Δήλωση ίδιου επαγγελματικού λογαριασμού από διαφορετικούς δικαιούχους πληρωμής δεν επιτρέπεται και η ΑΑΔΕ προβαίνει σε απενεργοποίηση των λογαριασμών.

9. Σε όποιον δεν προχωρήσει στη σύνδεση με το IRIS επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ. Η απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου της παρούσης υπόκειται σε ενδικοφανή προσφυγή εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή της, η οποία ασκείται ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου, εφόσον οι διοικητικές κυρώσεις έχουν εκδοθεί από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης, και ενώπιον του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην περιφέρεια του οποίου διαπιστώθηκε η παράβαση σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Η απόφαση επί της προσφυγής εκδίδεται μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών από την κατάθεση της προσφυγής.

10. Το ύψος του επιβληθέντος διοικητικού μειώνεται στο ήμισυ αν:
α) Ο υπόχρεος, εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης, και σε κάθε περίπτωση πριν από την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής, προβεί σε καταβολή του προστίμου. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου.
β) Ο υπόχρεος, εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου, καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών, μέσων πληρωμής με κάρτα και μέσων πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.

11. Για τη μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

12. Όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες δέχονται καταγγελίες για τη μη αποδοχή πληρωμών με χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα πληρωμών και μέσα πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό, όπως την υπηρεσία IRIS online payments, από υπόχρεο, αυτές κοινοποιούνται στην ΑΑΔΕ και στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά τον προγραμματισμό και τη διενέργεια ελέγχων αρμοδιότητάς τους.

capital.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο «καίει» το κλιματιστικό ανά ώρα μετά τις αυξήσεις στα τιμολόγια

Η θερμοκρασία αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αγγίξει ακόμα και τους 43 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους δροσιάς λόγω του ακριβού ρεύματος. Ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές είναι αυτό με την αφρικανική σκόνη. 

Όσοι αποφασίσουν να λειτουργήσουν τα κλιματιστικά, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η θερμοκρασία θα πρέπει να ρυθμίζεται στους 10 βαθμούς κάτω από εκείνη του εξωτερικού χώρου.

Ειδικοί μιλώντας στο MEGA, προτείνουν τρόπους εξοικονόμησης ρεύματος και αντιμετώπισης του κύματος ζέστης.

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος λόγω χονδρεμπορικής | Οι τιμές ευνοούν τα σταθερά τιμολόγια

H άνοδος της θερμοκρασίας και της ζήτησης, η μειωμένη παραγωγή των ΑΠΕ και η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Η χονδρεμπορική αγορά εμφανίζει νέα σημαντική αύξηση την πρώτη εβδομάδα του μήνα, η οποία εφόσον συνεχιστεί θα επηρεάσει και άλλο τις λιανικές τιμές.

Με βάση την εικόνα της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου, η χονδρική καταγράφει αύξηση κοντά στο 20%, που σημαίνει ότι αντίστοιχη ή ακόμη και μεγαλύτερη αναμένεται να είναι και η άνοδος στις λιανικές τιμές. Υπό αυτές τις συνθήκες αποκτούν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους απλούς καταναλωτές οι προσφορές των εταιρειών για σταθερά προϊόντα 6μηνης διάρκειας, τα οποία εμφανίζουν χαμηλότερες τιμές.

Ως προς τη χονδρεμπορική αγορά, στις πρώτες 7 ημέρες του Ιουνίου, η μέση τιμή σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου διαμορφώνεται στα 95,71 ευρώ/MWh. Η τιμή αυτή είναι 18% αυξημένη σε σύγκριση με τη μέση τιμή του μηνός Μαΐου, ήτοι τα 81,08 ευρώ/MWh. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις χονδρικές τιμές του Μαΐου, οι λιανικές τιμές του Ιουνίου διαμορφώθηκαν από 11% έως και 70% υψηλότερα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι πάροχοι ενσωμάτωσαν πλήρως την άνοδο που σημείωσε η τιμή εκκαθάρισης της αγοράς.

Με βάση την τρέχουσα μέση τιμή του Ιουνίου, η ελληνική αγορά είναι η 9η ακριβότερη της Ευρώπης, καθώς όλες οι χώρες εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα ανατιμήσεις κυρίως εξαιτίας της ανόδου του φυσικού αερίου.

Φαίνεται λοιπόν ότι η τάση όχι μόνο για τον Ιούνιο αλλά και για τον Ιούλιο, θα είναι ανοδική με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαμόρφωση των τιμολογίων της λιανικής. Αυτό σημαίνει ότι τα σταθερά τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας που είναι διαθέσιμα στους καταναλωτές εμφανίζονται πιο ελκυστικά: είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές για τα σταθερά τιμολόγια ξεκινούν από τα 8,8 λεπτά/KWh (με πάγιο στις περισσότερες περιπτώσεις στα 9,9 ευρώ) όταν η μέση τιμή των πράσινων τιμολογίων του Ιουνίου είναι στα 15 λεπτά/KWh.

Εάν συνυπολογιστεί το πάγιο των σταθερών τιμολογίων για μια μέση κατανάλωση το κόστος διαμορφώνεται περίπου στα 12 λεπτά/KWh δηλαδή είναι χαμηλότερη από τη μέση τιμή των πράσινων τιμολογίων. Καθώς μάλιστα η τάση είναι ανοδική και τον Ιούλιο πιθανόν να έχουμε νέες αυξήσεις κοντά στο 20% με βάση την τρέχουσα χονδρεμπορική τιμή, είναι σαφές ότι τα φθηνότερα σταθερά τιμολόγια εμφανίζουν προβάδισμα. Δηλαδή εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, δεν αποκλείεται τον Ιούλιο να δούμε τιμές κοντά στα 18 λεπτά/KWh.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
tractor in the background of the text
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en