Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε αναφορά στις δυνατότητες και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο – ΚΥ Λήμνου, αλλά και στα γενικότερα προβλήματα του χώρου της υγείας, τόσο της ιατρικής κοινότητας όσο και των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας.
Ακολούθησε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Υπουργό Υγείας αλλά και με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου κα Λ.Β.Βιλδιρίδη και τον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ κο Χ.Ροϊλό, που τον συνόδευαν, σχετικά με τη δυνατότητα επίλυσης των θεμάτων που αναπτύχθηκαν και τους επιδόθηκε υπόμνημα με τις θέσεις και τα αιτήματα του ΙΣ Λήμνου.
Θέσεις και αιτήματα, όπως έχουν διαμορφωθεί από τη Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της “νησιωτικότητας” και τη θέσπιση ειδικών κινήτρων προκειμένου να στελεχωθούν επαρκώς οι Δομές Υγείας στα νησιά μας, να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες και να αυξηθεί το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας σε κατοίκους και επισκέπτες.
Στην ομιλία που παρέθεσε αργότερα στο ξενοδοχείο «Διαμαντίδης», ο Ι.Σ Λήμνου διαπίστωσε, ότι ο Υπουργός υιοθέτησε καταρχήν τα βασικά σημεία του υπομνήματος. Ευελπιστούμε ότι σύντομα αυτά θα εφαρμοστούν και στην πράξη.
«Ως Ιατρικός Σύλλογος Λήμνου επιδιώκουμε την εποικοδομητική συνεργασία με όλους τους Φορείς και τις Αρχές. Υπηρετώντας τον θεσμικό μας ρόλο συμμετέχουμε στον δημόσιο διάλογο, προτείνουμε, διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για μία Λήμνο με αξιοπρεπή Δημόσια Υγεία» σημειώνει στο Δελτίο Τύπου, ο Ιατρικός Σύλλογος του νησιού.
Διαβάστε, παρακάτω, το υπόμνημα που επιδόθηκε στον Υπουργό Υγείας, από τον Ιατρικό Σύλλογο του νησιού:
Α. Για την αντιμετώπιση της σοβαρής έλλειψης μόνιμου ιατρικού προσωπικού στο ΓΝ-ΚΥ Λήμνου,επιβάλλεται να δοθούν ισχυρά κίνητρα στους ιατρούς προκειμένου να υπάρξει ενδιαφέρον εκ μέρους τους για τη στελέχωσή του, όπως και των υπόλοιπων νησιωτικών δομών υγείας.
Αρχικά, θα θέλαμε να τονίσουμε το ζήτημα των αμοιβών των ιατρών του ΕΣΥ, οι οποίες παραμένουν απαξιωτικά χαμηλές και δεν ικανοποιούν τις σημερινές ανάγκες διαβίωσης, ιδιαίτερα σε νησιά όπως η Λήμνος με υψηλά ενοίκια κατοικιών, ακριβά καύσιμα, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια και ΦΠΑ 24 %.
Εκτός από την επιτακτική ανάγκη αύξησης των μισθών ώστε να προσεγγίσουν το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα για τα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας κατηγορίας «άγονο», επιβάλλεται η αναπροσαρμογή-αύξηση και άμεση χορήγηση του επιδόματος αγόνου γραμμής με βάση τους σημερινούς μισθούς.
Άλλα οικονομικά κίνητρα, όπως η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος ή χαμηλότοκου δανείου για αγορά μόνιμης κατοικίας, καθώς και η φορολόγηση των τακτικών αποδοχών και των εισοδημάτων από εφημερίες με διαφορετικό συντελεστή, θα μπορούσαν να συμβάλλουν ισχυρά στην προσέλκυση των ιατρών στα νησιά.
Επιπλέον των οικονομικών, ως ισχυρά κίνητρα μπορούν να λειτουργήσουν:
α) η δυνατότητα λήψης διδακτορικών – μεταπτυχιακών, η χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών για μετεκπαίδευση ή εξειδίκευση, καθώς και η παρακολούθηση συνεδρίων με ανάληψη του κόστους από το Νοσοκομείο.
β) η προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων σε βαθμό Διευθυντή ή Επιμελητή Α’ και η ταχύτερη βαθμολογική εξέλιξη των ιατρών.
Τα κίνητρα αυτά πρέπει να αφορούν όλους τους ιατρούς των Νοσοκομείων των άγονων και νησιωτικών περιοχών και όχι μόνο τους νεοδιοριζόμενους ή ιατρούς ορισμένων ειδικοτήτων, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η εύρυθμη λειτουργία του ιδρύματος σε συνθήκες ισότητας και δεοντολογίας.
Ιδιαίτερα για τα νησιωτικά Νοσοκομεία, όπως της Λήμνου, σημαντικό είναι να μην υπάρχουν μονήρεις ειδικότητες αλλά να υπάρχουν τουλάχιστον δύο θέσεις ιατρών σε κάθε ειδικότητα, προκειμένου να δημιουργείται ένα γόνιμο και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον (ισχυρό κίνητρο για την παραμονή του ιατρού στη θέση που διορίστηκε).
Επιπρόσθετα, οι προκηρύξεις που προκύπτουν άγονες να παραμένουν ανοιχτές έτσι ώστε να αποφεύγεται η χρονοβόρα γραφειοκρατία και να καλύπτονται άμεσα οι κενές θέσεις μόλις υπάρξει ενδιαφέρον.
Β. Οι Αγροτικοί Ιατροί που υπηρετούν στα Αγροτικά Ιατρεία του νησιού μας είναι επιφορτισμένοι και με την εξυπηρέτηση των Επειγόντων Περιστατικών του ΓΝ – ΚΥ Λήμνου και συμβάλλουν με αυτό τον τρόπο καθοριστικά στη λειτουργία του.
Γίνεται εμφανής η ανάγκη έγκαιρης προκήρυξης της θέσης και γρήγορης αναπλήρωσης του Αγροτικού Ιατρού που ολοκληρώνει την Υπηρεσία Υπαίθρου, προκειμένου να μη δημιουργούνται κενά στο πρόγραμμα εφημεριών και ταλαιπωρία στην εξυπηρέτηση των ασθενών.
Γ. Ένα αξιόλογο και αξιόμαχο ιατρικό δυναμικό του νησιού μας και του συλλόγου μας αποτελούν οι Στρατιωτικοί Ιατροί που υπηρετούν στο Τάγμα Υγειονομικού της 88 ΣΔΙ. Οι συνάδελφοι θα μπορούσαν, μέσω ειδικής ρύθμισης, να στελεχώσουν και να ενισχύσουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου μας, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών που αφορούν σε οπλίτες, στελέχη και μέλη των οικογενειών τους, αντιμετωπίζεται από το πολιτικό Νοσοκομείο.
Προτείνουμε, επίσης, να μεριμνήσετε έτσι ώστε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, να μετατίθενται στη Λήμνο Στρατιωτικοί Ιατροί με ειδικότητες, οι οποίες εκλείπουν από το Νοσοκομείο, ώστε να καλύπτονται κάποια κενά, έστω και προσωρινά.
Δ. Μετά την παράθεση των θέσεών μας για τα κίνητρα που θα βοηθήσουν στη στελέχωση των “άγονων” Νοσοκομείων, θα θέλαμε να τονίσουμε πως στο οικονομικό κόστος από τη θέσπιση των παραπάνω κινήτρων θα πρέπει να συνυπολογισθεί το άμεσο όφελος τόσο από την μείωση των αεροδιακομιδών όσο και από την ελάττωση των μετακινήσεων των ασθενών και συγγενών τους σε δομές υγείας εκτός νησιού.
Όσον αφορά τις αεροδιακομιδές, είναι επιβεβλημένη η ίδρυση βάσης μηχανισμού αεροδιακομιδών στο Βόρειο Αιγαίο και προτείνουμε να είναι και η Λήμνος στις επιλογές σας για το σκοπό αυτό, αφού το αεροδρόμιό μας διαθέτει την αναγκαία υποδομή.
Επιπλέον, είναι σημαντικό η διαχείριση της αεροδιακομιδής και η εξεύρεση κλίνης στο Νοσοκομείο υποδοχής του επείγοντος να γίνεται από το ΕΚΑΒ και όχι από τον εφημερεύοντα ιατρό που αδυνατεί να ανταπεξέλθει στη χρονοβόρα αυτή διαδικασία, στη φροντίδα του ασθενούς που χρήζει διακομιδής και στις ανάγκες της εφημερίας του Νοσοκομείου.
Ε. Εδώ αξίζει να σημειωθεί η ανάγκη διασύνδεσης του Νοσοκομείου μας με συγκεκριμένες δομές Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της ηπειρωτικής χώρας, προκειμένου τόσο τα επείγοντα περιστατικά όσο και αυτά που παραπέμπονται για περαιτέρω έλεγχο να εξυπηρετούνται πιο άμεσα και αποτελεσματικά.
Πηγή : limnosfm100.gr