Ένα πολύ σοβαρό θέμα αποκαλύφθηκε στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, το οποίο αναμένεται να έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις και επιπτώσεις, ακόμα και στην Ελλάδα…
Έχουμε μπει για τα καλά στην εποχή που το αυτοκίνητο έχει ανοιχτεί στις ψηφιακές υπηρεσίες και είναι πλέον μία “ανοιχτή” πλατφόρμα που αφορά όχι μόνο την οδήγηση αλλά και την ψηφιακή διασύνδεση.
Το γεγονός αυτό κάνει το αυτοκίνητο ευάλωτο σε όσους για διάφορους λόγους θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα του οχήματος αλλά -πολύ περισσότερο- στα προσωπικά δεδομένα του ιδιοκτήτη του.
Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι ειδήσεις για χάκερς που “σπάνε” τους κώδικες ασφαλείας των οχημάτων έτσι ώστε να αποκτούν πρόσβαση σε αυτά είτε για να τα κλέψουν είτε για να υποκλέψουν στοιχεία των οδηγών τους.
Αυτό όμως που έγινε με την Toyota στην Ιαπωνία δεν έχει προηγούμενο. Όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική εταιρία, πάνω από 2 εκατομμύρια οδηγοί αυτοκινήτων της είναι αντιμέτωποι με διαρροή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων τους.
Η Toyota δήλωσε και επίσημα ότι τα δεδομένα 2,15 εκατ. χρηστών αφέθηκαν να είναι δημόσιθα διαθέσιμα στην Ιαπωνία για σχεδόν μία δεκαετία, από το Νοέμβριο του 2013 έως και τα μέσα Απριλίου του 2023.
Η διαρροή, η οποία αποδίδεται σε σφάλμα ρύθμισης στο περιβάλλον του cloud, το οποίο από λάθος είχε κατατάξει αυτές τις πληροφορίες όχι ως ιδιωτικές αλλά δημόσιες.
Όποιος είχε πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες θα μπορούσε να γνωρίζει την τοποθεσία που βρισκόταν το κάθε όχημα, τον αριθμό πλαισίου, αλλά και πληροφορίες που ανταλλάσσει με το cloud ο οδηγός και τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για κακόβουλη χρήση.
Στους πελάτες που επηρεάστηκαν περιλαμβάνονταν όσοι εγγράφηκαν στην υπηρεσία δικτύου T-Connect από τις αρχές του 2012 έως τις 17 Απριλίου, δήλωσε η Toyota, ζητώντας συγγνώμη για την πρόκληση ανησυχίας.
Επηρεάστηκαν επίσης οι χρήστες του G-Link, μιας παρόμοιας υπηρεσίας για τους ιδιοκτήτες των Lexus, η οποία παρέχει λειτουργίες όπως η υποστήριξη έκτακτης ανάγκης.
Η ιαπωνική εταιρία αναγνώρισε το λάθος της και ζήτησε δημόσια συγνώμη. Και υποσχέθηκε ότι από εδώ και στο εξής θα αλλάξει όλες τις διαδικασίες ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό ενδεχόμενο να επαναληφθεί κάτι τέτοιο.
Πάντως όλα αυτά δημιουργούν σκεπτικισμό για τις παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες και την συνδεσιμότητα, με τους κατασκευαστές να είναι υποχρεωμένοι πλέον να ελέγχουν πιο αυστηρά την ασφάλεια που προσφέρουν.
Aυτοκίνητο: Μεγάλο παραμένει το ποσοστό θανάτων σε τροχαία δυστυχήματα που προέρχεται από τη μη χρήση ζώνης
Ο αριθμός των επιβατών που σκοτώθηκαν σε ατυχήματα από το 2018 έως το 2021 αυξάνεται κάθε χρόνο
Μεγάλο παραμένει το ποσοστό θανάτων σε τροχαία δυστυχήματα που προέρχεται από τη μη χρήση ζώνης τα τελευταία χρόνια.
Συγκεκριμένα οι οδηγοί φορτηγών είχαν το υψηλότερο ποσοστό θανάτων σε όλους τους τύπους οχημάτων τα τελευταία 20 χρόνια. Το 2021, το 60% των οδηγών φορτηγών που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα δεν φορούσαν ζώνες ασφαλείας.
Μεγάλο παραμένει το ποσοστό θανάτων σε τροχαία δυστυχήματα που προέρχεται από τη μη χρήση ζώνης τα τελευταία χρόνια.
Συγκεκριμένα οι οδηγοί φορτηγών είχαν το υψηλότερο ποσοστό θανάτων σε όλους τους τύπους οχημάτων τα τελευταία 20 χρόνια. Το 2021, το 60% των οδηγών φορτηγών που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα δεν φορούσαν ζώνες ασφαλείας.
Αυτό έδειξε μια έκθεση με θέμα την προστασία των επιβατών κατά τη διάρκεια της οδήγησης που διεξήγαγε η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας των ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι επιβάτες επιβατικών οχημάτων που οδηγούν χωρίς ζώνη ασφαλείας δεν τα πηγαίνουν καλύτερα. Ο αριθμός των επιβατών που σκοτώθηκαν σε ατυχήματα από το 2018 έως το 2021 αυξάνεται κάθε χρόνο. Το 2018 σημειώθηκαν 9.545 άτομα, ενώ το 2021, 11.813 επιβαίνοντες οχημάτων που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία (45%) δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι με την πάροδο των ετών, το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων συμβαίνουν κυρίως τη νύχτα σε σχέση με τη διάρκεια της ημέρας. Το 2021, το 57% των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους στην άσφαλτο το βράδυ δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας, σε σύγκριση με το 43% που έχασαν την ζωή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Όλα αυτά συμβαίνουν όταν η ζώνη ασφαλείας αποτελεί το βασικότερο σύστημα παθητικής ασφαλείας ενός αυτοκινήτου. Μάλιστα χωρίς τη χρήση της τα υπόλοιπα υποσυστήματα, όπως για παράδειγμα οι αερόσακοι μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για την ακεραιότητα οδηγού και επιβατών.
Από το 1959 που πρωτοεμφανίστηκε η ζώνη ασφαλείας από την Volvo μέχρι και σήμερα, έρευνες κάνουν λόγο ότι έχουν σωθεί πάνω από ένα εκατομμύριο ζωές σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αυτό είναι το πιο περιζήτητο επάγγελμα στον κόσμο – Ποια ειδικότητα γίνεται ανάρπαστη
Αποφασισμένες να ενισχύσουν σε θεαματικό βαθμό ένα συγκεκριμένο τμήμα τους είναι πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές στη νέα εποχή της αυτοκίνησης
Σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να αυξήσουν το περιθώριο κέρδους τους και να παραμείνουν ανταγωνιστικές μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τεχνολογικό περιβάλλον καταβάλλουν οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Ανάμεσα σε αυτές οι Honda και Toyota που, σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei Asia, θεωρούν ότι η διασφάλιση της επιτυχίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συνεχή ενδυνάμωση των τμημάτων τους που ασχολούνται με την ανάπτυξη λογισμικού.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, η Honda θα διπλασιάσει τον αριθμό των προγραμματιστών λογισμικού σε 10.000 έως το 2030, θυσιάζοντας ουσιαστικά το παραδοσιακό μοτίβο κατασκευής αυτοκινήτων, στο βωμό ενός νέου μοντέλου όπου τον πρώτο λόγο έχει το software.
Όπως προσθέτει το Nikkei Asia, η Tesla αποτελεί εταιρεία-πρότυπο σε επίπεδο κερδοφορίας, μιας και η εταιρεία του Elon Musk παράγει πέντε φορές μεγαλύτερο κέρδος από κάθε αυτοκίνητο που πουλάει, συγκριτικά με την Toyota.
Πολλοί αποδίδουν την επιτυχία της Tesla στην τεράστια έμφαση που δίνει στον τομέα της εξέλιξης λογισμικού. Μην ξεχνάμε ότι η αμερικανική εταιρεία προσθέτει νέες λειτουργίες στα οχήματά της μέσω over-the-air αναβαθμίσεων, οι οποίες τα διατηρούν σύγχρονα και ανταγωνιστικά με έναν οικονομικά αποδοτικό τρόπο.
Στο software engineering επικεντρώνονται και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες-κολοσσοί με χαρακτηριστικό παράδειγμα την General Motors που πλέον προσφέρει στους μηχανικούς λογισμικού εξίσου ανταγωνιστικούς μισθούς με αυτούς που δίνουν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.
Πρωτοποριακή τεχνολογία: Τέλος το άγχος στο παρκάρισμα, έρχεται το αυτοκίνητο …κάβουρας
Η συγκεκριμένη τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα και στους τέσσερις τροχούς να στρίβουν έως και 90 μοίρες
Το παρκάρισμα αποτελεί όντως μπελά για τους περισσότερους οδηγούς που πολλές φορές παλεύουν πίσω από το τιμόνι για να το στριμώξουν εκεί, όπου τα περιθώρια είναι ελάχιστα. Ενώ το άγχος επιτείνεται ακόμη περισσότερο όταν διαπιστώνουν ότι οι ελιγμοί τους αποτυγχάνουν και πρέπει να προσπαθήσουν εκ νέου , όντας μια διαδικασία που φέρνει κρύο ιδρώτα ακόμη και στους πιο έμπειρους οδηγούς.
Σύμφωνα με τη Nissan το παρκάρισμα δημιουργεί ανασφάλεια σε 3 στους δέκα οδηγούς. Και αυτό θεωρείται απολύτως φυσιολογικό. Mάλιστα, οι ειδικοί χαρακτηρίζουν τον φόβο του παρκαρίσματος ως παρκοφοβία!
Σε αυτό συμβάλλει η έλλειψη εμπειρίας, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και το έντονο στρές! Σήμερα, μια σειρά τεχνολογιών φαίνεται ότι αρχίζει να λειτουργεί αγχολυτικά, που ήδη προσφέρουν τα περισσότερα καινούργια μοντέλα, είτε στον βασικό είτε στον προαιρετικό εξοπλισμό.
Οι κάμερες οπισθοπορείας, τα νέα συστήματα υποβοήθησης που παρκάρουν ακόμη και μόνα τους τα αυτοκίνητα αλλά και άλλες τεχνολογίες φέρνουν χαμόγελα σε όσους έβλεπαν το παρκάρισμα ως εφιάλτη ακόμη και στον ύπνο τους.
Πριν λίγες ημέρες η Hyundai έδωσε στην δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες αλλά και τα στοιχεία, από το πρωτοποριακό ηλεκτρικό Ioniq 5, που φέρει την τεχνολογία e-Corner . Η συγκεκριμένη τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα και στους τέσσερις τροχούς να στρίβουν έως και 90 μοίρες.
Μάλιστα η συγκεκριμένη τεχνολογία θυμίζει το περπάτημα του κάβουρα, δίνοντας τη δυνατότητα να παρκάρει το αυτοκίνητο διαγώνια αλλά και εντελώς στο πλάι, κάνοντας το παρκάρισμα παιχνίδι! Επίσης προσφέρει την τεχνολογία «Zero Turn», που του δίνει τη δυνατότητα να περιστρέφεται κατά 360 μοίρες επί τόπου.
Σήμερα, οι εταιρείες πηγαίνουν το παρκάρισμα ένα βήμα παρακάτω, που θα ζήλευει ακόμη και ο Κιτ! Μοντέλα όπως της Mercedes προσφέρουν σύστημα όπου ο οδηγός μπορεί να παρκάρει το αυτοκίνητο χωρίς να απαιτείται η παρουσία μέσα στο ΙΧ του.
Το σύστημα μπορεί να ξεπαρκάρει και να παρκάρει μόνο του αυτοκίνητο. Στη νέα Mercedes E-Class, το νέο σύστημα αυτόματου παρκαρίσματος, το Remote Parking Pilot απαιτεί έναν απλό χειρισμό μέσω ενός τηλέφωνου Smartphone. Επίσης η Nissan προσφέρει το Leaf, με το σύστημα παρκαρίσματος ProPilot Park όπου μέσω καμερών ραντάρ σόναρ, εντοπίζει τη κενή θέση και παρκάρει το αυτοκίνητο μόνο του.
Μόνο το 9% των οδηγών εμπιστεύεται την αυτόνομη οδήγηση
Παρόλο που η αυτόνομη οδήγηση έχει μπει στο στόχαστρο πολλών χωρών – εξαιτίας αρκετών δυστυχημάτων που έχουν συμβεί όπως στην Αμερική με αυτοκίνητα της Tesla – εταιρείες όπως ο τεχνολογικός κολοσσός Bosch και η Mercedes-Benz κάνουν την αυτόνομη οδήγηση πραγματικότητα, αρχής γενομένης από το παρκάρισμα:
Συγκεκριμένα και προσφάτως, η Ομοσπονδιακή Αρχή Μεταφορών της Γερμανίας ενέκρινε το εξαιρετικά αυτόνομο σύστημα στάθμευσης των δυο εταιρειών για χρήση στο γκαράζ στάθμευσης P6 που διαχειρίζεται η APCOA στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης.
Ουσιαστικά, με το νέο πρότζεκτ οι οδηγοί θα μπορούν να στέλνουν το αυτοκίνητο τους στον χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου, ενεργοποιώντας το σύστημα αυτόνομης οδήγησης, που θα υλοποιείται χάρη στο σύστημα επιπέδου 4 για στάθμευση με το INTELLIGENT PARK PILOT.
Οι υπεύθυνοι αναφέρουν ότι η νέα τεχνολογία θα κάνει τη ζωή πιο εύκολη. Το μέλλον θα αποδείξει τελικώς, αν οι πελάτες εμπιστεύονται ή όχι το αυτόματο παρκάρισμα αλλά και άλλα παρακλάδια της αυτόνομης οδήγησης. Πάντως, μια νέα έρευνα στην Αμερική φανερώνει ότι μόλις το 9% των οδηγών εμπιστεύεται το σύστημα αυτόνομης οδήγησης!