Quantcast
Connect with us

ΕΒΡΟΣ

WWF | Από βολές του Στρατού προκλήθηκε η πυρκαγιά στη Λευκίμη Έβρου

Γιατί πρέπει να καεί ένα φυσικό σύμβολο της χώρας χωρίς λόγο και αιτία; Υπεύθυνη για την καταστροφή η επίσημη πολιτεία;

Το WWF Ελλάς με ανακοίνωσή της που έστειλε στα ΜΜΕ εκφράζει την άποψη και την οργή της για την καταστροφή που συντελέστηκε στην Λευκίμη Έβρου.

Κατηγορεί την επίσημη πολιτεία ότι όχι απλώς δεν μπόρεσε να αποτρέψει την καταστροφή, αλλά συνδέει την έναρξη της πυρκαγιάς με τις εκπαιδευτικές βολές που εκτελούνταν εκείνη την ώρα από τον στρατό στο πεδίο βολής Λευκίμης, προφανώς χωρίς την τήρηση επαρκών μέτρων πυρασφάλειας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του WWF Ελλάς:

«Το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου επλήγη χθες, Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, από πυρκαγιά που φέρεται να ξέσπασε από εκπαιδευτικές στρατιωτικές δραστηριότητες στο πεδίο βολής Λευκίμης. Η ελλιπής εφαρμογή μέτρων πυροπροστασίας είχε ως αποτέλεσμα να καεί μέρος του Εθνικού Πάρκου σε ένα από τα σημαντικότερα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Το WWF Ελλάς, η τοπική ομάδα του οποίου συνέδραμε στο έργο της κατάσβεσης, εκφράζει την οργή του για μία καταστροφή την οποία η επίσημη πολιτεία όχι απλώς δεν μπόρεσε να αποτρέψει, αλλά επί της ουσίας φαίνεται να προκάλεσε.

Με τα ως τώρα δεδομένα, η πυρκαγιά ξεκίνησε κοντά στο πεδίο βολής Λευκίμης Έβρου και εξαπλώθηκε λόγω του νοτίου ανέμου και της τοπογραφίας της περιοχής προς την καρδιά του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου. Παρά το γεγονός ότι χθες η κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς στην περιοχή ήταν μέση (κατηγορία 2), η φωτιά πήρε άμεσα μεγάλες διαστάσεις και απείλησε ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Το Πυροσβεστικό Σώμα κινητοποίησε από τη στιγμή της ενημέρωσής του σημαντικές δυνάμεις και έδωσε ολονύχτια μάχη με σημαντικό αριθμό πεζοπόρων τμημάτων και πυροσβεστικών οχημάτων. Σημαντική επίσης ήταν η συμβολή της Δασικής Υπηρεσίας, του Δήμου Σουφλίου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και του Στρατού Ξηράς. Η τοπική ομάδα του WWF Ελλάς συνέβαλε από τις πρώτες ώρες με δύο οχήματα για να βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστεί, πάντα υπό την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Παρότι εκκρεμεί η έκδοση επίσημου πορίσματος, σύμφωνα με τα έως τώρα γνωστά και απόλυτα ενημερωμένα στοιχεία, η έναρξη της πυρκαγιάς συνδέεται με τις εκπαιδευτικές βολές που εκτελούνταν εκείνη την ώρα από τον στρατό στο πεδίο βολής Λευκίμης, προφανώς χωρίς την τήρηση επαρκών μέτρων πυρασφάλειας. Βρισκόμαστε ακόμα εντός της αντιπυρικής περιόδου, και με δεδομένες τις καιρικές συνθήκες, την παρατεταμένη ξηρασία στην περιοχή και την κατάσταση της καύσιμης ύλης αυτή την εποχή, θεωρούμε τουλάχιστον αυτονόητο ότι δραστηριότητες που δύναται να εκκινήσουν μια πυρκαγιά, ειδικά από επίσημους φορείς, θα πρέπει να αποφεύγονται ή αν είναι άκρως απαραίτητο να τηρούν αυστηρούς κανόνες πυρασφάλειας. Τα σχετικά πρωτόκολλά και μέτρα ασφαλείας πρέπει να τροποποιηθούν ώστε να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα που φέρνει η κλιματική κρίση, ιδιαίτερα μέσα ή γύρω από προστατευόμενες περιοχές.

“Ως WWF Ελλάς βρισκόμαστε στην περιοχή εδώ και 30 χρόνια για να προστατεύσουμε σε συνεργασία με όλες τις τοπικές αρχές και φορείς ένα από τα σημαντικότερα φυσικά οικοσυστήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης, το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου. Δεν είναι δυνατόν να θέτουμε σε κίνδυνο τα δάση μας και πόσο μάλλον ένα από τα οικολογικά διαμάντια της χώρας μας λόγω πλημμελούς τήρησης των απαραίτητων μέτρων. Ελπίζουμε ότι η σημερινή πυρκαγιά θα λειτουργήσει παραδειγματικά, τόσο για την ανάγκη ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, όσο και για την παραδειγματική εφαρμογή – τουλάχιστον από την πολιτεία και τους φορείς της – μέτρων πρόληψης και πυροπροστασίας”, δήλωσε η επικεφαλής του περιβαλλοντικού προγράμματος του WWF Ελλάς, Παναγιώτα Μαραγκού».

Photos: © WWF Ελλάς / Λευτέρης Καψάλης

 

Click to comment

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2024 στην Αλεξανδρούπολη

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου στην Αλεξανδρούπολη με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Η παρέλαση έλαβε χώρα στη Λεωφόρο Δημοκρατίας παρουσία των Αρχών και παρευρέθη πλήθος κόσμου που τίμησε για άλλη μια χρονιά όσους έδωσαν την ψυχή τους για την πατρίδα.

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Ινδικά σχέδια για τα Λιμάνια Καβάλας & Αλεξ/πολης – Παρασκηνιακές συζητήσεις Αθήνας με Νέο Δελχί

Δύο ελληνικά λιμάνια στην περιφερειακή ενότητα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το λιμάνι της Καβάλας και το γεωστρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, σχεδιάζεται από την Αθήνα να γίνουν κόμβοι για τον Οικονομικό Διάδρομο IMEC (Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης), καθιστώντας την Ελλάδα πύλη της Ινδίας προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”.

Επισημαίνεται ότι ο IMEC συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 στη Σύνοδο Κορυφής G20 στο Νέο Δελχί (με συμβαλλόμενα μέρη τις Ινδία, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και ΕΕ) ως ένα φιλόδοξο εγχείρημα μιας εναλλακτικής διαδρομής στον κινεζικό οικονομικό δρόμο «Belt and Road Initiative» (BRI). Εκτοτε, λαμβάνουν χώρα πρωτοβουλίες από ελληνικής πλευράς που κινούνται στη σφαίρα της οικονομικής διπλωματίας για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας, με κορυφαία εξ αυτών την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Νέο Δελχί τον περασμένο Φεβρουάριο, τον οποίο συνόδευαν ομάδα υπουργών και πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή.

Continue Reading

ΕΒΡΟΣ

Αντιπροσωπεία Αυστριακών και Ούγγρων βουλευτών στον Φράχτη του Έβρου

Επίσκεψη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο πραγματοποίησε κλιμάκιο της κυβέρνησης με επικεφαλής τον Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Πλακιωτάκη, συνοδεύοντας τις αντιπροσωπείες των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Αυστρίας και της Ουγγαρίας.

Η αποστολή παρακολούθησε στο πεδίο την πορεία των εργασιών κατασκευής του φράχτη, ενώ ενημερώθηκε για την αποτελεσματικότητα των μέτρων αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της Frontex και των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ :

Την ίδια ώρα έχουν “ανάψει τα αίματα” και πολιτικά για το μεταναστευτικό ζήτημα όσο πλησιάζει και η κάλπη των ευρωεκλογών :

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en