Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WSJ| Σε σαμποτάζ οφείλονται πιθανότατα οι εκρήξεις στους Nord Stream λέει γερμανική έρευνα

Στο συμπέρασμα ότι οι εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream από τη Ρωσία προκλήθηκαν πιθανότατα από σαμποτάζ κατέληξαν Γερμανοί ερευνητές, όπως αποκαλύπτει η αμερικανική οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη αξιωματούχους με γνώση των ευρημάτων.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, οι Γερμανοί ερευνητές δεν έχουν καταφέρει προσώρας να συνδέσουν κάποιο παράγοντα με το σαμποτάζ.

Από ορισμένες πλευρές εκτιμάται, ωστόσο, πως πίσω από τις εκρήξεις αυτές βρίσκεται η Ρωσία.

Η Μόσχα έχει αρνηθεί επανειλημμένα την οποιαδήποτε εμπλοκή στις εκρήξεις ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πρόσφατα πως πρόκειται για «τρομοκρατική ενέργεια» που είχε ως στόχο τα ρωσικά συμφέροντα.

Στις αρχές του μήνα, σουηδική έρευνα είχε καταλήξει και αυτή στο συμπέρασμα ότι οι εκρήξεις είχαν προκληθεί πιθανότατα από σαμποτάζ.

Ούτε αυτή η έρευνα, όμως, είχε καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα αναφορικά με τον ένοχο που κρύβεται πίσω από τις εν λόγω επιθέσεις

Μετά τις επιθέσεις, που σημειώθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου, το ΝΑΤΟ είχε δηλώσει πως επρόκειτο για αποτέλεσμα δολιοφθοράς, χωρίς όμως να παρουσιάσει αποδείξεις ή να κατονομάζει συγκεκριμένο ένοχο.

Για τους Γερμανούς αξιωματούχους, το σενάριο το σαμποτάζ να έγινε από στρατιωτικό υποβρύχιο είναι μάλλον απίθανο.

Και αυτό γιατί το βάθος του νερού στο συγκεκριμένο σημείο -περίπου 70 μέτρα- είναι μάλλον μικρό ενώ η κίνηση των υποβρυχίων στην περιοχή παρακολουθείται από το ΝΑΤΟ.

Μια θεωρία σχετικά με την επίθεση είναι ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί «κατέβηκαν» από ένα πλοίο και στη συνέχεια πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως, δήλωσαν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Δανία – Οι ζημιές στους αγωγούς προκλήθηκαν από ισχυρές εκρήξεις 

Την ίδια ώρα, προκαταρκτικές έρευνες της Δανίας που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα επιβεβαιώνουν ότι οι ζημιές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 προκλήθηκαν από εκρήξεις, όπως μεταδίδει το CNNi.

«Οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει εκτεταμένη ζημιά στους Nord Stream 1 και 2 στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Δανίας και ότι η ζημιά προκλήθηκε από ισχυρές εκρήξεις» τονίζει η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αστυνομία της Κοπεγχάγης και την Υπηρεσία Ασφαλείας και Πληροφοριών της Δανίας.

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε η σύσταση κοινής ομάδας που θα διερευνήσει περαιτέρω τα περιστατικά.

Οι πρώτες υποβρύχιες εικόνες από τις καταστροφές στον αγωγό

Η σουηδική εφημερίδα Expressen έφερε στη δημοσιότητα τις πρώτες υποβρύχιες εικόνες από τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, ο οποίος υπέστη ζημιές μετά από έκρηξη, τα αίτια της οποίας ακόμα διερευνώνται.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τουλάχιστον 50 μέτρα της γραμμής φυσικού αερίου φαίνεται να έχουν καταστραφεί, 80 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας.

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη καταφέρει να ταυτοποιήσουν ποιος εμπλέκεται στο ατύχημα, ωστόσο από την πρώτη στιγμή υποψιάζονται τη Ρωσία για δολιοφθορά, κάτι που η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά.

Για «εκρήξεις» που εκδηλώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 και ενισχύουν τις υποψίες για σαμποτάζ, είχε κάνει λόγο και ο Σουηδός ειδικός εισαγγελέας που είναι επιφορτισμένος με την σχετική έρευνα.

«Είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε ότι εκδηλώθηκαν εκρήξεις κοντά στους Nord Stream 1 και 2 εντός της σουηδικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που προκάλεσαν σοβαρές ζημίες στους αγωγούς φυσικού αερίου», δήλωσε προ λίγων ημερών σε ανακοίνωση ο ειδικός εισαγγελέας και πρόσθεσε:

«Οι επιθεωρήσεις στους τόπους του εγκλήματος ενίσχυσαν τις υποψίες για διακεκριμένο σαμποτάζ. Επιτόπου έχουν γίνει κατασχέσεις που θα εξετασθούν».

Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας BKA απέδοσε σε «στοχευμένη ενέργεια σαμποτάζ» στην οποία συμμετείχαν κρατικοί παράγοντες τις πρόσφατες εκρήξεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel που επικαλείται επιστολή προς τους εκπροσώπους της βιομηχανίας.

Η BKA αναφέρει στην επιστολή ότι δεν έχει ακόμη στη διάθεσή της στοιχεία σχετικά με τον αυτουργό του σαμποτάζ, αλλά δεδομένης της μεγάλης πολυπλοκότητας της εκτέλεσης της ενέργειας και τις αντίστοιχης προετοιμασίας της, η δράση κρατικού παράγοντα φαίνεται πιθανή, αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel. Η BKA δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα.

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες παραπέμπουν σε σαμποτάζ, αλλά δεν σχολίασε αν κρατικοί παράγοντες είναι υπεύθυνοι για το σαμποτάζ κατά των αγωγών Nord Stream.

Η Ευρώπη ερευνά τα αίτια των εκρήξεων στους αγωγούς του δικτύου Nord Stream ανάμεσα στα χωρικά ύδατα της Δανίας και της Σουηδίας. Η Μόσχα έσπευσε να στρέψει τις κατηγορίες που κατευθύνονται εναντίον της προς την Δύση και επέμεινε ότι οι ΗΠΑ θα είχαν να κερδίσουν από κάτι τέτοιο.

Η BKA προειδοποιεί επίσης για το ενδεχόμενο νέων πράξεων σαμποτάζ κατά κρίσιμης σημασίας υποδομών στην επιστολή την οποία επικαλείται το Spiegel.

Μπορεί να υπάρξουν σαμποτάζ «σε αυξανόμενη κλίμακα ποσοτικά και, εν δυνάμει, ποιοτικά», προειδοποιεί η BKA.

Επιθέσεις μπορεί να εκδηλωθούν κατά γραμμών ηλεκτροδότησης ή αγωγών φυσικού αερίου, καθώς και κατά υπεράκτιων τερματικών σταθμών LNG ή ανεμογεννητριών, μεταξύ άλλων, αναφέρει η BKA στην επιστολή.

cnn.gr

Click to comment

Απάντηση

ΚΑΒΑΛΑ

Tον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. o Συλλόγος Τριτέκνων Καβάλας

Τον Σεβασμιότατο μητροπολίτη Φ.Ν.Θ. κ. Στέφανο, επισκέφθηκε το Δ.Σ. του Συλλόγου της Π.Ε. Καβάλας. Σε εγκάρδιο κλίμα η συζήτηση περιστράφη κυρίως γύρω από το μείζον θέμα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, το δημογραφικό. 

Συζητήθηκαν προτάσεις, για να αποφασίζουν ευκολότερα οι νέοι να κάνουν οικογένεια, αλλά και πως να στηριχθούν περισσότερο οι μεγάλες οικογένειες. Μνημονεύτηκαν οι βασικές προϋποθέσεις γι΄ αυτά, όπως εργασία, στέγη, κοινωνικές υποδομές και ουσιαστική βοήθεια από το κράτος. Ο Σεβασμιότατος ενημερώθηκε αναλυτικά και για το βασικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων, για την αναγνώριση της Τρίτεκνης οικογένειας ως Πολύτεκνης, όπως ισχύει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και γενικότερα για τις δράσεις και τις επιδιώξεις του Συλλόγου μας σε τοπικό επίπεδο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Εκτακτο | Εξαφάνιση άνδρα απο την Καβάλα

Ο 34χρονος χρήστος Θώμος από την καβάλα εξαφανίστηκε στις 27 Μαρτίου με τους συγγενεις του να τον αναζητούν.

Χάθηκε στις 10 π.μ, έχει ύψος 1,90 και φορούσε μαύρη ζακέτα north face με κουκούλα και κάτω φόρμα μαύρη η μπλε. Κουβαλάει ένα σακίδιο πλάτης. Παρακαλείτε όποιος τον έχει δει να επικοινωνήσει με τους οικείους του στο 6974341419 και τον πατέρα του χρήστου Θωμά Θωμο.

Continue Reading

ΚΑΒΑΛΑ

Συνάντηση Περιφερειάρχη ΑΜΘ με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης

Τον νεοεκλεγέντα Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια ΑΜΘ, δικηγόρο Κομοτηνής κ. Γιώργο Κυμπαρίδη, υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ο κ. Τοψίδης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στον κ. Κυμπαρίδη και του ευχήθηκε καλή και παραγωγική θητεία στην νέα του θέση. «Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης είναι ένας θεσμός που σεβόμαστε και τιμούμε, καθώς η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της Διοίκησής μας, η οποία έχει σαφή ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό», δήλωσε ο κ. Τοψίδης, επισημαίνοντας ακόμη ότι «στόχος μας είναι οι υποθέσεις που απασχολούν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις – σε σχέση πάντα με την Περιφέρεια ΑΜΘ- να επιλύονται άμεσα και με τον ενδεδειγμένο νομικό τρόπο και πιστεύω ότι ο κ. Κυμπαρίδης θα εκπληρώσει εξαιρετικά τις υποχρεώσεις του».

Ο Γιώργος Κυμπαρίδης εξελέγη Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε ψηφοφορία που έγινε κατά τη διάρκεια της 4 ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Τετάρτη 27/03/2024. Συγκέντρωσε 36 ψήφους σε σύνολο 39 ψηφισάντων Περιφερειακών Συμβούλων, η συνυποψήφια του, δικηγόρος κ. Γιαννούλα Τσιλιφίκα συγκέντρωσε δύο ψήφους και καταμετρήθηκε ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en