Quantcast
Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Βροχή» αντιδράσεων για την προκήρυξη 126 θέσεων Συντονιστών – Διευθυντών ΕΣΥ

«Ρουσφετολογική» χαρακτηρίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και τα κόμματα της αντιπολίτευσης την αιφνιδιαστική προκήρυξη 126 θέσεων Διευθυντών ΕΣΥ, στο παρά πέντε των εκλογών.

Μία ημέρα μετά την απόσυρση της εγκυκλίου για τις «εφημερίες Τομέα», το μεσημέρι της Πέμπτης (4/5) δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» η προκήρυξη 126 θέσεων «Συντονιστών Διευθυντών» στα νοσοκομεία όλης της χώρας, την ώρα που, όπως λένε οι γιατροί της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές.

Ταυτόχρονα τονίζουν σε διαμαρτυρία τους, πώς με πρόσχημα τις εκλογές έχουν «παγώσει» όλες οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των ελάχιστων προσλήψεων επιμελητών Β που έχουν προκηρυχθεί (και που είναι ζωτικής σημασίας για να λειτουργήσουν τα τμήματα και οι κλινικές), αλλά και οι διορισμοί νέων ειδικευόμενων σε πολλά νοσοκομεία.

Ως ημερομηνία «υποβολής υποψηφιοτήτων» μάλιστα, ορίστηκε το χρονικό διάστημα 15 ως 24 Μαΐου 2023, δηλαδή ακριβώς μέσα στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαϊου.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τραγική υποστελέχωση λόγω της πολιτικής «μη προσλήψεων» και λόγω της «καταιγίδας» παραιτήσεων ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ, ενώ την ίδια στιγμή, «η κυβέρνηση που έχει στο ακέραιο την ευθύνη για αυτό , τρέχει τελευταία στιγμή πριν τις εκλογές να προλάβει να προκηρύξει «φωτογραφικά» θέσεις … «συντονιστών διευθυντών».

Έτσι, η εγκύκλιος, που φέρει την υπογραφή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας,  Μίνας Γκάγκα, ορίζει τις θέσεις ανά νοσοκομείο και ΥΠΕ, «με την πλειονότητα αυτών να βρίσκονται όπως είναι αναμενόμενο στην Αττική, όπου συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός νοσηλευτικών ιδρυμάτων».

«Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ξαναχτυπά!», σχολιάζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) και εξηγούν:

«Την ώρα που τα νοσοκομεία είναι στα πρόθυρα λειτουργικής κατάρρευσης ,την ώρα που το φαινόμενο των παραιτήσεων των νοσοκομειακών γιατρών παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας, η κυβέρνηση της ΝΔ τρέχει προεκλογικά για να ξεμπερδεύει με τις εκκρεμότητες που τις έχουν απομείνει για την πλήρη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις Α.Ε. Αυτό το στόχο εξυπηρετεί η προκήρυξη -κυριολεκτικά στο παρά πέντε των εκλογών- 126 θέσεων συντονιστών διευθυντών ΕΣΥ, δηλαδή προϊστάμενων, πρόθυμων να φέρουν σε πέρας τη βρώμικη δουλειά της απαρέγκλιτης υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο της υγείας», τονίζει το σωματείο των γιατρών.

Η ΟΕΝΓΕ ζητά την άμεση ακύρωση της προκήρυξης και καταλήγει πως «οι κλινικές χρειάζονται νέους Επιμελητές, όχι «συντονιστές διευθυντές».

Απαιτεί δε να γίνουν όλες οι μόνιμες προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών με προτεραιότητα τμήματα που ήδη βρίσκονται σε λειτουργική κατάρρευση.

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά παρέμβαση της υπουργού Εσωτερικών

Να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για ακύρωση της «παράνομης προκήρυξης» που εξέδωσε προεκλογικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ζητά από την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με παρέμβαση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, και της αναπληρώτριας τομεάρχη Υγείας Δώρας Αυγέρη, επισημαίνεται ότι υπάρχει ήδη εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών που με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, απαγορεύει ακόμη και τις προπαρασκευαστικές πράξεις προσλήψεων καθώς και τη δημοσίευση ανακοινώσεων / προκηρύξεων για την πλήρωση θέσεων προσωπικού.

Σε επιστολή επισημαίνεται πως οι θέσεις αυτές «προκηρύσσονται, παρανόμως», ενώ ως προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών ορίζεται το διάστημα από 15 έως 24 Μάϊου, «τη στιγμή που αντίστοιχες προσλήψεις έχουν να γίνουν εδώ και 14 χρόνια».

«Η αν. Υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα αποφάσισε στην εκπνοή της θητείας της να επιχειρήσει μια τελευταία ρουσφετολογική βολή», όπως λένε οι δύο βουλευτές.

Το τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καλεί την υπηρεσιακή υπουργό Εσωτερικών, «σεβόμενη το ρόλο της και προασπιζόμενη την εκλογική διαδικασία, άμεσα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την ακύρωση αυτής της προκήρυξης».

Click to comment

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

UBS: Μόνο στην Ελλάδα μειώθηκε ο πλούτος την τελευταία 15ετία

Ελλάδα ήταν η μόνη από τις 56 χώρες, τις οποίες παρακολουθεί η UBS, στην οποία μειώθηκε ο πλούτος των πολιτών της μειώθηκε την περίοδο 2008-2023, τόσο όσον αφορά το μέσο όσο και το διάμεσο ποσό.

Σύμφωνα με τo Global Report Wealth 2024 της UBS, ο μέσος πλούτος μειώθηκε 11% και ο διάμεσος 31% στην τελευταία 15ετία. Η πολύ μεγαλύτερη μείωση του διάμεσου πλούτου δείχνει ότι πέραν της μείωσης του πλούτου αυξήθηκε και η ανισότητα στην κατανομή του, με αυτόν να συγκεντρώνεται περισσότερο στα υψηλότερα κλιμάκια.

Στην Ιταλία και την Ισπανία σημειώθηκε αύξηση του μέσου πλούτου στην τελευταία 15ετία, αλλά αυτή συγκαλύπτει τη μεγάλη μείωση στον διάμεσο πλούτο.

Αντίθετα, στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ο μέσος και ο διάμεσος πλούτος αυξήθηκαν περίπου με το ίδιο ποσοστό στο παραπάνω διάστημα, υποδηλώνοντας μικρή μόνο μεταβολή στην κατανομή του μεταξύ του πληθυσμού.

Αμετάβλητος το 2023

Ο μέσος πλούτος των Ελλήνων έμεινε αμετάβλητος το 2023 σε σχέση με το 2022, ενώ σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στην Τουρκία, όπου εκτινάχθηκε 157%, πολύ περισσότερο από ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην τρίτη θέση όσον αφορά την αύξηση του πλούτου το 2023 ήταν η Ρωσία, γεγονός που επίσης δείχνει ότι οι κυρώσεις της Δύσης δεν είχαν τον αντίκτυπο που αναμενόταν.

UBS, μεταβολή πλούτου 2022-2023

Ο αριθμός των εκατομμυριούχων

Όσον αφορά τον αριθμό των εκατομμυριούχων, στην Ελλάδα ανέρχονταν πέρυσι σε 80.655 και η UBS εκτιμά ότι ο αριθμός τους θα μειωθεί ελαφρά το 2028 σε 80. 295. Αντίθετα, ο αριθμός των Τούρκων εκατομμυριούχων αναμένεται να αυξηθεί κατά 43% και να φθάσει τους 87.077.

Τον μεγαλύτερο αριθμό εκατομμυριούχων είχαν οι ΗΠΑ, σχεδόν 22 εκατομμύρια (αντιστοιχούν στο 38% του παγκόσμιου αριθμού), και ακολουθούσαν η Κίνα και η Βρετανία.

UBS, αριθμός εκατομμυριούχων

Τον υψηλότερο μέσο πλούτο είχαν οι Ελβετοί, ενώ ακολουθούσαν οι πολίτες του Λουξεμβούργου, του Χονγκ Κονγκ και των ΗΠΑ.

UBS, πλούτος

imerisia.gr

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

H Energean Χορηγός στο 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων στην Καβάλα

Για μία ακόμη χρονιά η Energean βρίσκεται στο πλευρό του Φεστιβάλ Φιλίππων στο νομό Καβάλας, έχοντας αναλάβει Χορηγός της 67ης διοργάνωσης που διεξάγεται από τις 7 Ιουλίου ως τις 7 Σεπτεμβρίου με επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων.

Το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων, που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Καβάλας και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καβάλας, είναι φέτος αφιερωμένο στον αείμνηστο Βασίλη Βασιλικό και έχει ως τίτλο «Συνάντηση με τον ήλιο» από την ομώνυμη ποιητική συλλογή του πολυβραβευμένου συγγραφέα, ο οποίος γεννήθηκε στην Καβάλα το 1933 και έφυγε πέρσι από κοντά μας. 

Η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα, δήλωσε σχετικά:

«Το Φεστιβάλ Φιλίππων αποτελεί το δεύτερο παλαιότερο φεστιβάλ αρχαίου δράματος και αττικής κωμωδίας, έπειτα από το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, και είναι πραγματικά μεγάλη τιμή και χαρά να συμβάλλουμε και φέτος στην πραγματοποίησή του. Η εμπειρία μας από τις προηγούμενες διοργανώσεις καθώς και το πρόγραμμα του 67ου Φεστιβάλ Φιλίππων μάς πείθουν απόλυτα ότι και φέτος οι θεατές και οι συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και αρκετοί εργαζόμενοί μας στον Πρίνο, θα παρακολουθήσουν παραστάσεις και δρώμενα υψηλότατου επιπέδου. 

Επίσης, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το ότι το Φεστιβάλ Φιλίππων και φέτος μεριμνά για την κατάρτιση των νέων ηθοποιών, πραγματοποιώντας το 8ο Εργαστήρι Αρχαίου Δράματος με εισηγητές καταξιωμένους σκηνοθέτες. Με επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων αλλά και τοποθεσίες στην πόλη, το 67ο Φεστιβάλ Φιλίππων είναι βέβαιο ότι και φέτος θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην χώρα μας, αναδεικνύοντας και ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το πολιτιστικό αλλά και το τουριστικό προφίλ της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής».

Η πρωτοβουλία της Energean να αναλάβει Χορηγός του 67ου Φεστιβάλ Φιλίππων είναι ενταγμένη στην γενικότερη πολιτική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας που έχει ως επίκεντρο τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και, ειδικότερα, τον Στόχο αρ.11 για Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες και τον Στόχο αρ. 17 για τη Συνεργασία για την Επίτευξη των Στόχων. 

Continue Reading

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέχρι τη Δευτέρα οι αιτήσεις για τον νέο κύκλο κατάρτισης σε πράσινες δεξιότητες

Για 50.000 ανέργους με εκπαιδευτικό επίδομα έως 400 ευρώ  

Μέχρι τη Δευτέρα 8 Ιουλίου θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής οι άνεργοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα απόκτησης και αναβάθμισης πράσινων δεξιοτήτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Το πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης για συνολικά 50.000 ανέργους υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU κι έχει ως στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης της οικονομίας.

Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας 80 ωρών. Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε έως 400 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ενταχθούν στο Μητρώο Ωφελουμένων και θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων.

ΠΗΓΗ: Χρόνος

 

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
worker and red cross as logo
text about elections
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis
timetable

newsletterΚαιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en