ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τουρισμός για όλους 2023: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για την επιδότηση

Σύμφωνα με τα περυσινά δεδομένα, αίτηση για το πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν πολίτες με ατομικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 28.000 ευρώ
Τις σχετικές δράσεις εκμεταλλεύονται χιλιάδες ευάλωτοι οικονομικά πολίτες -που θα μπορούν να κάνουν διακοπές με μικρή συμμετοχή στα καταλύματα.
Αρχές Ιουλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του προγράμματος της ΔΥΠΑ (Κοινωνικός Τουρισμός) και να ακολουθεί αυτό του υπουργείου Τουρισμού (Τουρισμός για όλους). Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» θα ξεκινήσει νωρίτερα, προς το τέλος Ιουνίου.
Η κλήρωση υπολογίζεται ότι θα γίνει περίπου μια εβδομάδα, μετά τη λήξη της προθεσμίας για τις αιτήσεις.
Οι δικαιούχοι θα εκδώσουν μία άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα επιλέξουν.
Επιδότηση 150 ευρώ ανά δικαιούχο
Υψηλότερη επιδότηση 200 ευρώ για ΑμεΑ με αναπηρία άνω του 67%
Άμεση αποζημίωση των παρόχων, γεγονός που βάζει τέλος στην αναμονή και τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες
Οι αιτήσεις
Σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα, αίτηση για το πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν πολίτες με ατομικό εισόδημα έως 16.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 28.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται για κάθε παιδί.
Συγκεκριμένα:
ΑΤΟΜΙΚΟ (+ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ)
ΧΩΡΙΣ ΤΕΚΝΑ 16.000
ΜΕ 1 ΤΕΚΝΟ 17.500
ΜΕ 2 ΤΕΚΝΑ 19.000
ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ 26.000
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ (ΕΓΓΑΜΟΙ +ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ)
ΜΕ 2 ΤΕΚΝΑ 31.000
ΜΕ 3 ΤΕΚΝΑ 33.000
ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ 38.000
Βήμα βήμα η διαδικασία
H λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς για την υποβολή της αίτησης κάθε πολίτης χρειάζεται μόνο τους κωδικούς του στο Taxisnet και την επιβεβαίωση ενός αριθμού κινητού τηλεφώνου και μίας διεύθυνσης e-mail.
Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ των δικαιούχων.
Η διαδικασία μπορεί να διεκπεραιωθεί και μέσω ΚΕΠ.
Επισημαίνεται ότι στις αιτήσεις δεν τηρείται χρονική προτεραιότητα, ενώ οι τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος θα αναδειχθούν με ηλεκτρονική κλήρωση μεταξύ των δικαιούχων που θα έχουν υποβάλει αίτηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Συντάξεις: Ερχεται προσαύξηση έως 120 ευρώ – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την προσαύξηση σύνταξης σε χιλιάδες εργαζόμενους συνταξιούχους που επιθυμούν να προσμετρήσουν τα ένσημα που συγκέντρωσαν κατά την περίοδο της απασχόλησής τους. Από τους 220.000 συνολικά που έχουν δηλώσει εργασία στον ΕΦΚΑ, περισσότεροι από 110.000 θεμελιώνουν δικαίωμα προσαύξησης, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.
Προϋποθέσεις και ωφελούμενοι
Οι δικαιούχοι της προσαύξησης είναι όσοι:
Δήλωσαν την απασχόλησή τους στον ΕΦΚΑ
Διακόπτουν οριστικά την εργασία τους
Κατέβαλαν κανονικά εισφορές για κύρια και επικουρική σύνταξη
Η προσαύξηση αφορά το ανταποδοτικό τμήμα της κύριας σύνταξης, αλλά και την επικουρική, με το μέσο ποσό να αγγίζει τα 120 ευρώ. Υπολογίζεται βάσει των ποσοστών αναπλήρωσης για τον χρόνο της πρόσθετης απασχόλησης, με ποσοστό 0,77% επί των αποδοχών που έλαβαν κατά την εργασία τους.
Πώς γίνονται οι αιτήσεις
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει:
Να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση διακοπής εργασίας στο υποκατάστημα ΕΦΚΑ που υπάγονται
Να ζητήσουν προσμέτρηση των ενσήμων για την προσαύξηση σύνταξης, μέσω του ίδιου υποκαταστήματος
Εξαιρέσεις και περιορισμοί
Από τους 220.000 δηλωμένους εργαζόμενους συνταξιούχους, περίπου 90.000 εξαιρούνται από το μέτρο λόγω της απαλλαγής από εισφορές, είτε επειδή είναι αγρότες, είτε επειδή έχουν αγροτικά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ετησίως. Ως εκ τούτου, δεν δικαιούνται προσαύξηση.
Το νέο καθεστώς απασχόλησης
Από την 1η Ιανουαρίου 2024, ισχύει νέο καθεστώς για την απασχόληση συνταξιούχων:
Δεν περικόπτεται η σύνταξη (εκτός Δημοσίου για συνταξιούχους κάτω των 62 ετών)
Καταβάλλεται ειδική εισφορά 10% επί του μισθού ή 50% αύξηση της εισφοράς κύριας σύνταξης, αν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες
Προστασία από την αύξηση κρατήσεων ΕΑΣ
Παράλληλα, νέα διάταξη του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ότι η προσαύξηση λόγω απασχόλησης δεν θα αλλάζει την κλίμακα Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ). Για παράδειγμα, συνταξιούχος που λαμβάνει 1.680 ευρώ με κράτηση 6%, ακόμη και αν η σύνταξή του αυξηθεί στα 1.750 ευρώ, θα συνεχίσει να παρακρατείται το ίδιο ποσοστό (6%), αντί του επόμενου (7%).
Η πρόβλεψη αυτή αποτρέπει την αύξηση της τελικής παρακράτησης και διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι δεν θα τιμωρούνται φορολογικά για τον χρόνο εργασίας που αξιοποιούν για προσαύξηση της σύνταξής τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων χωρίς γραφειοκρατία
ΚΑΒΑΛΑ
Αντιδράσεις από Λογιστές στην Καβάλα για τη Διάταξη Επιστροφής Ενοικίου

Σοβαρές ενστάσεις και προβληματισμούς προκαλεί στους λογιστές και φοροτεχνικούς της Καβάλας η νέα ρύθμιση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με την επιστροφή ενοικίου ως μορφή ενίσχυσης. Ο Σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Καβάλας εκφράζει με ανακοίνωσή του την έντονη ανησυχία για τις τεχνικές δυσκολίες και τις αδικίες που ενδέχεται να προκαλέσει η σχετική διάταξη του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου.
Τι προβλέπει η επίμαχη διάταξη
Συγκεκριμένα, το άρθρο 70 παρ. 62 του σχεδίου νόμου ορίζει ως προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης ενοικίου την καταγραφή του αριθμού δήλωσης μίσθωσης (ΠΣ Μισθώσεων) στη φορολογική δήλωση του προηγούμενου έτους από τον μισθωτή. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι:
-
Ο κωδικός 081 της φορολογικής δήλωσης όπου πρέπει να αναγραφεί αυτός ο αριθμός δεν είναι υποχρεωτικός
-
Ήδη έχουν υποβληθεί περίπου 5 εκατομμύρια δηλώσεις, εκ των οποίων πολλές δεν περιλαμβάνουν τον αριθμό μισθωτηρίου
-
Η υποχρέωση θεσπίζεται εκ των υστέρων, εν μέσω της περιόδου υποβολής δηλώσεων, με αναδρομική ισχύ
Τι λένε οι λογιστές
Στην ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου κάνει λόγο για πρακτική αδυναμία υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για εκατομμύρια φορολογούμενους, ενώ τονίζει πως η νέα απαίτηση:
«Μεταφέρει την ευθύνη στους φορολογούμενους, χωρίς αυτοί να φέρουν καμία υπαιτιότητα».
Παράλληλα, χαρακτηρίζει την κίνηση αντιδεοντολογική και επιβαρυντική για τον κλάδο των λογιστών, αφού διαμορφώνει διοικητικό βάρος χωρίς προειδοποίηση και πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος δικαίου.
Παρέμβαση ΠΟΦΕΕ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ), ήδη από την πρώτη στιγμή, εντόπισε το πρόβλημα και με επιστολή της στο Υπουργείο πρότεινε εναλλακτικές λύσεις, μεταξύ των οποίων:
-
Παράταση και χωρίς κυρώσεις υποβολή δηλώσεων μισθώσεων έως 15 Ιουλίου 2025
-
Επανεξέταση της υποχρεωτικότητας του αριθμού δήλωσης εντός των φορολογικών δηλώσεων
Το κάλεσμα για αναθεώρηση
Ο Σύλλογος καλεί την Πολιτεία σε άμεση αναθεώρηση της διάταξης, τονίζοντας πως η λύση πρέπει να είναι πρακτική, δίκαιη και εφαρμόσιμη, χωρίς να τιμωρούνται οι πολίτες για τυπικές παραλείψεις σε μη υποχρεωτικά πεδία.
«Πρέπει να σταματήσει η πρακτική αιφνιδιασμού εν μέσω της περιόδου υποβολής δηλώσεων», καταλήγει η ανακοίνωση.