Connect with us

ΘΑΣΟΣ

Το “Ξενία” της Θάσου αφημένο στην φθορά του χρόνου

Δημοσιεύτηκε

στις

Αφημένα στη φθορά του χρόνου, τα κάποτε αρχιτεκτονικά διαμάντια των ξενοδοχείων “Ξενία” ανά την Ελλάδα, σήμερα ρημάζουν και υπόκεινται σε βανδαλισμούς.

Ένα από αυτά είναι το “Ξενία” της Θάσου, που παρουσιάζει θλιβερή εικόνα, ενώ αναμένεται να κριθεί η τύχη του. Το “Ξενία” βρίσκεται στο δυτικό άκρο του λιμένα Θάσου, σε οικόπεδο 3 στρεμμάτων, σε εμβαδόν 1.425 τ.μ., με δυναμικότητα 42 κλινών.

Ο Λιμένας της Θάσου είναι η πρωτεύουσα και ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς της Θάσου, ενώ το κτίριο αποτελεί ένα τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής των δεκαετιών ’50 και ’60. Το “Ξενία” της Θάσου σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το 1956 από τον αρχιτέκτονα Χαράλαμπο Σφαέλλο. Την περίοδο 1950-58 διορίστηκε διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του νεοσύστατου τότε Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και υπό την καθοδήγησή του πραγματοποιηθηκε το πρόγραμμα μελέτης και ανέγερσης των ξενοδοχείων “Ξενία”, των οποίων ήταν ένας εκ των δύο βασικών αρχιτεκτόνων, μαζί με τον Άρη Κωνσταντινίδη.

Τα Ξενοδοχεία “Ξενία” ήταν μέρος ενός κρατικού προγράμματος το οποίο στόχευε την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο, υπό την εποπτεία του ΕΟΤ. Το πρόγραμμα είχε τεθεί σε λειτουργία από το 1953 έως το 1967, με μια σειρά ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων (Ξενοδοχεία, Μοτέλ, Τουριστικά Περίπτερα και οργανωμένες πλαζ), κατά μήκος των Εθνικών Οδών, Αρχαιολογικών Χώρων ή σημείων εξαίρετου φυσικού κάλλους.

“Ξενία” Άνδρου, Πηγή εικόνας: Βασίλης Κολώνας

 

Το 1958, ο Άρης Κωνσταντινίδης έχτισε το πρώτο “Ξενία” στην Άνδρο, το οποίο δημιούργησε τομή στην τυπολογία των ξενοδοχείων που κτίζονται από τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού. Ο ΕΟΤ έχτισε από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 μια σειρά σύγχρονων και λειτουργικών ξενοδοχείων, μονάδες μικρής συνήθως δυναμικότητας με υψηλό βαθμό εξυπηρετήσεων. Τα “Ξενία” σχεδιάστηκαν με κοινόχρηστους χώρους να μπορούν να φιλοξενήσουν μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών από αυτόν των ενοίκων. Ήταν λογική της αρχικής σχεδίασης, ώστε το ξενοδοχείο να δέχεται και περαστικούς ή κατοίκους της ευρύτερης περιοχής στα πλαίσια της καλύτερης ένταξης του ξενοδοχείου στο περιβάλλον του.

Τα κτίρια αυτά συνέχισαν με επιτυχία την αρχιτεκτονική του μοντέρνου, σε άλλη κλίμακα πλέον και με προδιαγραφές που κατέστησαν τον ελληνικό τουρισμό ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο. Σήμερα, πάνω από μισό αιώνα μετά, τα κτίρια των “Ξενία” αποτελούν εξαιρετικά δείγματα του μεταπολεμικού μεσογειακού μοντερνισμού και σηματοδοτούν μια εποχή εκσυγχρονισμού και προόδου για τη χώρα.

Πηγή εικόνας: Βασίλης Κολώνας

 

Έπειτα από την εφαρμογή του σχεδίου του ΕΟΤ, η εικόνα της Ελλάδας μεταφέρθηκε σε όλη την υφήλιο. Το 1960 αρχίζει το πρώτο πενταετές πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης της χώρας. Βασικές αρχές του, η ανάδειξη όχι μόνο των μνημείων της Ελλάδας, αλλά και του φυσικού τοπίου, η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού (Πλαζ, σπορ, κρουαζιέρες), η τουριστική ανάπτυξη νέων περιοχών στην ηπειρωτική χώρα κυρίως, ενώ απευθύνεται πλέον όχι μόνο στα υψηλά αλλά και στα μεσαία κοινωνικά στρώματα. Η Ελλάδα αρχίζει να προβάλλεται στο εξωτερικό με αφίσες και διαφημιστικά φυλλάδια επώνυμων καλλιτεχνών. Οι ξένοι ανακαλύπτουν την αθωότητα του ελληνικού καλοκαιριού.

Τέλη της δεκαετίας του 80′, το κράτος αποδείχτηκε ανίκανο στο ρόλο του ξενοδόχου, οι απαιτήσεις στην αγορά του τουρισμού διαφοροποιήθηκαν και τα “Ξενία” πήραν το δρόμο της εγκατάλειψης, με το τελευταίο “Ξενία” υπό κρατική λειτουργία να κλείνει το 1997 στο Παλιούρι.

Πηγή εικόνας: Πέτρος Μεχτίδης

Ένα ταξίδι στο χρόνο στην Παραλία Παλιουρίου Το 2013, περίπου 170 ακίνητα “πέρασαν” στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου στη συνέχεια να πωληθούν ή να διατεθούν προς μίσθωση. Μεταξύ των ακινήτων ήταν και αυτό που στέγαζε το “Ξενία” της Θάσου, καθώς και άλλα “Ξενία”. Το ΤΑΙΠΕΔ στην συνέχεια προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίηση τους, με στόχο τη δημιουργία τουριστικών μονάδων ιδιαίτερης αισθητής, τα γνωστά Boutique Hotels. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2014 επιχείρησε να αξιοποιήσει 14 ακίνητα με στόχο να καταστούν μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, ανάμεσα σε αυτά το “Ξενία” της Θάσου. Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών κατέληξε να μετατεθεί αρκετές φορές, φτάνοντας στο σήμερα. Σήμερα, 26 “Ξενία” βρίσκονται στην ιδιοκτησία της ΕΤΑΔ, η οποία αποφάσισε να τα βγάλει σταδιακά σε δημοπρασία για μακροχρόνια μίσθωση 49 ετών. Από αυτά, τα επτά είναι μισθωμένα, τα έξι είναι “δεσμευμένα” με προηγούμενες αποφάσεις της εταιρείας και τα 13 είναι ελεύθερα προς αξιοποίηση. Τα ελεύθερα ακίνητα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες προτεραιότητας. Η πρώτη περιλαμβάνει τα “Ξενία” Χίου, Έδεσσας, Κομοτηνής, Καστανιάς και Βυτίνας. Η δεύτερη τα “Ξενία” Άνδρου, Αρχαίας Ολυμπίας, Θάσου, Καλεντζίου Αχαΐας, Καρτερού Ηρακλείου, Κοζάνης, Πλαταμώνα και Τσαγκαράδας Πηλίου. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικής διαγωνιστικής διαδικασίας e-auction. Καθώς το “Ξενία” Θάσου βρίσκεται στη δεύτερη ομάδα προτεραιότητας, η σειρά του δεν έχει ακόμα έρθει στον διαγωνισμό και το μέλλον του αναμένεται να κριθεί. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο “Ξενία” ήταν το μόνο που είχε ελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον από το σύνολο 14 ακινήτων που δόθηκαν από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προς αξιοποίηση το 2014. Σήμερα πάντως, η εικόνα του ακόμα θλίβει.

Εικόνες του “Ξενία” Θάσου: Μπερνάρ Κουόμο

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΕΛΛΑΔΑ

Ουρές αυτοκινήτων στην Κεραμώτη για μια θέση στο φέρυ μποτ για την Θάσο

Δημοσιεύτηκε

στις

Αυξημένη κίνηση επισκεπτών για την Θάσο σημειώθηκε τα τελευταία 24ωρα , καθώς μεγάλες ουρές αυτοκινήτων σχηματίστηκαν και πάλι και στην Κεραμωτή για μια θέση στο φέρυ μποτ για την Θάσο. Δεν έλλειψαν οι διαπληκτισμοί μεταξύ των επισκεπτών, ενώ παρά τις συνεχείς επισημάνεις των Υγειονομικών αρχών για τήρηση των μέτρων, εντούτοις ελάχιστοι ήταν αυτοί που τήρησαν τις αποστάσεις και χρησιμοποίησαν την μάσκα προστασίας για τον κορωνοϊο, μόνο κατά την διάρκεια της επιβίβασης τους στο πλοίο.

 

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Θάσος: Όλα τα κρούσματα είναι εισαγόμενα

Δημοσιεύτηκε

στις

 

Στη διευκρίνηση ότι όσα κρούσματα κορωνοϊου εντοπίστηκαν στο νήσι της Θάσου, προήλθαν από τουρίστες που επισκέφθηκαν το νησί, κυρίως από τις Βαλκανικές χώρες, προχώρησε ο Δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης.

Σχετική ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το Κέντρο Υγείας Πρίνου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Θάσος παραμένει ένας ασφαλής προορισμός διακοπών.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Κέντρου Υγείας Πρίνου:

Πέραν των σε προηγούμενο χρονικό διάστημα επιβεβαιωμένων εισαγόμενων περιστατικών του COVID 19 στη Θάσο, για τα οποία υπήρξε μια άψογη διαχείριση σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, το ΚΥ ΠΡΙΝΟΥ και την Πολιτική Προστασία , ΟΥΔΕΝ άλλο περιστατικό επιβεβαιώθηκε στη Θάσο!

Κάθε άλλη ανακοίνωση δεν αντιστοιχεί στη σημερινή πραγματική κατάσταση του νησιού!

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΘΑΣΟΣ

Η παραλία της Θάσου με το πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον

Δημοσιεύτηκε

στις

Αλυκή, μία βραχώδης χερσόνησος με δύο ακρογιαλιές όνειρο

Στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και σε απόσταση 30 χλμ. από τον Λιμένα της Θάσου, συναντάται ένα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά θέρετρά της.

Η Αλυκή, που εκτός από από τις δύο υπέροχες ακρογιαλιές της -συχνά αναφέρεται και ως Αλυκές- είναι γνωστή και για το πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, καθώς η ιστορία της περιοχής ξεκινά από τον 7ο αιώνα π.Χ.

Η νότια ακτή της Αλυκής με την χρυσαφένια αμμουδιά και τα γαλαζοπράσινα νερά είναι οργανωμένη, ενώ διαθέτει και προτάσεις για φαγητό με αρκετά ταβερνάκια και ουζερί να αποτελούν πόλη έλξης το απογευματάκι μετά τις βουτιές.

Για περισσότερη ηρεμία, ωστόσο, ενδείκνυται η βόρεια παραλία στην Αλυκή, καθώς δεν είναι τόσο πολυσύχναστη. Και εδώ υπάρχει κάποια οργάνωση, ωστόσο, μόνο σε ένα σημείο της ακρογιαλιάς. Οι δύο κόλποι της Αλυκής αποτελούν φυσικό αγκυροβόλιο για διάφορα μικρά σκάφη, ενώ η μορφολογία της τοποθεσίας συχνά επιλέγεται και για πεζοπορία στη φύση.

Στη βραχώδη χερσόνησο, δίπλα από τις παραλίες, σήμερα συναντώνται ερείπια αρχαίου οικισμού, τα οποία, σύμφωνα με το μύθο, αποτελούσαν το βασίλειο της Αλίκης, καθώς και δύο παλαιοχριστιανικές βασιλικές αλλά και το αρχαίο λατομείο μαρμάρου, ένα από τα σημαντικότερα λατομεία της Θάσου. Ωστόσο, μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην Αλυκή είναι αυτή ενός αρχαίου Κούρου, που οι αρχαιολογικές έρευνες έφεραν στο φως το 1896.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΘΑΣΟΣ

Μουσική εκδήλωση στο ειδυλλιακό περιβάλλον του Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου

Δημοσιεύτηκε

στις

Για μια ακόμη χρονιά, με στόχο την πολιτιστική προβολή και ανάπτυξη της Θάσου, θα πραγματοποιηθεί η Καλοκαιρινή Μουσική Εκδήλωση του Δήμου Θάσου στο ειδυλλιακό περιβάλλον του  Αρχαιολογικού Μουσείου.

Σε τούτες τις ημέρες, μπροστά στις προκλήσεις της κρίσιμης πραγματικότητας, όπου μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας δοκιμάζονται, με αίσθημα ανιδιοτελούς προσφοράς, τα μέλη των Χορωδιών με το έργο τους, κρατούν ζωντανή την αισιοδοξία, ώστε οι αξίες της ζωής να συνεχίσουν να εξελίσσονται με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Οι καθιερωμένες και θεσμοθετημένες εκδηλώσεις του Δήμου Θάσου, αποτελούν αφορμή για εσωτερική μεταμόρφωση και ανεξάντλητη πηγή δύναμης για προσωπικούς και συλλογικούς αγώνες, και προσφέρουν πλουσιοπάροχα ελπίδα και αισιοδοξία για το αύριο.

Με γνώμονα ότι ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά επένδυση και κληρονομιά για τις επόμενες γενιές, ενώνει τόπους και ανθρώπους, ο Δήμος Θάσου σε συνεργασία με όλους τους φορείς του νησιού, με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει, στοχεύει στην ανάδειξη των δυνατοτήτων της περιοχής.

Οργάνωση, υποστήριξη, ΔΗ.Κ.ΕΘ.

Συμμετέχουν η Παιδική, Νεανική και Μικτή Χορωδία του Δήμου Θάσου.

Επιμέλεια προγράμματος και υπέροχες μελωδίες στο πιάνο, από την καθηγήτρια των Χορωδιών του Δήμου Θάσου,  Πελαγία Αναγνωστάκη.

Τις χορωδίες διευθύνει εθελοντικά η Αργυρώ Παπαλάσκαρη.

Γλυκιά ζωή,
Μπροστά μας μια καινούργια αρχή,
Στους ουρανούς, στη γη παντού μαζί,
Η αγάπη πάντα θα μας οδηγεί!

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τα νομοθετημένα μέτρα προστασίας:

  • Οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία.
  • Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους.
  • Η προσέλευση και η αποχώρηση από το χώρο των εκδηλώσεων γίνεται με τη χρήση μη ιατρικής μάσκας.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

Monopolio Delivery

Δημοφιλή

Popular posts:

PABTEBOY ME GIATRO

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Mladen Group 16

Mladen Group 17

Mladen Group 18

Mladen Group 19

Mladen Group 20

Mladen Group 21

Mladen Group 22

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ