Connect with us

ΘΑΣΟΣ

Το “Ξενία” της Θάσου αφημένο στην φθορά του χρόνου

Δημοσιεύτηκε

στις

Αφημένα στη φθορά του χρόνου, τα κάποτε αρχιτεκτονικά διαμάντια των ξενοδοχείων “Ξενία” ανά την Ελλάδα, σήμερα ρημάζουν και υπόκεινται σε βανδαλισμούς.

Ένα από αυτά είναι το “Ξενία” της Θάσου, που παρουσιάζει θλιβερή εικόνα, ενώ αναμένεται να κριθεί η τύχη του. Το “Ξενία” βρίσκεται στο δυτικό άκρο του λιμένα Θάσου, σε οικόπεδο 3 στρεμμάτων, σε εμβαδόν 1.425 τ.μ., με δυναμικότητα 42 κλινών.

Ο Λιμένας της Θάσου είναι η πρωτεύουσα και ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς της Θάσου, ενώ το κτίριο αποτελεί ένα τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής των δεκαετιών ’50 και ’60. Το “Ξενία” της Θάσου σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το 1956 από τον αρχιτέκτονα Χαράλαμπο Σφαέλλο. Την περίοδο 1950-58 διορίστηκε διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών του νεοσύστατου τότε Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και υπό την καθοδήγησή του πραγματοποιηθηκε το πρόγραμμα μελέτης και ανέγερσης των ξενοδοχείων “Ξενία”, των οποίων ήταν ένας εκ των δύο βασικών αρχιτεκτόνων, μαζί με τον Άρη Κωνσταντινίδη.

Τα Ξενοδοχεία “Ξενία” ήταν μέρος ενός κρατικού προγράμματος το οποίο στόχευε την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο, υπό την εποπτεία του ΕΟΤ. Το πρόγραμμα είχε τεθεί σε λειτουργία από το 1953 έως το 1967, με μια σειρά ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων (Ξενοδοχεία, Μοτέλ, Τουριστικά Περίπτερα και οργανωμένες πλαζ), κατά μήκος των Εθνικών Οδών, Αρχαιολογικών Χώρων ή σημείων εξαίρετου φυσικού κάλλους.

“Ξενία” Άνδρου, Πηγή εικόνας: Βασίλης Κολώνας

 

Το 1958, ο Άρης Κωνσταντινίδης έχτισε το πρώτο “Ξενία” στην Άνδρο, το οποίο δημιούργησε τομή στην τυπολογία των ξενοδοχείων που κτίζονται από τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού. Ο ΕΟΤ έχτισε από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 μια σειρά σύγχρονων και λειτουργικών ξενοδοχείων, μονάδες μικρής συνήθως δυναμικότητας με υψηλό βαθμό εξυπηρετήσεων. Τα “Ξενία” σχεδιάστηκαν με κοινόχρηστους χώρους να μπορούν να φιλοξενήσουν μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών από αυτόν των ενοίκων. Ήταν λογική της αρχικής σχεδίασης, ώστε το ξενοδοχείο να δέχεται και περαστικούς ή κατοίκους της ευρύτερης περιοχής στα πλαίσια της καλύτερης ένταξης του ξενοδοχείου στο περιβάλλον του.

Τα κτίρια αυτά συνέχισαν με επιτυχία την αρχιτεκτονική του μοντέρνου, σε άλλη κλίμακα πλέον και με προδιαγραφές που κατέστησαν τον ελληνικό τουρισμό ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο. Σήμερα, πάνω από μισό αιώνα μετά, τα κτίρια των “Ξενία” αποτελούν εξαιρετικά δείγματα του μεταπολεμικού μεσογειακού μοντερνισμού και σηματοδοτούν μια εποχή εκσυγχρονισμού και προόδου για τη χώρα.

Πηγή εικόνας: Βασίλης Κολώνας

 

Έπειτα από την εφαρμογή του σχεδίου του ΕΟΤ, η εικόνα της Ελλάδας μεταφέρθηκε σε όλη την υφήλιο. Το 1960 αρχίζει το πρώτο πενταετές πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης της χώρας. Βασικές αρχές του, η ανάδειξη όχι μόνο των μνημείων της Ελλάδας, αλλά και του φυσικού τοπίου, η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού (Πλαζ, σπορ, κρουαζιέρες), η τουριστική ανάπτυξη νέων περιοχών στην ηπειρωτική χώρα κυρίως, ενώ απευθύνεται πλέον όχι μόνο στα υψηλά αλλά και στα μεσαία κοινωνικά στρώματα. Η Ελλάδα αρχίζει να προβάλλεται στο εξωτερικό με αφίσες και διαφημιστικά φυλλάδια επώνυμων καλλιτεχνών. Οι ξένοι ανακαλύπτουν την αθωότητα του ελληνικού καλοκαιριού.

Τέλη της δεκαετίας του 80′, το κράτος αποδείχτηκε ανίκανο στο ρόλο του ξενοδόχου, οι απαιτήσεις στην αγορά του τουρισμού διαφοροποιήθηκαν και τα “Ξενία” πήραν το δρόμο της εγκατάλειψης, με το τελευταίο “Ξενία” υπό κρατική λειτουργία να κλείνει το 1997 στο Παλιούρι.

Πηγή εικόνας: Πέτρος Μεχτίδης

Ένα ταξίδι στο χρόνο στην Παραλία Παλιουρίου Το 2013, περίπου 170 ακίνητα “πέρασαν” στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου στη συνέχεια να πωληθούν ή να διατεθούν προς μίσθωση. Μεταξύ των ακινήτων ήταν και αυτό που στέγαζε το “Ξενία” της Θάσου, καθώς και άλλα “Ξενία”. Το ΤΑΙΠΕΔ στην συνέχεια προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίηση τους, με στόχο τη δημιουργία τουριστικών μονάδων ιδιαίτερης αισθητής, τα γνωστά Boutique Hotels. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2014 επιχείρησε να αξιοποιήσει 14 ακίνητα με στόχο να καταστούν μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, ανάμεσα σε αυτά το “Ξενία” της Θάσου. Η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών κατέληξε να μετατεθεί αρκετές φορές, φτάνοντας στο σήμερα. Σήμερα, 26 “Ξενία” βρίσκονται στην ιδιοκτησία της ΕΤΑΔ, η οποία αποφάσισε να τα βγάλει σταδιακά σε δημοπρασία για μακροχρόνια μίσθωση 49 ετών. Από αυτά, τα επτά είναι μισθωμένα, τα έξι είναι “δεσμευμένα” με προηγούμενες αποφάσεις της εταιρείας και τα 13 είναι ελεύθερα προς αξιοποίηση. Τα ελεύθερα ακίνητα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες προτεραιότητας. Η πρώτη περιλαμβάνει τα “Ξενία” Χίου, Έδεσσας, Κομοτηνής, Καστανιάς και Βυτίνας. Η δεύτερη τα “Ξενία” Άνδρου, Αρχαίας Ολυμπίας, Θάσου, Καλεντζίου Αχαΐας, Καρτερού Ηρακλείου, Κοζάνης, Πλαταμώνα και Τσαγκαράδας Πηλίου. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί μέσω ηλεκτρονικής διαγωνιστικής διαδικασίας e-auction. Καθώς το “Ξενία” Θάσου βρίσκεται στη δεύτερη ομάδα προτεραιότητας, η σειρά του δεν έχει ακόμα έρθει στον διαγωνισμό και το μέλλον του αναμένεται να κριθεί. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο “Ξενία” ήταν το μόνο που είχε ελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον από το σύνολο 14 ακινήτων που δόθηκαν από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων προς αξιοποίηση το 2014. Σήμερα πάντως, η εικόνα του ακόμα θλίβει.

Εικόνες του “Ξενία” Θάσου: Μπερνάρ Κουόμο

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΘΑΣΟΣ

Σύλληψη για κατοχή ναρκωτικών στη Θάσο

Δημοσιεύτηκε

στις

Στη σύλληψη ενός 38χρονου προέβησαν, μεσημβρινές της Δευτέρας, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας / Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας, για παράβαση του Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια ελέγχου στον ανωτέρω, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή «ΣΚΑΛΑ ΜΑΡΙΕΣ» Θάσου,  με τη συνδρομή του αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών Κ-9 ”ΔΙΑΣ”, παρέδωσε ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης σε διαφανή νάιλον συσκευασία  μικτού βάρους 34,2 γραμμαρίων.

Ακολούθησε νομότυπος έλεγχος στην  οικία του 38χρονου, όπου βρέθηκαν τα παρακάτω: μία (01) νάιλον συσκευασία με ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης μικτού βάρους 58,7 γραμμαρίων, μία (01) νάιλον συσκευασία με ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης μικτού βάρους 1,5 γραμμαρίων, μία (01) νάιλον συσκευασία με ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης μικτού βάρους 2,8 γραμμαρίων, μία (01) νάιλον συσκευασία με ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης μικτού βάρους 1,0 γραμμαρίων, μία ζυγαριά ακριβείας και έντεκα (11) σπόρους ινδικής κάνναβης. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας που διενεργεί προανάκριση, κατασχέθηκαν όλα τα ανευρεθέντα.

proininews

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΘΑΣΟΣ

Αίσιο τέλος στις αναζητήσεις για 60χρονο που έκανε κανόε – καγιάκ και εξαφανίστηκε στη Θάσο

Δημοσιεύτηκε

στις

Εντοπίστηκε τελικά στην παραλία «Πευκάρι».

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια ενός 60χρονου τουρίστα στην Θάσο, ο οποίος έκανε κανόε – καγιάκ, νότια του νησιού.

Ειδικότερα χθες βράδυ, η Λιμενική Αρχή Θάσου, ενημερώθηκε ότι 60χρονος αλλοδαπός, είχε μεταβεί απογευματινές ώρες στη θαλάσσια περιοχή νότια ν. Θάσου για διενέργεια κανόε-καγιάκ και αγνοείται.

Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες εντοπισμού του από δύο περιπολικά οχήματα Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς από τα Τ/Χ ιδιωτικά σκάφη “ΣΕΙΡΗΝΕΣ” Τ.Π. 161 και “ΟΔΥΣΣΕΑΣ” Τ.Π. 49, ενώ από ξηράς έρευνα διεξήγαγε περιπολικό όχημα Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Λίγη ώρα αργότερα ο 60χρονος εντοπίστηκε σώος στην παραλία «Πευκάρι» ν. Θάσου.

thestival

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

LIFESTYLE

The Caeli: Η βίλα στη Θάσο που σε γεμίζει γαλήνη -Λιτές γραμμές και γήινα στοιχεία [εικόνες]

Δημοσιεύτηκε

στις

Στον κόλπο του Πρίνου, στη Θάσο, 200 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, βρίσκεται ένα σπίτι όνειρο.

Η αρχιτεκτονική ομάδα Ark4lab σχεδίασε μια σύγχρονη κατοικία που εναρμονίζεται με τη φύση και προσφέρει γαλήνη στους κατοίκους του. Το όνομα της βίλας The Caeli. Η κατοικία αποτελεί ένα ακόμη σπίτι σε νησί που εντυπωσιάζει με το design του, όπως το Mirage με την οροφή πισίνα στην Τήνο.

Φωτογραφίες από τη βίλα στη Θάσο
Η βίλα στην Θάσο αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Στο ισόγειο βρίσκεται το καθιστικό, η τραπεζαρία και η κουζίνα, ενώ από την άλλη πλευρά δύο δωμάτια μπάνιο.


Η βίλα The Caeli

Στον όροφο υπάρχει το master υπνοδωμάτιο με το δικό του μπάνιο και dressing room.


Το σπίτι εναρμονίζεται με το περιβάλλον

Και στα δύο επίπεδα ο εσωτερικός και εξωτερικός χώρος δημιουργούν έναν ενδιαφέρων διάλογο με το τοπίο. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στις καθαρές γραμμές του σχεδιασμού, ενώ στο ισόγειο ο διάφανος χώρος ανοίγεται προς το εξωτερικό περιβάλλον, τον κήπο και την πισίνα.


Το καθιστικό

Στη βίλα της Θάσου κυριαρχεί η πέτρα και το νερό και το λευκό χρώμα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να υπογραμμίσουν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Οι γήινες αποχρώσεις σε συνδυασμό με τα χειροποίητα αντικείμενα προσδίδουν χαρακτήρα σε μια απλότητα που μαγεύει.


Η κουζίνα
Η Caeli Villa αποτελεί μέρος ενός συγκροτήματος κατοικιών, που έχει αναπτυχθεί με υψηλές προδιαγραφές και ακριβείς αρχιτεκτονικές χειρονομίες. Η ανάπτυξη αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία μιας σύγχρονης αισθητικής διαβίωσης στο Βόρειο Αιγαίο.


Με θέα το πράσινο της Θάσου

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΘΑΣΟΣ

Ακόμη μία παράσταση για το μουσικό εργαστήρι Θάσου

Δημοσιεύτηκε

στις

“Σαν παραμύθι”…αυτός ήταν ο τίτλος της μουσικής παράστασης που παρουσίασε το ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΑΣΟΥ στις 7 Αυγούστου 2019, στις Αποθήκες Μεταλλείων στα Λιμενάρια…Μιά ιστορία που έμοιαζε με παραμύθι ή ένα παραμύθι που ήταν σαν ιστορία, χόρεψε μέσα στην μαγεία του τραγουδιού…Θα μας πείτε χορεύουν τα παραμύθια; … Ναι, μερικές φορές χορεύουν… χορεύουν για τα χαμένα όνειρα… για τις λειψές μέρες και τις κερδισμένες στιγμές…Σ’ αυτό το χορό συμμετείχαν κι όλοι οι παρευρισκόμενοι καθώς, σ’ ένα παιχνίδι αλληλοπεριχώρησης η ψυχή έδινε χώρο στην αίσθηση και η αίσθηση χαμογελούσε στην ψυχή…

με τους Β. Μέτσικα (ακκορντεόν), Β. Αγγελίδη (τραγούδι), Ε. Αναγνωστούδη (τραγούδι, παρουσίαση) και Ά. Ζαγοριανό (κιθάρα, μπουζούκι, τραγούδι)

Σύλληψη- Κείμενα- Σκηνοθεσία- Επιμέλεια: Α. ΖΑΓΟΡΙΑΝΟΣ

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ
teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
aigaion
Island-thassos-banner
professional camera ad
filippidis marmara banner
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
old_town_inn
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ