Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το «πραξικόπημα της πιτζάμας» | Η τελευταία στρατιωτική ενέργεια στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

Η περίοδος πριν την μαύρη επταετία της χούντας, με εκείνη που ακολούθησε της δικτατορίας έχει πολλά κοινά στοιχεία. Ένα από αυτά, το σημαντικότερο ίσως, μιας που δείχνει το κλίμα εκείνων των χρόνων, είναι ο φόβος που υπήρχε διάχυτος στη χώρα πως «επίκειται στρατιωτικό κίνημα».

Και για τις δυο αυτές περιόδους οι φόβοι αποδείχθηκαν πέρα για πέρα αληθινοί. Η μοναδική διαφορά είναι πως στη μεν πρώτη η χούντα επιβλήθηκε ενώ στη δεύτερη, οι συνωμότες ήταν αυτοί που τελικά πιάστηκαν στον ύπνο.

Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε, που το τελευταίο μέχρι και σήμερα «στρατιωτικό κίνημα» που επιχειρήθηκε στην Ελλάδα έχει αποκτήσει τον υποτιμητικό τίτλο «το πραξικόπημα της πιτζάμας»!

Η νεογέννητη μεταπολίτευση

Από τον Φεβρουάριο του 1973 και τα γεγονότα της Νομικής, οι ψύχραιμοι πολιτικοί αναλυτές διέκριναν πως οι ημέρες της χούντας ήταν πλέον μετρημένες. Ο λαός είχε ξεπεράσει το φόβο του απέναντι στις στρατιωτικές και αστυνομικές ορδές των δικτατόρων. Η πεποίθηση αυτή επιβεβαιώθηκε με αιματηρό τρόπο και στα εξεγερσιακά γεγονότα το Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς στο Πολυτεχνείο.

Η αντίστροφη μέτρηση για το καθεστώς είχε αρχίσει. Η πτώση του Παπαδόπουλου, η «αντικατάστασή» του από τον σκληρό Ιωαννίδη και η προδοσία της Κύπρου, φέρνουν το τέλος της μαύρης επταετίας το καλοκαίρι του 1974.

Οι στρατιωτικοί παραδίδουν την εξουσία στους πολιτικούς και η Ελλάδα προσπαθεί να μπει σε μια περίοδο ομαλότητας. Τα πράγματα, ωστόσο, μόνο εύκολα δεν ήταν δεδομένου πως πολλοί χουντικοί (τα λεγόμενα και «σταγονίδια») είχαν παραμείνει εντός κρατικού μηχανισμού, με ορισμένους, μάλιστα, από αυτούς σε θέσεις κλειδιά.

Η «αποχουντοποίηση» προχωρούσε με αργούς ρυθμούς. Ο λαός απαιτούσε την παραδειγματική τιμωρία όλων ακόμα και όσων ήταν απλά συμπαθούντες της δικτατορίας. Όσο δεν γινόταν αυτό ο φόβος για την εκδήλωση ενός νέου πραξικοπήματος μεγάλωνε.

Η δημοκρατία, άλλωστε, έκανε ακόμα τα πρώτα της βήματα και οι πληγές ήταν ακόμα ανοιχτές.

Η κρίσιμη διετία 1974-1975

Από τον Ιούλιο του 1974, οπότε και ήρθε η πτώση της χούντας, μέχρι και τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς, η χώρα ζούσε σε μια περίοδο όπου ο πολιτικός χρόνος ήταν εξαιρετικά συμπυκνωμένος. Το Πολιτειακό είχε λυθεί υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας και η χώρα μας είχε αποκτήσει δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και όλα έδειχναν πως το σκοτεινό παρελθόν, εύκολα ή δύσκολα θα έμπαινε οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Μια κρίσιμη ημερομηνία είναι αυτή της 17ης Ιανουαρίου 1975 όταν Βουλή ενέκρινε το περίφημο Δ’ Ψήφισμα, με το οποίο οριστικοποιούσε αυτό που ήταν λαϊκή απαίτηση: Ότι «η δημοκρατία δικαίω ουδέποτε κατελύθη», χαρακτήριζε ως πραξικόπημα την κατάλυση της δημοκρατίας στις 21 Απριλίου 1967 (όχι ως επανάσταση που δημιουργεί δίκαιο) κι έτσι άνοιγε τον δρόμο και για την ποινική δίωξη των πρωταιτίων της δικτατορίας.

Αμέσως μετά την έκδοση του ψηφίσματος, προφυλακίστηκαν τα ηγετικά στελέχη της Χούντας, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός ΠαττακόςΝικόλαος Μακαρέζος, Δημήτριος Ιωαννίδης, Μιχαήλ Ρουφογάλης, Ιωάννης Λαδάς, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος.

Αυτό, ωστόσο, φαίνεται πως ενεργοποίησε «τα σταγονίδια» που επιχείρησαν να παίξουν το… τελευταίο τους χαρτί.

Το «κίνημα της 24ης  Φεβρουαρίου»

Μια χούφτα Ιωαννιδικοί αξιωματικοί (εν ενεργεία ή και όχι) του στρατού, μετά την προφυλάκιση του σκληρού δικτάτορα αποφάσισαν να αντιδράσουν. Ανέλαβαν δράση προκειμένου να κάνουν το μόνο πράγμα που μπορούσαν: την προπαρασκευή πραξικοπήματος.

Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο υποστράτηγος Παύλος Παπαδάκης, οι ταξίαρχοι Ντερτιλής και Ιωάννης Μανιάτης και ο ταγματάρχης Παρασκευάς Μπόλαρης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικά ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, αμέσως ξεκίνησε η μύηση πρόθυμων αξιωματικών που υπηρετούσαν σε μονάδες της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας.

Οι συναντήσεις των συνωμοτών πραγματοποιούνταν σε διαμερίσματα της Αθήνας, ενώ η τελευταία, έγινε την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, στη Λάρισα, επειδή ένας μεγάλος αριθμός μυημένων αξιωματικών υπηρετούσε στο εκεί στρατηγείο της Στρατιάς.

Οι συμμετέχοντες σχεδίαζαν την κατάληψη στρατιωτικών μονάδων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τη Βέροια, την Κοζάνη και τη Νάουσα, με στόχο τη διαπραγμάτευση, από θέση ισχύος, γενικής αμνηστίας για τους προφυλακισμένους πρωταίτιους της χουντας. Ειδικότερα για την περιοχή της Αθήνας, το σχέδιο προέβλεπε την περικύκλωση της Βουλής από τεθωρακισμένα, την κατάληψη των κτιρίων της ΕΙΡΤ και της ΥΕΝΕΔ και τη μετάδοση διαγγέλματος προς τον ελληνικό λαό και ενδεχομένως, αν οι περιστάσεις το επέβαλλαν, τη σύλληψη σημαινόντων προσώπων της δημόσιας ζωής.

Το «πραξικόπημα της πιτζάμας» που τελείωσε πριν καν αρχίσει

Όπως ήδη έχει αναφερθεί, ωστόσο, ο φόβος για την εκδήλωση ενός πραξικοπήματος υπήρχε. Και δεν υπήρχε μόνο στο λαό αλλά και στην πολιτική ηγεσία του τόπου. Και αυτή τη φορά κανείς δεν ήθελε να πιαστεί στον ύπνο όπως είχε συμβεί πριν από περίπου οκτώ χρόνια.

Ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας, είχε σε κρίσιμες θέσεις εντός τους στρατεύματος δικούς του ανθρώπους που το ενημέρωναν για όλα. Αντίστοιχο ρόλο είχαν και πράκτορες της ΚΥΠ που είχαν ως βασική αποστολή τους να ελέγχουν τις κινήσεις φιλοχουντικών.

Το μεσημέρι της 23ης Φεβρουαρίου του 1975, οι συνωμότες συγκεντρώνονται στη Λάρισα για να πραγματοποιήσουν την τελευταία τους σύσκεψη πριν την εκδήλωση του πραξικοπήματος. Ανάμεσά τους, ωστόσο, υπάρχει και ένας πράκτορας της ΚΥΠ, ο οποίος αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης ειδοποίησε τους ανωτέρους του πως οι συνωμότες ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου τους και αυτοί με τη σειρά τους μετέφεραν την πληροφορία στα κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, κατά το τελικό στάδιο των αποκαλύψεων, την κυβέρνηση ενημέρωσε ο τότε διευθυντής του Τμήματος Ασφαλείας της ΚΥΠ, ταγματάρχης Ιωάννης Αλεξάκης, στον οποίο είχε ανατεθεί το έργο της παρακολούθησης των κινήσεων φιλοχουντικών στοιχείων στο στράτευμα.

Κατά μια άλλη εκδοχή,  όπως αναφέρεται και στο βιβλίο «Ξεχασμένα πρωτοσέλιδα, ρεπορτάζ από τη νεοελληνική μικροϊστορία» του Γιάννη Ράγκου (Εκδόσεις POLARIS),το δίκτυο πληροφοριών του στρατού κινητοποιήθηκε όταν ο βασανιστής του ΕΑΤ/ΕΣΑ Χατζηζήσης, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε συλληφθεί και ανακρινόταν για τη δράση του στην περίοδο της δικτατορίας, είπε στον ανακριτή του πως «εκεί που κάθεσαι εσύ, σε λίγες μέρες θα κάθομαι εγώ». Η ευθεία αυτή απειλή δεν πέρασε απαρατήρητη.

Ότι τελικά και να συνέβη, το μόνο σίγουρο είναι πως το μεσημέρι της  Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου, όλα είχαν τελειώσει. Στο κτίριο του Υπουργείου Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ξαφνικά, στην αίθουσα της σύσκεψης μπαίνει απροειδοποίητα ο Αβέρωφ, ο οποίος φανερά ταραγμένος ζητά συγγνώμη από τους παραβρισκόμενους και σκύβει στο αυτί του πρωθυπουργού, για να του ψιθυρίσει κάτι εξαιρετικά σοβαρό.

Αμέσως ο Καραμανλής διαλύει τη σύσκεψη και συνοδευόμενος από τον Αβέρωφ αναχωρεί εσπευσμένα από το υπουργείο κατευθυνόμενος προς το Πεντάγωνο, όπου έχουν ήδη συγκεντρωθεί και τον αναμένει ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη διαδρομή ο Αβέρωφ τον ενημερώνει πως έχει κηρύξει ήδη μερική επιφυλακή στο στράτευμα, αλλά κατά τη σύσκεψη που ακολουθεί αποφασίζεται, μεταξύ άλλων, να τεθεί σε κατάσταση γενικής επιφυλακής.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα κατακλύζεται από ένα όργιο φημών και αλληλοσυγκουόμενων σεναρίων: κάποιοι υποστηρίζουν πως κηρύχθηκε πόλεμος στο Αιγαίο, άλλοι πως έγινε δολοφονική επίθεση κατά του αρχιεπισκόπου Μακαρίου από την ΕΟΚΑ Β’ στην Κύπρο και άλλοι πως εκδηλώθηκε κίνημα ιωαννιδικών αξιωματικών κατά της κυβέρνησης. Οι διαδόσεις κυκλοφορούν ταχύτατα στα καφενεία και τα δημοσιογραφικά γραφεία, ενώ κάποιες ομάδες φοιτητών συγκεντρώνονται στις πανεπιστημιακές σχολές ρίχνοντας το σύνθημα για «νέο Πολυτεχνείο». Το βράδυ της ίδια ημέρας, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκδίδει αναλυτική ανακοίνωση με το τι ακριβώς είχε συμβεί και βάζει τέλος σε όλες τις φήμες.

Από την έρευνα που ακολούθησε προέκυψε πως αρχηγός της συνωμοσίας ήταν ο προφυλακισμένος τότε στον Κορυδαλλό τέως δικτάτορας Δημήτριος Ιωαννίδης με πρωτεργάτες τον υποστράτηγο Παύλο Παπαδάκη, τους ταξιάρχους Νικόλαο Ντερτιλή, Γεώργιο Λαμπούση, Ανδρέα Κονδύλη, τους αντισυνταγματάρχες Νικόλαο Ρετζέπη, Ιωάννη Στειακάκη, Δημήτριο Σκόνδρα και τους ταγματάρχες Αριστείδη Παλαΐνη, Αθανάσιο Γερακίνη, Αθανάσιο Περδίκη και Παρασκευά Μπόλαρη.

Συνολικά, διατάχθηκε η σύλληψη 37 αξιωματικών. Σε δίκη οδηγήθηκαν 21 από τους οποίους τελικά καταδικάστηκαν, από το Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών στο Ρουφ, οι 14 σε ποινές φυλάκισης από 4 έως 12 χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι επτά κηρύχθηκαν παμψηφεί αθώοι.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Koρωνοϊός | 60 νέα κρούσματα κορωνοϊου- 40 εισαγόμενα

Δημοσιεύτηκε

στις

Σήμερα ανακοινώνουμε 60 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3732, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες αφορά άνδρες.

962 (25.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1962 (52.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

9 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 123 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 10/07/2020

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλείνει επίσημα ο Προμαχώνας

Δημοσιεύτηκε

στις

Ενίσχυση των ελέγχων και υποχρέωση να επιδεικνύουν πρόσφατο αρνητικό τεστ για όσους εισέρχονται από τον Προμαχώνα στην Ελλάδα περιλαμβάνονται στα μέτρα που αποφασίστηκαν στη διάρκεια της έκτασης σύσκεψης στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναλυτικά, τα πρόσθετα μέτρα που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση και τα οποία στοχεύουν κυρίως στις αφίξεις από γειτονικές βαλκανικές χώρες είναι τα εξής:

-Όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης 14 Ιουλίου στον Προμαχώνα υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν.

-Η υποχρέωση του Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ. Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης περιορίζεται σε 24 από 48 ώρες πριν την άφιξη στην Ελλάδα.

-Ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Διαβάστε την ανακοίνωση της κυβέρνησης:
«Η πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, η ανάγκη προσήλωσης στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και αυστηροποίησης των μέτρων στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, συζητήθηκε σήμερα σε ευρεία τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ότι «δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση. Το άνοιγμα της χώρας πρέπει να γίνεται με πρώτο μέλημα την ασφάλεια τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών». Επέμεινε δε στην αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων που έχουν προβλεφθεί, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στη λήψη πρόσθετων προστατευτικών μέτρων, ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας.

Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα, η Πατρίδα μας αναδείχθηκε σε διεθνές πρότυπο στον πόλεμο κατά του κορονοϊού. Τονίσαμε, πως γυρίζουμε στη «νέα κανονικότητα», τηρώντας τις συστάσεις των ειδικών. Τονίσαμε, πως ανοίγουμε τις πύλες της χώρας, χωρίς καμιά έκπτωση στα ζητήματα δημόσιας υγείας.

Τονίσαμε ότι προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των εργαζομένων, των κατοίκων και των επισκεπτών.

Η αύξηση στα εισαγόμενα και στα εσωτερικά κρούσματα, χτυπά καμπάνα κινδύνου. Απαιτεί, να βάλουμε φρένο στον επικίνδυνο εφησυχασμό. Διότι ο κορονοϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ, και τρέφεται, από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης.

Υπαγορεύει ταυτόχρονα, πρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τις αφίξεις. Κυρίως, από τις γειτονικές, βαλκανικές χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, ύστερα από ευρεία τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη, αποφασίστηκε:

1ον. Όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τις 6.00 το πρωί της Τρίτης 14 Ιουλίου 2020 από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

2ον. Η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ. Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, περιορίζεται στις 24, από 48 ώρες, πριν την άφιξη στην Ελλάδα.

3ον. Ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Για το λόγο αυτό, δεκάδες κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιήσουν εκτεταμένους, πάνω από 300, ελέγχους σε όλη την Ελλάδα μέχρι την Κυριακή.

Η Κυβέρνηση αξιολογεί συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και λαμβάνει τις αποφάσεις της, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.

Την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης και την ανησυχία του για την υγειονομική κατάσταση στα Βαλκάνια, εξέφρασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Στη σύσκεψη μετείχαν: Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Ακης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο ΓΓ Δημόσιας Υγείας Πρόληψης και Εθελοντισμού Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο ΓΓ Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο Διευθυντής Γραφείου Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Aρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Θεόδωρος Κλιάρης, ο Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Χαμπίδης».

Την ίδια ώρα, άλλοι 29 τουρίστες, ταξιδιώτες από Βουλγαρία και Ρουμανία, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, μετά την υποβολή τους σε τεστ σήμερα, Παρασκευή 10 Ιουλίου στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα.

Την Πέμπτη καταγράφηκαν 50 νέα περιστατικά κορονοϊού, με τα εισαγόμενα να εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο μέρος αυτών (27).

Αυτά προστέθηκαν στα 127 εισαγόμενα περιστατικά που είχαν καταγραφεί τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.

Συνολικά, τα κρούσματα μέχρι τώρα για τον Ιούλιο στην Ελλάδα ανέρχονται σε 276.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Επίσημο | Ανοίγει ο κόμβος του Αγίου Ανδρέα

Δημοσιεύτηκε

στις

Ανοίγει το απόγευμα της Παρασκευής 10 Ιουλίου 2020 ο κόμβος του Αγίου Ανδρέα όπως έκανε γνωστό ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης μετά από επαφές που είχε με στελέχη της Εγνατία οδός ΑΕ Τι γεγονός έκανε γνωστό μέσα από σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νέας Περάμου Μάκης Ζουμπλιος

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δημοσίευσης

Ο κόμβος του Αγίου Ανδρέα για την πρόσβαση στην Εγνατία οδο σήμερα το απόγευμα ανοίγει σύμφωνα με την ενημέρωση που με παρείχε ο κ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ πριν από λίγη ώρα. Ξέρω ότι γινόταν ενέργειες από πλευράς του όλο αυτό το διάστημα και για να ανοίξει όσο πιο συντομα γινόταν ο κόμβος και με ενημέρωνε συνέχεια για τις εξελίξεις χωρίς πολλά δημόσια μπλα μπλα πάνω σε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα που αντιμετώπισαμε όλο αυτό το διαστημα. Οι πιέσεις τόσο του κ. Λαζαρίδη όσο και από την πλευρά των συμπολιτών, συνδημοτων πιστεύω ότι έφεραν το σημερινό αποτέλεσμα.Τον ευχαριστώ τόσο για τις μέχρι τώρα ενημερώσεις και τις προσπάθειες όσο και τους συμπολίτες που με την φωνή τους ενίσχυσαν την πίεση προς την Εγνατία.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τανια Ελευθεριαδου | Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής για το ν/σ του Υπουργείου Προστασίας του Πολιτή

Δημοσιεύτηκε

στις

Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, πρώτα απ’ όλα θέλω να ξεκινήσω λέγοντας ένα μεγάλο «ντροπή» στους κυβερνητικούς Βουλευτές, αλλά και στον ίδιο στον Πρωθυπουργό, που για ακόμα μια φορά καπηλεύεστε τη δολοφονία των ανθρώπων στη MARFIN, για να δικαιολογήσετε το έκτρωμα που έχετε φέρει στη Βουλή και να συκοφαντήσετε τους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες. Σταματήστε πια να το κάνετε αυτό. Ήταν μια δολοφονία και καμία σχέση δεν έχει με τις κοινωνικά δικαιολογημένες διαδηλώσεις και πορείες των εργαζομένων και των φορέων της κοινωνίας.

Δεύτερον, όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ, λυπάμαι πραγματικά για αυτό που είδα να συμβαίνει αυτές τις δύο μέρες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Και λυπάμαι, πραγματικά, γιατί είχα κι εγώ κάποια σχέση με το ΠΑΣΟΚ έως το 2012. Και λυπάμαι, πραγματικά, που η κυρία Γεννηματά το μόνο που ανέφερε σήμερα ήταν η πατριωτική παράδοσή του ΚΙΝΑΛ και όχι η ριζοσπαστική παράδοση που έχει το ΚΙΝΑΛ. Και αυτό είναι το σημαντικότερο.
Η Διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου πρότεινε ριζοσπαστικές αλλαγές και στη συνέντευξη Τύπου για την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, τονίστηκαν οι ριζοσπαστικοί στόχοι του νέου φορέα. Το ΚΙΝΑΛ που είδαμε σήμερα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, το ΚΙΝΑΛ που ψηφίζει ένα νομοσχέδιο το οποίο έγινε για να αντιμετωπιστεί η ριζοσπαστικότητα, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ξέραμε μέχρι σήμερα και λυπάμαι πραγματικά.

Ο κ. Μητσοτάκης μας ανέφερε, για να υποστηρίξει το νομοσχέδιο του, τον κ. Αλιβιζάτο. ο οποίος είναι συνεργάτης του κ. Χρυσοχοΐδη στο Υπουργείο, τον κ. Μανιτάκη, τον πρώην Υπουργό της κυβέρνησης του Σαμαρά, τον κ. Σβώλο, γνωστό υποστηρικτή σας, και μας κάλεσε να διαβάσουμε ξανά το νομοσχέδιο υπό την άποψη του έγκριτου θεωρητικού, του κ. Σβώλου, που προανέφερα. Είπε ότι όσοι είναι αντίθετοι με το νομοσχέδιο, είναι αγύρτες. Μας κατηγόρησε για αγυρτεία. Κατηγόρησε, επομένως, για αγυρτεία την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την Ένωση Εισαγγελέων, την ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων, την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας που με γνωμοδοτήσεις του σε σχέση με τα προεδρικά διατάγματα του Δένδια, έχει επισημάνει αντισυνταγματικές διατάξεις. Όλοι αυτοί είναι αγύρτες; Θα έπρεπε να ζητήσει συγνώμη από όλους αυτούς ο κ. Μητσοτάκης.

Και, βέβαια, για τον κ. Γεραπετρίτη δεν είπε τίποτα. Και, βέβαια, δεν είναι ο συντάκτης του Συντάγματος, του τόμου αυτού που ανέφερε και ερμηνείας του Συντάγματος που ανέφερε και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Είναι, όμως, επιμελητής. Και εφόσον αναφέρθηκε, θα έπρεπε να είχε την αξιοπρέπεια, τουλάχιστον, και την ευθιξία να μας πει αν συμφωνεί με το συγγραφέα. Και αναφέρω αυτολεξεί τι υποστηρίζει ο συγγραφέας του έργου, το οποίο επιμελήθηκε ο Υπουργός και σήμερα απέφυγε να τοποθετηθεί παντελώς.
Στη σελίδα 259: «Το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς αδείας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές Αρχές, όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα». Ο κ. Γεραπετρίτης απέφυγε να απαντήσει αν αυτή που ζούμε σήμερα είναι ανώμαλη περίοδος, γιατί έτσι την έχετε καταντήσει.

Ψηφίζετε ένα νομοσχέδιο, το οποίο είναι πιστή αντιγραφή του νομοθετικού διατάγματος της δικτατορίας, του 794/71. Κι αν σας πειράζει τόσο πολύ που το λέμε «χουντικής προέλευσης» και «μη δημοκρατικό», τότε θα πρέπει να έχετε εσωτερικές αναζητήσεις από σήμερα και μετά.
Και γιατί το ψηφίζετε αυτό; Γιατί νομοθετείτε και δεν ξέρετε τι νομοθετείτε και δεν κατανοείτε τι νομοθετείτε, γιατί δεν σας έχουμε δει -κανένα μέλος σας- σε καμία πορεία, σε καμία διαδήλωση, σε κανένα κοινωνικό αγώνα. Στον μόνο αγώνα που σας έχουμε δει, στις μόνες διαδηλώσεις ήταν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είδαμε κάποια στελέχη σας προβεβλημένα να είναι στις διαδηλώσεις, να πίνουν καφέ και να βγαίνουν φωτογραφίες, για να τις χρησιμοποιήσουν για μικροπολιτικούς λόγους και όχι από ιδεολογία. Και, βέβαια, τώρα αυτές τις φωτογραφίες προσπαθούν να τις κρύψουν ατάκτως.

Τι να πρωτοπώ για το νομοσχέδιο; Στο άρθρο 11 προσθέτετε δύο ακόμα περιορισμούς στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των συναθροίσεων. Εσείς, λοιπόν, προσθέτετε ότι θα πρέπει να γίνεται προηγούμενη γνωστοποίηση της διαδήλωσης της πορείας -αν είναι δυνατόν!- και ότι θα πρέπει να υπάρχει και αυτός που θα αναλαμβάνει την αστική ευθύνη για το τι θα γίνει στη διαδήλωση, στην πορεία. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Θα είναι πάρα πολύ δύσκολο κάποιος να αναλάβει αυτή την ευθύνη. Θα είναι σχεδόν αδύνατον. Ούτως η άλλως υπάρχει ο Πρόεδρος του συνδικαλιστικού Οργάνου, ο Πρόεδρος του φορέα. Αυτός συνδιαλέγεται μαζί σας. Εσείς δεν θέλετε κάποιον να συνδιαλέγεστε κατά τη διάρκεια της πορείας ή της διαδήλωσης. Εσείς θέλετε κάποιον να περιφρουρεί τη διαδήλωση. Θέλετε, δηλαδή, κάποιον να κάνει τη δουλειά της Αστυνομίας, να γίνεται ο ασφαλίτης και αν συμβεί κάτι, να του ρίξετε την ευθύνη. Γιατί, όμως, να γίνει αυτό; Δεν υπάρχει Αστυνομία; Εκτός αν αποδέχεστε την ανεπάρκεια της Αστυνομίας.

Θα είναι ο πρώτος νόμος που δεν θα εφαρμοστεί ούτε ουσιαστικά και θα είναι ο πρώτος νόμος που θα καταργήσουμε όταν θα έρθει η μεγάλη προοδευτική συμμαχία στην κυβέρνηση της χώρας, γιατί η ιστορία των διαδηλώσεων είναι η ιστορία του κόσμου. Και ο κόσμος ξέρει, κρίνει και πράττει αναλόγως.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

.

Monopolio Delivery

Δημοφιλή

Popular posts:

PABTEBOY ME GIATRO

Mladen Group 01

Mladen Group 02

Mladen Group 03

Mladen Group 04

Mladen Group 05

Mladen Group 06

Mladen Group 07

Mladen Group 08

Mladen Group 09

Mladen Group 10

Mladen Group 11

Mladen Group 12

Mladen Group 13

Mladen Group 14

Mladen Group 15

Mladen Group 16

Mladen Group 17

Mladen Group 18

Mladen Group 19

Free Group 01

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ