Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το «πραξικόπημα της πιτζάμας» | Η τελευταία στρατιωτική ενέργεια στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

Η περίοδος πριν την μαύρη επταετία της χούντας, με εκείνη που ακολούθησε της δικτατορίας έχει πολλά κοινά στοιχεία. Ένα από αυτά, το σημαντικότερο ίσως, μιας που δείχνει το κλίμα εκείνων των χρόνων, είναι ο φόβος που υπήρχε διάχυτος στη χώρα πως «επίκειται στρατιωτικό κίνημα».

Και για τις δυο αυτές περιόδους οι φόβοι αποδείχθηκαν πέρα για πέρα αληθινοί. Η μοναδική διαφορά είναι πως στη μεν πρώτη η χούντα επιβλήθηκε ενώ στη δεύτερη, οι συνωμότες ήταν αυτοί που τελικά πιάστηκαν στον ύπνο.

Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε, που το τελευταίο μέχρι και σήμερα «στρατιωτικό κίνημα» που επιχειρήθηκε στην Ελλάδα έχει αποκτήσει τον υποτιμητικό τίτλο «το πραξικόπημα της πιτζάμας»!

Η νεογέννητη μεταπολίτευση

Από τον Φεβρουάριο του 1973 και τα γεγονότα της Νομικής, οι ψύχραιμοι πολιτικοί αναλυτές διέκριναν πως οι ημέρες της χούντας ήταν πλέον μετρημένες. Ο λαός είχε ξεπεράσει το φόβο του απέναντι στις στρατιωτικές και αστυνομικές ορδές των δικτατόρων. Η πεποίθηση αυτή επιβεβαιώθηκε με αιματηρό τρόπο και στα εξεγερσιακά γεγονότα το Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς στο Πολυτεχνείο.

Η αντίστροφη μέτρηση για το καθεστώς είχε αρχίσει. Η πτώση του Παπαδόπουλου, η «αντικατάστασή» του από τον σκληρό Ιωαννίδη και η προδοσία της Κύπρου, φέρνουν το τέλος της μαύρης επταετίας το καλοκαίρι του 1974.

Οι στρατιωτικοί παραδίδουν την εξουσία στους πολιτικούς και η Ελλάδα προσπαθεί να μπει σε μια περίοδο ομαλότητας. Τα πράγματα, ωστόσο, μόνο εύκολα δεν ήταν δεδομένου πως πολλοί χουντικοί (τα λεγόμενα και «σταγονίδια») είχαν παραμείνει εντός κρατικού μηχανισμού, με ορισμένους, μάλιστα, από αυτούς σε θέσεις κλειδιά.

Η «αποχουντοποίηση» προχωρούσε με αργούς ρυθμούς. Ο λαός απαιτούσε την παραδειγματική τιμωρία όλων ακόμα και όσων ήταν απλά συμπαθούντες της δικτατορίας. Όσο δεν γινόταν αυτό ο φόβος για την εκδήλωση ενός νέου πραξικοπήματος μεγάλωνε.

Η δημοκρατία, άλλωστε, έκανε ακόμα τα πρώτα της βήματα και οι πληγές ήταν ακόμα ανοιχτές.

Η κρίσιμη διετία 1974-1975

Από τον Ιούλιο του 1974, οπότε και ήρθε η πτώση της χούντας, μέχρι και τους πρώτους μήνες της επόμενης χρονιάς, η χώρα ζούσε σε μια περίοδο όπου ο πολιτικός χρόνος ήταν εξαιρετικά συμπυκνωμένος. Το Πολιτειακό είχε λυθεί υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας και η χώρα μας είχε αποκτήσει δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και όλα έδειχναν πως το σκοτεινό παρελθόν, εύκολα ή δύσκολα θα έμπαινε οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Μια κρίσιμη ημερομηνία είναι αυτή της 17ης Ιανουαρίου 1975 όταν Βουλή ενέκρινε το περίφημο Δ’ Ψήφισμα, με το οποίο οριστικοποιούσε αυτό που ήταν λαϊκή απαίτηση: Ότι «η δημοκρατία δικαίω ουδέποτε κατελύθη», χαρακτήριζε ως πραξικόπημα την κατάλυση της δημοκρατίας στις 21 Απριλίου 1967 (όχι ως επανάσταση που δημιουργεί δίκαιο) κι έτσι άνοιγε τον δρόμο και για την ποινική δίωξη των πρωταιτίων της δικτατορίας.

Αμέσως μετά την έκδοση του ψηφίσματος, προφυλακίστηκαν τα ηγετικά στελέχη της Χούντας, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός ΠαττακόςΝικόλαος Μακαρέζος, Δημήτριος Ιωαννίδης, Μιχαήλ Ρουφογάλης, Ιωάννης Λαδάς, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και Θεόδωρος Θεοφιλογιαννάκος.

Αυτό, ωστόσο, φαίνεται πως ενεργοποίησε «τα σταγονίδια» που επιχείρησαν να παίξουν το… τελευταίο τους χαρτί.

Το «κίνημα της 24ης  Φεβρουαρίου»

Μια χούφτα Ιωαννιδικοί αξιωματικοί (εν ενεργεία ή και όχι) του στρατού, μετά την προφυλάκιση του σκληρού δικτάτορα αποφάσισαν να αντιδράσουν. Ανέλαβαν δράση προκειμένου να κάνουν το μόνο πράγμα που μπορούσαν: την προπαρασκευή πραξικοπήματος.

Επικεφαλής της ομάδας ήταν ο υποστράτηγος Παύλος Παπαδάκης, οι ταξίαρχοι Ντερτιλής και Ιωάννης Μανιάτης και ο ταγματάρχης Παρασκευάς Μπόλαρης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικά ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, αμέσως ξεκίνησε η μύηση πρόθυμων αξιωματικών που υπηρετούσαν σε μονάδες της Αττικής και άλλων περιοχών της χώρας.

Οι συναντήσεις των συνωμοτών πραγματοποιούνταν σε διαμερίσματα της Αθήνας, ενώ η τελευταία, έγινε την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, στη Λάρισα, επειδή ένας μεγάλος αριθμός μυημένων αξιωματικών υπηρετούσε στο εκεί στρατηγείο της Στρατιάς.

Οι συμμετέχοντες σχεδίαζαν την κατάληψη στρατιωτικών μονάδων στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τη Βέροια, την Κοζάνη και τη Νάουσα, με στόχο τη διαπραγμάτευση, από θέση ισχύος, γενικής αμνηστίας για τους προφυλακισμένους πρωταίτιους της χουντας. Ειδικότερα για την περιοχή της Αθήνας, το σχέδιο προέβλεπε την περικύκλωση της Βουλής από τεθωρακισμένα, την κατάληψη των κτιρίων της ΕΙΡΤ και της ΥΕΝΕΔ και τη μετάδοση διαγγέλματος προς τον ελληνικό λαό και ενδεχομένως, αν οι περιστάσεις το επέβαλλαν, τη σύλληψη σημαινόντων προσώπων της δημόσιας ζωής.

Το «πραξικόπημα της πιτζάμας» που τελείωσε πριν καν αρχίσει

Όπως ήδη έχει αναφερθεί, ωστόσο, ο φόβος για την εκδήλωση ενός πραξικοπήματος υπήρχε. Και δεν υπήρχε μόνο στο λαό αλλά και στην πολιτική ηγεσία του τόπου. Και αυτή τη φορά κανείς δεν ήθελε να πιαστεί στον ύπνο όπως είχε συμβεί πριν από περίπου οκτώ χρόνια.

Ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αβέρωφ-Τοσίτσας, είχε σε κρίσιμες θέσεις εντός τους στρατεύματος δικούς του ανθρώπους που το ενημέρωναν για όλα. Αντίστοιχο ρόλο είχαν και πράκτορες της ΚΥΠ που είχαν ως βασική αποστολή τους να ελέγχουν τις κινήσεις φιλοχουντικών.

Το μεσημέρι της 23ης Φεβρουαρίου του 1975, οι συνωμότες συγκεντρώνονται στη Λάρισα για να πραγματοποιήσουν την τελευταία τους σύσκεψη πριν την εκδήλωση του πραξικοπήματος. Ανάμεσά τους, ωστόσο, υπάρχει και ένας πράκτορας της ΚΥΠ, ο οποίος αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης ειδοποίησε τους ανωτέρους του πως οι συνωμότες ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν στην υλοποίηση του σχεδίου τους και αυτοί με τη σειρά τους μετέφεραν την πληροφορία στα κυβερνητικά στελέχη.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, κατά το τελικό στάδιο των αποκαλύψεων, την κυβέρνηση ενημέρωσε ο τότε διευθυντής του Τμήματος Ασφαλείας της ΚΥΠ, ταγματάρχης Ιωάννης Αλεξάκης, στον οποίο είχε ανατεθεί το έργο της παρακολούθησης των κινήσεων φιλοχουντικών στοιχείων στο στράτευμα.

Κατά μια άλλη εκδοχή,  όπως αναφέρεται και στο βιβλίο «Ξεχασμένα πρωτοσέλιδα, ρεπορτάζ από τη νεοελληνική μικροϊστορία» του Γιάννη Ράγκου (Εκδόσεις POLARIS),το δίκτυο πληροφοριών του στρατού κινητοποιήθηκε όταν ο βασανιστής του ΕΑΤ/ΕΣΑ Χατζηζήσης, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε συλληφθεί και ανακρινόταν για τη δράση του στην περίοδο της δικτατορίας, είπε στον ανακριτή του πως «εκεί που κάθεσαι εσύ, σε λίγες μέρες θα κάθομαι εγώ». Η ευθεία αυτή απειλή δεν πέρασε απαρατήρητη.

Ότι τελικά και να συνέβη, το μόνο σίγουρο είναι πως το μεσημέρι της  Δευτέρας 24 Φεβρουαρίου, όλα είχαν τελειώσει. Στο κτίριο του Υπουργείου Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ξαφνικά, στην αίθουσα της σύσκεψης μπαίνει απροειδοποίητα ο Αβέρωφ, ο οποίος φανερά ταραγμένος ζητά συγγνώμη από τους παραβρισκόμενους και σκύβει στο αυτί του πρωθυπουργού, για να του ψιθυρίσει κάτι εξαιρετικά σοβαρό.

Αμέσως ο Καραμανλής διαλύει τη σύσκεψη και συνοδευόμενος από τον Αβέρωφ αναχωρεί εσπευσμένα από το υπουργείο κατευθυνόμενος προς το Πεντάγωνο, όπου έχουν ήδη συγκεντρωθεί και τον αναμένει ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων. Στη διαδρομή ο Αβέρωφ τον ενημερώνει πως έχει κηρύξει ήδη μερική επιφυλακή στο στράτευμα, αλλά κατά τη σύσκεψη που ακολουθεί αποφασίζεται, μεταξύ άλλων, να τεθεί σε κατάσταση γενικής επιφυλακής.

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα κατακλύζεται από ένα όργιο φημών και αλληλοσυγκουόμενων σεναρίων: κάποιοι υποστηρίζουν πως κηρύχθηκε πόλεμος στο Αιγαίο, άλλοι πως έγινε δολοφονική επίθεση κατά του αρχιεπισκόπου Μακαρίου από την ΕΟΚΑ Β’ στην Κύπρο και άλλοι πως εκδηλώθηκε κίνημα ιωαννιδικών αξιωματικών κατά της κυβέρνησης. Οι διαδόσεις κυκλοφορούν ταχύτατα στα καφενεία και τα δημοσιογραφικά γραφεία, ενώ κάποιες ομάδες φοιτητών συγκεντρώνονται στις πανεπιστημιακές σχολές ρίχνοντας το σύνθημα για «νέο Πολυτεχνείο». Το βράδυ της ίδια ημέρας, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκδίδει αναλυτική ανακοίνωση με το τι ακριβώς είχε συμβεί και βάζει τέλος σε όλες τις φήμες.

Από την έρευνα που ακολούθησε προέκυψε πως αρχηγός της συνωμοσίας ήταν ο προφυλακισμένος τότε στον Κορυδαλλό τέως δικτάτορας Δημήτριος Ιωαννίδης με πρωτεργάτες τον υποστράτηγο Παύλο Παπαδάκη, τους ταξιάρχους Νικόλαο Ντερτιλή, Γεώργιο Λαμπούση, Ανδρέα Κονδύλη, τους αντισυνταγματάρχες Νικόλαο Ρετζέπη, Ιωάννη Στειακάκη, Δημήτριο Σκόνδρα και τους ταγματάρχες Αριστείδη Παλαΐνη, Αθανάσιο Γερακίνη, Αθανάσιο Περδίκη και Παρασκευά Μπόλαρη.

Συνολικά, διατάχθηκε η σύλληψη 37 αξιωματικών. Σε δίκη οδηγήθηκαν 21 από τους οποίους τελικά καταδικάστηκαν, από το Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών στο Ρουφ, οι 14 σε ποινές φυλάκισης από 4 έως 12 χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι επτά κηρύχθηκαν παμψηφεί αθώοι.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Απάντηση

ΕΒΡΟΣ

Μεταναστευτικό | Αυξάνονται οι αφίξεις από τον Έβρο

Δημοσιεύτηκε

στις

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις αρχές του έτους ως τα μέσα του Ιουλίου 5.896 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα από τον Εβρο. Ωστόσο εκτιμάται πως έως το τέλος της χρονιάς, ο αριθμός αυτός θα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις 10.000.

Την ώρα που η προσοχή στην αντιμετώπιση του Mεταναστευτικού είναι στραμμένη στα νησιά, φαίνεται πως επιδεινώνεται και η κατάσταση στον Eβρο, απ’ που καθημερινά εισέρχονται δεκάδες πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι στη συνέχεια προωθούνται στο εσωτερικό με προορισμό την Αθήνα.

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει δρομολογήσει ενέργειες για το «σφράγισμα» του Εβρου, ωστόσο η εικόνα που παρουσιάζει κάθε πρωί ο Σταθμός Λαρίσης, όταν φτάνει το τρένο από Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη, μαρτυρά το μέγεθος του προβλήματος που τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Το πρώτο πρωινό τρένο από την Θεσσαλονίκη φτάνει καθημερινά στην Αθήνα περίπου στις 6 το πρωί. Το τελευταίο διάστημα η συντριπτική πλειοψηφία των επιβαινόντων αποτελείται από πρόσφυγες ή παράτυπους μετανάστες που εισήλθαν στην Ελλάδα από την περιοχή του Εβρου. Πρόκειται για αλλοδαπούς που είτε έχουν καταγραφεί και ταυτοποιηθεί από τις αρμόδιες αρχές, είτε πρόσωπα που δεν διαθέτουν προσφυγικό προφίλ, δεν προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές και κινδυνεύουν με απέλαση εφόσον συλληφθούν.

Πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες επιλέγουν τα χερσαία σύνορα στον Εβρο προκείμενου να μην εγκλωβιστούν στα νησιά του Αιγαίου, αφού στόχος τους είναι να φτάσουν στην Αθήνα αναζητώντας τρόπους στη συνέχεια να φύγουν προς την Ευρώπη.

Οι ομάδες παράτυπων μεταναστών μόλις εισέρχονται στη χώρα περιμένουν αστυνομικούς να τους συλλάβουν προκειμένου να καταγραφούν και στη συνέχεια να πάρουν τα απαραίτητα έγγραφα που θα τους επιτρέψουν να ταξιδέψουν με τρένο ή λεωφορείο προς Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Στα χωριά Νέα Βύσσα, Πραγγί και Πύθιο τέτοιου είδους εικόνες είναι καθημερινές, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων.

Τα νούμερα προβληματίζουν

Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση στον Εβρο παραπέμπει στις αρχές του 2015 και στην έκρηξη του μεταναστευτικού προβλήματος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις αρχές του έτους ως τα μέσα του περασμένου Ιουλίου 5.896 πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα από τον Εβρο. Ωστόσο εκτιμάται πως έως το τέλος της χρονιάς, ο αριθμός αυτός θα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις 10.000.

Η αύξηση της παράνομης εισόδου από τον Εβρο είναι αποτέλεσμα και της έντονης δραστηριότητας διακινητών, οι οποίοι με διάφορους τρόπους επιχειρούν να προωθήσουν παράνομα πρόσφυγες και μετανάστες στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Αύγουστο εισήλθαν από τον Εβρο 1.124 αλλοδαποί, τον Σεπτέμβριο 1.146, ενώ τον Οκτώβριο ο αριθμός αυξήθηκε στους 1.525. Αντίστοιχα το συγκεκριμένο τρίμηνο συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές 164 διακινητές, αποδεικνύοντας πόσο προσοδοφόρα είναι η παράνομη διακίνηση. Τα κυκλώματα χρησιμοποιούν μεταφορείς -ανάμεσά τους και 17χρονους- όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από γειτονικές χώρες.

Οι παράνομες ροές καταφτάνουν στη δυτική όχθη του Εβρου από διάφορα σημεία, ανάμεσα στο Διδυμότειχο, στις Φέρες, στο Σουφλί ως και το Δέλτα του ποταμού, τα οποία επιλέγονται επειδή οι συνθήκες διέλευσης είναι ακόμη εύκολες μια και η στάθμη του νερού είναι σχετικά χαμηλή, αλλά και επειδή ο φράκτης, μήκους 12 χλμ. στην περιοχή Καστανεών και Νέας Βύσσας, είναι σε πολλά σημεία διάτρητος.

Να σημειωθεί πως στον φράκτη μπορεί να υπάρχουν κάμερες, ωστόσο θα πρέπει να ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία προκειμένου να ελεγχθεί αποτελεσματικά σε όλο το μήκος των 12 χλμ., ενώ κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση της αποστολής της Frontex στην περιοχή.

Δεν είναι όμως μόνο ο ποταμός Εβρος. Αυξητικές τάσεις υπάρχουν και από την έλευση προσφύγων και παράτυπων μεταναστών που καταφτάνουν και μέσω θαλάσσης από τα παρακείμενα τουρκικά παράλια της Ανατολικής Θράκης και κυρίως από το λιμάνι του Αίνου. Πριν από μία εβδομάδα, 72 μετανάστες εντοπίστηκαν από το Λιμενικό εντός των χωρικών υδάτων με δύο φουσκωτές βάρκες από την Τουρκία, οι οποίοι στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Την περασμένη Δευτέρα. επίσης, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 11 άτομα για παράνομη είσοδο από την Τουρκία με πλαστική βάρκα. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και οι διακινητές που θα επέστρεφαν πίσω προκειμένου να μεταφέρουν εκ νέου σε ελληνικό έδαφος ακόμη 130 πρόσφυγες ή παράτυπους μετανάστες που ανέμεναν στην απέναντι πλευρά.
Προτού αυτοί εισέλθουν στην Ελλάδα, οι διακινητές τούς παρέχουν οδηγίες και χάρτες για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν περνώντας τον Εβρο, με κατεύθυνση προς Αλεξανδρούπολη και με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα.

Service στον φράκτη και «Big Brother» στα συνορα

Τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Αμυνας έχουν ήδη δρομολογήσει ενέργειες προκειμένου να σφραγιστεί ο Εβρος, βάζοντας τέλος στην ελαστικότητα που είχε επιδειχθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με τον φράκτη -που για χρόνια λειτουργούσε αποτρεπτικά- να είχε καταντήσει «σουρωτήρι».

Στο πλαίσιο αυτό, ο φράκτης έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά και τα τρωτά του σημεία έχουν επιδιορθωθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και υπόγειες… διαβάσεις είχαν σκαφτεί κάτω από το συρματόπλεγμα, ενώ και πόρτες με σπασμένες κλειδαριές επέτρεπαν την ελεύθερη πρόσβαση.

Παράλληλα έχει ανακοινωθεί η κατασκευή νέου φράχτη «τύπου ΝΑΤΟ» από τον Τελωνειακό Σταθμό Καστανεών μέχρι τη συνοριακή γραμμή, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Ο νέος φράκτης θα είναι μήκους 150 μ. και θα κατασκευαστεί πλησίον του τελωνείο των Καστανεών προκειμένου να λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Εκτός όμως από το service στον συμβατικό φράκτη και τη δημιουργία νέου, η κυβέρνηση προχωράει στην εγκατάσταση ενός υπερσύγχρονου δικτύου παρακολούθησης με δεκάδες κάμερες ασφαλείας σε όλο το μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Εβρο, με στόχο την ανακοπή των παράνομων ροών αλλά και την καλύτερη φύλαξη των συνόρων, βοηθώντας σημαντικά και το έργο των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο ηλεκτρονικός «φράκτης», σε συνδυασμό με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων με τον αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, εκτιμάται πως θα συμβάλλει στη μείωση της παράνομης μετανάστευσης στην περιοχή.

Παράλληλα εντείνονται οι περιπολίες δίπλα στον Εβρο, ακόμη και με λέμβους εντός της ελληνικής κοίτης του ποταμού, αλλά και οι έλεγχοι στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο από τις αστυνομικές αρχές.

Ανασφάλεια στα χωριά των συνόρων

Η παράνομη είσοδος μεταναστών στον Εβρο, δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στην τοπική κοινωνία. Οι τελευταίοι χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αποφύγουν τους κεντρικούς οδικούς άξονες και μεγάλα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται εξαθλιωμένοι σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές. και σε μικρά χωριά, ξαφνιάζοντας τους κατοίκους, χωρίς όμως να δημιουργούν προβλήματα.

Στις αρχές της εβδομάδας, παρά την κακοκαιρία, μια ομάδα μεταναστών που νωρίτερα είχαν περάσει τον Εβρο εθεάθη στο χωριό Προβατώνας Σουφλίου, ζητώντας πληροφορίες από παρακείμενο πρατήριο υγρών καυσίμων για πώς θα φτάσει στην Αθήνα.

Δεν λείπουν όμως και καταγγελίες για κλοπές, διαρρήξεις κατοικιών, υποστατικών, ακόμα και για επιθέσεις. Πρόσφατα, με αφορμή τον τραυματισμό μέλους της, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης είχε επισημάνει την έκταση του προβλήματος σε ολόκληρη τη Θράκη: «Η υπηρεσία μας δέχεται καθημερινά τηλεφωνήματα από πολίτες της περιφέρειας αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, που καταγγέλλουν τη διέλευση παράνομων μεταναστών κατά ομάδες δεκάδων σε αριθμό. Οι μετανάστες χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αποφύγουν τους κεντρικούς οδικούς άξονες, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές του νομού, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους, καθώς αυτοί δεν γνωρίζουν εκ των προτέρων τις προθέσεις τους και όχι σπάνια καταγγέλλονται κλοπές μικρής αξίας από χωράφια – αποθήκες – τρόφιμα και περιορισμένες φθορές σε χωράφια, δέντρα και καλλιέργειες».

protothema

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην τελική ευθεία η πληρωμή 1.400 εφάπαξ

Δημοσιεύτηκε

στις

Ενα σημαντικό δώρο Χριστουγέννων θα λάβουν περίπου 1.400 συνταξιούχοι, καθώς εκτιμάται ότι οι υπηρεσίες του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) θα προλάβουν έως τις 20 Δεκεμβρίου να εκδώσουν τα εφάπαξ που δικαιούνται. Πρόκειται για συνταξιούχους κατά κύριο λόγο του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, καθώς προβλέπεται ότι θα εξοφληθούν:

• 300 εφάπαξ δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων (ΤΠΔΥ – ΤΠΔΚΥ), τα οποία κυμαίνονται κατά μέσον όρο στις 23.000 ευρώ και 25.000 ευρώ, αντιστοίχως.

• 400 εφάπαξ ναυτικών – αξιωματικών εμπορικού ναυτικού (ΤΠΑΕΝ), τα οποία κυμαίνονται κατά μέσον όρο στις 7.000 ευρώ, αλλά και κατωτέρων πληρωμάτων εμπορικού ναυτικού (ΤΠΚΠΕΝ), τα οποία κυμαίνονται στις 4.700 ευρώ.

• 150 εφάπαξ ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ) που αιτήθηκαν το βοήθημα επειδή συμπλήρωσαν 20ετία ή επειδή συνταξιοδοτήθηκαν. Κατά μέσον όρο θα λάβουν 15.000 και 10.000 ευρώ.

• 400 εφάπαξ εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ), τα οποία κυμαίνονται κατά μέσον όρο στις 2.800 ευρώ.

• 150 εφάπαξ μεταλλεργατών (πρ. ΤΑΠΕΜ), τα οποία κυμαίνονται κατά μέσον όρο στις 7.500 ευρώ.

Βάσει του σχεδιασμού, εντός του 2019 και πριν από την Πρωτοχρονιά, θα πρέπει να πληρωθούν όλες οι αποφάσεις που θα εκδοθούν έως και τις 18 Δεκεμβρίου. Οι αποφάσεις από τις 19 Δεκεμβρίου και μετά, αναμένεται να εξοφληθούν από τη νέα χρονιά. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Ταμείου, τον περασμένο Οκτώβριο οι εκκρεμότητες έφταναν περίπου τις 18.000. Περίπου 1.400 περιπτώσεις αφορούν το Δημόσιο και τους δημοτικούς υπαλλήλους. Συγκεκριμένα, από το Δημόσιο εκκρεμούν περίπου 660 εφάπαξ, ενώ από τους πρώην δημοτικούς υπαλλήλους και τους εργαζομένους στα ΝΠΔΔ το πλήθος των εκκρεμοτήτων ανέρχεται σε 740. Χειρότερη είναι η κατάσταση στα εφάπαξ του ιδιωτικού τομέα, καθώς η αρμόδια διεύθυνση έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα που προϋπήρχαν όταν λειτουργούσε αυτόνομα το Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα.

Στο ΤΕΑΥΕΚ των εμποροϋπαλλήλων στα μέσα Οκτωβρίου εκκρεμούσαν σχεδόν 2.000 εφάπαξ. Αλλα τόσα εφάπαξ εκκρεμούν και στον κλάδο των μεταλλεργατών. Αλλα 1.400 βοηθήματα εκκρεμούν και από ξενοδοχοϋπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται (πρ. ΤΑΞΥ). Οσο για τα εφάπαξ των ναυτικών, πρόσφατα, ύστερα από συνάντηση του υφυπουργού Εργασίας Νότη Μηταράκη με τη διοίκηση του ΝΑΤ, υπήρξε διαβεβαίωση πως εντός του 2019 θα έχουν δοθεί όλα τα εκκρεμή εφάπαξ των ναυτικών που ήταν αποκλειστικά ασφαλισμένοι στο ΝΑΤ και για τους οποίους έχουν εκδοθεί οι οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Να σημειωθεί ότι εντός του 2020 δεν αποκλείεται να ανοίξει ο δρόμος για νέες αυξήσεις στο εφάπαξ, καθώς ο τρόπος υπολογισμού, όπως προβλέπεται στον νόμο Κατρούγκαλου, θα κριθεί σε πρότυπη δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η δίκη θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, και αφορά την προσφυγή συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων που διεκδικούν από το ΕΤΕΑΕΠ και το ελληνικό Δημόσιο τα ποσά που τους παρακρατήθηκαν, επειδή ο υπολογισμός του εφάπαξ τους δεν συμπεριέλαβε τα δώρα εορτών και το επίδομα αδείας.

kathimerini

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χριστούγεννα 2019 | Πότε κλείνουν τα σχολεία για τις γιορτές

Δημοσιεύτηκε

στις

Τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου θα χτυπήσει το τελευταίο κουδούνι της χρονιάς.

Αυτό, παράλληλα, θα σηματοδοτήσει την έναρξη των Χριστουγεννιάτικων διακοπών για τους μαθητές όλης της χώρας.

Οι διακοπές των Χριστουγέννων θα ξεκινήσουν στις 24 Δεκεμβρίου 2019 και θα διαρκέσουν έως τις 7 Ιανουαρίου 2020.

Οι διακοπές των δύο εβδομάδων ξεκινούν από τις 24 Δεκεμβρίου, ισχύουν και για τα παιδιά που πηγαίνουν σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Η επιστροφή στα θρανία θα γίνει μετά και τον εορτασμό των Θεοφανείων, με τα μαθήματα να ξεκινούν εκ νέου την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020.

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

ΕΒΡΟΣ

Αλεξανδρούπολη | Απειλούσε με ένα μπιτόνι βενζίνη να αυτοπυρποληθεί μέσα στην ΔΕΗ

Δημοσιεύτηκε

στις

Πρωτοφανείς σκηνές διαδραματίστηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στην Αλεξανδρούπολη και συγκεκριμένα στα γραφεία της ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ήταν περί της 1:30 όταν ένας 55χρονος εισήλθε στα γραφεία της ΔΕΔΔΗΕ επί της οδού Καπαδοστρίου και κρατώντας ένα μπιτόνι βενζίνη απειλούσε ότι θα περιλουστεί και θα βάλει φωτιά στον εαυτό του εάν δεν επανασυνδεθεί το ρεύμα στην οικία του.

Οι άνθρωποι που βρίσκονταν στον χώρο τον καλούσαν να ηρεμήσει και να πετάξει τον αναπτήρα αλλά ο 55χρονος ήταν εκτός εαυτού.

Οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν περίπου μία ώρα και τελικά ο δράστης συνελήφθη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ και οδηγήθηκε στο αυτόφωρο.

e-evros

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

REVOIL

teliko filiagkos-plio
HOLIDAY-Car-Rental-banner
professional camera ad
post_head_image
300x250_ANOIKSI

300x250_ANOIKSI

karta 1
geotech_banner
ergasia_syn
epikairotita

Social

Facebook
INSTAGRAM
Twitter
YOUTUBEΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠIΣHΣ