Quantcast
Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πλάνο της κυβέρνησης για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

«Η μείωση των εισφορών δεν αποτελεί απλή προεκλογική τοποθέτηση, αλλά κεντρική πολιτική της κυβέρνησης» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104,6».

«Μέσα από τη μείωση των εισφορών, συνδυαστικά με ένα πολύ καλό ελεγκτικό σώμα, που θα παρακολουθεί την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και με ένα αναπτυξιακό πολιτικό περιβάλλον, που έχει ήδη εμφανιστεί στη χώρα μας με την αλλαγή της κυβέρνησης, θα διαμορφώσουμε όλο το θεσμικό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα αυξηθούν οι προσλήψεις στη χώρα, θα μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος, που βρίσκεται σήμερα στο 40,56%. Μέσα από αυτήν τη μείωση, που θα γίνει σε βάθος πενταετίας και το ύψος της θα είναι πέντε μονάδες, θα διαμορφώσουμε ένα κλίμα και ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο θα γίνονται ευκολότερα προσλήψεις και θα είναι ελκυστικότερες, συνδυαστικά με τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας» υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας.

Όπως αποσαφήνισε, η μείωση των εισφορών θα γίνει σταδιακά. «Κάθε χρόνο, θα υπάρχει ένα ποσοστό μείωσης στις ασφαλιστικές εισφορές του μη μισθολογικού κόστους, της μισθωτής εργασίας. Σε βάθος πενταετίας, θα είναι πέντε μονάδες. Πρόκειται για μεγάλη μείωση. Ήδη έχει μειωθεί έξι μονάδες το 2012-2014. Η επόμενη μείωση των πέντε μονάδων θα διαμορφώσει ένα πολύ θετικό κλίμα στην αγορά εργασίας υπέρ των εργαζομένων στη χώρα μας» είπε ο κ. Βρούτσης.

«Πρωτοφανές και μεσαιωνικό μέτρο της ηλεκτρονικής καταγραφής του λόγου της απόλυσης»

«Η εγκύκλιος που υπογράφεται σήμερα, θα καταργήσει το πρωτοφανές και μεσαιωνικό μέτρο της ηλεκτρονικής καταγραφής του λόγου της απόλυσης ή “ηλεκτρονικό φακέλωμα”» δήλωσε ακόμη.

«Πρόκειται για την κατάργηση ενός άρθρου το οποίο ήρθε προεκλογικά. Γιατί η κυβέρνηση δεν είχε φέρει αυτήν τη διάταξη επί 4,5 χρόνια, αφού ήταν τόσο φιλοεργατική; Η ρύθμιση αυτή δεν υπάρχει στην ιστορία του εργατικού δικαίου ούτε της Ελλάδας ούτε κάποιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Έφεραν μία διάταξη στο τέλος της κυβερνητικής περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ, αμφίβολης αποτελεσματικότητας, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη και τώρα ισχυρίζονται ότι αυτή η διάταξη θα έσωζε τις απολύσεις» σχολίασε ο υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή αποδείχτηκε ότι οι απολύσεις αντιθέτως αυξήθηκαν.

Σχετικά με την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Βρούτσης απάντησε ότι εκ μέρους της αντιπολίτευσης δεν υπήρξε σοβαρή και τεκμηριωμένη θέση. Όπως είπε, η προηγούμενη κυβέρνηση είναι ήδη εκτεθειμένη στη συνείδηση και τα μάτια του κόσμου. «Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν απαντήθηκε από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ούτε δόθηκαν εξηγήσεις» τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε: «Επιστρέφουμε σε ένα πλαίσιο εργατικού δικαίου της χώρας που επί 100 χρόνια παρείχε πολύ καλή προστασία στους εργαζόμενους, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Μαζί με το βάσιμο λόγο απόλυσης, η πρώην κυβέρνηση στον ιδεοληπτικό της οίστρο να εμφανίσει μία εργατοφιλική εικόνα προς την πλευρά της αγοράς εργασίας προχώρησε σε ένα ακόμη απαράδεκτο βήμα, του οποίου η αναφορά του συμπίπτει μόνο με το 1746, στη Γαλλία, όταν υπήρχε το βιβλιάριο του εργαζομένου. Υποχρέωσαν τους εργοδότες, όταν γινόταν ο βάσιμος λόγος απόλυσης, να περιγράφουν και τα αίτια για τα οποία απέλυσαν. Έχω αναφέρει μία σειρά από παραδείγματα τα οποία θα ακολουθούν τον εργαζόμενο στον υπόλοιπο εργασιακό βίο του μέσα στο πληροφοριακό σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”, όπως είναι π.χ. ότι είναι οκνηρός και πλημμελής στα καθήκοντά του, ότι έχει ιατρικά προβλήματα, απουσιάζει αδικαιολόγητα, δεν έχει σωστή συμπεριφορά απέναντι στους άλλους συναδέλφους, ότι δεν είναι συμβατός με τη λειτουργία της επιχείρησης. Είναι πρωτοφανές να καταγράφονται τέτοια πράγματα στο όνομα ενός εργαζομένου που απολύεται».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «αυτή η άθλια διάταξη που ενσωματώνει μέσα στο Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ” ηλεκτρονικά πεδία που απαιτεί να συμπληρώνονται από τον εργοδότη για τους λόγους απόλυσης, θα καταργηθεί σήμερα και με αναδρομική ισχύ. Με αυτήν την περιγραφή, οποιοσδήποτε εργαζόμενος θα πήγαινε να χτυπήσει την πόρτα ενός επόμενου εργοδότη, για να βρει δουλειά, πολύ απλά θα του έλεγε: “άνοιξέ μου την καρτέλα σου, να δω τι είπε ο πρώην εργοδότης σου για σένα”. Κι όταν θα διάβαζε ότι είναι μειωμένων ικανοτήτων ή οκνηρός, φυσικά θα επέλεγε κάποιον άλλον”» σημείωσε ο κ. Βρούτσης.

Ερωτηθείς με ποιον τρόπο θα μπορεί πλέον ο εργαζόμενος να αμυνθεί ή να προστατευθεί απέναντι στην αυθαίρετη απόλυση, ο υπουργός Εργασίας απάντησε: «Όπως γινόταν επί 100 χρόνια στην πατρίδα μας και όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Δεν ανακαλύπτουμε ούτε την πυρίτιδα ούτε την Αμερική. Υπάρχει απόλυτα προστατευτικό δίκαιο υπέρ του εργαζομένου. Ήταν αυτό το οποίο υπήρχε, μέχρι και τον Ιούλιο του 2019. Μέχρι τότε δεν υπήρχε αμυντικό πλαίσιο στο εργατικό δίκαιο που διεκδικούσε ο εργαζόμενος τα χρήματά του και την αποζημίωσή του; Δεν πήγαιναν εργαζόμενοι τους εργοδότες τους για καταχρηστική συμπεριφορά στα δικαστήρια; Βεβαίως και υπήρχαν όλα αυτά. Είναι κατοχυρωμένα στο εργατικό δίκαιο της χώρας, είναι κατακτήσεις μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο αναφοράς της Ευρώπης, που έχουν μπει βαθιά στο σύστημα της οικονομίας όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

Η διάταξη που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μία φωτοβολίδα, που έβλαψε περισσότερο και τους εργαζόμενους και την αγορά εργασίας. Δημιούργησε περισσότερο θόρυβο και να τα αποτελέσματα: το ηλεκτρονικό φακέλωμα εργαζομένων. Η απάντηση είναι απλή: Άνθρακας ο θησαυρός εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η διάταξη δεν λειτούργησε προστατευτικά, αντίθετα, λειτούργησε εναντίον και των ανέργων. Στο μυαλό μας πρέπει να έχουμε πάντα και τους ανέργους. 19,2% έκλεισε η ανεργία το 2018. Δεν μπορεί να είναι στόχος καμίας κυβέρνησης άλλος, παρά να μειωθεί αυτό το υψηλό ποσοστό. Σε αυτό το πλαίσιο, προχωράμε και θα συνεχίσουμε και σε άλλες αλλαγές, για να αντιμετωπίσουμε το θέμα της αποκλιμάκωσης της ανεργίας, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται, όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της. Εννοώ τη μερική απασχόληση, που σήμερα αποτελεί τη γάγγραινα της αποκλιμάκωσης, καθώς υπάρχει υποδηλούμενη εργασία, υπό το πλαίσιο των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και χαμηλοί μισθοί» διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης.

«Έλεγχοι παντού, εκτεταμένοι και αυστηροί»

Αναφορικά με το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε τα εξής:

«Η γραμμή που θα ακολουθήσουμε, είναι η εξής:

  • Έλεγχοι παντού, εκτεταμένοι και αυστηροί. Όπου συλλαμβάνεται εργοδότης με καταχρηστική συμπεριφορά προς τον εργαζόμενο ή παραβιάζει το εργατικό δίκαιο, θα τιμωρείται αυστηρά.

Το 2012-2014, ως υπουργός έφερα μία πολύ αυστηρή διάταξη. Το πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν είναι δηλωμένος. Αυτό συνδυαστικά με τη μείωση των εισφορών έφεραν αποτελέσματα.

Η αποκλιμάκωση της ανεργίας παρακολουθείται. Δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός ούτε είναι αυτόματος πιλότος. Έφερε αποτελέσματα, γιατί πέρασε στη συνείδηση κάθε επιχείρησης ότι δεν μπορεί να κοροϊδεύει το κράτος. Το βαρύ πρόστιμο λειτουργεί και υπέρ των εργαζομένων και υπέρ των συνεπών επιχειρήσεων και έπιασε τόπο. Από τότε που ανέλαβα εδώ και έναν μήνα, η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να συνεχιστούν οι έλεγχοι. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που δίνει αναφορά κατευθείαν σε εμένα και το στηρίζω, βρίσκεται παντού στην Ελλάδα. Έχω συναντηθεί με επιθεωρητές, που βρίσκονται παντού στη χώρα. Διαμέσου του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), από αύριο κλιμάκια όλων των ελεγκτών θα βρίσκονται παντού στην Ελλάδα, σε όλες τις τουριστικές και μη περιοχές, με πρώτη προτεραιότητα να ελεγχθούν επιχειρήσεις στις οποίες το ισοζύγιο που βγαίνει από το Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ” δείχνει ότι οι απολύσεις είναι περισσότερες από τις προσλήψεις το μήνα Αύγουστο».

Click to comment

Απάντηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεύθεροι επαγγελματίες | Τί θα ελέγξει η ΑΑΔΕ σε όσους αμφισβητήσουν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα

Από «ακτινογραφία» θα περάσουν όσοι από τους 740.000 ελεύθερους επαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενους αποφασίσουν να αµφισβητήσουν το ελάχιστο τεκµαρτό εισόδηµα ζητώντας έλεγχο από την εφορία.

Τι θα ελέγξει η ΑΑΔΕ

Οι επαγγελµατίες θα πρέπει να αποκαλύψουν τα πάντα στους ελεγκτές της ΑΑ∆Ε, σε βάθος πενταετίας, αφού µάλιστα έχουν προπληρώσει τον φόρο που τους έχει καταλογιστεί. Όχι µόνο για τους ίδιους, αλλά και για τους/ τις συζύγους τους, τα µέρη συµφώνου συµβίωσης ακόµη και για τα παιδιά και τα άλλα προστατευόµενα µέλη.

Από τραπεζικούς λογαριασµούς, θυρίδες, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωµένες κάρτες έως µετοχές, οµόλογα, κρυπτονοµίσµατα, έργα τέχνης, οχήµατα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, µετρητά και το παραµικρό έξοδο για φως – νερό – τηλέφωνο κ.λπ., τα πάντα θα πρέπει να βγουν στο φως µέσω αναλυτικού ερωτηµατολογίου σε ειδική εφαρµογή της ΑΑ∆Ε, που θα είναι έτοιµη έως τα µέσα Μαΐου. Αν δεν το κάνουν, χάνουν το δικαίωµα αµφισβήτησης.

 

Σύµφωνα µε τις οδηγίες της ΑΑ∆Ε οι φορολογούµενοι καλούνται να συµπληρώσουν 15 διαφορετικούς πίνακες.

Συγκεκριµένα καλούνται να συµπληρώσουν στοιχεία αναφορικά µε:

  1. Τραπεζικούς λογαριασµούς, προσωπικούς ή επαγγελµατικούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό κατά το έτος ελέγχου. Περιλαµβάνονται και οι λογαριασµοί που άνοιξαν και έκλεισαν κατά το ίδιο φορολογικό έτος. Ζητούνται λεπτοµέρειες για τον τύπο του λογαριασµού, το χρηµατοπιστωτικό ίδρυµα, τη χώρα, τον αριθµό λογαριασµού, τους δικαιούχους, το υπόλοιπο έναρξης και το υπόλοιπο λήξης.
  2. Στοιχεία επενδύσεων/συµµετοχών και λοιπών χρεογράφων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζητούνται στοιχεία από το είδος της επένδυσης (µετοχές, µερίδια, αµοιβαία κεφάλαια κ.λπ.), το ύψος του επενδεδυµένου κεφαλαίου, ο τρόπος απόκτησης (αγορά, κληρονοµιά, δωρεά), το έτος απόκτησης κ.ά.
  3. Μίσθωση θυρίδων. Ο φορολογούµενος θα πρέπει να συµπληρώσει το χρηµατοπιστωτικό ίδρυµα στο οποίο τηρείται η θυρίδα, τη χώρα, τους δικαιούχους και συνδικαιούχους.
  4. Κινητά αξίας. Έργα τέχνης, συλλογές, τιµαλφή κ.λπ. κατά το φορολογικό έτος που αφορά το αίτηµα ελέγχου πρέπει να αποτυπωθούν αναλυτικά µε περιγραφή, έτος κτήσης, τρόπο απόκτησης, αξία αγοράς και στοιχεία ιδιοκτήτη.
  1. Μεταφορικά µέσα. Αυτοκίνητα, µοτο σικλέτες, πλωτά και εναέρια µέσα σκανάρονται µε αριθµό κυκλοφορίας, έτος, αξία και τρόπο κτήσης, µε την εφορία να ζητά µέχρι και το λιµάνι νοηλόγησης.
  2. Μετρητά. Όσα διέθετε ο φορολογούµενος αλλά και η οικογένειά του ανά νόµισµα στη διάρκεια της χρονιάς.
  3. Κρυπτονοµίσµατα. Σε ειδικό πίνακα θα πρέπει να καταγραφούν και τα κρυπτονοµίσµατα µε προσδιορισµό του δικαιούχου και την αξία τους.
  4. Ακίνητα. Για ιδιοχρησιµοποιούµενα ακίνητα, είτε πρόκειται για κύρια κατοικία είτε για δευτερεύουσα, είτε για εξοχική, θα πρέπει να αναγραφούν το είδος της κατοικίας, η χρήση της, η διεύθυνση, ο αριθµός παροχής ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, αλλά και η ετήσια δαπάνη για ρεύµα και νερό.
  5. Τηλέφωνα. Όλες οι δαπάνες για σταθερά και κινητά, µε το είδος των λογαριασµών, το πρόσωπο στο οποίο εκδίδεται ο λογαριασµός, το ονοµατεπώνυµο χρήστη, τον αριθµό του τηλεφώνου, τον πάροχο και τα ετήσια έξοδα.
  6. Κάρτες. Χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωµένες, του φορολογούµενου και των µελών της οικογένειάς του, πρέπει να δηλωθούν µαζί µε το ετήσιο ποσό συναλλαγών που πραγµατοποιήθηκαν.
  7. Ασφάλιση οχηµάτων. Ειδικός πίνακας για τα συµβόλαια αυτοκινήτων και δικύκλων µε αριθµό κυκλοφορίας, επωνυµία ασφαλιστικής, διάρκεια ασφάλισης και ετήσια ασφάλιστρα.
  8. Ασφάλιση. Όλα τα προγράµµατα, ζωής, υγείας, συνταξιοδότησης, θανάτου, προσωπικών ατυχηµάτων κ.λπ., για όλα τα µέλη της οικογένειας.
  9. Ασφάλιση ακινήτων. Συµβόλαια ασφάλισης ακινήτων µε αναλυτική καταγραφή του είδους ασφάλισης, την επωνυµία της ασφαλιστικής εταιρείας, τη διάρκεια, τη διεύθυνση του ακινήτου και την αξία των ασφαλίστρων.
  10. ∆ίδακτρα, φροντιστήρια, διατροφή. Αναγράφονται τα ποσά ετήσιων δαπανών για δίδακτρα σε σχο λεία κάθε µορφής εκπαίδευσης εντός κι εκτός Ελλάδας, για φροντιστήρια κάθε µορφής, συµπεριλαµβανοµένου του κόστους διαµονής και διαβίωσης και του ποσού των πρόσθετων αµοιβών για τυχόν πρόσθετες παροχές όπως εξέταστρα, µεταφορικά, διατροφή και αθλοπαιδιές.
  11. Ταξίδια. Στον τελευταίο πίνακα ζητούνται αναλυτικά στοιχεία για ταξίδια στο εσωτερικό και το εξωτερικό, µε προορισµό, διάρκεια σε ηµέρες, στοιχεία καταλύµατος, έξοδα µετακίνησης, διαµονής και διατροφής.

Πηγή: newsbomb.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φυσικό αέριο | Πτωτικά κινούνται οι τιμές στην Ευρώπη μετά την υποτονική αντίδραση του Ιράν στην ισραηλινή επίθεση

Πτωτικά κινούνται τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την αρχική άνοδό τους καθώς το Ιράν φαίνεται να υποβαθμίζει τον αντίκτυπο από την επίθεση του Ισραήλ και τον κίνδυνο άμεσης απάντησής του.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον Απρίλιο (TTF) υποχωρούσαν στις 13:30 κατά 2,5% στα 31,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ μετά το άνοιγμα της αγοράς είχαν σκαρφαλώσει 4,7% στα 33,7 ευρώ. Πάντως, οι τιμές αναμένεται να καταγράψουν άνοδο για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα.

«Συμβολική επίθεση»

Οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι (η επίθεση του Ισραήλ με την οποία απάντησε σε αντίστοιχη επίθεση της Τεχεράνης το περασμένο Σαββατοκύριακο) πρόκειται για μια «συμβολική επίθεση» που δεν θα αναγκάσει το Ιράν να απαντήσει επιθετικά, δήλωσε ο Ισραηλινός στρατηγός εν αποστρατεία Ισραέλ Ζιβ σε ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό.

Ωστόσο, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις – από τις επιθέσεις της Ρωσίας σε χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας έως την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και τον αντίκτυπό της σε βασικές ναυτιλιακές διαδρομές – θέτουν το φυσικό αέριο στο επίκεντρο της προσοχής καθώς η Ευρώπη εξαρτάται περισσότερο από ποτέ από εισαγωγές, ακόμη και με τα αποθέματά της σε υψηλά επίπεδα – ρεκόρ για την εποχή.

Απίθανο το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ

«Μεγάλες διακοπές στη διέλευσης από τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν κίνδυνο που θα μπορούσε να αναστατώσει τον εφοδιασμό, απειλώντας τη συγκέντρωση ισχυρών αποθεμάτων από την ΕΕ», δήλωσε αναλυτής του Bloomberg Intelligence.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Energy Aspects ανέφερε ότι μια κίνηση του Ιράν να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ είναι πολύ απίθανη, προσθέτοντας ότι μια διακοπή για ένα μήνα στις μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου από το Κατάρ θα μείωνε την παγκόσμια προσφορά κατά 6 εκατ. τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί σε σχεδόν ένα μήνα των εισαγωγών LNG της Δυτικής Ευρώπης.

«Οποιαδήποτε διακοπή θα έπληττε περισσότερο την Ασία, καθώς οι περισσότερες εξαγωγές του Κατάρ κατευθύνονται σε αγορές ανατολικά του Σουέζ», πρόσθεσαν οι αναλυτές.

Οι εισαγωγές LNG από την Ευρώπη κυμαίνονται ήδη κάτω από τον μέσο όρο για την εποχή, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση από την Ασία για το καύσιμο. Η Energy Aspects μείωσε την πρόβλεψή της για τις εισαγωγές LNG για την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από Bloomberg
Πηγή: imerisia.gr

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα μητρότητας για μη μισθωτές μητέρες | Ποιες το δικαιούνται, πότε καταβάλλεται – Οδηγίες από το υπουργείο Εργασίας

Άνοιξε χθες, 18/4, η πλατφόρμα https://parentalbenefits.dypa.gov.gr για την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για τις μη μισθωτές μητέρες. Από σήμερα, οι ελεύθερες επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες, λαμβάνουν, όπως και οι μισθωτές, την ειδική παροχή της μητρότητας. Η ειδική παροχή δίδεται για διάστημα εννέα μηνών και ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό, που, σήμερα, είναι στα 830 ευρώ. Δηλαδή, συνολικά, θα λάβουν 7.470 ευρώ. Αν συνυπολογιστεί και το επίδομα γέννησης, το συνολικό ποσό φτάνει έως και τα 10.970 ευρώ ή έως και 1.200 ευρώ τον μήνα.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης παραθέτει τις ακόλουθες ερωτήσεις και απαντήσεις:

Ποιες δικαιούνται την ειδική παροχή της μητρότητας;

Από σήμερα, οι ελεύθερες επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες, λαμβάνουν την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας. Η ειδική παροχή δίδεται για διάστημα εννέα μηνών και ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό, που, σήμερα, είναι στα 830 ευρώ. Δηλαδή, θα λάβουν συνολικά το ποσό των 7.470 ευρώ.

Μάλιστα, αν συνυπολογίσουμε και το επίδομα γέννησης, που για το πρώτο παιδί είναι 2.400 ευρώ και φτάνει τα 3.500 ευρώ για το τέταρτο παιδί, η μη μισθωτή μητέρα λαμβάνει για τους εννέα μήνες έως και 10.970 ευρώ.

Έτσι, το μηναίο έσοδο ξεκινά από τα 1.100 ευρώ και φτάνει τα 1.200 ευρώ ανάλογα με το ύψος του επιδόματος γέννησης.

Τι ίσχυε, μέχρι σήμερα, για τις μη μισθωτές;

Οι μη μισθωτές, μέχρι σήμερα, λαμβάνουν, μετά τη γέννηση, εφάπαξ επίδομα κυοφορίας/λοχείας ως εξής: οι ελεύθερες επαγγελματίες λαμβάνουν από τον ΟΑΕΕ 600 ευρώ, οι αγρότισσες 486 ευρώ και οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι υγιειονομικοί (ΕΤΑΑ), το ποσό των 800 ευρώ.

Με τις μισθωτές μητέρες τι ισχύει;

Οι μισθωτές μητέρες καλύπτονται αντίστοιχα με την ειδική παροχή της μητρότητας. Μάλιστα, λιγότερο από δύο χρόνια πριν, τον Νοέμβριο του 2022, διευρύνθηκε ο χρόνος καταβολής της παροχής από τους έξι μήνες, που ίσχυε τότε, σε εννέα μήνες.

Αποτέλεσμα το επιπλέον όφελος από την αύξηση του χρόνου καταβολής της παροχής και της αύξησης του κατώτατου μισθού από τα 713 ευρώ, που ήταν τον Νοέμβριο του 2022, στα 830 ευρώ σήμερα, να φτάνει τα 3.200 ευρώ. Όφελος που αυξάνεται με το επίδομα μητρότητας, το οποίο ξεκινά από τα 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί και φτάνει τα 3.500 ευρώ για το τέταρτο παιδί.

Είμαι μη μισθωτή τι πρέπει να κάνω, για να λάβω την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας;

Για να μπορέσει μια μη μισθωτή, δηλαδή μια ελεύθερη επαγγελματίας, μια αυτοαπασχολούμενη ή μια αγρότισσα, να λάβει την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

1ον: Θα πρέπει να έχει λάβει το επίδομα μητρότητας του e-ΕΦΚΑ (κυοφορίας και λοχείας) και, εντός δύο μηνών από την επομένη της καταβολής του, να καταθέσει την αίτηση για την ειδική παροχή μητρότητας.

2ον: Η αίτηση χορήγησης της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας υποβάλλεται στη διεύθυνση: https://parentalbenefits.dypa.gov.gr.

3ον: Στις περιπτώσεις που η αιτούσα δεν είναι εγγεγραμμένη στο Ψηφιακό Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) είναι αναγκαία η εγγραφή στη νέα πλατφόρμα, μέσω ειδικής φόρμας, που διατίθεται για τον σκοπό αυτό. Η είσοδος στην ειδική φόρμα πραγματοποιείται με τη χρήση κωδικών TAXIS και του ΑΜΚΑ.

4ον: Να είναι ασφαλιστικά ενήμερη κατά την υποβολή της αίτησης και κατά τη λήψη της παροχής.

5ον: Ειδικά, για τις μητέρες που έχουν αποκτήσει παιδί με τη διαδικασία της υιοθεσίας, η αίτηση στη Δ.ΥΠ.Α. υποβάλλεται εντός δύο μηνών από την επομένη της ένταξης του παιδιού στην οικογένεια ή την τελεσιδικία της δικαστικής απόφασης.

Πότε ξεκινά η καταβολή της ειδικής παροχής της μητρότητας στις μη μισθωτές;

Η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας εκκινεί από την πρώτη του επόμενου μήνα της αίτησης. Σημειώνεται ότι η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια Δημοσίου εν ευρεία έννοια ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ.

Τι ισχύει στην περίπτωση που δεν είμαι ασφαλιστικά ενήμερη;

Αν η δικαιούχους δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη κατά την υποβολή της αίτησης, εμφανίζεται ειδοποίηση ότι «δεν δύναται να υποβληθεί το αίτημα, λόγω έλλειψης ασφαλιστικής ενημερότητας», ώστε να προβεί άμεσα στην εξόφληση των οφειλών της.

Με την εξόφληση ενημερώνεται άμεσα το σύστημα του ΕΦΚΑ και κατ’ επέκταση και η ΔΥΠΑ, μέσω της διαλειτουργικότητας των συστημάτων, οπότε επανέρχεται η ασφαλισμένη στην πλατφόρμα και θα υποβάλει κανονικά το αίτημα. Σε περίπτωση που η ασφαλισμένη εξοφλήσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, μπορεί να αιτηθεί ηλεκτρονικά την επαναχορήγηση της παροχής αναδρομικά από τον μήνα που διεκόπη.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το συνολικό διάστημα καταβολής της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, κατόπιν ετεροχρονισμένης εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών, δεν μπορεί να υπερβεί τους 12 μήνες.

Αν διατηρώ παράλληλα και μισθωτή θέση τι ισχύει;

Η μητέρα που διατηρεί παράλληλα και μισθωτή θέση, λαμβάνει την επιδότηση ως μισθωτή.

Σε περίπτωση που, κατά τη διάρκεια της άδειας, απωλέσει την ιδιότητα της μισθωτής, τότε για το χρονικό διάστημα που απομένει δύναται να λάβει την ειδική παροχή, δηλαδή με την ιδιότητα της μη μισθωτής, εφόσον υποβάλει σχετικό αίτημα στη Δ.ΥΠ.Α..

Ποιες άλλες υποκατηγορίες μη μισθωτών λαμβάνουν την ειδική παροχή της μητρότητας;

Το δικαίωμα στην ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών επεκτείνεται και σε τεκμαιρόμενη μητέρα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, σε μη μισθωτή που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των οκτώ ετών και στα ομόφυλα ζευγάρια, αφού δηλωθεί ο δικαιούχος της ειδικής παροχής με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον e-ΕΦΚΑ.

Μπορώ να μεταβιβάσω την ειδική παροχή της μητρότητας;

Ναι. Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης, αρκεί να είναι ασφαλιστικά ενήμερος.Απαραίτητη προϋπόθεση για την ισχύ της μεταβίβασης είναι η μητέρα του τέκνου να έχει λάβει προηγουμένως κατ΄ ελάχιστο τους δύο πρώτους μήνες της ειδικής παροχής.

Το ίδιο ισχύει και για τα ομόφυλα ζευγάρια, αφού δηλωθεί ο δικαιούχος της ειδικής παροχής με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον e-ΕΦΚΑ.

Γιατί δόθηκε το δικαίωμα της αναδρομικότητας μόνο σε όσες μητέρες απέκτησαν παιδί από τις 24 Σεπτεμβρίου του 2023 και μετά;

Η αναδρομικότητα των 14 εβδομάδων δόθηκε, για να καλυφθούν και όσες μητέρες είχαν ήδη γεννήσει και διένυαν την περίοδο της λοχείας κατά την ψήφιση του νόμου.

Το διάστημα 14 εβδομάδων δεν είναι αυθαίρετο, αλλά τέθηκε, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2010/41. Είναι το διάστημα που ορίζει ο ενωσιακός νομοθέτης ως το ελάχιστο που μία γυναίκα αυτοαπασχολούμενη επιτρέπεται να διακόπτει προσωρινά το επάγγελμά της, λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, δεδομένου ότι δεν δύναται να πάρει συγκεκριμένη άδεια, λόγω της φύσης του επαγγέλματος. Είναι ελεύθερη επαγγελματίας χωρίς εργοδότη και, ως εκ τούτου, δεν στοιχειοθετείται η έννοια της άδειας εν στενή έννοια.

Ποιος πληρώνει την παροχή;

Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες χρηματοδοτείται από τον πρώην Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Αυτοαπασχολουμένων της ΔΥΠΑ, στον σκοπό του οποίου προστίθεται η χορήγηση παροχών μητρότητας και μετονομάζεται πλέον σε Ειδικό Λογαριασμό υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων.

Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για τις αγρότισσες χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πότε διακόπτεται η επιδότηση;

Η επιδότηση διακόπτεται σε περίπτωση που, κατά τη διάρκεια της ειδικής παροχής, η ασφαλισμένη απωλέσει την επαγγελματική της ιδιότητα, δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη ή υποβάλλει σχετικό αίτημα ως προς αυτό.

Πηγή: Newsbeast.gr

Continue Reading
Green logo ENA Club with text ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

Κατοικία

a house with a green roof and road signs left and right
blue circle with steel construction
arrows as a circle symbol of recycling
paint cans
letters AG as logo
gear and tool as logo pavlidis

newsletter



Καιρος

Πρωτοσέλιδα

Χρήσιμα

Δρομολόγια Πλοίων από και προς Καβάλα

Γιατροί ΕΟΠΥΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

espa logo

espa_logo_en