ΚΟΣΜΟΣ
Το παρασκήνιο της απόφασης για τη δήμευση της Μονής Αγίας Αικατερίνης

Έντονο διπλωματικό και γεωπολιτικό παρασκήνιο κρύβεται πίσω από την πρόσφατη απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου να δημεύσει την περιουσία της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά, ενός από τα αρχαιότερα και σημαντικότερα χριστιανικά μοναστικά ιδρύματα στον κόσμο. Όπως αποκαλύπτει στο ethnos.gr ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης, διεθνολόγος και ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής, η υπόθεση ξεπερνά τα όρια ενός απλού νομικού ζητήματος, καθώς εμπλέκει θρησκευτικά, πολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα.
Ένας σταυροδρόμι συμφερόντων
Η Μονή του Σινά έχει επιβιώσει επί 15 αιώνες, αντιστεκόμενη σε πολέμους, επιδρομές και εσωτερικές αναταράξεις. Ωστόσο, η σημερινή συγκυρία δείχνει να είναι από τις πιο κρίσιμες στην ιστορία της. Ο Δρ. Βενέτης υπογραμμίζει ότι η απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου δεν είναι απλώς ένα νομικό γεγονός, αλλά προϊόν γεωπολιτικών αναταράξεων σε Γάζα, Ισραήλ, Σουδάν και Τουρκία.
«Αυτά είναι βακούφια»
Η Μονή, σύμφωνα με τον Δρ. Βενέτη, έχει χαρακτηριστεί ως βακούφι – δηλαδή περιουσία που δωρίστηκε για θρησκευτικούς ή κοινωφελείς σκοπούς, χωρίς δυνατότητα ανάκτησης από τρίτους. Η δικαστική απόφαση, επομένως, θεωρείται άκυρη από θεολογικής και ιστορικής σκοπιάς. Αν όμως εφαρμοστεί, η Μονή κινδυνεύει με αφανισμό, αφού δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστεί ούτε τη συντήρησή της.
Η Αίγυπτος και τα ανοικτά μέτωπα
Η Αίγυπτος του Σίσι, σύμφωνα με τον ίδιο, πιέζεται ασφυκτικά από πολλές πλευρές. Από τη μία υπάρχει το Παλαιστινιακό και η πίεση για αποδοχή προσφύγων από τη Γάζα. Από την άλλη, η ανάφλεξη στο Σουδάν και η έμμεση αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ δυσκολεύουν περαιτέρω την πολιτική του Κάιρου. Σε αυτό το πλαίσιο, η υπόθεση της Μονής γίνεται ένα ακόμη διαπραγματευτικό χαρτί για τον Σίσι απέναντι τόσο στον δυτικό όσο και στον μουσουλμανικό κόσμο.
Οι σχέσεις με την Τουρκία και η ελληνική αμηχανία
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Δρ. Βενέτης στη σιωπηρή αποκατάσταση των αιγυπτοτουρκικών σχέσεων τους τελευταίους μήνες, υπογραμμίζοντας πως στην Ελλάδα υπάρχει λανθασμένη εκτίμηση για τις πραγματικές εξελίξεις. Η βελτίωση των σχέσεων Αιγύπτου–Τουρκίας ενδεχομένως επηρεάζει αρνητικά την ελληνική διπλωματική επιρροή στην περιοχή.
Η ΑΟΖ και ο κίνδυνος αμφισβήτησης
Η υπόθεση δεν είναι αποκομμένη από τις ευρύτερες εξελίξεις στη Μεσόγειο. Η παρουσία της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στην Αίγυπτο τις επόμενες ημέρες θεωρείται κομβικής σημασίας, με τον Δρ. Βενέτη να προειδοποιεί ότι η Αθήνα δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένη τη στήριξη της Αιγύπτου στο θαλάσσιο σύμφωνο των δύο χωρών.
Δύο στόχοι για την Ελλάδα
Ο Δρ. Βενέτης επισημαίνει ότι η ελληνική πολιτεία οφείλει να κινηθεί άμεσα και αποφασιστικά με δύο στόχους:
-
Βραχυπρόθεσμα: Άρση της δικαστικής απόφασης.
-
Μεσοπρόθεσμα: Καθιέρωση της Ελλάδας ως επίσημης προστάτιδας και συνεγγυήτριας δύναμης της αυτοκέφαλης Μονής του Σινά, μέσω διμερούς συμφωνίας.
«Έχει χαρτιά, όχι πολιτική»
Ο ίδιος δεν κρύβει την απογοήτευσή του για την αδράνεια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής: «Η Ελλάδα έχει διαπραγματευτικά χαρτιά αλλά δεν έχει Εξωτερική πολιτική. Δεν αξιοποιεί τους μοχλούς πίεσης που διαθέτει έναντι της Αιγύπτου. Επικαλείται γενικόλογες αρχές, αλλά όχι στρατηγική.»
Κλείνοντας, ο Δρ. Βενέτης απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση: «Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη πέραν της ακύρωσης της απόφασης και της ελληνικής εγγύησης για τη Μονή, θα συνιστά στρατηγική ήττα για την ελληνική εξωτερική πολιτική, για την Ελλάδα και τον χριστιανισμό».
Η τελευταία του αναφορά, συγκινητική και ουσιώδης, παραπέμπει στα λόγια της ίδιας της Αγίας Αικατερίνης:
«Δείξατε έλεος πρός όλους εκείνους, που τιμούν τήν μνήμην μου».
ΚΟΣΜΟΣ
Το Ισραήλ κλείνει όλες τις διπλωματικές αποστολές παγκοσμίως

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οδηγός μετρό στο Λονδίνο πιάστηκε να πλέκει και να βλέπει βίντεο εν ώρα εργασίας

Ένα σοκαριστικό περιστατικό από το μετρό του Λονδίνου κάνει τον γύρο του διαδικτύου, προκαλώντας ανησυχία για την ασφάλεια των επιβατών. Ένας οδηγός του μετρό εντοπίστηκε να πλέκει και να παρακολουθεί βίντεο στο κινητό του τηλέφωνο, ενώ οδηγούσε συρμό γεμάτο επιβάτες στη γραμμή Northern, μία από τις πιο πολυσύχναστες του δικτύου.
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο από επιβάτη, καθώς το τρένο έβγαινε από τον κεντρικό σταθμό του Χέντον. Στο βίντεο φαίνεται καθαρά ο οδηγός να ασχολείται με το πλεκτό του και να έχει στηρίξει άνετα το κινητό του μπροστά του, παρακολουθώντας βίντεο την ώρα που κινεί το όχημα.
«Κοιτάξτε τον… βλέπει τηλεόραση, πατάει μερικά κουμπιά», ακούγεται να σχολιάζει ειρωνικά ο επιβάτης που κατέγραψε το περιστατικό.
Το περιστατικό έχει προκαλέσει την αντίδραση των επιβατών αλλά και των αρχών, καθώς εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την υπευθυνότητα, την εκπαίδευση και την επίβλεψη του προσωπικού που χειρίζεται τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Το Transport for London (TfL), που διαχειρίζεται το μετρό της βρετανικής πρωτεύουσας, φέρεται να ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν ο οδηγός έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Το περιστατικό έχει αναζωπυρώσει τη συζήτηση γύρω από την ασφάλεια των δημόσιων μεταφορών, με αρκετούς να ζητούν αυστηρότερους ελέγχους και ποινές για αμέλεια εν ώρα υπηρεσίας.
ΚΟΣΜΟΣ
Η Ιορδανία άνοιξε ξανά τον εναέριο χώρο της μετά την ένταση Ιράν – Ισραήλ

Σε μια προσπάθεια επιστροφής στην ομαλότητα, η Ιορδανία άνοιξε εκ νέου τον εναέριο χώρο της στις 07:30 το πρωί του Σαββάτου (05:30 GMT), όπως ανακοίνωσε επίσημα η επιτροπή πολιτικής αεροπορίας της χώρας. Η απόφαση αυτή ήρθε μία ημέρα μετά την προσωρινή αναστολή των πτήσεων, λόγω της σοβαρής κλιμάκωσης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.
Η προσωρινή αναστολή εναέριας κυκλοφορίας από τη γειτονική Ιορδανία είχε κριθεί αναγκαία για την προστασία της ασφάλειας των πολιτών και των αερομεταφορών, καθώς η ένταση στην περιοχή έφτασε σε κρίσιμο σημείο με τις εκατέρωθεν στρατιωτικές επιθέσεις.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης ήταν η ταχύτατη εκκένωση του εναέριου χώρου του Ιράν και του Ιράκ το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Flightradar24, της γνωστής υπηρεσίας παρακολούθησης εναέριας κυκλοφορίας, τα πολιτικά αεροσκάφη εγκατέλειψαν άμεσα τις επικίνδυνες ζώνες, καθώς η ισραηλινή επίθεση σε στρατιωτικές και πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Η επαναλειτουργία του εναέριου χώρου της Ιορδανίας αποτελεί ένδειξη μιας προσωρινής ύφεσης στην κρίση, χωρίς όμως να μειώνει τις διεθνείς ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση. Οι αεροπορικές εταιρείες παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ οι διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.