ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ούζο Μπαμπατζίμ κλείνει φέτος περήφανα τα 150 χρόνια λειτουργίας του

Κατ’ αρχάς: Ούζο ένα απόσταγμα που συνδέθηκε στενά με την Πολίτικη κουζίνα και κυρίως με τους διάσημους μεζέδες της, η ιστορία του ξεκινά από τα Βυζαντινά χρόνια και φτάνοντας στη εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας η φήμη του φτάνει στα ύψη, τότε οι Τούρκοι και οι Άραβες απολάμβαναν τα ποτά τους εξ αποστάξεως αρωματισμένα με γλυκάνισο.
Από την Πόλη ξεκίνησε και ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος του Σταύρου στα τέλη του 18ου αιώνα να φτιάχνει το καζανιασμένο ούζο Κωνσταντινουπόλεως χρησιμοποιώντας σπάνια αρωματικά φυτά από τα γύρω βουνά της περιοχής.
Ήταν ένας πολύ ικανός άνθρωπος και ιδιαίτερα αγαπητός, αφού και το όνομα Μπαμπατζίμ που σημαίνει πατερούλης, του το έδωσαν στην πραγματικότητα οι εργάτες που είχε στη δούλεψη του και τον έβλεπαν σαν ένα άτομο της δικής τους οικογένειας.
Σύντομα η δουλειά προόδεψε, επεκτάθηκε και κατάφερε να αποκτήσει τους δικούς του ιδιόκτητους αμπελώνες στους Δελλιώνες, το σημερινό Ορτάκιοϊ, στην περιοχή της Σηλυβρίας. Εκεί εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του και έχτισε το ποτοποιείο του, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούσε και το μαγαζί του στην Πόλη, στην περιοχή της κρασόσκαλας.
Με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922 όλη η οικογένεια έρχεται στην Ελλάδα, αναζητώντας, όπως όλοι οι πρόσφυγες, τόπους που να μοιάζουν κάπως με τα μέρη που άφησαν, αρχικά πηγαίνουν στο Διαλεχτό του Δήμου Νέστου και στη συνέχεια στην Χρυσούπολη.
Στη νέα πλέον πατρίδα: ο ακούραστος Ανέστης αν και ήδη 85 χρόνων, παροτρύνει τους γιους του, να ξανακάνουν το ούζο και το τσίπουρο που έφτιαχναν στην Πόλη. Πράγματι, μέσα από δυσκολίες και μεγάλες προσπάθειες, η επιχείρηση ξαναστήνετε στη Χρυσούπολη και το Ούζο Μπαμπατζίμ κερδίζει ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς, τόσο από πρόσφυγες που το ήξεραν ήδη από την Πόλη, όσο και από νέους πελάτες, στο νέο τόπο, που το δοκίμασαν και από τότε δεν το άλλαξαν ποτέ.
Το νέο μαγαζί της επιχείρησης στήνεται στην καρδιά του τότε εμπορικού κέντρου της Χρυσούπολης, στην πλατεία Μακεδονίας , όπου γινόταν και το μεγάλο παζάρι. Χαρακτηριστικό του η μεγάλη εσωτερική αυλή, στο κέντρο της οποίας δεσπόζει το καζάνι της απόσταξης και τριγύρω του τα τραπεζάκια για τους μερακλήδες.
Ο παππούς Ανέστης, που όλη του η ζωή ήταν η οικογένεια του και η επιχείρηση του, που την έφτιαξε δύο φορές από την αρχή, μια στην Πόλη το 1875 και μια στην Χρυσούπολη το 1922, βοηθάει μέχρι και την τελευταία μέρα της ζωής του το 1937 στα 97 του χρόνια.
Την επόμενη χρονιά το ούζο κερδίζει τη πρώτη του διάκριση το χρυσό μετάλλιο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για την ποιότητα του. Μετά το θάνατο του ιδρυτή ανέλαβαν την επιχείρηση τα παιδιά του, ακολούθησαν τα εγγόνια του και σήμερα τα δισέγγονα του η 4η γενιά αποσταγματοποιών Μπαμαπατζίμ συνεχίζει με αγάπη και μεράκι να παράγει το εξαιρετικό Κωνσταντινοπολίτικο καζανιασμένο ούζο.
Εκατό πενήντα χρόνια: η συνταγή του παππού Ανέστη αποστάζετε αναλλοίωτη στα ρακοκάζανα της οικογένειας, το καζανιασμένο ούζο διατηρεί το μοναδικό του άρωμα και την αξεπέραστη ποιότητα του. Το ούζο Μπαμπατζίμ είναι ένα παραδοσιακό και καλοδουλεμένο ούζο που ευφραίνει τις καρδιές των μερακλήδων, μας δείχνει τα καλά του στοιχεία αμέσως στη μύτη, είναι ευγενικό και φινετσάτο στο στόμα ενώ έχει διάρκεια στην επίγευση.
Εν κατακλείδι είναι ένα ισορροπημένο ούζο, ιδανικό να απολαμβάνεται και σκέτο. Στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στη Χρυσούπολη φυλάσσεται το πολυτιμότερο κειμήλιο της ποτοποιίας ο ιστορικός άμβυκας ηλικίας 150 ετών, ήταν ο πρώτος που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και τον έφερε από την Κωνσταντινούπολη ο πατριάρχης του ούζου ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος όταν εγκαταστάθηκε στη Χρυσούπολη το 1928.
Tips : Αγίου Δημητρίου 4, Χρυσούπολη Καβάλας, το αποστακτήριο βρίσκεται στο 1ο χλμ. της επαρχιακής οδού Χρυσοπόλεως -Κεραμωτής. Τηλέφωνο: 25910-22225, e-mail: info@ouzobabatzim.gr
Γράφει ο Στάθης Χαρπαντίδης.
Πηγή: proininews.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Πολλά τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στην αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας

Το φαινόμενο του παράνομου παρκαρίσματος αποτελεί ένα διαρκές πρόβλημα σε πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας, και η Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας δεν αποτελεί εξαίρεση.
Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, αρκετά είναι τα οχήματα που έχουν σταθμεύσει αυθαίρετα στην αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας, σε χώρο που είναι ιδιωτικός, και χωρίς να υπάρχει σχετική σήμανση που να επιτρέπει τη χρήση του ως δημόσιο χώρο στάθμευσης.
Μάλιστα για να φτάσουν εκεί περνάνε από το πεζοδρόμιο (!) κάνοντας και αλλη παρανομία.
Η συγκεκριμένη πρακτική παραβιάζει τα δικαιώματα του ενοικιαστή του χώρου (που τον νοικιάζει από τον Δήμο Παγγαίου).
Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να μεριμνήσουν για την προστασία της περιοχής, την τήρηση της νομιμότητας και την ενημέρωση των επισκεπτών για τις προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης. Από την πλευρά τους, οι οδηγοί οφείλουν να δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό στον χώρο και στους κατοίκους της περιοχής, αποφεύγοντας ενέργειες που δημιουργούν προβλήματα ή παρανομίες.
ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Τέλος τα φοιτητικά πάρτι στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), κ. Μάρης, ανακοίνωσε ότι το Πανεπιστήμιο δεν θα επιτρέπει πλέον τη διοργάνωση φοιτητικών πάρτι στους χώρους του. Το θέμα αυτό συζητήθηκε πρόσφατα σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, όπου δόθηκε έμφαση στην ασφάλεια των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και την ανάγκη για αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό ασφαλείας.
Ο κ. Μάρης τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο δεν χορηγεί άδειες για τις μεγάλες εκδηλώσεις στο τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, καθώς οι χώροι δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφάλειας και το ίδρυμα δεν διαθέτει τα μέσα για να ελέγξει τέτοιες εκδηλώσεις.
Επιπλέον, προειδοποίησε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που προμηθεύουν ποτά ή εξοπλισμό σε παράνομα πάρτι ότι το Πανεπιστήμιο θα ασκήσει νομικές ενέργειες κατά όσων δραστηριοποιηθούν χωρίς άδεια.
ΚΑΒΑΛΑ
Εντυπωσίασαν Στέφανος Κορκολής και Σοφία Μανουσάκη στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων

Γέμισε από κόσμο το βράδυ του Σαββάτου το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων για την συναυλία του Στέφανου Κορκολή και της Σοφίας Μανουσάκη
Δείτε βίντεο :
Κεντρική φωτό : Λάσκαρης Τσούτσας